Din literatura română

8 2
Listă creată de Cretzulynne pe 4 Mai 2013 | ultima modificare pe 5 Octombrie 2016
Genuri: Dramă
Lista cu filme si seriale adaptate dupa romane / nuvele / schite / piese de teatru / povesti / poezii ale scriitorilor romani: Marin Preda, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Mihail Sadoveanu, Ion Creanga, I.L.Caragiale, George Calinescu, Ioan Slavici, Radu Tudoran si altii. Sper sa va placa si va urez vizionare placuta! De asemenea, nu ezitati sa va exprimati parerea prin like-uri/dislike-uri/comentarii! Multumesc! P.S. Daca mai stiti si alte filme, nu uitati sa propuneti!
256 filme
Ordoneaza dupa: Data adăugării | Popularitate
 • NOTA (IMDB: 8.50) 8,7
  Pădurea spânzuraților
  În timpul primului război mondial, Apostol Bologa (Victor Rebengiuc), un tânăr însufleţit de aventuri romantice, se înrolează voluntar pe front, pentru a-i dovedi dragostea logodnicei sale, Marta (Mariana Mihuţ), că şi el este capabil să rivalizeze cu ulanii maghiari, după care aleasa inimii sale se dădea în vânt. Pe frontul din Galiţia, el se acoperă de bravură, fiind decorat şi avansat la gradul de locotenent. Este cooptat apoi de Curtea marţiala, unde îl condamnă, cu toată covingerea, la moarte prin spânzurare, pe sublocotenentul ceh Svoboda (Valeriu Arnăutu). După execuţie, află de la noul comandant de companie, căpitanul Klapka (Liviu Ciulei), motivele pentru care Svoboda încercase să dezerteze
  ecranizare dupa "Pădurea spânzuraților" de Liviu Rebreanu
 • NOTA (IMDB: 6.60) 8,1
  Răscoala
  Prin intermediul taranului Petre Petre, eroul principal al cunoscutului roman, sunt relatate evenimentele din timpul rascoalei din 1907, de la declansare si pana la inabusirea ei.
  ecranizare dupa "Răscoala" de Liviu Rebreanu
 • NOTA (IMDB: 8.20) 8,4
  Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii
  Ion (Şerban Ionescu), un ţăran sărac din satul Pripas, vrea să intre şi el în rândul celor bogaţi. Planul său este de a-l sili pe Vasile Baciu (Petre Gheorghiu), unul dintre bogătaşii satului, să i-o dea de soţie pe fiica sa, Ana.
  ecranizare dupa "Ion" de Liviu Rebreanu
 • NOTA (IMDB: 7.90) 8,3
  Ciuleandra
  Dupa ce, intr-un moment de ratacire si-a ucis sotia, Puiu Faranga (Ion Ritiu) e internat de tatal sau, atotputernic ministru, intr-un sanatoriu. Dar in loc sa simuleze nebunia, tanarul dezvaluie, prada remuscarilor, tainele casniciei decise de tatal sau care dorea primenierea sangelui "limfatic", cu vigoare celui taranesc. Madalina (Anca Nicola) i-a cucerit inima, dar l-a si dus in pragul nebuniei datorita barierei pe care a ridicat-o intre ei. Pacientul se marturisteste psihiatrului Aioanei (St
  ecranizare dupa "Ciuleandra" de Liviu Rebreanu
 • NOTA (IMDB: 8.00) 8,6
  Amintiri din copilărie
  Ecranizare a mult-iubitelor şi popularelor povestiri semi-autobiografice reunite sub numele de "Amintiri din copilărie", scrise de autorul Ion Creangă între 1880 şi 1882.
  ecranizare dupa "Amintiri din copilărie" de Ion Creanga
 • NOTA (IMDB: 6.00) 7,2
  Orient Express
  Prințul Andrei Morudzi trăiește la castelul său din România. Orient Express-ul, trenul care făcea legatura dintre Istambul și Paris, trece prin mijlocul moșiei sale din Moruzeni și e pentru prinț o permanentă amintire a tinereții sale tumultoase.
  ecranizare dupa "Prințul" de Tudor Teodorescu-Braniște
 • NOTA (IMDB: 7.30) 7,7
  Ultima noapte de dragoste
  Tanarul industrias Gheorghiu isi aminteste povestea de dragoste dintre el si sotia sa Lena petrecuta inainte de plecarea sa in razboi. Crezand ca aceasta urma sa se intalneasca cu amantul, el paraseste comanda subunitatii sale pentru a o prinde.
  ecranizare dupa "Ultima noapte de dragoste, Intaia noapte de razboi" de Camil Petrescu
 • NOTA (IMDB: 7.50) 7,8
  Adela
  Drama o constituie imposibilitatea unei iubiri; doctorul Emil Codrescu, o reîntâlneşte pe Adela cu 20 de ani mai în vârstă, după ce o cunoscuse pe când era copilă. Între cei doi se înfiripă o idilă, dar, după multe ezitări, lucrurile se opresc în acest stadiu
  ecranizare dupa "Adela" de Garabet Ibraileanu
 • NOTA (IMDB: 7.80) 8,4
  La moara cu noroc
  Dramă psihologică, ecranizare după nuvela "Moara cu noroc" de Ioan Slavici. Acţiunea se petrece în anii 1870 la un han izolat din împrejurimile Aradului. Ahtiat după bani, cârciumarul Ghiţă se asociază la tâlhării cu Sămădău, însă îşi distruge viaţa şi familia.
  ecranizare dupa nuvela "Moara cu noroc" de Ioan Slavici
 • NOTA (IMDB: 5.60) 7,5
  Citadela sfaramata
  ecranizare dupa piesa "Citadela sfărâmată" de Horia Lovinescu
 • NOTA (IMDB: 7.20) 8,3
  Neamul Șoimăreștilor
  Tudor Soimaru (Mihai Boghita), un ostean din armata voievodului Tomsa (Ion Besoiu), incearca, impreuna cu alti doi prieteni, sa o salveze pe Magda (Ana Maria Nicolau), fiica boierului Orheianu (Stefan Ciubotarasu).
  ecranizare dupa "Neamul Şoimăreştilor" de Mihail Sadoveanu
 • NOTA (IMDB: 7.50) 8,2
  Frații Jderi
  Ionut (Sebastian Papaiani) este fiul cel mic al comisului Jder (Geo Barton), om de incredere al lui Stefan cel Mare (Gheorghe Cozorici). El se indragosteste de Nasta (Valeria Marian), fiica unui boier.
  ecranizare dupa romanul "Frații Jderi” - volumul "Ucenicia lui Ionuț” de Mihail Sadoveanu
 • NOTA (IMDB: 7.60) 8,0
  Baltagul
  Filmul respectă acţiunea povestită în romanul lui Sadoveanu, urmărind traseul parcurs de Vittoria Lipan, o munteancă, nevastă de oier, pentru a-şi căuta soţul ucis şi a-i demasca pe făptaşii crimei.
  ecranizare dupa "Baltagul" de Mihail Sadoveanu
 • NOTA (IMDB: -) -
  Cu Marincea e ceva
  Film satiric despre birocratie si servilismul birocratic. Film inspirat de de schita lui Silviu Georgescu.Filmul de debut al regizorului Gheorghe Turcu.
  ecranizare dupa schita lui Silviu Georgescu
 • NOTA (IMDB: 7.40) 8,1
  Tinerețe fără bătrânețe
  Un Fat Frumos senin si surazator, un zmeu intunecat si cu grismase, o zana care rade cu ochii si fascineaza prin imbracaminte - si mai ales, decoruri, figuratie, masti grotesti, efecte optice de mare anvergura.
  ecranizare dupa basmul "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte" de Petre Ispirescu
 • NOTA (IMDB: 8.30) 7,4
  Fram
  ecranizare dupa "Fram, ursul polar" de Cezar Petrescu
 • NOTA (IMDB: 8.90) 9,0
  Moromeții
  Moromeții urmărește destrămarea unei familii țărănești tradiționale. Încercarea disperată a capului familiei de a ține pe loc această realitate, eșuează. Cu Moromete dispare un prototip social care a reprezentat secole la rând societatea românească.
  ecranizare dupa "Morometii" de Marin Preda
 • NOTA (IMDB: 8.60) 8,5
  Cel mai iubit dintre pământeni
  Petrini, filozof de profesie, e ridicat de Securitate, din pasnicul sau camin, si supus anchetei, din cauza unei scrisori interceptate pe care unul dintre fostii sai colegi de faculatate o incheia cu un banc stupid: "Astept ordonante".
  ecranizare dupa "Cel mai iubit dintre pamanteni" de Marin Preda
 • NOTA (IMDB: 6.50) 7,5
  La nuit Bengali
  Ecranizare după romanul lui Mircea Eliade, Maitreyi.
  ecranizare dupa "Maitreyi" de Mircea Eliade
 • NOTA (IMDB: 7.20) 8,1
  Domnișoara Christina
  Fantoma Christinei, ucisa din gelozie in 1907, urmasa a unei vechi familii de mosieri, bantuie conacul in care s-a nascut. Dupa 28 de ani de la moartea ei, mostenitoarele isi petrec o vacanta la conac impreuna cu prietenii lor. Fantoma se indragosteste de un pictor tanar, prieten al rudelor sale, si, dorind o iubire fantastica, absoluta, devine malefica. "Nu eresul, conform caruia o viata curmata prea timpuriu isi continua post existenta in locurile natale, este mobilul actiunii, ci faptul ca Do
  ecranizare dupa nuvela "Domnisoara Christina" de Mircea Eliade
 • NOTA (IMDB: 6.80) 7,1
  Domnișoara Christina
  Sosit la conacul familiei Moscu împreună cu iubita lui, Sanda, tânărul pictor Egor Paşchievici observă că întrega ei familie o venerează pe domnişoara Christina, mătuşa ei, ucisă în împrejurări neclare pe când avea doar 20 de ani, în timpul răscoalelor din 1907. Egor este atras într-un mod inexplicabil de portretul domnişoarei Christina şi începe să o viseze. Curând însă graniţa între vis şi realitate se estompează iar domnişoara Christina, îndrăgostită de Egor, este adusă înapoi la viaţă prin ritualuri oculte chiar de către familia ei. Când realizează însă că viaţa Sandei este în pericol Egor decide să lupte cu strigoiul
  ecranizare dupa nuvela "Domnisoara Christina" de Mircea Eliade
 • NOTA (IMDB: 5.40) 7,4
  Șarpele
  Sergiu Andronic, care este noaptea barbat si ziua reptila, isi cauta perechea de-a lungul secolelor, de-a lungul stadiilor existentei sale, sarpele simbolizand fecunditatea. Conflictul debuteaza in momentul reintalnirii barbatului cu fiinta capabila sa-i indeplineasca aspiratiile. Unirea lui Andronic cu Dorina nu se implineste nici de aceasta data; numai eliberati de prezentul profan, grevat de prejudecati si de pofte inabusite, cei doi tineri - cele doua jumatati - vor alcatui cuplul primordial
  ecranizare dupa povestirea "Sarpele" de Mircea Eliade
 • NOTA (IMDB: 7.50) 8,0
  Eu sunt Adam
  In anii '50 puterea comunista aresta si ancheta cu predilectie intelectualii. Personajul principal al filmului, profesor de violoncel, va face si el cunostinta cu meandrele teoriei comuniste. In timpul anchetelor, el va recurge la o stratagema, apeland la o serie intreaga de povestiri si istorioare colaterale interesului anchetatorilor, incercand in felul acesta sa-si amane sentinta, precum Seherezada, eroina celor 1001 de nopti... Reamintirea povestirilor trecute si imaginarea altora vi
  ecranizare dupa cele de mai jos de Mircea Eliade:
  1. "Pe strada Mântuleasa"
  2. "La ţigănci"
  3. "Uniforme de general"
 • NOTA (IMDB: 6.30) 7,0
  Tinerețe fără tinerețe
  Tim Roth îl interpretează pe Dominic Matei, un profesor a cărui viaţă se schimbă în urma unei întâmplări ciudate ce are loc în anii întunecaţi premergători celui de-Al Doilea Război Mondial.
  ecranizare dupa nuvela "Tinerete fara tinerete" de Mircea Eliade
 • NOTA (IMDB: 7.60) 8,3
  Patul lui Procust
  Poetul şi ziaristul Ladima (Oleg Yankovki) se sinucide, iar prietenul său, Fred Vasilescu încearcă să afle motivele sinuciderii lui. Află astfel că Ladima s-a sinucis din cauza unei misterioase Doamne T. (Maia Morgenstern).
  ecranizare dupa "Patul lui Procust" de Camil Petrescu
 • NOTA (IMDB: 8.70) 8,4
  Cireșarii
  Serial TV in 10 episoade: 1. Expeditia in pericol; 2. Prizonierii in Pestera Neagra; 3. Semnale enigmatice; 4. Ciresarii in actiune; 5. Un meci de box; 6. Mesajul; 7. Cetatea vulturilor; 8. Taina Logofatului Zogreanu; 9. Labirintul; 10. Castelul fetei in alb. Ecranizare dupa primele doua volume ale ciclului de romane de aventuri "Ciresarii" de Constantin Chirita.
  ecranizare dupa "Ciresarii" de Constantin Chirita
 • NOTA (IMDB: 7.40) 7,9
  Cireșarii
  Un echipaj pionieresc pune la cale o periculoasa expeditie intr-o pestera in care s-au incuibat doi raufacatori. Ciresarii se vor descurca cu brio.
  ecranizare dupa "Ciresarii" de Constantin Chirita
 • NOTA (IMDB: 8.40) 8,6
  O scrisoare pierduta
  Comedie de moravuri electorale cu actiunea plasata la sfarsitul secolului XIX intr-un oras de provincie din Vechiul Regat. Una dintre primele si cele mai prestigioase puneri in scena a celei mai cunoscute piese a lui Ion Luca Caragiale
  ecranizare dupa "O scrisoare pierduta" de Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 9.10) 8,9
  O scrisoare pierduta
  ecranizare dupa "O scrisoare pierduta" de Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 6.50) 5,9
  Craii de Curtea Veche
  Pasadia, Pantazi si Cara se intovarasesc cu marlanul Pirgu, pentru ca "totul e zadarnicie". Pentru acesti printi ai noptilor pierdute, singurul lucru sfant e prietenia, iar "javra" e cea mai buna calauza intr-o calatorie prin noapte. Ecranizare dupa romanul "Craii de Curte Veche" lui Mateiu Caragiale. "Un proiect anume pregatit pentru frustrarile epocii ceausiste (aflat, inca din 1970, pe lista urgentelor lui Liviu Ciulei), scos de la naftalina, e reciclat prin adaosuri erot
  ecranizare dupa "Craii de Curtea Veche" de Mateiu Caragiale
 • NOTA (IMDB: 7.50) 8,0
  Dumbrava minunată
  Luata din casa bunicilor de catre mama vitrega, Lizuca este lipsita de afectiune. Intr-o zi, fetita se hotaraste sa se intoarca la casa bunicilor. Noaptea fetita adoarme intr-o scorbura, iar in vis dumbrava se transforma intr-o lume feerica...
  ecranizare dupa "Dumbrava minunata" de Mihail Sadoveanu
 • NOTA (IMDB: 7.80) 8,0
  Ciulinii Bărăganului
  In campia de sud a tarii, s-a pastrat din strabuni obiceiul ca toamna, cand vantul incepe sa smulga ciulinii, unii copii sa plece in lume, sa-si afle norocul. In aceasta situatie se afla micul Matache (Nuta Chirlea), care, dupa moartea tatalui sau, isi paraseste caminul parintesc. Drama micului Matache incepe cu o asemenea cursa dupa ciulini, cand tatal i se stinge de inanitie. Va asista, in drum, la o istorica rascoala a taranilor. Adaptare dupa povestirea omonima a lui Panait Istrati.
  ecranizare dupa "Ciulinii Baraganului" de Panait Istrati
 • NOTA (IMDB: 6.80) 6,4
  Kyra Kyralina
  O adaptare a romanului scris de Panait Istrati, Kyra Kyralina spune povestea unei frumoase şi misterioase femei care, alături de mama ei, ajunge să îşi vândă farmecele bărbaţilor
  ecranizare dupa nuvela "Chira Chiralina" de Panait Istrati
 • NOTA (IMDB: 7.20) 8,3
  Codin
  "Adaptarea cinematografica a lui Colpi, Jamique si Carabat, premiata de juriul Festivalului de la Cannes, respecta cu fidelitate spiritul cartii lui Panait Istrati, accentuandu-i si clarificandu-i semnificatiile critice, concentrand planurile de actiune intr-o fabulatie densa, simpla, laconica, de o limpezime si echilibru amintind virtutiile clasicismului." - Mihai Tolu - 1963 (Contemporanul)
  ecranizare dupa "Copilăria lui Adrian Zograffi" de Panait Istrati
 • NOTA (IMDB: 8.20) 7,8
  Afacerea Protar
  Afaceri cu grau, un miliardar pacalit, o studenta iubitoare si totul in scopul obtinerii de fonduri pentru...Fundatia Protar. Un film uimitor de actual.
  ecranizare dupa piesa de teatru "Ultima ora" de Mihail Sebastian
 • NOTA (IMDB: 8.60) 8,4
  Doi vecini
  Comedie de moravuri realizată după schiţa lui Tudor Arghezi, "singura opera cinematografică a maestrului Arghezi" (Geo Saizescu).
  ecranizare dupa schita "Doi vecini" de Tudor Arghezi
 • NOTA (IMDB: 7.40) 8,1
  Un surâs în plină vară
  Fanita, un tanar dornic sa castige bani in urma unor initiative personale, va esua in toate aceste intreprinderi, lasandu-se in cele din urma convins sa intre in C.A.P.-ul din sat. Ecranizare dupa nuvela "Padurea" de Dumitru Radu Popescu.
  ecranizare dupa nuvela "Padurea" de Dumitru Radu Popescu
 • NOTA (IMDB: 7.50) -
  Ciuleandra
  Primul film sonor in limba romana. Film realizat in coproductie romano-germana, subventionat de autoritatile romane, filmat in Romania (exterioarele) si Germania (interioarele). Au fost realizate doua versiuni sonore: romana si germana. Titlul german este "Verklugene Traume" (Visuri spulberate). Ecranizare dupa romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, insa criticii au considerat ca nu s-a pastrat "valorile psihologice si sociale ale temelor literare ecranizate" si chiar ca a fost "masacrat"
  ecranizare dupa "Ciuleandra" de Liviu Rebreanu
 • NOTA (IMDB: 7.80) 8,6
  O noapte furtunoasă
  Intorcandu-se de la gradina Iunion, unde si-a scos in lume sotia si cumnata, jupan Dumitrache observa ca au fost urmariti. Vestea il pune pe jar pe Chiriac, strasnic aparator al onoarei de familist a patronului sau.
  ecranizare dupa "O noapte furtunoasă" de Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 8.60) 7,3
  Iancu Jianu
  Al doilea film al casei de productie "Clipa Film" si a scolii de film "Atelierul de Mimodrama", dupa filmul "experiment" "Iades". Scenariul a fost inspirat de romanul omonim al lui Bucura Dumbrava. A fost primul film romanesc de aventuri pe fundal istoric. Este primul film din trilogia cu haiduci a lui Horia Igirosanu. Iancu era zapciu si facea parte din familia boiereasca a lui Amza Jianul. Revoltat de nelegiuirile la care era supusa "prostimea" devine haiduc alaturi de Mereanu. T
  ecranizare dupa "Haiducul Iancu Jianu" de Bucura Dumbrava
 • NOTA (IMDB: 7.90) 8,7
  Visul unei nopti de iarna
  Maria (Ana Colda), o tanara vanzatoare la un magazin, e indragostita platonic de scriitorul Manea (George Demetru), un autor in voga. In ajunul Revelionului Manea cumpara un colier din magazin si cere sa-i fie dus acasa. Pentru a-l putea cunoaste, Maria livreaza ea insasi cadoul si ajunge la casa lui Manea in timpul unei certe a acestuia cu Elvira (Sanda Simona), iubita lui care-l invitase la Revelion si pe Cristian (Nicolae Motoc), un prieten pe care scriitorul nu-l mai agrea. Manea o retine in
  ecranizare dupa piesa lui Tudor Musatescu
 • NOTA (IMDB: 8.30) 8,7
  Osânda
  "Osanda pastreaza intr-adevar, acea caracteristica a filmelor lui Sergiu Nicolaescu: nervozitate, dinamism, inlantuirea naratiunii pe pivoti solizi, cu niste salturi dezinvolte intre acestia." - Mircea Alexandrescu - 1976 (Cinema)
  ecranizare dupa romanul "Velerim si Veler Doamne" de Victor Ion Popa
 • NOTA (IMDB: 8.00) 8,3
  Nunta de piatră
  Actiunea filmului se petrece in zona aurifera a Tarii Motilor la inceputul sec. XX. Filmul de debut al regizorului Mircea Veroiu.
  ecranizare dupa o povestire de Ion Agarbiceanu
 • NOTA (IMDB: -) 8,0
  Nunta de piatră 2 - La o piatră
  Partea a doua a filmului "Nunta de piatra", realizat dupa doua povestiri de Ion Agarbiceanu (prima parte este "Fefeleaga" in regia lui Mircea Veroiu). Actiunea filmului se petrece in zona aurifera a Tarii Motilor la inceputul sec. XX. Filmul de debut al regizorului Dan Pita. "Mediu-metrajul La o nunta este debutul lui Pita in filmul de fictiune, un debut stralucit. La Dan Pita tragicul se exprima prin umor si ironie. Pretextul filmului este o nunta, taina nuntii fiind tratata i
  ecranizare dupa o povestire de Ion Agarbiceanu
 • NOTA (IMDB: 8.20) 8,8
  Atunci i-am condamnat pe toți la moarte
  Ipu (Amza Pellea), nebunul satului, traieste ultimele zile ale ocupatiei germane. El e apropiat de un baiat. Dupa ce un militar neamt e ucis, localnicii sunt amenintati cu executia daca nu-l predau pe vinovat. Ipu accepta sa-si asume crima.
  ecranizare dupa nuvela "Moartea lui Ipu" de Titus Popovici
 • NOTA (IMDB: 9.20) 8,1
  Arendasul roman
  Taranul Ion (Constantin Ramadan) se plange la Arendas (Aurel Ghitescu) ca l-a incarcat cu 10 zile de prasila in plus fata de cat era convenit. In loc de raspuns Arendasul ii trage o bataie. Ion face reclamatie cu care merge la Primar (Nick Niculescu), la Prefect (Ilariu Popescu), la Subprefect (Gr. Ionescu Gion). Ancheta autoritatilor se termina cu o alta bataie luata de Ion de la Arendas, chiar in fata anchetatorilor, care decid ca cei doi "s-au impacat". Ecranizare a schitei lui Ion L
  ecranizare dupa schita lui Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 8.50) 8,0
  Vizita
  Ecranizare a schitei lui Ion Luca Caragiale.
  ecranizare dupa schita lui Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 8.20) 7,9
  Lantul slabiciunilor
  Filmul a fost realizat cu prilejul implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Ion Luca Caragiale.
  ecranizare dupa schita lui Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 8.00) 8,3
  D'ale carnavalului
  "Ecranizarea farsei a fost un act de curaj. Filmul pastreaza dinamica precipitata siincarcata de neprevazut a piesei." - Dumitru Solomon – 1958 (Gazeta literara).
  ecranizare dupa schita lui Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 8.50) -
  Napasta
  Dragomir, ibovnic al Ancai inainte de maritis, ii atine calea cerandu-i sa-l paraseasca pe Dumitru, ceea ce ea nu accepta. Seara e gasit cadavrul sotului care plecase la targ. Ion, banuit de crima, infunda ocna. Dar, intr-o zi se reintoarce... Filmul lui Eftimie Vasilescu este prima ecranizare a dramei lui Caragiale. "Principalul merit al realizatorilor este ca au cautat sa nu-i stirbeasca valoarea operei marelui clasic prin adaptarea cinematografica, si in acelasi timp sa faca altceva
  ecranizare dupa piesa lui Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 8.30) 7,4
  Napasta
  Îndrăgostit de Anca, Dragomir îl ucide pe soţul femeii. În locul său este trimis la închisoare Ion, un pădurar slab de minte care doar a jefuit cadavrul. Zece ani mai târziu, Ion, acum nebun din cauza bătăilor primite în închisoare, evadează şi se întoarce în sat, unde este găzduit de Anca. Acum căsătorită cu Dragomir, femeia bănuieşte adevărul şi îşi plănuieşte răzbunarea
  ecranizare dupa piesa lui Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: -) -
  Venea o moara pe Siret / Sturmfluth der Liebe
  Film realizat in Romania de regizorul german Martin Berger, dupa romanul lui Mihail Sadoveanu, dar din care s-au pastrat "doar titlul si numele catorva personaje" (I.I. Cantacuzino). "Scenariul initial fidel romanului este desfigurat de elemente straine acestuia si de o estetica a suvenirului" (Mihail Sebastian). "Din film lipsea toata forta si tot adevarul din opera originala" (Jean Mihail). Film realizat in doua variante: cu inserturi romanesti si cu inserturi germane.
  ecranizare dupa "Venea o moara pe Siret" de Mihail Sadoveanu
 • NOTA (IMDB: 5.20) -
  Leiba Zibal
  Film adaptare dupa nuvela "O faclie de Pasti" de Ion Luca Caragiale. Adaptare "libera si neinspirata", film mut realizat insa intr-o perioada in care aparusera primele filme sonore, astfel ca producatorii s-au lovit probleme legate de realizarea si de difuzare filmului.
  ecranizare dupa nuvela "O faclie de Pasti" de Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: -) -
  Floarea reginei
  Ecranizarea a unui basm de Carmen Sylva (pseudonimul literar al Reginei Elisabeta a României).
  ecranizare dupa un basm de Carmen Sylva (pseudonimul literar al Reginei Elisabeta a României)
 • NOTA (IMDB: 8.80) 8,2
  Visul unei nopti de iarna
  ecranizare dupa piesa lui Tudor Musatescu
 • NOTA (IMDB: 5.90) 6,6
  In sat la noi
  Drama rurala "de actualitate". Primul film despre colectivizarea agriculturii. Ecranizare a nuvelei "Noptile de iunie" de Petru Dumitriu. Condusi de comunisti, cativa tarani saraci si nijlocasi vor sa infiinteze si in satul lor o "colectiva", insa chiaburii incearca sa le zadarniceasca planurile. Film de debut ca actor al lui Liviu Ciulei.
  ecranizare dupa nuvela "Noptile de iunie" de Petru Dumitriu
 • NOTA (IMDB: 5.50) 7,1
  Mitrea Cocor
  Drama sociala, adaptare dupa romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. Actiunea este plasata in perioada celui de-al doilea razboi mondial. Fostul argat boieresc Mitrea Cocor revine dupa razboi in satul natal si conduce reforma agrara din 1945. In rolul lui Mitrea Cocor initial a fost desemnat Octavian Cosmuta, insa s-a renuntat la el si a fost ditribuit Septimiu Sever.
  ecranizare dupa "Mitrea Cocor" de Mihail Sadoveanu
 • NOTA (IMDB: -) 6,0
  Desfășurarea
  "Desfasurarea ramane un adevarat model de transpunere a unui text literar, de surprindere si transfigurare a faptului de viata". - Ion Cantacuzino - 1976 - (Cinematograful romanesc contemporan).
  ecranizare dupa nuvela "Desfasurarea" de Marin Preda
 • NOTA (IMDB: -) 8,1
  Domnul Goe
  ecranizare dupa "Dl. Goe" de Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 6.60) -
  Ora H
  Pelicula este o ecranizare a nuvelei “Muzicuta cu schimbator” de Nicuta Tanase. Actiunea filmului scoate in evidenta practici nefiresti, precum denuntul paricid. Un elev isi da seama ca tatal sau sustrage din “avutul obstesc” si aceasta descoperire are consecinte neasteptate.
  ecranizare dupa nuvela "Muzicuta cu schimbator" de Nicuta Tanase
 • NOTA (IMDB: 8.30) 8,6
  Două lozuri
  Inspirat din faimoasa nuvela a lui I. L. Caragiale, filmul exploateaza, sub invelisul unui comic aparent, accentele de tragism si amaraciune pe care eroul principal, Lefter Popescu, le traieste in incercarile disperate de a recupera doua bilete de loterie castigatoare. Inutil de precizat ca Birlic face unul dintre rolurile carierei sale ...
  ecranizare dupa "Două loturi" de Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 8.30) 8,2
  Politică și delicatese
  Ecranizare dupa scgita lui Ion Luca Caragiale. O fina ironie la adresa politicianismului antebelic, care reuseste, prin mijloace gastronomice, sa ridiculizeze o intreaga clasa politica. "In lumea lui Caragiale esti ispitit la tot pasul sa razi in hohote, rade si ea, dar la radacina rasului se afla spaima. Razi, razi, razi, si dintr-o data, cu vorba unui personaj de-acolo " - Mircea Iorgulescu - Eseu despre lumea lui Caragiale -1988
  ecranizare dupa "Politică şi delicatese" de Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 8.50) -
  Procesul alb
  ecranizare dupa romanul "Soseaua Nordului" de Eugen Barbu
 • NOTA (IMDB: 8.80) -
  Pupăza din tei
  Film scurtmetraj dupa fragmentul "pupaza din tei" din "Amintiri din copilarie" de Ion Creanga.
  ecranizare dupa "Pupaza din tei" din colectia "Amintiri din copilarie" de Ion Creanga
 • NOTA (IMDB: 7.50) -
  Calea Victoriei sau cheia visurilor
  Magistratul Constantin Lipan (Geo Barton) este insarcinat sa se ocupe de cazul unui mare magnat al petrolului, Iordan Hagi-Iordan (George Calboreanu). Din cauza influentei pe care industriasul o avea, superiorii sai ii cer magistratului stingerea procesului. Ecranizare dupa romanul "Calea Victoriei" de Cezar Petrescu.
  ecranizare dupa romanul "Calea Victoriei" de Cezar Petrescu
 • NOTA (IMDB: 7.80) 8,6
  Steaua fără nume
  În gara unui orăşel liniştit de pe Valea Prahovei este coborâtă forţat o tânără găsită fără bilet, Mona (Marina Vlady). Ea este adapostită pentru o noapte în locuinţa sa de către un tânăr profesor (Claude Rich), timp în care între cei doi se va naşte o relaţie afectivă. După plecarea ei, totul revine la normal, iar pe cer rămâne o constelaţie ce-i poartă numele
  ecranizare după piesa "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian.
 • NOTA (IMDB: -) -
  Moartea caprioarei
  Ecranizare a poemului lui Nicolae Labis. Premiera TV s-a produs in ianuarie 1972.
  ecranizarea poemului "Moartea caprioarei" de Nicolae Labis
 • NOTA (IMDB: 7.90) 7,8
  Prea mic pentru un razboi atat de mare
  Film de razboi inspirat din nuvela lui Aurel Petri. Razboiul vazut si trait de un copil de trupa care isi urmeaza prietenii soldati in linia intai a frontului. Filmul de debut al regizorului Radu Gabrea. Mihai este un baietel care traieste o experienta cumplita în razboi. Ramânând singur în urma mortii tatalui, îsi cauta prietenul si astfel ajunge în linia întâi...
  ecranizare dupa nuvela "Prea mic pentru un razboi atat de mare" de Aurel Petri
 • NOTA (IMDB: -) -
  Avalansa
  O echipa de muncitori care repara un funicular este surprinsa de o avalansa care acopera cabana unde se adaposteau. Ei vor trai momente dramatice.
  ecranizare dupa "Avalansa" de Horia Lovinescu
 • NOTA (IMDB: 7.70) 8,5
  Telegrame
  Cu un an inainte de sfarsitul veacului trecut, partidele politice ale Romaniei se pregateau de alegeri. Costachel Gudurau este liderul liberalilor dintr-un orasel din Moldova, cu sanse serioase in alegeri. Nepotul lui a divortat de frumoasa Atenaisa, care are o relatie amoroasa cu Raul Grigorascu, reprezentantul partidului conservator. Conform unui plan intrigant cei doi ajung sa se bata in public, motiv ce ingrijoreaza membrii guvernului. Alegerile se apropie si aceasta situatie compromitatoare
  ecranizare dupa "Telegrame" de Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 7.10) 7,3
  Secretul cifrului
  "Am incercat in acest film sa urmarim o anumita idee: inteligenta omeneasca in slujba luptei impotriva fascismului." - Lucian Bratu - 1960 (Romania libera)
  ecranizare dupa "La miezul nopţii va cadea o stea" de Theodor Constantin
 • NOTA (IMDB: 7.30) 7,6
  Porto-Franco
  Ambianța parcă ruptă de lume a Sulinei, descrisă în romanul "Europolis", de Jean Bart, îi prilejuiește clasicului Paul Călinescu o analiză poetică și sensibilă, cu accente satirice, a unei societăți izolate care nu poate evita răspântiile istoriei.
  ecranizare dupa "Europolis" de Jean Bart
 • NOTA (IMDB: 7.40) 7,8
  Setea
  Mitru Mot -creat cu un patos intens bine decantat de catre Ilarion Ciobanu -ramane un personaj emblematic pentru cinematografia romaneasca. Si nu doar pentru ca este primul film realizat in cinemascop si a cucerit Medalia de argint la Festivalul International de la Moscova.
  ecranizare dupa "Setea" de Titus Popovici
 • NOTA (IMDB: 7.80) 7,8
  Străinul
  Andrei si Lucian, doi elevi in clasa a VIII-a, se imprietenesc in ciuda diferentelor sociale dintre ei, primul fiind fiul unui muncitor, cel de-al doilea fiind fiul unui senator. Andrei ajunge sa o cunoasca pe Sonia, prietena lui Lucian. Cei doi tineri sunt atrasi unul de celalalt dar fata, facand parte dintr-o familie avuta si temandu-se de greutatile vietii, nu are sentimente statornice.
  ecranizare dupa romanul "Strainul" de Titus Popovici
 • NOTA (IMDB: 7.60) 8,2
  Valurile Dunării
  Doi barbati si o femeie calatoresc pe un slep incarcat cu armament, pe Dunare, in august 1944, printre minele puse de hitleristi. Tensiunea dintre ei e sporita, intai de primejdie, apoi de suspiciune si de rivalitatea masculina. "Cu un profund sentiment al naturii, regizorul s-a ostenit de a prinde pe pelicula sa cele mai frumoase si mai ample peisaje fluviale, care ne odihnesc intre doua scene de lupta dominate de mitraliere si bombardamente. Singurul personaj feminin, din apriga traged
  ecranizare dupa schita "Kilometrul 1314" de Francisc Munteanu + Titus Popovici
 • NOTA (IMDB: 7.80) -
  Innebunesc si-mi pare rau
  Gelu, un cinefil amator, o iubeste pe Mariana, o tesatoare. Desi impartaseste dragostea tanarului, aceasta are alte perspective si paraseste intreprinderea, cedand unei false pasiuni pentru Nelu, un individ amestecat in afaceri dubioase.
  ecranizare dupa romanul lui Fanus Neagu
 • NOTA (IMDB: 8.60) -
  Cerul incepe la etajul III
  ecranizare dupa nuvela omonima de Francisc Munteanu
 • NOTA (IMDB: 7.30) 8,0
  Mofturi 1900
  In extraordinarul sau film "Mofturi" e vorba de 'mitici' care de la cafenea purced si la cafenea povestesc tot ce li se s-a intamplat. 'Miticii' acelei epoci se nasteau si mureau la cafenea (...)Filmul se petrece la cafenea, caci cafeaua este patria si cimentul care leaga pataniile locuitorilor de la diferite mese ale localului. Regizorul nostru a realizat ceea ce spunea Ibraileanu despre lumea lui Caragiale, unde nu traieste decat un singur personaj, acesta insa multiplicat intr-o infinitate de
  ecranizare dupa schitele lui Ion Luca Caragiale:
  1. "O conferință"
  2. "Diplomație"
  3. "Amicii"
  4. "O lacună"
  5. "Bubico"
  6. "C.F.R.”
  7. "Situațiunea”
 • NOTA (IMDB: 8.60) 8,0
  Căldura
  ecranizare dupa nuvela "Întunericul şi profesoara de pian" de Horia Pătraşcu
 • NOTA (IMDB: 8.10) 8,2
  De ce trag clopotele, Mitică?
  Interzis timp de zece ani, filmul se bazează pe piesa De-ale Carnavalului a lui I.L. Caragiale şi explorează universul micii burghezii meschine, o lume a concreteţei şi-a culorii, măcinată de nimicuri şi aventuri sentimentale, o lume de o morală dubioasă care-şi asumă sincer şi zgomotos pasiunile. O lume rea, cu un limbaj urât şi o minte îngustă
  ecranizare dupa "D'ale Carnavalului" de Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 6.20) -
  Hanul dintre dealuri
  Ecranizarea nuvelei lui Ion Luca Caragiale, „La Hanul lui Mânjoală”, un exerciţiu de „realism magic”, ezitând între fantastic şi real. Ultimul rol de cinema al Ginei Patrichi este acesta, „Hanul dintre dealuri”.
  ecranizare dupa povestirea "La hanul lui Mânjoală" de Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 8.90) -
  Conu Leonida in fata cu reactiunea
  Ecranizarea piesei lui I.L. Caragiale de catre Televiziunea Romana in colaborare cu Teatrul Dramatic "Sica Alexandrescu" din Brasov.
  ecranizare dupa piesa "Conu Leonida în fata cu reactiunea" de Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 8.50) -
  Al matale, Caragiale
  ecranizare dupa articolele si schitele lui Ion Luca Caragiale
 • NOTA (IMDB: 8.60) 8,8
  Titanic vals
  O tripla drama. Mai intai ferocitatea abjecta a unor mici burghezi. A doua drama este cea politica. Ne aflam in 1927, la apogeul atotputerniciei liberale. A treia drama e aceea a omului de treaba Spirache, izolat in acest ocean de turpitudine.
  ecranizare dupa piesa "Titanic Vals" de Tudor Musatescu
 • NOTA (IMDB: 7.00) 7,2
  Comoara din Vadul Vechi
  Drama sociala, ecranizare a nuvelei V.Em. Galan "La razasi", a carei actiune se petrece intr-un sat sarac din Moldova in perioada de seceta 1945-1947. Este filmul de debut al lui Lucian Pintilie, ca asistent de regie, si a lui Ion Caramitru.
  ecranizare dupa "La razasi" de V. M. Galan
 • NOTA (IMDB: 7.20) 8,1
  De-aș fi... Harap Alb
  "Terenul cel mai fecund al întâlnirii lui Gopo cu povestitorul de la Humuleşti este umorul de esenţă folclorică. Împrejurările prin care trece fiul de crai, pe urmele lui Harap Alb, o atestă în chip admirabil, căci cineastul ştie să concentreze cu un autentic simţ popular, ridicolul unor defecte omeneşti.
  ecranizare libera dupa "Harap Alb" de Ion Creanga
 • NOTA (IMDB: -) 8,7
  Titanic vals
  Destinul unui om obișnuit și onest intrat, fără voie, în malaxorul electoral al vieții politice românești interbelice, care-l manipulează aducându-l în starea de victimă sigură.Ecranizare dupa piesa cu acelasi nume de Tudor Musatescu.
  ecranizare dupa piesa "Titanic Vals" de Tudor Musatescu
  (remake dupa cel din 1965)
 • NOTA (IMDB: 7.00) 7,5
  Poarta Albă
  Adrian şi Ninel se numără printre deţinuţii înghesuiţi în vagoanele de marfă care tocmai au sosit într-unul din lagărele de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În lagăr, periplul lor este dramatic
  ecranizare dupa mai multe carti:
  1. "Vărul Alexandru" de Adrian Oprescu
  2. "Tortura pe înţelesul tuturor" de Florin Constantin Pavlovici.
 • NOTA (IMDB: -) -
  Cetatea Neamtului
  Ultimul film realizat de casa de productie a lui Leon Popescu. Pentru acest film el a apelat la trupa Teatrului National din Craiova condusa de Emil Girleanu. Scenariul a fost inspirat de nuvela lui C. Negruzzi si de piesa lui Vasile Alecsandri: Cetatea Neamtului este aparata de o mana de plaiesi impotriva intregii armate a lui Sobieski, Regele Poloniei. Corneliu Moldovanu afirma in Revista "Cinema" din octombrie 1925 ca "filmul a fost turnat in conditii lamentabile si rezultatul a fost
  ecranizare dupa nuvela lui Costache Negruzzi + piesa lui Vasile Alecsandri
 • NOTA (IMDB: 7.70) 8,6
  A 25-a ora
  Un taran roman traieste din plin ororile celui de-al II-lea razboi mondial, cand, denuntat drept evreu de catre seful politiei locale, dornic sa-i ia nevasta, este deportat intr-un lagar de munca.
  ecranizare dupa romanul "A 25-a ora" de C. Virgil Gheorghiu
 • NOTA (IMDB: 6.10) 7,6
  Șeful sectorului de suflete
  Magdalena, o tânără chimistă, își imaginează cum trebuie să arate bărbatul ideal pentru ea. Acesta va semăna până la identitate cu Gore, un meteorolog de care se îndrăgostește.
  ecranizare dupa piesa "Şeful sectorului de suflete" de Alexandru Mirodan
 • NOTA (IMDB: 8.20) 8,6
  Reconstituirea
  Povestea reconstituirii unui banal incident, o bataie intre doi tineri, intreprinsa de Militie, se transforma intr-o crima. Realizat in alb/negru, filmul a avut premiera in ziua de 5 ianuarie 1970, la Bucuresti, insa a fost interzis la scurt timp. Sunt de retinut si interpretarile de exceptie ale actorilor: George Mihaita, Vladimir Gaitan, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Ileana Popovici, Stefan Moisescu - cele mai valoroase din intreaga lor cariera cinematografica. Filmul
  ecranizare dupa nuvela "Reconstituirea" de Horia Patrascu
 • NOTA (IMDB: 5.80) 7,1
  Maiorul și moartea
  Refuzand sa acorde protectie unui complice la o crima care ii furnizase informatii utile, Maiorul Tache (Gheorghe Dinica) isi pune viata in pericol fiind amenintat de un batran gangster care isi semneaza mesajele "Moartea".
  ecranizare dupa nuvela "Maiorul şi moartea" de Ion Baiesu
 • NOTA (IMDB: -) -
  Felix și Otilia
  ecranizare dupa "Enigma Otiliei" de George Calinescu
 • NOTA (IMDB: 7.20) 7,8
  Felix și Otilia
  Felix Sima vine la Bucureşti pentru a urma cursurile Facultăţii de Medicină. Stă în casa unchiului său Costache Giurgiuveanu, înconjurat de indivizi meschini care de-abia aşteaptă moartea unchiului şi împărţirea averii sale. Totul pare mai uşor de suportat pentru Felix datorită frumoasei Otilia, nepoata lui Giurgiuveanu de care tânărul se va îndrăgosti până peste cap
  ecranizare dupa "Enigma Otiliei" de George Calinescu
 • NOTA (IMDB: 7.60) 8,1
  Duhul aurului
  Intr-o asezare aurifera din Muntii Apuseni, personajele celor doua parti ale filmului - "Marza" si "Lada" - cad victima febrei aurului, care ii condamna la pierderea mintilor sau chiar a vietii.
  ecranizare dupa povestirile "Vâlva băilor” + "Lada” de Ion Agârbiceanu
 • NOTA (IMDB: 7.20) 7,9
  Aventurile lui Babușcă
  Babusca si Scatiu, doi copii dintr-un sat din Delta Dunarii, sunt implicati fara voia lor intr-o afacere cu stupefiante. Cei doi copii Incearca sa scape de traficantii care-i urmaresc.
  ecranizare dupa "Ostrovul Lupilor" de Petre Luscalov
 • NOTA (IMDB: 7.90) 7,5
  Patima
  Eroina principala, datorita conditiilor sociale in care traieste (vaduva cu doi copii), cauta solutia imbogatirii, prin maritis. De aici, o serie de intamplari si situatii de extrema.
  ecranizare dupa nuvela "Hiena" de Petru Vintila
 • NOTA (IMDB: 8.90) 8,3
  Toate pînzele sus
  ecranizare dupa "Toate pînzele sus" de Radu Tudoran
 • NOTA (IMDB: -) 8,8
  Toate pânzele sus!
  Serial TV in 12 episoade, ecranizare dupa romanul de aventuri "Toate panzele sus!" de Radu Tudoran: 1. "Speranta", 2. "Secretul epavei", 3. "Bazarul desertaciunilor si Omul negru", 4. "Cine esti dumneata, domnule Vaillant?", 5. "Cantecul sirenei", 6. "Ancora impotmolita", 7. "Uraganul si paharul de apa", 8. "O intalnire ... sau chiar doua", 9. "Martin Strickland intra in scena", 10. "Praf de aur", 11. "La capatul lumii", 12. "O sticla pluteste pe apa"
  ecranizare dupa "Toate pînzele sus" de Radu Tudoran
 • NOTA (IMDB: 8.50) 8,9
  Toate pînzele sus! - Secretul epavei
  Versiune cinematografica dupa serialul TV "Toate panzele sus!" realizat de TVR in 1976. "Secretul epavei" este primul lungmetraj dintr-o serie de 3. Ecranizare dupa romanul omonim de Radu Tudoran
  ecranizare dupa "Toate pînzele sus" de Radu Tudoran
 • NOTA (IMDB: -) 8,2
  Toate pînzele sus! - Misterele mărilor
  Versiune cinematografica dupa serialul TV "Toate panzele sus!" realizat de TVR in 1976. "Misterele marilor" este al doilea lungmetraj dintr-o serie de 3 (1. "Secretul epavei"). Ecranizare dupa romanul omonim de Radu Tudoran. Flmul prezinta aventurile a doi prieteni, romanul Lupan si francezul Vaillant, porniti pe urmele secretelor epavei corabiei L´Esperance. Aventurile celor doi prieteni continua si in cea de-a doua parte a filmului. Aflat in Marea Mediterana in cautarea pri
  ecranizare dupa "Toate pînzele sus" de Radu Tudoran
 • NOTA (IMDB: -) 8,7
  Toate pînzele sus! - Întâlnire în Atlantic
  Versiune cinematografica dupa serialul TV "Toate panzele sus!" realizat de TVR in 1976. "Intalnire in Atlantic" este al treilea lungmetraj dintr-o serie de 3 (1. "Secretul epavei", 2. "Misterele marilor"). Ecranizare dupa romanul omonim de Radu Tudoran. Flmul prezinta aventurile a doi prieteni, romanul Lupan si francezul Vaillant, porniti pe urmele secretelor epavei corabiei L´Esperance. Aventurile celor doi prieteni continua si in ultima parte a filmului. Anton Lupan, comand
  ecranizare dupa "Toate pînzele sus" de Radu Tudoran
 • NOTA (IMDB: 6.60) 7,2
  Povestea dragostei
  Basm cinematografic inspirat din "Povestea porcului" de Ion Creanga. Realizat in maniera stiintifico-fantastica: "vietuitoarea" infiata de cei doi batrani dornici de a avea un copil nu este un purcel, ca in povestea originala, ci un extraterestru, iar periplul printesei, dupa ce arunca "pielea" iubitului in foc, are loc intr-un cadru extraterestru unde ea va duce, din lumea pamantenilor, dragostea.
  ecranizare dupa "Povestea porcului" de Ion Creanga
 • NOTA (IMDB: 7.30) -
  Prostia omeneasca
  ecranizare dupa "Prostia omeneasca" de Ion Creanga
 • NOTA (IMDB: 6.40) -
  Capra cu trei iezi
  ecranizare dupa "Capra cu trei iezi" de Ion Creanga
 • NOTA (IMDB: -) -
  Punguta cu doi bani
  Au fost odata ca niciodata un mos si o baba. Baba avea o gaina, iar mosul un cocos...Adaptare dupa povestea lui Ion Creanga.
  ecranizare dupa "Punguta cu doi bani" de Ion Creanga
 • NOTA (IMDB: 6.60) -
  Povestea porcului
  ecranizare dupa "Povestea porcului" de Ion Creanga
 • NOTA (IMDB: -) 8,0
  Povestea Porcului
  A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi, nu s-ar povesti, o baba si un mosneag, albi ca iarna si impovarati de amar de ani. Mahnire mare era in sufletul lor, din pricina ca n-au fost vrednici de-a lungul vietii sa aduca pe lume macar un copilas.
  ecranizare dupa "Povestea porcului" de Ion Creanga
 • NOTA (IMDB: 8.10) 6,8
  Tusea și junghiul
  Un mos si o baba au fiecare cate o fata. Influentat de baba, mosul isi alunga fata, iar aceasta pleaca in lume. Datorita virtutilor, ea capata de la Sfanta Vineri o lada cu bogatii. Invidioasa, fata babei cauta si ea un dar de la Sfanta Vineri.
  ecranizare dupa povestea "Fata babei si fata mosului" de Ion Creanga
 • NOTA (IMDB: 6.50) 7,0
  Ivan Turbincă
  ecranizare dupa "Ivan Turbinca" de Ion Creanga
 • NOTA (IMDB: 8.20) 8,4
  Danila Prepeleac
  Fanita, un tanar dornic sa castige bani in urma unor initiative personale, va esua in toate aceste intreprinderi, lasandu-se in cele din urma convins sa intre in C.A.P.-ul din sat.
  ecranizare dupa "Danila Prepeleac" de Ion Creanga
 • NOTA (IMDB: 7.70) 7,9
  Premiera
  Cu doar cateva ore inainte de premiera, in culise tensiunea devine insuportabila. Incercand sa gestioneze situatiile de criza care apar, directoarea teatrului (Carmen Stanescu) intra intr-un epuizant du-te-vino intre scena si biroul directorial.
  ecranizare dupa piesa "Premiera" de Aurel Baranga
 • NOTA (IMDB: 7.60) 8,1
  Tănase Scatiu
  Filmul da viata unei pagini din istoria sociala a secolului al XIX-lea romanesc: declinul vechii mosierimi si ascensiunea burgheziei.
  ecranizare dupa "Tanase Scatiu" + "Viaţa la ţară" de Duiliu Zamfirescu
 • NOTA (IMDB: 8.00) 7,6
  Marele singuratic
  ecranizare dupa romanul "Marele singuratic" de Marin Preda
 • NOTA (IMDB: 8.10) 8,5
  Imposibila iubire
  "Intre monologul interior si concretizarea lui filmica se observa consensul revelator al unei investigatii de o pregnanta imagistica remarcabila." - Ioan Lazar - 1987 (Teme si stiluri cinematografice)
  ecranizare dupa romanul "Intrusul" de Marin Preda
 • NOTA (IMDB: 7.00) 7,7
  Dincolo de pod
  Anul 1848. Ardeal. Mara (Leopoldina Balanuta), apriga si intreprinzatoare precupeata, se opune iubirii fiicei ei Sida (Maria Ploae) pentru neamtul Hans (Andrei Finti). Dupa ce tinerii se casatoresc, Sida se dezvaluie la fel de rapace ca si mama ei.
  ecranizare dupa "Mara" de Ioan Slavici
 • NOTA (IMDB: 7.70) 8,2
  Pădureanca
  Busuioc (Victor Rebengiuc), un taran bogat din Curtici isi trimite fiul, pe Iorgovan (Adrian Pintea), impreuna cu servitorul Sofron (Serban Ionescu) in satul vecin pentru a gasi oameni la munca campului.
  ecranizare dupa nuvela "Pădureanca" de Ioan Slavici
 • NOTA (IMDB: 7.50) 7,2
  Între oglinzi paralele
  Povestea filmului e inspirata din romanul lui Camil Petrescu, Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi. Vietile a doi prieteni, intelectuali, sunt tulburate de izbucnirea razboiului si de constientizarea faptului ca fiecare trebuie sa adopte o pozitie fata de problemele politice si sociale prin care trece tara.
  ecranizare dupa cele de mai jos de Camil Petrescu:
  1. "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi"
  2. "Patul lui Procust"
  3. "Jocul ielelor".
 • NOTA (IMDB: 7.80) 7,9
  Cei care plătesc cu viața
  Destinul tragic al unui jurnalist intransigent, obsedat de ideea dreptăţii absolute şi care, sub influenţa unei revelaţii din biografia tatălui său, sfârşeşte prin a se sinucide.
  ecranizare dupa cele de mai jos de Camil Petrescu:
  1. "Patul lui Procust"
  2. "Jocul ielelor"
  3. "Cei care plătesc cu viaţa”
 • NOTA (IMDB: 7.40) 7,7
  Bietul Ioanide
  Ioanide (Ion Pacea), artist care viseaza la “lucruri normale in strainatate, dar imposibile la noi", a dus sub vechiul regim, o viata dificila. Dupa 1944, situatia i s-a ameliorat datorita comunistului luminat poreclit Botticelli (Stefan Iordache).
  ecranizare dupa "Bietul Ioanide" + "Scrinul negru" de George Calinescu
 • NOTA (IMDB: 7.30) 7,2
  O lacrimă de fată
  Gasirea cadavrului unei fete inecate declanseaza ancheta autoritatilor locale, care ajung la concluzia ca este vorba de un accident. "Dialogul dintre cele doua priviri - privirea cu ochiul liber si privirea cu lupa telescopica a aparatului - dialogul dintre cele doua mijloace de cercetare, constituie adevarata dramaturgie a acestui film, sursa tensiunii din subtext, a unui interes care depaseste curiozitatea pentru story-ul presupunerii." - Cinema - 1980
  ecranizare dupa "Bunicul și o lacrimă de fată" de Petre Salcudeanu
 • NOTA (IMDB: 7.50) 7,7
  Vacanță tragică
  In timpul revoltei taranesti din 1888, Alecu Dumitru, un activist in cercurile socialiste ale vremii, se ascunde de politie in insula Nada Florilor, aflata langa o localitate de pescari.
  ecranizare dupa romanul "Nada florilor" şi din alte povestiri de Mihail Sadoveanu
 • NOTA (IMDB: 7.40) 7,2
  Ochi de urs
  Doborat de pierderea sotiei, un tanar cioban “si-a intors fata de la viata” intr-o acuta deprimare. El incearca sa rapuna ursul a carui privire crede ca i-a adus nenorocirea.
  ecranizare dupa nuvela "Ochi de urs" de Mihail Sadoveanu
 • NOTA (IMDB: 7.50) 7,3
  Noiembrie, ultimul bal
  Prinţul Lai Cantacuzin, descendent al unei familii boiereşti duce o existenţă anostă colorată doar de relaţia sa amoroasă cu soţia mult mai tânără a generalului Argintar şi educarea tinerei Daria, fiica ajutorului de primar.
  eranizare dupa "Locul unde nu s'a întâmplat nimic" de Mihail Sadoveanu
 • NOTA (IMDB: 8.10) 7,2
  Orgolii
  Profesorul Cristian își dedică întreaga activitate experiențelor pentru combaterea cancerului. Marcat de detenția suferită pe nedrept în anii '50, el nu se adaptează lumii în care trăiește și își neglijează familia și prietenii.
  ecranizare dupa "Orgolii" de Augustin Buzura
 • NOTA (IMDB: 7.40) 8,6
  Undeva in Est
  In anii '50, in timpul campaniei de colectivizare a satelor din Transilvania, rezistenta opusa de tarani la presiunile autoritatilor se soldeaza cu pierderi de vieti omenesti.
  ecranizare dupa după romanul „Fețele tăcerii” de Augustin Buzura
 • NOTA (IMDB: 6.20) 7,1
  Viața nu iartă
  ecranizare dupa povestirile de mai jos de Alexandru Sahia:
  1. "Moartea tânărului cu termen redus"
  2. "Întoarcerea tatei din război"
  3. "Pe câmpia de sânge a Mărăşeştilor"
 • NOTA (IMDB: 7.30) 7,8
  Înghițitorul de săbii
  Un fost artist de circ fără mijloace de existenţă asistă la o confruntare în urma căreia un copil rămâne ofran.
  ecranizare dupa cele de mai jos:
  1. nuvelele "Moartea inghititorului de sabii" + "Revolta in port" de Alexandru Sahia
  2. schita "Vine doamna si domnul general" de Gheorghe Braescu
 • NOTA (IMDB: 7.20) 7,4
  Saltimbancii
  Circul Buffone se reintoarce la Iasi, unde micul Geo, fiul patronului, se viseaza explorator arctic precum Nansen. Desi mama l-ar vrea medic, destinul il impinge pe baiat in arena circului. Ecranizare dupa Cezar Petrescu - nuvela "Fram, ursul polar".
  ecranizare dupa "Fram, ursul polar" de Cezar Petrescu
 • NOTA (IMDB: 6.50) 7,4
  Un saltimbanc la Polul Nord
  Fram, ursul polar, face gloria trupei Marcellini. Turneele internationale nu mai contenesc, dar nostalgia lui Fram pentru taramul natal schimba datele problemei.
  ecranizare dupa "Fram, ursul polar" de Cezar Petrescu
 • NOTA (IMDB: 8.10) 8,3
  Moara lui Călifar
  "Dupa ce a urmarit fascinat povestea despre Califar, batran cu puteri miraculoase in stare sa imbogateasca pe oricine doreste, Stoicea porneste in cautarea morii acestuia, devenind om de incredere al boierului Rovin, pe care-l prada. Dar in culmea puterii, totul ii scapa printre degete." - Tudor Caranfil - 2003 (Dictionar de filme romanesti)
  ecranizare dupa povestea "Moara lui Călifar" de Gala Galaction
 • NOTA (IMDB: 6.50) 7,2
  Moartea unui artist
  ecranizare dupa piesa "Moartea unui artist" de Horia Lovinescu
 • NOTA (IMDB: 6.70) 7,5
  Pădurea nebună
  Imediat dupa primul razboi, Darie vine in oras pentru a da admiterea la liceu, visul sau fiind acela de a devni scriitor. Aici o va cunoaste pe Valentina, de care il va lega o dragoste curata. Intalnirile lor au loc in padurea nebuna de la marginea orasului. Intr-o zi sunt atacati de doi huligani, dar pana la urma se salveaza. Darie isi va dovedi in liceu talentul literar. Intr-un final precipitat, dupa ce au loc alegeri si demonstratii de strada, dupa sinuciderea unei tinere ciudate
  ecranizare dupa romanul "Pădurea nebună" de Zaharia Stancu
 • NOTA (IMDB: 6.00) 8,0
  Mitica Popescu
  "Mestesugar echilibrat, regizorul Manole Marcus stie sa raspunda, in filmele sale - barometre sensibile la jocul deschiderilor politice - apreciate in epoca ca modele estetico-profesionale, cu promptitudine dar si cu o anumita decenta, mizand pe capacitatea sa de a nara coerent si pe prestatia unor actori de marca." - Cristina Corciovescu; Bujor T.Ripeanu - 1997 (Dictionar de cinema)
  ecranizare dupa piesa "Mitica Popescu" de Camil Petrescu
 • NOTA (IMDB: 8.40) -
  Iata femeia pe care o iubesc
  ecranizare dupa piesa lui Camil Petrescu
 • NOTA (IMDB: 7.30) 8,3
  Glissando
  Un tânăr de bună educaţie şi-a cheltuit banii la cărţi şi îşi petrece timpul în atmosfera nevrotică a cazinourilor şi a aventurilor pasagere. Căzut într-un spleen epuizant, Theodorescu devine obsedat de un portret
  ecranizare dupa nuvela "Omul din vis" de Cezar Petrescu
 • NOTA (IMDB: 6.90) 8,0
  Întunecare
  O suita de flashback-uri intrerupta de laitmotive: refrenul vanzatorului de ziare cu informatii care-l plaseaza pe spectator in epoca, viziunea inecatului pe fundul marii, delir pe un pat de spital, inventarul femeilor iubite, a victimelor razboiului
  ecranizare dupa "Întunecare" de Cezar Petrescu
 • NOTA (IMDB: 8.50) 8,4
  Cuibul de viespi
  În 1936, un timp în care Bucureştiul a fost cunoscut ca "Parisul Estului", cele trei surori Duduleanu, dintr-o familie de comercianţi prosperi, îşi conduc clanul cu mână de fier. Tânărul jurnalist Mircea Aldea intră în acest clan prin căsătoria cu fiica lor, dar această unire va fi de scurtă durată
  ecranizare dupa piesa "Gaitele" de Alexandru Kiritescu
 • NOTA (IMDB: 7.10) 8,2
  Cucoana Chirița
  Intoarsa din Paris la Barzoieni, Chirita s-a ispravnicit! Prilej pentru ca Draga Olteanu Matei sa-si dezlantuie temperamentul vulcanic. Slalom intre farsa si vodevil, comedie de moravuri si satira social lingvistica, mizand mereu pe efectul ridicol.
  ecranizare dupa "Cucoana Chiriţa" de Vasile Alecsandri
 • NOTA (IMDB: 7.60) 8,1
  Chirița la Iași
  Infoiata Chirita urzeste mari planuri matrimoniale, fiindca of, of ce suparare/de-a avea o fata mare!. Nemultumita de boiernasii care aspira la mana fiicelor ei, ea descinde in Iasi pentru a le gasi pretendenti mai de soi.
  ecranizare dupa cele de mai jos de Vasile Alecsandri:
  1. "Chiriţa la Iaşi"
  2. "Iașii în carnaval”
  3. "Sandu Napoială”
  4. "Ultra retrogradul”
  5. "Clevetici”
  6. "Ultra demagogul”
 • NOTA (IMDB: 8.40) 7,7
  Chirita în provincie
  ecranizare dupa "Chirita în provincie" de Vasile Alecsandri
 • NOTA (IMDB: 6.30) 7,3
  Maria și Mirabela în Tranzistoria
  Filmul continua aventurile Mariei si Mirabelei, de data aceasta intr-o lume imaginara din interiorul televizorului. Personajele animate ies dintr-un tablou in dormitor: un fluture si un licurici le cauta pe fetite, dar sunt atacati de faraziti. Dan, un electronist priceput, repara televizorul si inlatura farazitii.
  ecranizare dupa poemele lui Grigore Vieru
 • NOTA (IMDB: 7.10) 7,0
  A unsprezecea poruncă
  Sfârșitul celui de-Al II-lea Război Mondial. Cei care seamănă cu Hitler, Eva Braun, Goebbels și alții sunt arestați și închiși. Așa începe lungul coșmar al acestor personaje care, timp de un an, vor suferi pentru fărădelegi nedovedite.
  ecranizare libera dupa "Patimile dupa Pitesti" de Paul Goma
 • NOTA (IMDB: 8.20) 8,2
  Balanța
  Bucureşti, anul 1988. Nela, o tânără profesoară, are grijă de tatăl ei, fost colonel în Securitate, acum pe moarte. El vrea ca trupul său să fie folosit pentru cercetări medicale, dar Universitatea refuză, din moment ce frigiderele sale sunt stricate
  ecranizare dupa "Balanţa" de Ion Baiesu
 • NOTA (IMDB: 7.50) 7,9
  O vară de neuitat
  România anilor '20. Într-un oraş de graniţă de pe malul stâng al Dunării, conacul familiei Vorvoreanu străluceşte în luminile unei serate. Toţi nobilii din împrejurimi sunt de faţă, dar vedetele sunt tinerii soţi Dumitriu: el e căpitan în Armata Română, iar ea, Marie-Thérèse Von Debretsy, este de o frumuseţe ieşită din comun. Tânăra femeie, pe deplin fidelă familiei ei, întâmpină cu dispreţ avansurile generalului Ipsilanti, iar familia este transferată într-o garnizoană izolată din Dobrogea
  ecranizare a secţiunii "Salata" din romanul "Cronică de familie" de Petru Dumitriu
 • NOTA (IMDB: 8.20) 7,5
  Somnul insulei
  Regăsim în această peliculă teme și motive care traversează întreaga creație a cineastului Mircea Veroiu: prietenia și trădarea, pierderea iuziilor tinereții, dificultatea intelectualului de a decide să acționeze.
  ecranizare dupa "Al doilea mesager" de Bujor Nedelcovici
 • NOTA (IMDB: 7.80) 7,6
  Prea târziu
  Dumitru Costa, un tânăr procuror, primeşte primul său caz: moartea suspectă a unui miner din Valea Jiului. Accident sau crimă? Costa este ajutat de Alina, o ingineră. Se îndrăgostesc
  ecranizare dupa "Prea târziu" de Rasvan Popescu
 • NOTA (IMDB: 6.10) 6,6
  Faimosul Paparazzo
  Fotograf la un tabloid, Gary primeste misiunea de a contribui la compromiterea unui om politic, banuit de relatii cu o minora. Ca sa poata supraveghea camera de hotel a demnitarului, Gary se instaleaza la o prostituata trecuta de prima tinerete.
  ecranizare dupa "Omul cu cioc si ghiare" de Rasvan Popescu
 • NOTA (IMDB: 7.20) 7,3
  Femeia în roșu
  Femeia in rosu este Ana Cumpanas, o banateanca emigrata in SUA, care faciliteaza uciderea amantului sau, faimosul Dillinger, la Chicago. Dupa o viata aventuroasa, in care a traversat doua continente, femeia se intoarce sa moara pe meleagurile natale.
  ecranizare dupa "Femeia în roşu" de Adriana Babeți + Mircea Mihăieș + Mircea Nedelciu
 • NOTA (IMDB: 7.80) 7,9
  După-amiaza unui torționar
  Franţ Ţandără, un fost torţionar în închisorile României, este pregătit să-şi mărturisească crimele în faţa unei jurnaliste şi a unui fost deţinut politic. Cei doi îl întâlnesc în gară la Giurgiu, unde Ţandără îi întâmpină cu flori. Dar confesiunea se confruntă cu probleme încă de la început: reportofonul nu funcţionează, Ţandără vorbeşte prea încet sau prea repede... Bărbatul îşi începe povestea cu detalii nesemnificative: tatăl său a lucrat în armată, anii de şcoală, rătăcirile de la sfârşitul războiului. Jurnalista încearcă să-l încolţească cu întrebări despre cariera de torţionar, dar primeşte răspunsuri evazive
  ecranizare dupa romanul "Drumul Damascului" de Doina Jela
 • NOTA (IMDB: 7.60) 8,3
  Binecuvântată fii, închisoare
  Filmul, bazat pe fapte reale, ne poarta in Romania sfarsitului anilor 1940 si inceputul anilor 1950, o Romanie stalinista unde regimul la putere incepe prigoana impotriva propriului neam si propriei credinte. Nicoleta, o tanara intelectuala romanca este arestata. Crima sa este dubla: ea face parte dintr-un partid politic de opozitie si este nepoata pe linie materna a lui Iuliu Maniu. In prima perioada a detentiei la Malmaison, eroina este interogata si torturata pana la extenuare, pana aproape d
  ecranizare dupa "Benie sois-tu, prison" de Nicole Valéry-Grossu
 • NOTA (IMDB: 7.10) 7,7
  In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura
  Dumitru este omul nostru. Un om aparent simplu, patruzeci de ani, dintr-un sat de linga Bucuresti. Il vom urmari din ultima sa zi la inchisoare, unde a stat zece ani pentru omucidere. Deja in drum spre casa va ucide din nou - ce e drept in autoaparare. E vorba de un tigan care si-a pierdut nevasta la carti, pentru o noapte - cistigatorul fiind chiar eroul nostru. Ajuns acasa afla ca nevasta sa e gravida si ca tatal copilului nu e nimeni altcineva decit fratele sau. incearca sa treaca peste
  ecranizare dupa povestea lui Ioan Carmazan
 • NOTA (IMDB: 7.10) 7,3
  Milionari de weekend
  Tezaurul Romaniei aflat la Moscova e inapoiat statului roman. Doua personaje misterioase angajeaza fiecare cate un comando format din cei mai abili si mai duri mercenari pentru a sustrage statuia.
  ecranizare dupa povestea lui Tudor Popescu + Geo Saizescu
 • NOTA (IMDB: 7.20) -
  Aleodor imparat
  Aleodor Imparat, incalcand sfatul tatalui sau lasat cu limba de moarte, calca pe taramul Slutului. Acesta il va pune la grele incercari, dar ajutat de un peste, un corb si o albina, va reusi sa le invinga.
  ecranizare dupa povestea "Aleodor împarat" de Petre Ispirescu
 • NOTA (IMDB: 7.20) 6,8
  Eu când vreau să fluier, fluier
  Pelicula relatează povestea unui tânăr delincvent, închis într-un centru de reeducare. Viaţa băiatului se schimbă când penitenciarul în care se află este vizitat de un grup de fete care studiază reforma în închisori.
  ecranizare dupa piesa "Eu când vreau să fluier, fluier" de Andreea Valean
 • NOTA (IMDB: 7.60) 7,7
  După dealuri
  „După dealuri” spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina (Cristina Flutur) se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa (Cosmina Stratan), prietena ei din copilărie de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.
  ecranizare dupa cartile de mai jos de Tatiana Niculescu Bran:
  1. "Spovedanie la Tanacu"
  2. "Cartea judecătorilor"
 • NOTA (IMDB: -) -
  Bulevardul 'Fluieră Vântu'
  "Filmul, situat într-o capitală de judeţ din deceniul al patrulea, pune degetul pe rana unor moravuri şi năravuri electorale ale epocii, dar îşi păstrează, peste ani, nu numai actualitatea, ci şi savoarea întorsăturilor de condei ale intrigii" - Calin Caliman - 1996 (Jean Mihail)
  ecranizare după piesa "Bulevardul împăcării" de Aurel Baranga
 • NOTA (IMDB: 8.20) -
  Blanca
  ecranizare dupa "Povestea teiului" + "Făt Frumos din tei" de Mihai Eminescu
 • NOTA (IMDB: 7.60) 8,3
  Directorul nostru
  Comedie realizata de Gh. Dorin, scenariul, impreuna cu regizorul Jean Georgescu, special pentru cuplul Grigore Vasiliu-Birlic si Alexandru Giugaru. Filmul a fost o satira care a produs un imens scandal in epoca, care s-a lasat cu interzicerea lui Jean Georgescu. "Filmul meu ataca violent moravurile birocratice practicate in unele din institutiile noastre, condamna prin ascutisul satirei pe acei functionari cu raspunderi mari sau mai mici care, cu buna stiinta, tolereaza aceste stari de
  ecranizare dupa nuvela lui Eduard Mezincescu
 • NOTA (IMDB: 8.50) 7,0
  Bijuterii de familie
  ecranizare dupa "Bijuterii de familie" de Petru Dumitriu
 • NOTA (IMDB: 7.20) -
  Pasărea furtunii
  ecranizare dupa romanul omonim de Petru Dumitriu
 • NOTA (IMDB: -) -
  Dincolo de brazi
  ecranizare dupa opera lui Petru Vintilă
 • NOTA (IMDB: -) -
  Vultur 101
  ecranizare dupa "Zbor de noapte" de Nicolae Tăutu
 • NOTA (IMDB: 7.30) -
  Soldați fără uniformă
  ecranizare dupa "Mereu împreună" de Francisc Munteanu
 • NOTA (IMDB: 8.50) 8,7
  Pistruiatul
  Într-un mic orăşel de provincie, membrii Mişcării ilegaliste comuniste pregătesc cu înflăcărare ziua Eliberării. Pistruiatul, un simpatic băieţandru de 14 ani, devine eroul acestor evenimente conduse din umbră de însuşi prietenul şi tovarăşul său, Andrei. Ajutat de profesoara de istorie, de tatăl său şi, de cele mai multe ori, de câinele Calu, puştiul face faţă cu dezinvoltură şi curaj oricărei provocări
  ecranizare dupa "Pistruiatul" de Francisc Munteanu
 • NOTA (IMDB: -) 8,6
  Pistruiatul 1 - Evadatul
  Mihai, zis Pistruiatul, care a "cumparat" pe 17 bile ruinele fabricii de caramida, ascunde si protejeaza un detinut politic evadat. Prima serie a filmului "Pistruiatul", realizat dupa serialul TV cu acelasi nume din 1973.
  ecranizare dupa "Pistruiatul" de Francisc Munteanu
 • NOTA (IMDB: -) 8,2
  Pistruiatul 2 - Ascunzișuri
  Mihai, zis Pistruiatul, adaposteste un detinut politic evadat, care are nevoie de o locuinta conspirativa. Pistruiatul ia parte la misiune unde are surpriza sa-si intilneasca tatal si profesoara de istorie. A doua serie a filmului "Pistruiatul", realizat dupa serialul TV cu acelasi nume din 1973.
  ecranizare dupa "Pistruiatul" de Francisc Munteanu
 • NOTA (IMDB: -) 8,2
  Pistruiatul 3 - Insurectia
  Inainte de 23 august 1944, Pistruiatul participa la actiuni de pregatire a insurectiei, arunca manifeste deasupra orasului si incurca actiunile Sigurantei dezvaluindu-le informatii false. Prietenul sau Andrei moare eroic, iar el continua sa lupte in locul lui Andrei tragand cu mitraliera. Atreia si ultima serie a filmului "Pistruiatul", film realizat in 1986 dupa serialul TV cu acelasi nume din 1973.
  ecranizare dupa "Pistruiatul" de Francisc Munteanu
 • NOTA (IMDB: 7.50) -
  Apoi s-a născut 'Legenda'
  ecranizare dupa povestirea lui Constantin Stoiciu
 • NOTA (IMDB: 6.40) 7,1
  Război în bucătărie
  Un soldat roman (Ovidiu Niculescu) dezerteaza in timpul conflictului din martie ´90 de la Tg. Mures. Se ascunde la un canton unde incepe o poveste de dragoste cu fata cantonierului (Imola Kezdi), impotriva adversitatii cantonierului maghiar (Gheorghe Dinica). Conflictul din strada se muta in bucatarie. Filmul a fost realizat in doua versiuni: una pentru televiziune, in 1997, si una pentru cinematografe, lungmetraj, cu premiera in 2001. "O poveste de dragoste pe un fundal de
  ecranizare dupa o povestire din ciclul de povestiri "Subomul" de Rasvan Popescu
 • NOTA (IMDB: 6.20) 6,2
  Femeia visurilor
  Lung-metrajul prezinta povestea unui regizor celebru, Thomas (Dan Condurache), aflat la apogeul carierei, obsedat de nalucirile femeii dorite, dar si de problemele lui de creatie. Desi filmele sale sunt premiate, iar el este iubit de public, de actori si de prieteni, Thomas este chinuit de dorinta de a realiza filmul vietii sale. "Eu sunt de parere ca am reusit sa fac totul accesibil tanarului, batranului si minunatului spectator care va intra in sala de cinema", spune Dan Pita.
  ecranizare dupa romanul "Femeia visurilor" de Rasvan Popescu
 • NOTA (IMDB: 6.60) 6,1
  Acasă la tata
  Robert este un scriitor care trece printr-o criză. Decide să se întoarcă acasă în satul natal, prima dată după trei ani de la moartea mamei. Nici înainte nu îşi vizita părinţii pea des şi asta se reflectă în relaţia distantă pe care o are cu tatăl
  ecranizare dupa piesa de teatru "Acasă la tata" de Mimi Brănescu
 • NOTA (IMDB: 7.10) 7,5
  Agentul Straniu
  ecranizare dupa piesa "Omul care şi-a pierdut omenia” de Horia Lovinescu
 • NOTA (IMDB: 7.20) 7,5
  Al patrulea stol
  Un grup de sase oameni care isi petrec concediul la mare cad de acord, la propunerea lui Stefan, unul dintre ei, sa se conformeze regulilor unui joc prin care sa se rupa de realitatea cotidiana.
  ecranizare libera după piesa "Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian
 • NOTA (IMDB: -) 7,0
  Alexandra și infernul
  "Mihu s-a simtit atras de romanul lui Fulga construit pe doi piloni: psihoza mortii si psihoza amorului, ambele ridicate la nivel de mutatie metafizica, de schimbare de mentalitate, unde clipa si infinit, hazard si sublim, neinsemnatate si destin se imbina in hegeliene sinteze." -D.I.Suchianu- 1975 (Romania literara)
  ecranizare după romanul omonim al lui Laurențiu Fulga
 • NOTA (IMDB: 6.10) 7,2
  Asediul
  In iarna anului 1945, sustinut de populatia orasului Constanta, comunistul Dragan impreuna cu oamenii sai ocupa Prefectura din care fostul prefect fugise si ia masuri organizatorice in favoarea oamenilor de rand pentru a curma specula din oras.
  ecranizare după romanul "Puterea” de Corneliu Leu
 • NOTA (IMDB: 7.60) 7,9
  Balul de sâmbătă seara
  Şoferul Papa (Sebastian Papaiani) care transportă alimentele pentru cantina unui mare şantier se îndrăgosteşte de două fete. Pentru a decide cu care va rămâne, el le supune la "proba devotamentului".
  ecranizare după schiţa "Peron” de D.R. Popescu
 • NOTA (IMDB: 7.40) 7,2
  Canarul și viscolul
  "Spre deosebire de celelalte pelicule lucrate dupa un scenariu de Ioan Grigorescu, unde investigatia epocii este realizata si accentul principal cade pe intriga, pe actiune, este un film de introspectie psihologica" - Manole Marcus - 1969 (Contemporanul)
  ecranizare după nuvela "Lupta cu somnul” de Ioan Grigorescu
 • NOTA (IMDB: 6.80) 7,5
  Capul de zimbru
  În timpul celui de-al doilea război mondial o unitate militară a armatei române, izolată într-un peisaj straniu, primeşte vizita unui general neamţ. Dispariţia unui valoros timbru poştal - capul de zimbru - datând din sec. XIX, care se produce în timpul acestei vizite, crează o stare extrem de tensionată
  ecranizare dupa nuvela "Capul de zimbru" de Vasile Voiculescu
 • NOTA (IMDB: 6.90) 7,0
  Caravana cinematografică
  O comedie neagra plasata in Romania anilor '60. Un camion vechi, transformat intr-o caravana cinematografica, ajunge intr-un sat izolat de munte din Transilvania unde ploua cu galeata, pentru a proiecta filme rusesti de propaganda.
  ecranizare dupa nuvela "Caravana cinematografică" de Ioan Groşan
 • NOTA (IMDB: 8.00) 7,4
  Casa din vis
  Festivalul filmului de la Cannes selectat în Quizaine des Realisateurs. Participã la festivaluri de film: Tokio, New York, Mompellier, Canton, Los Angeles, New York.
  ecranizare dupa nuvela "Ningea în Bărăgan” de Fănuș Neagu
 • NOTA (IMDB: 6.90) 7,6
  Casa dintre câmpuri
  Într-un CAP dintr-un sat de câmpie, legea o face preşedintele discreţionar al cooperativei asistat slugarnic de acoliţii săi. Există însă un cuplu, inginerul agronom şi soţia sa, care nu acceptă compromisul şi, ca atare, trebuie redus la tăcere. "Un film aspru, critic si curajos".
  ecranizare dupa romanul "Preţul dragostei, al credinţei şi al urii” de Corneliu Leu
 • NOTA (IMDB: 7.60) 7,8
  Castelul condamnaților
  Izolat undeva în Cehoslovacia, Schörder are o misiune. Stația radio aflată sub comanda lui coordonează alte câteva stații și îndeamnă armata germană la respingerea armistițiului. Căpitanul Vasiliu primește ordin să lichideze acest cuib de rezistență.
  ecranizare dupa romanul omonim de Petru Vintilă
 • NOTA (IMDB: 7.80) 7,6
  Celebrul 702
  Un grup de gansgsteri a dat lovitura aruncand vina asupra lui Kid, care-si asteapta executia in teribila inchisoare „Bing-Bing”. In ultimul moment scaunul electric este deconectat.
  ecranizare dupa piesa omonima de Alexandru Mirodan
 • NOTA (IMDB: 7.20) 6,1
  Cercul magic
  Două crime care încep prin a se arăta încărcate de motive personale, încurcate și verosimile toate. Apoi aflăm că nici una din cele două crime nu avea vreo legătură cât de mică cu biografia actuală a victimelor, ci cu trecutul vinovaților.
  ecranizare după romanul omonim de Nicolae Mărgeanu
 • NOTA (IMDB: 7.20) 7,1
  Clipa
  Filmul aduce in prim plan reabilitarea unei victime a (anii '50). Reabilitatea este completa caci eroul nu numai ca-si revine si priveste cu barbatie inainte, dar si ajunge sa salveze un tanar aflat intr-o situatie similara
  ecranizare după romanul omonim de Dinu Săraru
 • NOTA (IMDB: 5.50) 7,3
  Condamnat la viață
  ecranizare dupa nuvela "Moartea lui Ipu” de Titus Popovici
 • NOTA (IMDB: 7.80) 8,0
  Corigenta domnului profesor
  Un profesor se trezeste că are de plătit impozit pentru ceea ce nici nu a avut vreodata: doua bivolite. Din pricina birocratiei aberante, nici nu se mai poate descotorosi de cornutele fictive... – Tudor Caranfil – 2003 (Dictionar de filme romanesti)
  ecranizare după nuvela "Bivoliţele” de Ion D. Sârbu
 • NOTA (IMDB: 7.80) 7,7
  Cursa
  Anghel şi Panait, de la o întreprindere de utilaje, au misiunea de a transporta o piesă-gigant, peste munţi, la o exploatare minieră. Pe drum, cei doi o întâlnesc pe tânăra Măria, care are aceeaşi destinaţie cu scopul de a-şi reîntâlni soţul miner
  ecranizare dupa nuvela "Doi băieţi şi o fată” de Petru Vintilă
 • NOTA (IMDB: 6.80) 8,1
  Dincolo de bariera
  Dramă pasională în lumea mahalalei bucureștene de la începutul anilor ’20. Iubită de Vulpașin fierarul (Dichiseanu), Nastasia ține la Luca (Stănculescu), muncitor de la ”Danubiana” în care vede singura șansă de a răzbi ”dincolo de barieră”.
  ecranizare dupa piesa "Domnișoara Nastasia” de George Mihail Zamfirescu
 • NOTA (IMDB: 7.00) 8,0
  Dincolo de nisipuri
  "Dupa ce a sacrificat in buna parte epica, fara a se elibera totusi de reminiscentele ei literare, regizorul isi elaboreaza uneori metaforele într-o stare de precipitare si in criza de timp." - Valerian Sava - 1974 (Cinema).
  ecranizare după romanul "Îngerul a strigat” de Fănuş Neagu
 • NOTA (IMDB: 7.80) 7,2
  Doctorul Poenaru
  "Efortul regizorului -scenarist in acelasi timp -se face remarcat cu precadere in asigurarea unui flux inteligibil, logic si coerent al naratiunii, chiar daca aceasta preocupare staruitoare s-a facut pe seama unei mai alerte, si mai proprii filmului, succesiuni de situatii." - Mircea Alexandrescu - 1978 (Cinema)
  ecranizare după romanul omonim al lui Paul Georgescu
 • NOTA (IMDB: 7.50) 8,0
  Domnișoara Aurica
  Filmul prezintă drama singurătății unei unei fete bătrâne, puțin senilă, naivă și aiurită, proprietară a unui magazin de închiriat rochii de mireasă.
  ecranizare după povestirea omonima de Eugen Barbu
 • NOTA (IMDB: -) -
  Dragostea și revoluția
  Amenințată cu divorțul, soția inginerului Cernat se plânge organelor de partid de comportarea ”neproletară” a soțului. Întreprinzător și lucid, primul secretar Dumitru Dumitru îi sare în ajutor pârâtului. Ecranizare după romanul lui Dinu Săraru.
  ecranizare după romanul omonim al lui Dinu Săraru
 • NOTA (IMDB: 7.90) 7,9
  Dreptate în lanțuri
  Inspirat din fapte reale, "Dreptate in lanturi" este un film dur si poetic, a carui actiune este plasata la inceputul secolului trecut. Filmul evoca figura unui taran roman care, impins de autoritatile opresive, este fortat sa duca singur o lupta indelungata impotriva injustitiei. Tudor Panteliu este un erou care devine in acest film de neuitat simbolul luptei taranului roman pentru dreptate sociala.
  ecranizare după monografia "Reabilitarea unui haiduc: Pantelimon” de Mihai Stoian
 • NOTA (IMDB: 7.80) 7,4
  Drumeț în calea lupilor
  Constantin Văeni reuşeşte să transpună o filă din istoria modernă a României, un moment de criză majoră, când oamenii derutaţi de istorie au comis cele mai condamnabile fapte împotriva umanităţii. Un film despre asasinarea lui Nicolae Iorga.
  ecranizare după monografia "Moartea unui savant: N.Iorga” de Mihai Stoian
 • NOTA (IMDB: 6.80) 6,5
  Drumul câinilor
  Acţiunea se petrece într-un sat ardelenesc din anii '50. O văduvă de război, care a pierdut şi 5 copii pe câmpul de luptă, nu se poate bucura de cei care i-au rămas în viaţă din cauza deciziilor pe care le iau. Iar cauzele sunt tot militare şi politice.
  ecranizare dupa romanul "Drumul câinelui” de Ion Lăncrănjan
 • NOTA (IMDB: 7.70) -
  Drumuri în cumpănă
  ecranizare dupa romanul "Ultimul drum” de Ion Brad
 • NOTA (IMDB: -) -
  Exista joi?
  ecranizare după povestirea "O lumină ciudată" de Paul Everac + Al.G. Croitoru
 • NOTA (IMDB: 8.00) 7,1
  Facerea lumii
  In contextul evenimentelor premergatoare si de dupa nationalizarea din 1948, o feta de muncitor, studenta la facultate, se simte atrasa de viata mondena oferita de un proprietar de cai, dar va rupe legatura cu acesta atunci cand va vedea cruzimea cu care acesta isi ucide caii pentru a nu fi nationalizati. Dar povestea nu se termina aici... Ecranizare a romanului "Facerea lumii" de Eugen Barbu. "Autorul filmului a redus la minimum necesar relatiile despre evenimentele epocii, centra
  ecranizare dupa romanul "Facerea lumii" de Eugen Barbu
 • NOTA (IMDB: 8.20) 7,8
  Flăcări pe comori
  „Arhanghelii” e numele celei mai bogate mine de aur, din Rosia Montana. Mina omoara multi oameni iar unii cred ca e mina diavolului. Tot mai mulți barbati sunt atrasi de mirajul imbogatirii rapide, duhul aurului ia mintile multor curajosi.
  ecranizare dupa cele de mai jos de Ion Agârbiceanu:
  1. romanul "Arhanghelii"
  2. povestirea "Vâlva băilor"
 • NOTA (IMDB: 7.10) -
  Băiatul cu o singură bretea
  ecranizare dupa cele de mai jos:
  1. "Cănuță om sucit” de I.L. Caragiale
  2. "Niculăiță minciună” de I. Al. Voinești.
 • NOTA (IMDB: 6.90) 8,0
  Întoarcerea din iad
  Dumitru (Constantin Brinzea), un taran bogat, traieste o pasionanta poveste de dragoste cu Veronica (Maria Ploae), fosta lui iubita, acum femeie maritata. Sperand sa puna capat acestei iubiri devenita obsesie, Dumitru se insoara cu o fata, poe cat de bogata, pe atat de indragostita de el. Ca un facut insa, dragostea lui pentru veronica in loc sa se stinga, devine tot mai puternica, tot mai greu de ascuns in ochii lumii - mai ales de ochii unui sot gelos si dornic de razbunare. Izbucnirea Primulu
  ecranizare dupa nuvela "Jandarmul” de Ion Agârbiceanu.
 • NOTA (IMDB: 7.90) 7,5
  Înainte de tăcere
  Obsedat de avere si de faptul ca sotia il iubeste pe fratele lui, Stavrache va fi bantuit de imaginea acestuia, ajungand in pragul dementei. Drama psihologica a carei actiune se desfasoara in mediul rural in perioada razboiului de independenta.
  ecranizare după nuvela "În vreme de război" de I.L.Caragiale
 • NOTA (IMDB: 7.40) 7,4
  Iarba verde de acasă
  Un proaspăt absolvent de matematică trebuie să aleagă dacă rămâne pe lângă profesorul lui, ca asistent, sau să devină profesor la țară. Alege a doua variantă, ajungând profesor în satul natal.
  ecranizare după romanul omonim de Sorin Titel
 • NOTA (IMDB: 7.90) 6,7
  O poveste de dragoste, Lindenfeld
  În Frankfurt-ul anului 2005, Ulrich Winkler, preşedintele unei mari companii, vede la televizor un reportaj despre un fost sat săsesc din Banat, astăzi abandonat. Acesta este Lindenfeld, în care Ulli se născuse şi trăise pînă în 1945
  ecranizare dupa romanul "Lindenfeld" de Ioan T. Morar
 • NOTA (IMDB: -) 7,7
  Plecarea Vlasinilor
  Filmul surprinde un moment dramatic din viața păstorilor ardeleni, amenințați de împărăteasa Maria Tereza cu desființarea obștei lor. Ecranizare după Ioana Postelnic.
  ecranizare dupa romanul "Plecarea Vlaşinilor" de Ioana Postelnicu
 • NOTA (IMDB: 7.20) 6,8
  Întoarcerea Vlașinilor
  Trădându-și consătenii în fața autorității imperiale, păstorul Branga devine primar și se îmbogățește. Împreună cu habsburgii, el pune la cale iobagirea vlașinilor. Filmul este o ecranizare dupa romanul omonim scris de Ioana Postelnicu.
  ecranizare dupa romanul "Întoarcerea Vlaşinilor" de Ioana Postelnicu
 • NOTA (IMDB: 7.20) 7,7
  Mere roșii
  Eroul principal, un tânăr medic chirurg (pasionat consumator de mere roşii), excelent profesionist, inflexibil cu respectarea normelor morale, se află într-o luptă permanentă cu indiferenţa şi ignoranţa semenilor săi
  ecranizare după nuvela "Treizeci şi opt de grade cu doi” de Ion Băieşu
 • NOTA (IMDB: 7.40) 7,7
  Maria și marea
  "Maia Morgenstern interpreteaza in acest film dupa un scenariu de Radu Todoran, o Penelopa moderna care isi imparte timpul intre pupitrul de telegrafista si frumoasele amintiri din cea mai frumoasa vara a iubirii indepartate." - Ileana Penes Danalache - 1989 (Cinema)
  ecranizare dupa romanul "Maria şi marea" de Radu Tudoran
 • NOTA (IMDB: 8.60) 8,1
  Nufarul rosu
  ecranizare după nuvela "Nufărul roșu” de Petre Luscalov
 • NOTA (IMDB: 6.20) -
  Probleme personale
  Un film românesc de propagandă. Filmul îşi propunea ca mesaj „deschiderea supapelor”, ca simptom limpede la presiunea socială în creştere, resimţită de partidul comunist.
  ecranizare după romanul "Cădere liberă" de Grigore Zanc
 • NOTA (IMDB: 6.90) 7,5
  Printre colinele verzi
  Autorul isi ecranizeaza propriul roman, a carui actiune se petrece intr-un mic orasel de provincie. Asasinarea a doi muncitori si a unui elev de liceu declanseaza un sir de anchete la care concluziile se lasa asteptate. Dupa mai multe incercari, un plutonier reuseste sa-l prinda pe criminal. Filmul oscileaza intre cuvant si imagine, regizorul-romancier inaintand cu greu in transpunerea cinematografica a propriului roman.
  ecranizare dupa romanul "Animale bolnave” de Nicolae Breban
 • NOTA (IMDB: 7.60) 8,7
  Prin cenușa imperiului
  "Capturati intr-o razie, in Bucuresti sub ocupatie germana, angelicul Darie si cinicul Diplomat traiesc alaturi experienta jocului cu moartea din timpul primului razboi mondial." - T. Caranfil - 2003 (Dictionar de filme romanesti)
  ecranizare după romanul "Jocul cu moartea" de Zaharia Stancu
 • NOTA (IMDB: 7.90) 8,4
  Revanșa
  E iarna lui 1941. Comisarul Moldovan trăieşte, deşi filmul precedent îl dăduse drept mort. Pe fondul unor evenimente extrem de tensionate, aventura comisarului - căutat acum de poliţia politică - merge mai departe.
  ecranizare după romanul "Omul de la capătul firului" de Rodica Ojog-Braşoveanu
 • NOTA (IMDB: 7.80) 7,6
  Șantaj
  Filmul este o spectaculoasă investigaţie poliţistă, în centrul căreia se află maiorul Minerva Tutovan (Ileana Stana Ionescu), anchetator aprig, cu limba ascuţită când e vorba de ticăloşii, şi ţepi rotunjiţi ca la colaboratorul ei (Sebastian Papaiani)
  ecranizare după romanul "Omul de la capătul firului" de Rodica Ojog-Braşoveanu
 • NOTA (IMDB: 7.40) 7,4
  Semnul Șarpelui
  Spre sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ecaterina Handrabur, hangiță într-un sătuc de lângă granița cu Ungaria, vrea să se răzbune pe vameșul care a insistat pe lângă jandarmi ca fiul ei Simion să plece pe front.
  ecranizare dupa romanul "Patima" de Mircea Micu
 • NOTA (IMDB: 5.20) 6,3
  Trei zile și trei nopți
  Film politic dupa romanul „Apa". In anul 1946, intr-un oras de granita din nordul Transilvaniei, un grup inarmat aflat in slujba Partidului Taranesc este anihilat de Partidul Comunist.Este filmul de debut in regie al operatorului Dinu Tanase.
  ecranizare după romanul „Apa” de Alexandru Ivasiuc
 • NOTA (IMDB: 7.60) 7,9
  Un om în Loden
  In camera sa, in miezul noptii, un om se trezeste brusc cuprins de o panica nebuna. De foarte aproape, un ras sarcastic se face auzit. Sa fie un simplu cosmar? A doua zi își reia preocuparile la Institutul de Geologie unde lucreaza.
  ecranizare după romanul "Moartea vine pe bandă de magnetofon" de Haralamb Zincă
 • NOTA (IMDB: 6.90) -
  Vinovatul
  Stefan, un informator al Securitatii care-si denuntase cel mai bun prieten, prin aceasta cauzandu-i arestarea si moartea, realizeaza, in timpul unei petreceri, ca viata sa este lipsita de sens...
  ecranizare dupa piesa omonima de Ion Băieșu
 • NOTA (IMDB: 7.30) 7,1
  Ticăloșii
  Filmul este o parabolă la adresa clasei politice post-revoluţionare. Oamenii cu bani, aflaţi în spatele politicienilor care sunt datori să le promoveze interesele sunt de fapt cei care constituie oligarhiile ce dictează politicile fiscale
  ecranizare dupa romanul "Ciocoii noi cu bodyguard” de Dinu Săraru
  (iniţial s-a numit "Şah la general”)
 • NOTA (IMDB: 6.00) 5,8
  Sistemul nervos
  Ca sa poata trai, batrana Nica (Rodica Tapalaga) isi transforma casa de la tara in „pensiune”. Singurele sale bucurii sunt cicalitul cainelui si programul de stiri de la televizor. În secret, Nica e indragostita de prezentatorul de stiri(Mircea Radu)
  ecranizarea unui capitol din romanul "Marilene” de Mircea Daneliuc
 • NOTA (IMDB: 7.20) 5,3
  O secundă de viață
  Robert este un ratat în adevăratul sens al cuvântului. El nu îşi doreşte nimic de la viaţă, cu excepţia unui lucru; să aibă suficient curaj pentru a se sinucide. Dar într-o zi totul se schimbă, pentru că Robert a salvat viaţa unui om.
  ecranizare după romanul "Circul nostru vă prezintă" de Lucian Dan Teodorovici
 • NOTA (IMDB: 5.90) 5,8
  Poker
  Poker spune povestea a patru prieteni ale căror destine se intersectează în copilărie şi care, o dată ajunşi la maturitate, întruchipează tipologii reprezentative pentru societatea românească actuală: politicianul veros, mafiotul care îşi doreşte, prin orice mijloace, să acceadă în politică sau medicul fără conştiinţă. Cei patru se întâlnesc la partide de poker pentru a pune ţara la cale.
  ecranizare dupa piesa de teatru omonima de Adrian Lustig
 • NOTA (IMDB: -) 5,8
  Oul de cuc
  Două destine, parcă împotriva voinţei lor, sunt puse în situaţia de a traversa toată ţara, unul alături de celălalt în dorinţa nebună de a nu fi prinşi de organele legii. Doi paria, doi evadaţi, ca două cremene încărcate de energie, caută să se strecoare spre o libertate ce nu poate fi reală.
  ecranizare dupa romanul "Fuga" de Rodica Ojog Braşoveanu
 • NOTA (IMDB: 7.20) 6,7
  Sunt o babă comunistă
  Bazat pe romanul omonim al lui Dan Lungu, filmul spune povestea unei generaţii care nu se poate adapta realităţilor de după '89. Eroina este Emilia (Luminiţa Gheorghiu), care, în mijlocul democraţiei noastre problematice, încearcă să menţină vie epoca de aur. Când fiica ei Alice (Ana Ularu) se întoarce acasă după câţiva ani petrecuţi în Canada, Emilia încearcă să aducă argumente în favoarea vechiului regim, aruncându-l în conflict şi pe Ţuţu (Marian Râlea), soţul ei şi tatăl lui Alice
  ecranizare dupa romanul omonim de Dan Lungu
 • NOTA (IMDB: 7.10) 7,7
  Escadrila alba
  ecranizare dupa o poveste de Vera Zuccotti Borea
 • NOTA (IMDB: 6.80) 7,5
  Odessa în flăcări
  "Cu acest film, Romania intra in cadrul marii productii cinematografice europene. Filmul acesta intelege sa fie o proslavire a luptei pe care Romania o duce contra Bolsevismului cu un elan si un eroism irezistibil." - Giornale d'Italia - 1942
  ecranizare dupa o poveste de Nicolae Kiritescu
 • NOTA (IMDB: 6.90) 8,3
  Independența României (Războiul independenței)
  Reconstituire, cu ocazia implinirii a 35 de ani de la evenimente, a principalelor etape ale Razboiului de Independenta de la 1877, combinata cu scene inspirate din literatura. In finalul filmului apare parada din 10 mai 1912 (filmare de actualitate). Este primul lungmetraj de fictiune romanesc. "Inscriind prima fila din epopeea nationala, filmul stabilea si trasatura sa fundamentala - realismul - trasatura ce va ramâne caracteristica tuturor filmelor noastre istorice." - Manuela Gheor
  ecranizare dupa proza lui Constantin Nottara
 • NOTA (IMDB: 8.90) -
  Insir-te margarite
  Un proiect realizat dupa piesa "Insir-te margarite" de "o mare casa cinematografica" ("Pathe") si pus in scena de societarul Teatrului National din Bucuresti, Aristide Demetriade impreuna cu Grigore Brezeanu. A fost un proiect realizat doar in parte: doar sase secvente cinematografice fiind inregistrate pe pelicula. Acestea au fost folosite ca o completare a actiunii scenice in cîteva spectacole ale piesei cu acelasi nume scrise de Victor Eftimiu si jucate pe scena Teatrului National din Bucures
  ecranizare dupa piesa "Însir'te margarite" de Victor Eftimiu
 • NOTA (IMDB: -) -
  Tigancusa de la iatac
  Melodrama cu actiunea plasata la jumatatea secolului al XIX-lea, adaptare a nuvelei cu acelasi nume de Radu Rosetti. Povestea filmului are la baza dragostea unui boier pentru o fata de tigan, slujnica in casa lui. O coproductie germano-olandezo-romana. Film pierdut.
  ecranizare dupa nuvela "Tigancusa de la iatac" de Radu Rosetti
 • NOTA (IMDB: 7.30) 8,1
  Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu
  Ţara Moldovei, 1564. Alexandru Lăpuşneanu, ultimul descendent al dinastiei Muşatinilor, care