Oscar

Premii Oscar

Cele mai râvnite premii din industria cinematografică, acordate de către Academia Americană de Film. Din 2010 sunt nominalizate zece producţii la categoria Cel mai bun film. Gala are loc în februarie-martie. Trofeul reprezintă un om cu o spadă în mână. În 2011, Discursul Regelui obţinea cele mai importante patru statuete.

Mai mult »

Globul de Aur

Premii Globul de Aur

După Oscar-uri, Globurile de Aur sunt cele mai aşteptate premii ale industriei de film. Acordate în ianuarie, sunt un fel de preambul la Oscar-uri, câştigătorii unui Glob putându-se aştepta la măcar o nominalizare din partea membrilor Academiei Americane de Film.

Mai mult »

BAFTA

Premii BAFTA

Academia Britanică de Film şi Televiziune premiază cele mai mari realizări din domeniul filmului, a jocurilor video şi a programelor de televiziune prezentate în fiecare an în Marea Britanie. Academia s-a format pe 16 aprilie 1947 şi în prezent numără în jur de 6500 membri.

Mai mult »

Cannes

Premii Cannes

Cel mai important şi mediatizat eveniment legat de film al lumii. Locul de desfăşurare a fost ales oraşul Cannes pentru “soare şi cadru desfătător”. Se desfăşoară în luna mai, iar trofeul este Palme d'Or-ul. România a obţinut Palme d'Or pentru lungmetraj în 2007.

Mai mult »

Berlin

Premii Berlin

Festivalul de film de la Berlin este unul dintre cele trei cele mai importante festivaluri ale lumii, alături de Cannes şi Veneţia. Fondat în 1951, festivalul are loc în februarie. Pentru marele trofeu Ursul de Aur intră în competiţie anual aproximativ 20 de lungmetraje.

Mai mult »

Venetia

Premii Venetia

Cel mai longeviv festival al lumii. Organizat pentru prima oară în 1932, de către contele Giuseppe Volpi di Misurata. Proiecţiile au loc în celebrul Palazzo del Cinema de pe insula Lido, în fiecare an înconjurat de lei înaripaţi, simbolul veneţian şi imaginea trofeului festivalului.

Mai mult »

Sundance

Premii Sundance

Este cel mai mare festival de film independent din Statele Unite. Are loc anual, în ianuarie, în Park City, Salt Lake City, Ogden, Utah şi în staţiunea Sundance. Festivalul cuprinde secţiuni de concurs pentru filme americane şi internaţionale, atât lungmetraje cât şi scurtmetraje.

Mai mult »

Gopo

Premii Gopo

Eveniment anual prin care se recompensează cele mai importante realizări cinematografice româneşti; se desfăşoară la Bucureşti după modelul galelor Oscar, Globurile de Aur, BAFTA. Trofeele, în forma Omuleţului creat de Ion Popescu Gopo, se decernează în urma votului a peste 400 de profesionişti ai industriei cinematografice autohtone.

Mai mult »
jinglebells