6.8 / 10
34 voturi
Poza Francisc Munteanu
Locul naşterii: Vetel, Hunedoara County, Romania · Data naşterii: 09.04.1924 · Data decesului: 13.04.1993 · Locul decesului: Bucuresti, Romania · Ocupaţie: Regizor, scenarist

Biografie

Regizorul, scenaristul si scriitorul Francisc Munteanu s-a nascut in comuna hunedoreana Vetel, la 09 aprilie 1924.

A facut gimnaziul in Timisoara si Orsova. Copil sarac, in anii razboiului a lucrat ca muncitor, ucenic la un pictor, chiar lacatus, pentru a-si castiga existenta in Arad. In 1943 era elev torpilor pe un submarin in Oceanul Atlantic.

Avea talent la scris si la terminarea razboiului a inceput sa publice. Mai intai a...

mai mult
A contribuit la această pagină: lilianasnd Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
cezarika21 pe 06 Octombrie 2012 08:03
Un cineast mediocru
Autor de scenarii în majoritate slabe şi regizor de filme fără vreo valoare cinematografică. Unele dintre filmele sale gen "Pistruiatul", "Roşcovanul" sau "Cîntecele mării" au beneficiat de un oarecare succes la public, dar nu datorită scenaristului sau regizorului Francisc Munteanu, ci ca urmare a farmecului unor interpreți.
5 0
lili22 pe 26 Iulie 2013 21:29
cea mai mare nulitate
Daca am face un clasament al nulitatilor din cinematografia romana individul ar meriita locul intii.
4 0
cezarika21 pe 27 iulie 2013 08:17
La concurenţă mare cu Gheorghe Naghi.
stricted pe 24 Septembrie 2016 11:01
A fost regizor, scenarist si scriitor foarte cunoscut in Romania.Cartile adresate copiilor au fost savurate de cateva generatii. Romanele de aventuri cu copii ilegalişti, puse mai tarziu pe pelicula de el insusi au fost foarte indragite.
0 0
cosmin742000 pe 15 August 2016 12:43
Un regizor si un scenarist roman foate bun , mai ales in ce priveste filmele de razboi
0 1
Iulidesprefilme pe 03 Iulie 2013 12:58
De apreciat pentru că a abordat diferite genuri de film, de la cele despre război la cele muzicale...
0 4
Deceoare pe 05 August 2013 22:01
Nici-un pământean nu poate fi iubit în unanimitate !
Dacă vrem să scriem biografia oamenilor de artă , vă rog (inclusiv ''lilianasnd'') mai multă acurateţe în ceea ce scrieţi .
Biografia porneşte cu începutul : Francisc Munteanu întâi a scris nuvele şi proză scurtă - deci a fost întâi Scriitor şi nu regizor . În perioada următoare s-a împrietenit cu Titus Popovici care l-a ajutat să promoveze ca Scenarist . Ca să poţi fi scenarist este obligatoriu să ştii să scrii , să fi învăţat bine la şcoală limba maternă cel puţin . După ce a început să cocheteze tot mai mult cu teatrul şi cu cinematografia i-a venit ideea să îşi regizeze propriile scenarii , devenind Regizor .
Instalaţi-vă în calculator sistemul de scriere în LIMBA ROMÂNĂ şi folosiţi-l . Se pune accent în limba română pe diacritice pentru a putea să ne înţelegem cât mai rapid şi corect . De exemplu litera A mai… citeşte

0 5
Lanschi pe 5 august 2013 22:16
A fost un scriitor mediocru, ca si ca regizor. A scris multa proza proletcultista si maculatura imposibil de citit. Ca regizor a fost lipsit de talent si a realizat multe filme proaste. Nu poti sa-l compari cu Martin Scorsese sau Nikita Mihalkov, nici E undeva la coada clasamentului. Rau e ca i s-a permis sa regizeze un numar mare de filme in dauna unor regizori talentati ce asteptau si 10 ani pentru un singur film.
Deceoare pe 13 august 2013 12:56
Ceea ce gândim unul despre celălalt este pur subiectiv şi nu OBIECTIV . După luna decembrie a anului 1989 unde sunt acei : ''regizori talentaţi ce aşteptau şi 10 ani pentru un singur film . '' În perioada 23 - 31 decembrie a anului 1989 şi după (ianuarie 1990) , erau o mulţime de regizori şi scenarişti ''talentaţi'' care ne ameninţau pe postul TVR şi la Radio difuziunea Română , cu scenarii şi opere de calitate şi succes pe care nu le-au putut realiza din cauza Comitetului Culturii şi Educaţiei Socialiste . UNDE SUNT ACELE OPERE DE CALITATE ŞI SUCCES ???????????? Vorbim aici de perioada anilor 1990 - 1995 , când au fost lăsa-ţi foştii , nu discutăm de generaţiile ulterioare care în decembrie 1989 aveau vârsta cuprinsă între 8 şi 20 de ani ! Poate cineva o să spună că nu li se aproba filme şi emisiuni cu vulgarităţi (a se citi înjurături) , obscenităţi şi femei depravate , Acestea sunt cel mai uşor de realizat , dar nu sunt de succes şi nu sunt opere de artă ce ar putea fi premiate .

Spune-ţi părerea despre Francisc Munteanu

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells