Osânda

(1977)

Osânda

Poster Osânda Postere Osânda

Sinopsis Osânda

Mai mult
Condamnat la 10 ani de ocnă, după răscoala din 1907 și după câțiva ani petrecuți pe front, Manolache Preda (Amza Pellea) se întoarce în satul său natal. Soția l-a părăsit și i-a vândut pământul, iar autoritățile îl privesc cu ostilitate, sătenii cu suspiciune și copiii se ascund de el.
Pentru a duce o viață normală, Manolache se angajează la boierul Leon (Emmerich Schäffer). Se îndrăgostește de Ruxandra (Ioana Pavelescu), o tânără săracă. Dar când boierul e omorât de doi țărani revoltați,…
citeşte
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 8.0
Amza Pellea Amza Pellea taranul Manolache Preda Gheorghe Dinică Gheorghe Dinică Ion, Seful de Post de Jandarmi Ernest Maftei Ernest Maftei cantonierul Sava Petrache
Sergiu Nicolaescu Sergiu Nicolaescu Procurorul Tudor Marin Ioana Pavelescu Ioana Pavelescu țăranca Ruxandra Aimée Iacobescu Aimée Iacobescu Magda Paraianu
Mihai Mereuță Mihai Mereuță Plutonierul Bobinca Vasile Nițulescu Vasile Nițulescu Preot Constantin Rauțchi Constantin Rauțchi
Vezi toata distributia

Caseta tehnică

Produs de

Casa de Filme 5

Tip Ecran

normal

Țara

Romania
Film disponibil pe DVD în România

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
Bogdan pe 25 Noiembrie 2008 20:55
Este senzational ! Impresioneaza pana la lacrimi ! Muzica incredibila (poate cea mai buna dintre filmele romanesti) iar cateva dintre scene ...modul lor de realizare ...sunt rar vazute chiar si in cinematografia mondiala .
Scena intalnirii de la stana este probabil cea mai tare scena de dragoste din cinematograful romanesc, moartea Ruxandrei este realizata intr-un mod incredibil ...iar finalul cu caderea crucii este apoteotic !
Pacat ca va trece foarte multa vreme pana sa mai vedem un film romnesc la fel de puternic !...
Remarcabil oricum ...1976 !!!

14 1
cristic pe 10 februarie 2022 20:30
da asa este l am revazut de 2 ori si m a impresionat la fel un rol memorabil al lui Amza
ciprian34 pe 15 Ianuarie 2012 22:34
Unul din cele mai bune filme romanesti.Amza Pelea face din nou un rol mare,finalul e apoteotic .
12 2
cezarika21 pe 29 Ianuarie 2016 15:10
Suferința simbolică a unui neam întreg
Filmul ecranizează romanul ”Velerim și Veler Doamne” (1933) al scriitorului român Victor Ion Popa, prezentând tragedia individuală a țăranului Manlache Preda (interpretat de Amza Pellea), care se întoarce acasă după zece ani de ocnă și doi ani de război și este stigmatizat în continuare de autorități și de societatea rurală pentru niște păcate vechi pe care le ispășise.

Osânda lui Manlache, urmărit pe nedrept pentru uciderea boierului Leon Pârâianu, dobândește o valoare de simbol, fiind o ilustrare a durerii mocnite ce s-a plămădit în sufletul neamului românesc și a dus periodic la explozii violente. Filmul lui Nicolaescu pune accentul pe latura epică, trecând în planul secund povestea de dragoste între Manlache și Ruxandra.

Interpretarea excepțională a lui Amza Pellea ridică mult nivelul filmului, ca și unele… citeşte

9 2
1961edith pe 27 Februarie 2011 06:44
osanda,lacrimi si sange
Ascultati o data doar muzica,fara imagini;va va spune aceeasi poveste
7 1
cetateanu pe 22 Octombrie 2010 18:20
Condamnat la 10 ani de ocnă, după răscoala din 1907 şi după câţiva ani petrecuţi pe front, Manolache Preda (Amza Pellea) se întoarce în satul său natal. Soţia l-a părăsit şi i-a vândut pământul, iar autorităţile îl privesc cu ostilitate, sătenii cu suspiciune şi copiii se ascund de el. Pentru a duce o viaţă normală, Manolache se angajează la boierul Leon (Emmerich Schäffer). Se îndrăgosteşte de Ruxandra (Ioana Pavelescu), o tânără săracă. Dar când boierul e omorât de doi ţărani revoltaţi, vina cade pe fostul ocnaş.
Manolache fuge şi se ascunde în munţi. Vânat însă fără încetare, este prins şi împuşcat. Moartea sa încheie tragic destinul unui om nevinovat.

7 2
cosmin_kedii pe 20 August 2013 19:45
Capodoperă de capodopere. Totul a fost scris despre acest film ..... scenariul, regia, editare, fotografie, peisaje..... totul este la perfecțiune jocul actorilor romani este excelent
7 6
turonian pe 26 Decembrie 2010 21:21
Cred că este unul dintre cele mai bune filme româneşti.
Mi se pare frustrantă situaţia personajului Manolache Preda, interpretat magistral de marele Amza Pellea. Şi-a ispăşit pedeapsa, se întoarce acasă, se îndrăgosteşte şi încearcă să-şi refacă viaţa. Totul se năruie însă când boierul este ucis. Subit, trecutul apasă puternic pe umerii lui Manolache, trecut ce în final îl da duce la pierzanie.

6 1
eu, acelasi pe 19 Septembrie 2005 10:43
Este cu certitudine un film exceptional, are unele dintre cele mai reusite scene din cinematografia romaneasca, vezi scena in care Rusanda naste si moare, scena in care Manlache urca dealul cu crucea in spate, scena intalnirii celor doi de la stana, finalul etc. Povestea este buna, muzica extraordinara, actorii joaca foarte bine, asa cum ne-au obisnuit si ceea ce este de remarcat la aproape toate filmele d-lui Nicolaescu, actiunea este plasata in concordanta cu unele evenimente din istoria Romaniei, rascoala din 1907 si primul razboi mondial.Cartea dupa care s-a inspirat filmul este de asemenea foarte buna, dar scenariul o intrece chiar.
6 1
Ciocarlie Sorin pe 27 Aprilie 2004 11:14
Filmul mi-a placut foarte mult. Sunt multe scene care ma rascolesc de cate ori le vad. Iar, peste toate, muzica (Tiberiu Olah, parca)ma emotioneaza pana la lacrimi.
Pacat ca Sergiu Nicolaescu nu a mai regizat in ultima vreme filme de aceeasi calitate. Poate "i-a secat izvorul" de talent si lui, si nu mai are de unde sa scoata filme cu adevarat mari. Eu, pot spune, inca mai sper sa mai vad un film nou, regizat de el, si care sa fie cu adevarat bun. Cand imi aduc aminte de derizoriul "Punct 0" (parca asa i-a zis unui film de-al lui, facut dupa revolutie) ma umfla rasul, dar rasul meu este si trist, deoarece este pacat ca un regizor ca Sergiu Nicolaescu, cu experienta lui, sa nu isi dea seama ca un film este nereusit, sau ca, de fapt, nici nu ar trebui difuzat.

6 1
CRISTI DINA pe 11 Septembrie 2005 16:31
Un film de extraordinar in care AMZA PELLEA ne dezvaluie inca o data(daca mai era cazul) calitatile sale de exceptie in cinematografia romaneasca!A fost si va ramine unul din marii actori pe care am avut PRIVILEGIUL de a-l avea pe micile si marile noastre ecrane!
6 2
George pe 08 Aprilie 2005 15:16
Exceptional !!! Unul dintre cele mai bune filme romanesti realizate pana acum.
5 2
Lucica Adam pe 03 Februarie 2008 21:52
"Osanda"-un film regizat de D-l Sergiu Nicolaescu,in care a jucat Amza Pellea.Un rol formidabil,plin de dramatism.As dori sa mai fie difuzat.
5 3
Iulidesprefilme pe 04 Noiembrie 2012 13:11
Ecranizare plină de semnificaţii morale şi sociale, operă de maturitate a cineastului Sergiu Nicolaescu.
L-am revăzut şi mi s-a părut la fel de bun, de dramatic, de impresionant ca şi altădată.
Are câteva scene antologice, metafore cinematografice: Manlache purtând crucea de pus la căpătâiul Ruxandrei, mai înainte însă efortul bărbatului de a o căra pe femeie, prin zăpadă, pe munte, pentru a-i găsi un adăpost să nască, chinul facerii pe masa din biserică, finalul, când împuşcat, sacrificat, Manlache cade pe crucea Ruxandrei...şi toate peisajele de la munte cu o zăpadă infinită...

4 1
deadlord pe 01 Septembrie 2012 21:19
O drama extrem de buna. Acest film ma marcat. Este cu adevarat incredibil.
4 1
Coman Bogdan pe 26 Decembrie 2004 11:21
Exceptional! Probabil cel mai bun film al lui Nicolaescu!
4 3

Spune-ţi părerea despre Osânda

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Vezi şi:  filme noi drama
Liste cu Osânda
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells