Prin cenușa imperiului

(1976)

Prin cenușa imperiului

Poster Prin cenușa imperiului Postere Prin cenușa imperiului

Sinopsis Prin cenușa imperiului

Mai mult

La mijlocul anului 1917 Imperiul Austro-Ungar era în pragul destrămării iar națiunile care îl constituiseră secole la rând se ridicau cerându-și dreptul la autodeterminare. Luptele de pe front, morții, tranșeele, victimele, sărăcia, nesiguranța alcătuiesc un tablou dezolant și dezumanizant. În acest context apar personajele principale, două ființe fundamental diferite dar cu un destin comun.

Darie (Gabriel Oseciuc), un…

citeşte
A contribuit la sinopsis-ul filmului: clauditza03
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 7.7

Caseta tehnică

Produs de

Casa de Filme 3

Tip Ecran

normal

Țara

Romania

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
cezarika21 pe 15 Octombrie 2012 05:55
Drumul iniţiatic pentru regăsirea personalităţii
Ecranizare a romanului „Jocul cu moartea” (1962) al lui Zaharia Stancu, „Prin cenușa imperiului” este un road-movie desfășurat în timpul Primului Război Mondial, ce urmărește să dezvăluie mizeria fizică și dezumanizarea produsă de această conflagrație. În plină ocupație germană a Bucureștilor mai mulți indivizi fără acte sunt capturați pe stradă de poliție și îmbarcați cu forța într-un tren pentru a avea grijă de un transport de oi care trebuia să ajungă pe frontul din Balcani. Călătorim alături de acești indivizi prin mai multe ţări, observând astfel fața urâtă a războiului.

Evadat din grupul eterogen cu care plecase din București, tânărul și inocentul Darie este nevoit să călătorească alături de un individ abject poreclit Diplomatul. La fel ca în basme, unul reprezintă Binele sau Virtutea, în timp ce al doilea… citeşte

13 7
catalin_otelariu pe 13 Februarie 2011 12:13
Despre Prin cenusa imperiului
Am filmul Prin cenusa imperiului pe dvd. L-am vazut de mai multe ori. Este dupa parerea mea cel mai bun film al lui Gheorghe Dinica. Imi place foarte mult Gheorghe Dinica, este cel mai frumos "RAU" al cinematografiei romanesti. Ambasadorul, Lascarica, Paraipan, Salamandra, nu ar fi fost decat niste nume fara Gheorghe Dinica.
Uitati-va la Prin cenusa imperiului. Acest film impreuna cu Padurea Spanzuratilor sunt cele mai bune filme despre Primul Razboi Mondial. Mai bune decat Adio arme sau Pe frontul de vest nimic nou.

5 0
Silvia Hiemstra pe 24 August 2004 17:10
Cui îi este dor de Gabriel Oseciuc ?

Au trecut aºa de mulþi ani de cînd nu am mai auzit nimic de Gabriel Oseciuc.Nu aveam pe cine întreba unde este ºi mai ales ce mai face ?Am fost o data în vizita la Vasile Socaciu ºi Cornelia Pavlovici,era pentru organizarea unui spectacol la Iaºi.Acum era ºansa mea cea mare sa întreb despre Gabriel.Dar cum poþi sa faci aºa ceva ?
Nu mai erau de mult împreuna Gabriel ºi Cornelia cum sa deschizi aºa o discuþie era poate dureros poate nu… ???Au mai trecut vreo cîþiva ani ºi încã cîþiva ºi uite aºa am ajuns în iunie 2004 .În fiecare zi a cauta ceva pe Internet a devenit mai mult decît o pasiune.
Cu sufletul plin de speranta într-o zi caut Gabriel Oseciuc pe o maºinã de cãutat de pe Internet
ºi ce sa vezi au apãrut deodatã pagini pe Internet care îl cunoºteau care ºtiau ceva… citeşte

4 5
cojy pe 17 mai 2010 22:18
Darie face parte din romanul "Descult" de fapt..."Sa nu uiti,Darie" a fost editarea a doar cateva capitole din roman pana la pedepsirea boierilor de catre taranii rasculati si a sfatului mamei lui:"Sa nu uiti,Darie,nimic sa nu uiti!Sa spui copiilor tai..si copiii tai copiilor copiilor tai...nimic sa nu uiti!"
balta67verde pe 19 Octombrie 2016 14:48
Un film excelent cu un Gheorghe Dinica extraordinar. Cred ca e cel mai bun rol in care joaca, chiar daca nu cel mai spectaculos.
3 0
Iulidesprefilme pe 25 Iunie 2013 18:30
Dinică a rămas în ţară şi a murit în glorie, Oseciuc a plecat din ţară şi a fost uitat...
3 3
sabinalin pe 19 Decembrie 2011 22:59
Sa nu uiti, Darie!
"Mie mi se mai spune si... Mi se spune Talpa Iadului. Mie??? Pai fac unii niste pantofi, li se dezlipeste talpa si pe urma umbli ca ala din romanul lui Zaharia Stancu". Cum ar fi aratat acest film cu Toma Caragiu in rolul Diplomatului si cu Mircea Diaconu in cel al tanarului Darie ? Imposibil de estimat, din motive care sunt evocate in sinopsis. Cert e ca avem de-a face cu un rol principal memorabil al celui care a fost Gheorghe Dinica, de un nivel apropiat celui din "Filantropica". Andrei Blaier a plecat de curand sa-l reintalneasca pe marele actor... Recomand filmul iubitorilor cinematografiei romane.
3 3
s.hiemstra pe 12 Iulie 2004 16:56
Cum e POSIBIL ca GABRIEL OSECIUC ce joaca in film rolul principal ,rolul lui Darie ,sa nu fie mentionat de dvs cind este vorba de Prin cenusa imperiului.Lucru dupa parerea mea inadmisibil.
3 4
alex_il_fenomeno pe 24 Mai 2011 09:03
un film bun , extrem de realist , care prezinta conditiile vitrege in care traia lumea pe vremea Primului Razboi Mondial , si faptele neindreptatite pe care le faceau nazistii romanilor ! filmul a fost reusit atat prin poveste , cat si printr-o interpretare magistrala din partea tuturor actorilor prezenti ! cred ca este unul din filmele care nu trebuiesc ratate !
3 10
lili22 pe 9 mai 2017 15:56
Asa, ca informatie generala, nazistii nu ne-au facut nimic in Primul Razboi Mondial, ca nu erau inventati.Nu stiu ce invatati la scoala.
mitza2003ro pe 24 August 2020 13:31
Dinică este magistral
După părerea mea "Prin cenușa imperiului" și " Enigma Otiliei " sunt filmele în care maestrul Dinică a interpretat cele mai bune roluri.
2 0
florin2014 pe 14 Decembrie 2014 15:55
Unul din cele mai bune filme romanesti. Poveste buna realista, REPLICI CELEBRE ('Eram consul la Roma...,,', 'Vedem lumea, prostule!", "Prefer sa mor impuscat...E mai de soi..." etc.) realizare excelenta; regie, imagine, decoruri,costume, actori geniali, atat Oseciuc cat, mai ales, Gheorghe Dinica Final bun, chiar excelent,
2 0
carmen_angelus_romila pe 19 August 2018 12:34
Filmul este o drama reusita a lui Andrei Blaier, o farama din povestea nevazuta, a framantarilor pricinuite de destramarea statelor imperialiste.
1 0
cezarika57 pe 04 Iulie 2018 22:08
Inca un rol memorabil pentru Gheorghe Dinica. La fel si Gabriel Oseciuc
1 0
rodica_vargolici pe 03 Iunie 2017 23:53
coppy paste Cezarica & cojy
Ecranizare a romanului "Jocul cu moartea" scris de Zaharia Stancu, ”Prin cenușa imperiului”..... Evadat din grupul eterogen cu care plecase din București, tânărul și inocentul Darie (Gabriel Oseciuc- 8 noiembrie 1950) este nevoit să călătorească alături de un individ declasat și cinic poreclit Diplomatul (Gheorghe Dinică -1 ian 1934-de fapt in dec 1933 - d. 10 nov 2009). În timp ce Darie parcurge drumul din Infern înspre Rai, odiosul Diplomat (interpretat admirabil de Gheorghe Dinică) parcurge drumul în sens invers. Relaţia dintre cele două personaje este una simbiotică, ele reprezentând Binele și Răul sau Inocența și Viciul; ridicarea lui Darie coincide cu decăderea Diplomatului.
-Darie din romanul "Descult" de fapt..."Sa nu uiti,Darie" a fost editarea a doar cateva capitole din roman pana la pedepsirea boierilor de catre taranii rasculati si a… citeşte

1 1
mciaulih pe 13 Noiembrie 2009 19:09
Un film f bun
Reda f bine drama umana de atunci.
Jos Palaria SI D-zeu Sa-l Odihneasca in Pace pe Diplomat.

1 2
user-614f76fe971a1 pe 15 Mai 2024 21:59
Numai un idiot care nu a citit Jocul cu moartea, romanul lui Zaharia Stancu, ar putea spune că scenariul este naiv. Părerea mea este că e unul dintre cele mai reușite filme dinainte de '89, obligatoriu de văzut. Și bineînțeles, celor care li se pare naiv, să citească și cartea lui Zaharia Stancu.
0 0

Spune-ţi părerea despre Prin cenușa imperiului

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Vezi şi:  filme noi drama
Liste cu Prin cenușa imperiului
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells