Nunta de piatră

(1973)

Nunta de piatră

Poster Nunta de piatră Poster Nunta de piatră
 • Regia

  Mircea Veroiu
 • Cu

  Leopoldina Bălănuță, Nina Domiga
 • Gen film

  2 voturi

 • Durata

  90 minute
 • Premiera in Romania

  1972

Sinopsis Nunta de piatră

Mai mult

Prima parte a filmului "Nunta de piatra", realizat dupa doua povestiri de Ion Agarbiceanu (partea a doua este "La o nunta" in regia lui Dan Pita). 
Actiunea filmului se petrece in zona aurifera a Tarii Motilor la inceputul sec. XX.
Filmul de debut al regizorului Mircea Veroiu.

"Mediu-metrajul Fefeleaga surprinde prin sobrietate, prin esentializare. Desi contine elemente de suprarealism, Mircea Veroiu ne propune aici un realism simbolic, poetic, de dimensiuni mitice si sugestii biblice. Un film sobru, expresiv,…

citeşte
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 7.9

Caseta tehnică

Produs de

Studioul Cinematografic Bucuresti

Tip Ecran

normal

Țara

Romania

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
cezarika21 pe 26 Noiembrie 2013 15:51
Nunta şi moartea - două laturi ale trecerii simbolice în spiritualitatea românească
Dacă vreun film românesc merită nota 10 atunci acesta nu poate fi decât "Nunta de piatră". În anul 1970 tandemul regizoral Dan Piţa - Mircea Veroiu a filmat patru mediimetraje inspirate din povestiri scrise de Ion Agârbiceanu. Două dintre acestea ("Fefeleaga" şi "La o nuntă") au fost unite în filmul "Nunta de piatră" (1973), iar celelalte două (”Vâlva băilor” și ”Lada”) în filmul "Duhul aurului" (1974). Cele două filme au avut totuşi o geneză comună.

Format din două părţi aparent fără legătură una cu cealaltă, "Nunta de piatră" este o dramă psihologică care explorează profunzimile mitice ale spiritualităţii româneşti. Ea se desfăşoară în decorul natural al unui orășel de mineri din Munții Apuseni, în care patima aurului pune stăpânire pe sufletele localnicilor.

Prima parte a dipticului prezintă munca… citeşte

9 3
reivan pe 17 august 2017 23:53
nu exista in cinematografia romana (aia serioasa) ceva mai oribil decat dorin liviu zaharia in coloana sonora a filmului. daca asta a fost intentia atunci a iesit, daca nu atunci a tras rau de tot in jos o compozitie vizuala marcanta.
alex_il_fenomeno pe 12 Februarie 2012 13:14
un film foarte dramatic , din doua parti , ambele extrem de captivante prin desfasurarea povestii , atat de surprinzatoare . prima , atat de impresionanta prin imagini , ne prezinta povestea pe care o stim cu totii daca am facut cunostinta cu "Fefeleaga" lui Agarbiceanu . extrem de frumoasa prin imagini .
4 3
csbasil pe 29 Noiembrie 2012 23:55
nici la o expozitie de fotografie nu ramai mai uluit ca la imaginile din acest film,in special prima parte. Este manuirea suprema a camerei de filmat,nu am mai vazut niciodata ceva atat de puternic in imagine.
2 1
MIRCEA_mircea pe 27 Decembrie 2009 15:52
Marian-Radulescu
Dublul debut în lung-metrajul de ficţiune al regizorilor Mircea Veroiu (segmentul Fefeleaga) şi Dan Piţa (segmentul La o nuntă), avea să propună "un cinematograf de substanţă, de esenţă şi de ţinută" (Eva Sârbu). Naraţiunea, cu puţine personaje, surprinde lumea locuitorilor din zona auriferă a Ţării Moţilor de la începutul secolului XX. Mult trâmbiţata identitate culturală românească pe care o căutăm în muzică, în tradiţii, în modul de viaţă, în peisaj ni se dezvăluie acum printr-un demers aproape ritualic - însă lipsit de emfază sau reconstituiri artizanale - sub forma poeziei unei lumi tragice. În mod neaşteptat, scria Romulus Rusan în Filmar, povestirile "bătrâneşti" şi "tradiţionaliste" ale lui Ion Agârbiceanu aveau să le inspire celor doi reprezentanţi străluciţi ai generaţiei '70 un film de cea mai modernă expresie: "Nici că… citeşte
2 1
luci4n pe 05 Februarie 2010 17:09
Naspa tare .. astepti juma de ora sa se intample ceva .. si in toata partea intai se zic maxim 5 replici ...
2 9
MikeCetean pe 17 iulie 2013 10:36
Pai cam asa sunt filmele de arta : au o expresivitate mai mare care e redata prin intermediul cadrelor lungi, replicilor rare, prin care se creeaza tensiune si prin care se transmit multe sentimente. De exemplu Tarkovsky are cadre in care timp de vreo 10 minute e filmata o masina care merge pe autostrada si nimeni nu zice nimic :D
ciprian_sofineti pe 3 ianuarie 2016 20:43
Pune-ti niste manele. acolo iti zice pe limba ta.
xerses pe 17 Februarie 2014 14:49
Un film care are multe note amare, dara musai de vazut.
1 0
Catalin VASILIU pe 03 Decembrie 2006 15:40
nde pot gasi filmul?
1 5
saskiul pe 13 iulie 2009 15:04
pe you tube
ciprian34 pe 05 Septembrie 2013 22:27
O fi el un film de arta dar e totusi foarte plicticos...................
1 7
blacksea_rider pe 13 Octombrie 2019 13:29
Coloana sonoră pentru filmul Nuntă de piatră (1972) a fost compusa de marele muzician Dan Andrei Aldea în colaborare cu Dorin Liviu Zaharia.Daca nu stiti cine este Dan Andrei Aldea cautati pe net....read,learn and listen to...!
0 0
carmen_angelus_romila pe 25 August 2018 13:03
"Nunta de piatra" este una din ecranizarile edificatoare ale nuvelelor lui Ion Agarbicianu si in care urmarim acest personaj complex, Fefeleaga, intr-o interpretare magnifica a marei noastre actrite Leopoldina Bălănuță.
0 0
cezarika57 pe 04 Iulie 2018 22:02
La fel ca si Gopo cele doa parti alr filmului sunt fara dialog, De fapi ce sa vorbesca ? Vorbesc imaginile destul...!
0 0
mladitza pe 10 Martie 2015 18:50
Copleşitor
Am rămas profund impresionată de acest film. Merită toate laudele. Însă nu e un film pentru toată lumea. E poetic, metaforic, apăsător, trist dar şi... puternic. Mi-au plăcut ambele părţi dar prima parte, cea regizată de Mircea Veroiu, probabil din cauza imaginilor fotografice şi a interpretării magistrale a Leopoldinei Bălănuţă, a exercitat o puternică fascinaţie asupra mea. Între partea aceasta cu povestea nenorocirilor din "Fefeleaga" (un Iov în variantă feminină) şi filmul unguresc "A torinói ló" (2011) mie mi se pare că există afinităţi, au stări asemănătoare, compoziţia este minimalistă, fotografia de înaltă clasă şi, în amândouă, apare ... un cal. Desigur poveştile narate sunt diferite, filmele sunt diferite dar au câteva tangenţe.
Da, şi eu cred că filmul este o adevărată capodoperă. Un film mare şi greu!

0 0
cosmin742000 pe 26 Noiembrie 2016 07:52
O ecranizare romaneasca foarte buna a nuvelei lui Ion Agarbiceanu
0 2
Iulidesprefilme pe 12 Septembrie 2012 20:35
Începuturile reuşite ale unor tineri (pe atunci) regizori şi actori români ( Radu Boruzescu, Mircea Diaconu).
0 4
frodo_b pe 21 Mai 2011 13:13
Feteleaga
Filmul “Nunta de piatră” este o capodoperă de referință a cinematografiei române. Această operă, filmată în 2 secvențe diferite ca temă, reprezintă un antagonism (moartea reprezentînd sfîrșitul, iar nunta o oarecare înviere, sau mai bine zis un început, o naștere). Evenimentele derulate pe ecran ne prezintă o viziune ascetică asupra vieții pe care o duceau oamenii chiorîți de dorința de a se îmbogăți în zona aurieră principală a României. Întradevăr ascetismul e prezent pe toată durata filmului, replicile sunt rare, acțiunea se petrece într-o liniște care se intersectează cu o coloană sonoră fioroasă, ce se răsună în suflete ca un ecou, descoperind în noi înșine noi taine sufletești și ascunzători adînci de care nici noi nu știm. Atît „Feteleaga” filmată de Mircea Veroiu cît și „La o nuntă” regizată de Dan Pița sunt… citeşte
0 4

Spune-ţi părerea despre Nunta de piatră

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Vezi şi:  filme noi drama
Liste cu Nunta de piatră
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells