De-aș fi... Harap Alb

(1965)

De-aș fi... Harap Alb

Poster De-aș fi... Harap Alb Postere De-aș fi... Harap Alb
 • Regia

  Ion Popescu-Gopo
 • Cu

  Chris Avram, Emil Botta, Florin Piersic
 • Gen film

  5 voturi

 • Durata

  91 minute
 • Premiera in Romania

  1965

Sinopsis De-aș fi... Harap Alb

Mai mult

Ecranizare libera în cheie parodică a basmului "Harap Alb" de Ion Creanga.

"Terenul cel mai fecund al întâlnirii lui Gopo cu povestitorul de la Humulești este umorul de esență folclorică. Împrejurările prin care trece fiul de crai, pe numele lui Harap Alb, o atestă în chip admirabil, căci cineastul știe să concentreze cu un autentic simț popular , ridicolul unor defecte omenești. Aici parodia se integrează firesc, căci ea nu alterează nici basmul nici direcția fundamentală a fanteziei comice." -…

citeşte
A contribuit la sinopsis-ul filmului: Deceoare
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 7.1

Caseta tehnică

Produs de

Romfilm

Tip Ecran

normal

Distribuitorul international

Romfilm

Distribuit in Romania de

Euro Entertainment Enterprises

Țara

Romania

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
ciprian34 pe 28 Martie 2013 22:06
Intr-una din scenele filmului Harap-Alb trebuia sa se ia la tranta cu un urs.Fara ca actorul sa stie,Ion Popescu Gopo a adus la filmari un urs adevarat.Piersic s-a luat la tranta cu ursoaica,s-a tavalit cu ea pe jos si a luat-o la fuga dupa ce a scapat din stransoare
6 2
Mirea_Andreea pe 24 Octombrie 2013 15:27
Un basm puţin diferit
Filmul prezintă o versiune parodiată a cărţii,păstrând firul narativ al basmului cu excepţia anumitor diferenţe care oferă filmului o nuanţă comică. Ion Popescu-Gopo îşi personalizează astfel filmul.M-a impresionat pe lângă decor şi costumaţii,finalul neaşteptat care soseşte ca o dezvăluire a întregului film şi care,cu siguranţă,te va face să zâmbeşti. Florin Piersic(Harap Alb) interpretează excepţional acest rol,având energia şi comicul perfect balansate.Spre deosebire de celelalte roluri ale sale,acesta îl prezintă in ipostaza de personaj comic,creat pentru a stârni râsul. Îl recomand tuturor care doresc să vizioneze un film de exceptie,jucat de cei mai buni actori.Este un film perfect pentru a fi urmărit împreună cu familia ori prietenii.
5 4
ana_maria_chioseaua pe 28 octombrie 2013 20:39
De as fi Harap-Alb este un film regizat de Ion Popescu Gopo ca fiind o parodie dupa basmul"Harap-Alb" al lui Ion Creanga. De-as fi Harap-Alb este urmat intru-totul dupa basm,dar in film putem vedea si cateva scene comice. Vestimentatia este colorata,personajele sunt bine alese iar muzica si cantecele fac filmul mult mai atractiv. Recomand filmul deoarece este destul de amuzant iar actorii isi joaca rolurile foarte bine. Pot spune ca filmul este un film pentru orice varsta ! Va urez Vizionare plăcută ! ( Chioseaua Ana-Maria)
cetateanu pe 11 Septembrie 2010 17:19
Uite ca si romani stiau sa isi ecranizeze basmele.Cred ca si acum te poti uita la el cu placere.
5 4
fantaghiro pe 19 decembrie 2010 20:56
Vreau sa cumpar acest film. Poate sa ma ajute cineva, va rog?
portofel pe 28 februarie 2011 11:49
oricand ma pot uita la el cu aceeasi placere ca in copilarie!
cezarika21 pe 27 Septembrie 2012 05:33
O ecranizare liber-parodică a basmului lui Ion Creangă, cu un Spân cu un bogat păr negru şi cu Harap Alb cam prostănac. Decorurile sunt bine realizate, iar regia lui Gopo impecabilă. Filmul este o reuşită cinematografică, fără a excela însă din cauza posibilităţilor materiale reduse din epocă care i-au silit pe producători să facă serioase economii la buget.
4 6
Ivanescu.Ruxandra pe 24 Octombrie 2013 16:21
Aventura feciorului de crai spre Imparatia lui Verde Imparat. Sau poate nu?
,,De-aş fi Harap Alb" este un film în regia lui Ion Popescu-Gopo, regizor cunoscut pentru filme precum ,,Scurtă istorie" sau pentru celebrul ,,omuleţ al lui Gopo", personaj de desen animat creat de către acesta. Filmul de faţă este o parodie după celebrul basm ,,Harap-Alb" al lui Ion Creangă interpretat într-o manieră liberă. Jocul actorilor este solid, avându-l în distribuţie în rol principal pe legendarul Florin Piersic, şi în roluri secundare pe Irina Petrescu şi Puiu Călinescu printre alţii. Structura filmului este bine cumpănită, acesta respectând într-o oarecare măsură basmul dar în acelaşi timp instituind şi momente noi, lucru ce este foarte bun, pentru că filmul îşi creează o identitate proprie în loc să fie doar o reproducere a cărţii. Cel mai mult mi-a plăcut perspectiva regizorului pentru decoruri şi coloana sonoră, care împreună au… citeşte
3 4
GirleaDorian pe 25 Octombrie 2013 09:19
"Tu maaa?!"
O frumoasa poveste transpusa pe marele ecran de binecunoscutul Ion Popescu Gopo, cu un generic de renume si o distributie pe masura. Filmul te incanta cu aventurile hazlii ale personajelor si un dialog cu un umor usor ironic, in care se simte temperamentul marelui povestitor Ion Creanga. N-o respecta chiar toate detaliile basmului, dar firul narativ este acelasi.
Mezinul imparatului, cam prostut si fricos, se inchipuie Harap Alb si reface drumul eroului povestii pe care a indragit-o. Numai ca spre palatul lui Verde-Imparat este ademenit de Span, care si-l face argat. Ca sa il piarda, dupa ce s-a dat drept fiul craiului, Spanul il trimite la craiul vecin sa ii aduca fiica de sotie. Cinci drumeti cu insusiri miraculoase intalniti in cale i se alatura si il ajuta sa treaca de toate incercarile.
Mi-a placut enorm de mult prestatia actorilor! Rolurile li s-au potrivit ca o manusa!… citeşte

2 2
Valentina.Virban pe 24 Octombrie 2013 21:21
Harap-Alb- "A fost odată ca niciodată..."
“De-as fi… Harap-Alb” este un film interesant, inspirat dupa povestea “Harap –Alb” al marelui scriitor roman, Ion Creanga. Acesta este o parodie si o interpretare libera a basmului. Filmul te incanta cu aventurile hazlii ale personajelor si un dialog cu un umor usor ironic,in care se simte temperamentul marelui povestitor Ion Creanga. Rolurile principale sunt interpretate de Florin Piersic, Cristea Avram, Lica Gheorghiu, Irina Petrescu și Eugenia Popovici. Scenariul filmului a fost scris de Ion Popescu-Gopo. Regizorul a realizat unele modificări față de textul basmului. Astfel, el l-a reprezentat pe personajul principal altfel decât în mod tradițional: Harap-Alb-ul interpretat de Florin Piersic era indecis, fricos și cam prostuț, pe când Spânul era un “un tip fermecator”.
Decorul, imparatiile pustii sunt specifice acelor vremuri. Ironii, porecle,… citeşte

2 2
lavinia_preda pe 24 Octombrie 2013 21:01
"De-ar şti omul ce-ar păţi, dinainte s-ar păzi!"
Regizat de Ion Popescu-Gopo, filmul este o ecranizare a basmului lui Ion Creangă. "De-aş fi...Harap-Alb" nu copiază întocmai basmul; marele regizor îşi pune amprenta personală asupra întregii pelicule. După părerea mea, filmul este mult mai bun decât cartea datorită scenelor comice mult mai numeroase şi mult mai antrenante. Un film excelent regizat, însă decorul a reflectat clar bugetul redus. Distribuţia a fost bine aleasă, Florin Piersic a fost cea mai bună alegere pentru rolul lui Harap-Alb. Pot spune acelaşi lucru şi despre Puiu Călinescu în rolul lui Gerilă. Ceea ce m-a impresionat este faptul că Ochilă a fost interpretat de o femeie(Liliana Tomescu). Mi-a plăcut şi scena ospăţului care mi s-a părut foarte amuzantă. Recomand acest film tuturor celor ce vor să vadă o comedie românească ce să le amintească de copilărie.
2 2
portofel pe 28 Februarie 2011 11:47
:)))Ce mult mi-a placut filmul asta, cu adevarat interesant , pentru copii si nu numai. O reusita cinematografica a artistilor romani din vremurile acelea....De neuitat!!
2 2
raraee pe 03 Ianuarie 2011 01:33
superb
Imi palce nespus de mult..Actorii sunt super-tari in rolurile acestea..imi palce cum haiosul Gerila si simpaticul Setila(mai ales cand e beat si canta),iar de Harap-Alb ce sa mai zic(foarte bun Florin).Sunt atat de haiosi,m-as uita in continuu.
2 2
Petre_Marius pe 30 Octombrie 2013 18:40
De-as fi... Harap Alb
Scenariul filmului a fost scris de Ion Popescu-Gopo el fiind inspirat din basmul "Povestea lui Harap-Alb" de Ion Creanga.Filmul, care a aparut in anul 1965 este o parodie a basmului avandu-l in rol principal pe Florin Piersic.Fata de basm, scenele sunt putin modificate avand un aer mai comic care atrage publicul.In film m-a impresionat fiul de imparat, felul prin care Florin Piersic si-a jucat rolul dar si umorul pe care Gopo i l-a dat fata de basm.Recomand acest film persoanelor de toate varstele, este um film care merita vazut mai ales impreuna cu familia ori cu prietenii.
1 2
Serban.Ioana pe 28 Octombrie 2013 16:07
''De-as fi ...Harap-Alb''
''De-as fi.. Harap-Alb'' este un film in regia lui Ion Popescu-Gopo fiind o parodie dupa celebrul basm''Harap-Alb'' al lui Ion Creanga.
In rol principal il gasim pe actorul Florin Piersic si in rolul secundat pe Irina Petrescu si Puiu Calinescu .
Structura filmului este asemanatoare cu cea a basmului fiind instituite si momente noi,lucru bun mai ales pentru a atreage oamenii.
Lucrul care ma capticat cel mai mult a fost interpretarea personajului principal ''Harap-Alb''(Florin Piersic).
Recomand acest film deoarece este bine realizat avand actori buni.

1 2
andreea_bratu pe 28 Octombrie 2013 15:38
"De-as fi..Harap-Alb"
Filmul "De-as fi Harap-Alb" in regia lui Ion Popescu Gopo prezinta o versiune parodiata a basmului popular "Harap-Alb" de Ion Creanga,filmul pastrand totusi firul narativ al basmului.
Rolul lui Harap-Alb este interpretat de marele actor Florin Piersic;acest personaj i se potriveste foarte bine actorului.De altfel in acest film ne bucuram de actori de exceptie precum:Cristea Avram,Lica Gheorghiu,Irina Petrescu,Eugenia Popovici si Puiu Calinescu.Filmul se deosebeste de basm prin faptul ca eroul principal se viseaza Harap-Alb el traind aventurile lui.Dupa parerea mea una dintre cele mai amuzante secvente din film este scena ospatului.Vestimentatia si decorurile sunt foarte sugestive si potrivite fiind foarte colorate.
Acest film merita vazut deoarece ne aminteste tuturor de copilarie si este foarte amuzant.

1 2
naty_soisun pe 28 Octombrie 2013 15:27
"De-as fi...Harap Alb"
Filmul "De-as fi...Harap Alb" are cel mai bun regizor numit Ion-Popescu-Gopo. Filmul este o parodie si o interpretare libera a basmului.
La acest film m-a impresionat placut modul in care personajul principal Florin Piersic isi joaca rolul intr-un mod deosebit, dedicandu-se cu totul actiuni si faptul ca acesta este comic.
Recomand filmul deoarece este interesant si amuzant. Actorul meu preferat este Florin Piersic deoarece intotdeauna este sigur pe ceea ce face si se descurca indiferent de situatie. Acesta intra in pielea personajului.
Deosebirea dintre film si basm este ca in basm personajul principal ne este prezentat fiind inteligent si curajos, iar in film este amuzant, indecis,fricos, si un pic prostut. In film personajul viseaza, iar in basm se intampla in realitate absolut totul.

1 2
georgyana_vyoletha pe 27 Octombrie 2013 13:27
De-as fi...Harap-Alb
Regizat de Ion Popescu-Gopo,filmul este o ecranizare a basmului de Ion Creanga."De-as fi...Harap-Alb"nu copiaza intocmai basmul.Dupa parerea mea, filmul este mult mai bun decat cartea deoarece pe langa scenele din basm mai sunt introduse si alte scene comice.Personajele sunnt alese destul de bine.Vestimentatia colorata si decorul usor neingrijit cat si muzica si cantecele interpretate de actori fac acest film atractiv.Singurul"defect"pe care il are filmul sunt probele,care sunt adunnate toate intr-una singura.Recomand acest film deoarece este bine realizat,are actori foarte buni,este amuzant.Acest film chiar merita vazut.Va urez vizionare placuta!
1 2

Spune-ţi părerea despre De-aș fi... Harap Alb

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Vezi şi:  filme noi fantastice
Liste cu De-aș fi... Harap Alb
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells
Feedback