Tănase Scatiu

(1976)

Tănase Scatiu

Poster Tănase Scatiu Postere Tănase Scatiu
 • Regia

  Dan Pița
 • Cu

  Eliza Petrăchescu, Victor Rebengiuc, Vasile Nițulescu
 • Gen film

  5 voturi

 • Durata

  115 minute
 • Premiera in Romania

  1975

Sinopsis Tănase Scatiu

Mai mult

Boierul Murgulet (Vasile Nitulescu) e escrocat de Scatiu (Victor Rebengiuc), care dupa ce ca-i fura averea, ii ia si fiica. Acest fapt ii inlesneste parvenitului ascensiunea pe scara sociala, pentru ca in scurt timp arivistul devine deputat. Insa casnicia esueaza lamentabil, iar proaspatul imbogatit are de infruntat teribila revolta a taranilor. Boier de vita veche, Dinu Murgulet e confruntat cu Tanase Scatiu, tip violent si lipsit de scrupule, exponentul noii clase in ascensiune. Cruzimea lui se indreapta atat asupra membrilor…

citeşte
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 6.6
Eliza Petrăchescu Eliza Petrăchescu Profira, mama lui Tanase Victor Rebengiuc Victor Rebengiuc Tanase Sotirescu zis Scatiu Vasile Nițulescu Vasile Nițulescu Dinu Murgulet
Mircea Diaconu Mircea Diaconu cantaret ambulant Carmen Galin Carmen Galin Sita, surdomuta Florin Zamfirescu Florin Zamfirescu
Dorel Vişan Dorel Vişan Nichitache Valeria Seciu Valeria Seciu voce Sasa Dan Nuțu Dan Nuțu Mihai Comanesteanu
Vezi toata distributia

Caseta tehnică

Produs de

Romania Film

Tip Ecran

normal

Distribuit in Romania de

Euro Entertainment Enterprises

Țara

Romania

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
cezarika21 pe 15 Septembrie 2013 19:40
Tănase Scatiu sau când ciocoii iau locul boierilor
Tănase Scatiu este unul dintre cele mai bune filme regizate de Dan Piţa, care se remarcă prin creionarea unor personaje memorabile, prin decoruri şi costume bine realizate şi printr-o imagine clară şi sugestivă. Victor Rebengiuc interpretează magistral rolul ciocoiului Tănase Scatiu, adunând în portretul acestuia cele mai rele trăsături omeneşti: vulgaritate, lăcomie, lipsa de scrupule, violenţă şi ticăloşie. Alte roluri memorabile realizează Eliza Petrăchescu (interpretat coanei Profiriţa), Vasile Niţulescu (Dinu Murguleţ), Cătălina Pintilie (Saşa) sau Andrei Csiky (Matei Damian). Filmul pune accentul pe conflictele sociale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, premergătoare celor din Răscoala de la 1907. Fresca socială este una foarte reuşită, iar structura narativă are fluenţă şi armonie. Finalul însă nu mi s-a părut suficient de… citeşte
10 3
Iulidesprefilme pe 27 Decembrie 2012 12:08
Nota maximă pentru Victor Rebengiuc, în rolul Tănase Scatiu, eroul cărţii lui Duiliu Zamfirescu.
4 2
sabinalin pe 23 Noiembrie 2013 15:43
Ecranizarea corecta a primelor doua romane din "Ciclul Comanestenilor", cu o distribuire foarte inspirata a lui Victor Rebengiuc in rolul titular, mi-a atras atentia prin doua secvente. Prima e aceea a celebrei replici "Deschideti ferestrele, sa iasa mirosul de mitocan". In film replica nu-i plasata la inceput, asa cum se intampla in "Viata la tara", ci catre final iar cuvantul "mitocan" e inlocuit, din cauza cenzurii, cu "putregai". Cat de stupida putea sa fie, de multe ori, cenzura opresivului sistem de dinainte de 1989... A doua secventa e aceea in care apar trei tineri care canta. Secventa dureaza cateva secunde, numele celor trei nu apare, logic, niciunde pe generic. Secventa ramane totusi intiparita in minte prin faptul ca doi dintre cei trei au ajuns, peste ani, mari actori ai teatrului si filmului romanesc. Ei se numesc... Florin Zamfirescu si Mircea Diaconu.
2 1
ZHR_MHL pe 24 Octombrie 2010 20:55
...
...dar este ecranizarea cartii cu acelasi nume de Duiliu Zamfirescu, continuare la ''Viata la tara", nu e un fel de ecranizare la ''Ciocoii vechi si noi"...un film deosebit, intr-adevar !
2 2
lili22 pe 24 Aprilie 2018 00:08
A fost unul din putinele filme bune.Nu a fost nimic de exceptie, poate interpretarea catorva actori valorosi.
1 1
ciprian34 pe 09 Noiembrie 2013 20:48
Destul de bun filmul,un rol bun facut de Victor Rebengiuc,o fresca a vietii sec XIX in care boierimea huzurea iar taranimea saracea.
1 2
B06DAN pe 22 Martie 2020 10:46
Este un film exceptional marcă înregistrată a lui Dan Pița... Jocul exceptional al lui Rebengiuc acompaniat de muzica inegalabilului Adrian Enescu face deliciul acestu film.
Chiar nu știu de ce Pița nu a mai reușit să confirme și după 1990...

0 0
balta67verde pe 27 Ianuarie 2019 19:15
Un film romanesc destul de mediocru. Doar prestatia lui Victor Rebengiuc mai ridica un pic nivelul.
0 0
blacksea_rider pe 12 Februarie 2018 17:55
Am postat un poster de la filmul Profetul aurul si Ardelenii,also known as Vendégek Vadnyugaton (Hungary), la acest film din greseala. Din pacate n-am mai putut modifica.Sorry.
0 0
AuraVirginia pe 24 Noiembrie 2012 22:55
Vizionare
Va rog sa-mi spuneti unde se poate viziona filmul?
Va multumesc

0 4
elia70 pe 10 Mai 2013 17:16
Sofica era numele meu
straniu ,eu am jucat in acest film ca fata lui Tanase Scatiu ,-viata la tara , se vede si o poza cu mine dar numele meu nu-i mentionat , oare dc? , imi amintesc ca copiii la joaca imi ziceau Scatiu:)
0 5
Vegetarian pe 17 Noiembrie 2013 15:44
Vai de ea de tzara . Ce oameni conduc interesele judetului si a tzarii ..
Categoria 40 - 50 de ani = filme cu actori in rol principal intre 40 si 50 de ani ... = Victor Rebengiuc la 43 de ani in Romania , secolul al XIX-lea in timpul declinul vechii mosierimi si ascensiunea burgheziei , este vechilul Scatiu . Acesta dupa ce ca-i fura averea patronului sau ii ia si fiica , inlesnindui parvenitului ascensiunea pe scara sociala , pentru ca in scurt timp arivistul devine deputat. Insa casnicia esueaza lamentabil, iar proaspatul imbogatit are de infruntat teribila revolta a taranilor. Boier de vita veche, Dinu Murgulet e confruntat cu Tanase Scatiu, tip violent si lipsit de scrupule, exponentul noii clase in ascensiune. Cruzimea lui se indreapta atat asupra membrilor familiei sale, cat si asupra taranilor de pe mosie, care se revolta si sfarsesc prin a-l ucide.

Scapane de ciocoi boierule ! = striga taranii in filmu asta la usa birjei . IN prezent… citeşte

0 6
cetateanu pe 11 Septembrie 2010 18:48
Un fel de ecranizare a cartii ..Ciocoii vechi si noi '' a lui Nicolae Filimon.Foaret bun Victor Rebenciuc in rolul crudului Tanase Sotirescu zis Scatiu.
0 8
mucles pe 2 octombrie 2013 07:59
Tănase Scatiu şi Ciocoii vechi şi noi sunt cărţi diferite. Interesaţi-vă înainte de a comenta aiurea.

Spune-ţi părerea despre Tănase Scatiu

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Vezi şi:  filme noi drama
Liste cu Tănase Scatiu
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells