Faleze de nisip

(1983)

Faleze de nisip

Poster Faleze de nisip Postere Faleze de nisip

Sinopsis Faleze de nisip

Mai mult

Doctorul Hristea, un om trecut de prima tinerete, egoist, indiferent, se afla in concediu la mare. Linistea vacantei ii e tulburata cand, la malul marii, ii sunt furate lucrurile. Obisnuit sa i se dea intotdeauna dreptate, el sustine la Militie ca vinovat este un tanar de pe plaja. Desi acuzatul nu-si recunoaste fapta, doctorul nu admite ca s-ar fi putut insela. Tinerii, crede el, sunt intotdeauna vinovati.

"Scenariul este scris de Bujor Nedelcovici dupa romanul…

citeşte
A contribuit la sinopsis-ul filmului: Deceoare
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 7.8

Caseta tehnică

Produs de

Casa de Filme 1

Tip Ecran

normal

Distribuit in Romania de

Euro Entertainment Enterprises

Țara

Romania

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
cezarika21 pe 18 Septembrie 2013 19:19
Un film inegal, dar plin de semnificaţii
Un film despre o infracţiune minoră - furtul de pe plajă a unor lucruri personale ale unui medic -, plină de semnificaţii şi cu aspecte morale şi psihologice greu de descifrat. Prima impresie pe care ţi-o face filmul este că cele două părţi ale sale (anchetarea tânărului şi frământările medicului după sosirea sa la Bucureşti) sunt teribil de inegale. După prima parte puteam să cataloghez Faleze de nisip drept un film antisistem care arată o confruntare între un om al sistemului (care a aderat la sistem din oportunism) şi unul din afara lui, vrând să arate că sistemul oprimă pe toţi cei care gândesc diferit. A doua parte transformă un film cu implicaţii politice (care putea fi o capodoperă dacă ar fi continuat pe aceeaşi linie) într-un film psihologic despre obsesia patologică a unui om obişnuit să aibă întotdeauna dreptate şi care nu admite că… citeşte
10 4
aayana pe 04 Martie 2011 15:53
Zile de nisip
Recunoaște, puștiu! Replica asta a rămas celebră în istoria cinema-ului românesc și evocă perioada comunistă. În film, Puștiul este interpretat de actorul Gheorghe Visu, un tip plăpând pe la 22 de ani. El este acuzat de doctorul Cristea (Victor Rebengiuc într-un rol antipatic de bun) cum că i-ar fi furat lucrurile de pe plajă: un aparat foto, un lănțișor de aur, niște bani, etc. Doctorul este atât de sigur că Puștiul (Vasile) este vinovat încât exclude orice variantă că ar fi putut să se înșele.

Nu suport să pierd, motivează el. Chiar și după ce prietenii îi spun că exagerează, doctorul consumă atâta energie pentru o clauză gratuită. Evident, Puștiul este persoana potrivită la locul nepotrivit. Faptul că nu crede un adevăr impus îl face puternic în fața unui doctor influent, ambițios și egoist care dorește să câștige… citeşte

4 3
sabinalin pe 5 martie 2011 06:57
Faptul ca acest film a fost interzis arata stupiditatea cenzorilor acelor vremuri. Ma gandeam cu tristete ce-a ajuns Gheorghe Visu: de la rolul minunat pe care il face aici la mizeria intitulata State de Romania. Ce sa-i faci,trebuie facute si mari compromisuri in meseria de actor dar, iata, Victor Rebengiuc a rezistat tentatiilor de a juca in subproduse si merita foarte multa pretuire si din acest motiv.
blacksea_rider pe 3 februarie 2020 13:36
chestia cu cenzura spuneti-o dobitocului de cosmin7....sau blackmore cum isi spune acum ,o javra comunista care sustinea ca nu exista cenzura inainte...
cautapigoagal pe 18 Ianuarie 2013 20:32
a doua capodoperă
După Concurs, Faleze de nisip e a doua capodoperă a lui Pița care pune verdictul definitv asupra moralității îndoielnice a epocii comuniste în particular, a oricărui sistem ideologic totalitar în general. Cuvintele sunt prea mărunte, filmul trebuie văzut. Nu degeaba l-a enervat pe Ceaușescu care a dat după aceea celebrele „teze de la Mangalia”. Mai nasol e că poate fi privit cu aceeași tristețe și astăzi, deși teoretic suntem „liberi”...
3 4
andrei ovidiu pe 26 Septembrie 2004 00:44
un adevarat thriller
3 6
mucles pe 26 septembrie 2013 07:27
Dacă spui asta înseamnă că nu ştii ce-i aia thriller.
alex_s1407 pe 05 Martie 2011 14:20
un mare film românesc
...şi când te gândeşti (!) că marii regizori ai secolului 21 au afirmat : ''România a început cu adevărat să facă film după 1990''!!!!!!!!!!!!!!!!
3 7
Iulidesprefilme pe 05 Iunie 2013 19:51
Un film pus la index pe vremea comunismului, pentru că răscolea comunismul...
1 3
Vegetarian pe 19 Ianuarie 2014 05:29
Categoria 50 - 60 de ani = filme cu actori in rol principal intre 50 si 60 de ani = Victor Rebengiuc la 50 de ani doctor din Bucuresti se duce cu nevasta si prieteni pe plaja la marea Neagra .

Plaja marii , prieteni si o sacosa cu niste bunuri de valoare mica ( camera foto , lantisor de aur etc ) , pot ajunge sal faca sa moara pe turistul care le detine ..

Interesante remarcile adresate doctorului = .. volantul nu face nimic dar cand motorul se zdruncina , ajuta ..
. . . Oamenii au nevoie de un volant altfel realitatea ucide ca o pantera care serveste de model unui pictor sau sculptor
Acest film a fost difuzat online la Neptun tv miercuri 12 martie 2014 ora 11 . Sâmbătă, 18 Ian ora 22 . Putine filme sunt difuzate online , si reluate gratis de catre televiziuni ..

1 7
user-62d425e7e7f7c pe 12 Martie 2023 11:43
Un fel de Dueliștii, cu un Victor Rebengiuc la fel de obsedat de propriile-i fantasme, ca și personajul jucat de Harvey Keitel. Bun film, chiar și după 42 de ani. Am revăzut, cu nostalgie, peisaje din Constanța și Mamaia distruse de nenorocirea de beton abătută asupra litoralului, după 1989. Minunatul Gheorghe Visu, într-un rol impecabil. Un film-lecție (de actorie și regie) pentru toți jalnicii epigoni ai cinema-ului actual.
0 0
Horatiucrisan pe 05 Iulie 2019 13:21
Un film îndrăzneț într-o epocă în care 'oranduirea socialistă perfectă" nu admitea existență infracționalității, "omul nou" fiind departe de orice gând "necurat". Un film criticat de Ceausescu si interzis, o încercare de dizidență cinematografică fata de o epocă în care ieșirea din șabloanele comuniste era ceva imposibil de imaginat.
0 0
carmen_angelus_romila pe 01 Octombrie 2018 19:51
O incercare indrazneata la acea vreme a faimosului regizor demai tarziu, Dan Pița care realizeaza spun eu o evocatoare drama psihologica intre doua personaje situate diametral opus in societate, creeata prost de autoritati.
0 0
balta67verde pe 21 Octombrie 2016 12:25
Mai bun decat "Concurs"
Filmul acesta mi-a placut chiar mai mult decat primul din bagheta lui Dan Pita, Concurs
0 3
lili22 pe 28 Septembrie 2013 13:55
l-au interzis
ca punea intr-o lumina proasta militieniii, asa ca a fost considerat capodopera cind a iesit pe ecrane.Era un film mediocru, pacat.
0 7

Spune-ţi părerea despre Faleze de nisip

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Vezi şi:  filme noi drama
Liste cu Faleze de nisip
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells