Surprizele ediției aniversare. Masterclass Clint Eastwood, două ore din noul „Twin Peaks”, realitate virtuală marca Iñárritu

de Gloria Sauciuc în 20 Mai 2017
Robin Wright si Kristen Stewart se lansează ca regizoare

Anul acesta, orașul Cannes a fost într-o continuă sărbătoare. Pentru a celebra cea de-a 70-a ediție a Festivalului de la Cannes, Primăria a pus un covor roșu permanent iar festivalul a pregătit o serie de evenimente demne de o ediție aniversară.

În perioada 17 mai - 28 mai, oaspeții de onoare sunt: Clint Eastwood, care a fost președinte al juriului în 1994 și va fi la Cannes în perioada 19-21 mai. Sâmbătă, 20 mai, la ora 16:45, va fi prezent la Teatrul Debussy pentru a prezenta copia restaurată a filmului „Necruţătorul”. În ziua următoare, va inaugura al 70-lea masterclass aniversar cu o discuție în compania criticului american Kenneth Turan, în sala de proiecţie Buñuel.

Jane Campion, care a prezidat Juriul de lungmetraj în 2014 și rămâne până în prezent singura regizoare care a obținut trofeul Palme d’or pentru „Pianul” în 1993, va prezenta marți, 23 mai, cel mai recent film al ei, „Top of the Lake: China Girl”, pe care l-a co-regizat cu Ariel Kleiman.

David Lynch, câștigătorul trofeului Palme d’or în 1990 cu „Suflet sălbatic”, cel mai bun regizor în 2001 cu „Calea misterelor” și președintele juriului în 2002, se va întoarce la Festival pentru a prezenta sezonul 3 al serialului „Twin Peaks” joi, 25 mai, la 19:30, în Grand Théâtre Lumière.

De-a lungul Festivalului, Alejandro G. Iñárritu, regizorul vizionar al lui „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranței” și „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass” și câștigător al premiului pentru cel mai bun regizor pentru „Babel”, va prezenta filmul „Carne y Arena” de 6 minute și 30 de secunde, o experiență captivantă într-o instalație incredibilă de realitate virtuală.

Alfonso Cuarón, membru al juriului de lungmetraj în 2008, regizor, producător și scenarist, va susţine şi el un Masterclass, în compania criticului de film Michel Ciment, miercuri, 24 mai, la ora 16:30, în sala de proiecţie Buñuel, în timpul căreia vor discuta despre cariera lui de la Hollywood și din Mexic.

Luni, 22 mai, Teatrul Debussy va găzdui „Tribute to André Téchiné”. Regizorul francez, care a fost membru al juriului de lung metraj în 1999, a prezentat din 1975 11 filme în selecția oficială, inclusiv șase în competiţie. Noul său film, „Nos années folles”, va fi vizionat pentru a marca evenimentul. Vor fi prezenți cei care l-au însoțit în filmele sale de-a lungul anilor.

În final, în memoria imensului Abbas Kiarostami, câștigător al trofeului Palme d’or pentru „Gustul cireşelor” în 1997, care a murit la 4 iulie 2016, va avea loc o vizionare a filmului său postum, „24 Frames”. Sesiunea se va desfăşura marți, 23 mai, în prezența prietenilor săi și a fiului său Ahmad Kiarostami.

Două actrițe, ale căror angajament din ultimii ani față de Festival a fost uşor de remarcat, se vor bucura de prima lor experiență la Cannes ca regizoare de scurtmetraj și vor fi prezente pe Croazetă.

La deschiderea Festivalului de la Cannes de joi, 18 mai, în sala de proiecţie Buñuel, actrița, producătorul și acum regizoarea Robin Wright a venit să-și prezinte primul scurtmetraj, „The Dark of Night”, un omagiu adus filmului noir. Acesta va fi urmat de proiecţia filmului restaurat al lui Bob Fosse, „Tot acest jazz”, câștigător al trofeului Palme d’or în 1980.

După ce a jucat în ultimii doi ani în filmele lui Woody Allen și Olivier Assayas și a câștigat premiul Cesar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, tânără actriță americană Kristen Stewart va veni să prezinte la Cannes Come Swim, primul ei film ca regizoare, sâmbătă 20 mai.

Pe 23 mai, editia aniversară va celebra a 70-a ediţie în stil excepțional. Sub președinția lui Isabelle Huppert, scena Grand Théâtre Lumière va prezenta proiecții, arhive editate și extrase din filme, interludii muzicale și prezentări ale artiștilor. Tradiționala cină aniversară va reuni în acea seară toate personalităţile importante de la Cannes, inclusiv mulți artiști care au câștigat Palme d’or sau şi-au lăsat amprenta asupra istoriei Festivalului.

Exploreaza subiecte similare:

Abbas Kiarostami, David Lynch, Jane Campion, The Piano, Birdman, festival:cannes 2017, André Téchiné, The Revenant, Alfonso Cuarón, Clint Eastwood, Robin Wright, Kristen Stewart, Isabelle Huppert, The Unforgiven, Unforgiven

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells