Alfonso Cuarón: „pentru mine, filmele mele sunt mai mult ca fostele neveste”

de Gloria Sauciuc în 25 Mai 2017
Regizorul unor filme cu succes de critică precum Y Tu Mamá También și Children of Men, dar și al unor succese comerciale precum Harry Potter și prizonierul din Azkaban, a susținut un masterclass la Cannes

Miercuri, la Cannes, Alfonso Cuarón a ținut un masterclass în care a povestit cu o debordantă sinceritate și naturalețe despre „călătoria plină de incertitudini” pe care a avut-o până să ajungă aici. Surpriza a fost că însuși Guillermo del Toro a participat la masterclass, cei doi regizori fiind legați de o puternică prietenie. Pe cand Cuarón era doar „un baiat cu posibilități”, care avea tot felul de slujbe marunte pe platourile de filmare, Del Toro era deja „geniul din Guadalajara” (orașul natal al lui Del Toro - n.red).

Regizorul unor filme cu succes de critică precum Y tu mamá también și Children of Men, dar și al unor succese comerciale precum Harry Potter și Prizonierul din Azkaban, Alfonso Cuarón și-a adus aminte de vremea când cinema-ul era pentru el doar un mijloc de a se întreține, pe el și copilul pe care îl avea deja la vârsta de 20 de ani.

A fost boom operator (cel care ține microfonul la filmări) și asistent de regie mult timp. Apoi, Cuarón a vorbit despre compromisuri - cum a acceptat să regizeze filme și seriale doar ca un mod de a face un ban, însă putea cel puțin „să am înțelepciunea și încrederea să pot spune că va fi așa cum vreau eu”, iar genul acesta de înțelepciune l-a condus la succes.

Regizorul a povestit despre debutul prieteniei cu del Toro, cu care s-a consultat de-a lungul timpului, la multe din proiectele sale. Cuarón l-a numit pe regizorul mexican Guillermo del Toro, un „regizor-om al muncii”. Despre el însuși chiar și acum spune că face parte din clasa de mijloc. Cei doi s-au întâlnit în televiziune, unde del Toro a lăudat povestea lui Stephen King după care Cuaron și-a inspirat unul dintre filme, adresându-i un comentariu critic: „Povestea este așa de bună, de ce filmul tău a ieșit așa de rău?” Reacția l-a surprins pe Cuarón, care totuși i-a dat dreptate lui del Toro, așa luând naștere prietenia.

Regizorul și-a amintit momentele în care ținea microfonul, făcea poze, scria, sau făcea orice altceva ca să câștige un ban și să capete experiență. Însă tot acest timp „obiectivul meu a fost să devin regizor”. Odată ce potențialul său s-a materializat, Cuarón descrie că el alături de prietenul său Emmanuel Lubezki („Chivo”), ar fi pierdut până la zece ani încercând să îndrepte greșelile unor generații „pierdute” de regizori mexicani. Regizorul cu două premii Oscar pentru „Gravity” a explicat de ce, spre deosebire de alți regizori, niciodată nu urmărește propriile sale filme. „Pentru ei”, cu referire la del Toro și Alejandro G. Inarritu „Filmele sunt precum copiii, îi cresc și îi iubesc. Pentru mine sunt ca fostele neveste. Le-am dat cât am avut de dat... Avem o relație de la distanță”

Exploreaza subiecte similare:

festival:cannes 2017, Alfonso Cuarón, Y tu mamá también, Children of Men, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Emmanuel Lubezki, stephen king

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells