Ediția aniversară a Cannes Film Festival are unul dintre cele mai bune jurii

de Gloria Sauciuc în 25 Apr 2017
Pedro Almodóvar prezidează un juriu care îi numără pe regizorii Park Chan-wook (Coreea de Sud), Maren Ade (Germania) și Paolo Sorrentino (Italia) plus vedetele hollywoodiene Will Smith și Jessica Chastain

Uma Thurman va prezida juriul secțiunii Un Certain Regard al prestigiosului Festival de Film de la Cannes, iar juriul ce va decerna Palme d'Or-ul, condus de  Pedro Almodóvar, cuprinde o combinație interesantă de trei regizori ce reprezintă fiecare avangarda în cinematografiile lor naționale - Chan-wook Park (Coreea de Sud), Maren Ade (Germania) și Paolo Sorrentino (Italia). Hollywood-ul este reprezentat în juriul principalei secțiuni competiționale de Will Smith și Jessica Chastain, se vede într-un comunicat remis marți publicației Cinemagia. Juriul e completat de francezii Gabriel Yared (compozitor) și Agnès Jaoui (actriță, scenaristă, regizoare) plus actrița chineză Bingbing Fan.

Maren Ade a devenit cunoscută în România mai ales în urma celui mai recent film al ei, Toni Erdmann, nominalizat la Oscar, turnat în România. „Am ales Romania pentru că mi s-a părut locul potrivit pentru desfăşurarea acţiunii şi mediul în care personajele mele, cu propriile 'restructurări' de făcut, s-ar integra perfect” , declara regizoarea pentru Cinemagia. Pelicula este o abordare extrem de amuzantă, originală şi emoţionantă a relaţiei dintre părinţi şi copiii ajunşi la maturitate. Filmul a cucerit criticii şi publicul la Festivalul de Film de la Cannes în 2016.

Chan-wook Park este faimosul regizor al filmelor-cult Oldboy, Lady Vengeance și Thirst, invitat în România anul trecut, la Festivalul de Film Independent Anonimul. „Există ceva brut, primar în filmele mele. Pentru mine, cred că surprinderea acestui gen de emoţii este ceva care trebuie neapărat făcut, şi într-o manieră elegantă, meticuloasă, bine pregătită”, a declarat regizorul la conferința de presă organizată în cadrul festivalului. Câştigătorul Marelui Premiu la Cannes pentru „Oldboy” şi al Premiului Juriului pentru „Setea”, Park Chan-wook revine la Cannes nu în calitate de concurent ci de membru al juriului. Faimos pentru vizualurile explozive şi modul dinamic de a spune povestea, este un regizor care continuu provoacă şi sfidează aşteptările. Se află în prim-planul renaşterii cinematografiei coreene.

Paolo Sorrentino (Italia) regiza în 2015 al șaptelea său film, „Youth”, în care o distribuia pe Madalina Ghenea în rolul Miss Univers. Anterioara producție a regizorului este La grande bellezza/The Great Beauty, film câștigător al Oscarului din 2014, al premiului Golden Globe și BAFTA.

Jessica Chastain, nominalizată de două ori la Oscar, este una dintre cele mai căutate actrițe americane ale generației sale. Este cunoscută pentru rolurile din Zero Dark Thirty, de Kathryn Bigelow, A Most Violent Year, de J.C. Chandor, The Disappearance of Eleanor Rigby, de Ned Benson și The Martian, de Ridley Scott. Xavier Dolan a distribuit-o în următorul ei film, The Death and Life of John F. Donovan.

Un top Forbes din 2015 al actrițelor cel mai bine plătite de la Hollywood o dădea pe chinezoaica Bingbing Fan ca ocupantă a locului 4. Fan este singura actriță din afara Statelor Unite care a ajuns în top. Cel mai recent, Fan Bingbing a putut fi văzută pe marile ecrane din România în Skiptrace/Detectivul, mafia şi cartoforul (2016) și  X-Men: Viitorul este trecut (2014). Are un premiu de interpretare obținut la Festvalul de la San Sebastian pentru rolul din I Am not Madame Bovary (2016).

Gabriel Yared este compozitor francez născut în Liban, a cărui primă colaborare a fost cu Jean-Luc Godard, după care a semnat muzica filmelor unor regizori precum Jean-Jacques Beineix, Jean-Jacques Annaud (César pentru L'Amant), Anthony Minghella (Oscar pentru Pacientul englez) și Xavier Dolan.

Agnès Jaoui e cunoscută pentru inventarea unui stil propriu de scriitură pentru teatru și film. A lucrat cu Alain Resnais la mai multe filme (Smoking/No Smoking, On connaît la chanson). În 2000, regizează Le Goût des autres, premiat cu patru trofee César. La Cannes e premiată pentru filmele Comme une image (Cel mai bun scenariu, 2004), Parlez-moi de la pluie (2008) și Au bout du conte (2013).

Exploreaza subiecte similare:

festival:cannes 2017, Chan-wook Park, Maren Ade, Paolo Sorrentino, Bingbing Fan, Toni Erdmann , Oldboy, Bakjwi, Jessica Chastain, Agnès Jaoui, Gabriel Yared

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells