Haosul drepturilor de autor: peste zece ani Superman nu va mai zbura!

de Ştefan Dobroiu în 18 Ian 2024
Ce se va întâmpla când personaje precum Batman şi Superman vor deveni domeniu public?

Vă spuneam zilele trecute ce va urma în viitorul apropiat în ceea ce priveşte filmele cu supereroi. Doar că lipsa de inventivitate a scenariştilor şi abordările mult prea respectuoase nu sunt cel mai mare risc înfruntat de genul filmelor cu supereroi: în curând marile studiouri nu vor mai avea exclusivitate asupra celor mai populare personaje şi oricine va putea face filme cu Batman şi Superman. Iată mai jos de ce această liberalizare ar putea provoca haos în oferta destinată publicului larg, dar şi ce neplăceri va provoca marilor studiouri care deţin în prezent drepturi exclusive.

Publicaţia Variety anunţă că în aproximativ un deceniu, drepturile Warner Bros. asupra lui Batman şi Superman vor expira şi atunci oricine va fi liber să folosească aceste personaje după bunul plac. Am spune că o mare problemă a filmelor cu supereroi din acest moment este faptul că scenariştii sunt obligaţi întotdeauna să respecte anumite trăsături ale personajelor şi să le trateze cu respect. Tot Variety dezvăluie că Zack Snyder, autorul lui Justice League, voia să introducă în miniseria sa o intrigă secundară în care Lois Lane îl înşeală pe Superman cu Batman, după care Batman moare, iar Superman îi creşte copilul ca pe propria sa progenitură. Studiourile au respins propunerile neortodoxe ale lui Snyder, cel mai probabil de teama faptului că vor leza aşteptările fanilor.

Numai că în zece ani este posibil ca nimănui să nu-i mai pese de aceste aşteptări. Iar asta putea fi un lucru bun, pentru că, dacă spectatorii primesc doar ceea ce se aşteaptă, cum ar mai putea fi ei surprinşi şi captivaţi? Dacă putem pune degetul pe rana eşecurilor financiare ale filmelor cu supereroi lansate în 2023 este tocmai faptul că ele merg la sigur, neasumându-şi niciun risc şi oferind publicului ciorbiţe reîncălzite după ce scenariştii au amestecat fără chef în oala cu temele specifice genului.

Dar peste zece ani totul va fi posibil. Reamintim că exact în prima zi a anului Disney a pierdut dreapturile pentru Mickey Mouse şi imediat apoi au fost anunţate două horror-uri cu acest personaj inofensiv. Peste zece ani, poate vom avea un horror cu Superman vampir (apropo, unul din cele mai aşteptate horror-uri ale primăverii este Abigail, cu un vampir-balerină preadolescentă) sau Batman va putea apărea într-o dramă romantică a la 50 Shades of Grey...

Conform Variety, Superman şi Lois Lane vor deveni branduri publice în 2034, Batman în 2035, Joker în 2036 şi Wonder Woman în 2037. Primul efect va fi apariţia a noi benzi desenate cu aceste personaje, urmate de producţii de film şi televiziune al căror revizionism nu mai e limitat de drepturile de autor.

Dar această liberalizare vine şi cu un dezavantaj: la naşterea sa literară, Superman nu zbura, ci se deplasa prin salturi uriaşe. Dedesubturile legilor pentru drepturile de autor fac ca liberalizarea să-l vizeze doar pe acel Superman, abilitatea sa de a zbura apărând mai târziu pe parcursul publicării benzilor desenate. De asemenea, kryptonita, singurul element care echilibrează şansele într-o confruntare cu Superman, a apărut pentru prima oară în 1943, prin urmare va deveni domeniu public abia în 2043. Aşadar, între 2034 şi 2043, orice produs cultural cu Superman va trebui să se mulţumească cu versiunea sa invincibilă.

Desigur, există o pleiadă de limitări în ce priveşte detaliile clare ale utilizării şi promovării acesto personaje. De exemplu, celebrul "S" de pe costumul lui Superman este vizat de drepturi de autor mult mai recente, drepturi deţinute de DC Comics şi Warner Bros.. Dar liberalizarea oferă indiscutabil câteva oportunităţi uriaşe. Cel mai tentant şi şocant exemplu menţionat de Variety? Un blockbuster în care Superman îl înfruntă pe Godzilla. Ceea ce este imposibil acum din cauza drepturilor de autor va fi cât se poate de posibil în viitor.

Exploreaza subiecte similare:

Justice League, Zack Snyder

Alte știri din cinema

ROG Zephyrus G16 (GU605): laptopul de gaming al anului

ROG Zephyrus G16 (GU605) este un laptop de gaming premium care redefinește tot ce știai despre acest segment

Cum s-a antrenat - timp de două luni - câinele din Anatomia unei prăbușiri, pentru a o face pe-a mortul

Anatomia unei prăbușiri mai poate fi văzut în unele cinematografe din țara noastră

Vertijul și variațiile sale în cinema, tema celei de-a 28-a ediții a Festivalului Filmului Francez

În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează cea de-a 28-a ediție a Festivalului Filmului Francez ce se va desfășura în perioada 21-31 martie la București și în alte 12 orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș

De râsu'‐plânsu': breșă de securitate la BAFTA. Farsorul a urcat pe scenă la discursul pentru Cel mai bun film

În timp ce actorii se îndreptau spre podium, mulți fani care au urmărit gala de acasă au observat că un bărbat fără nicio legătură cu filmul s-a îndreptat spre scenă și a stat în spatele vorbitorilor...

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Phantom_sub pe 21 ianuarie 2024 23:04
A fost făcut un film inspirat din personajul Superman, în 2019. Se numește Brightburn și e chiar mișto.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells