2023, "annus horribilis" al filmelor cu supereroi

de Ştefan Dobroiu în 17 Ian 2024
Ce ar trebui să înveţe Hollywood-ul din multitudinea de dezamăgiri de anul trecut?

Într-unul dintre cele mai populare episoade ale sale, "Annus horribilis" (care înseamnă "anul teribil" şi nu "anus cumplit"), serialul The Crown dezvăluie reacţia reginei Elisabeta a II-a la evenimentele din 1992, când mariajele a trei dintre copiii săi s-au destrămat, familia regală a ţinut prima pagină a tabloidelor cu o succesiune de scandaluri şi un incendiu devastator a cuprins castelul Windsor, reşedinţa preferată a reginei. Ce a fost 1992 pentru Elisabeta a II-a a fost şi 2023 pentru filmele cu supereroi. Iată mai jos de ce şi ce urmează în 2024 şi 2025...

În primul rând, atât Marvel Studios, cât şi studiourile Warner Bros., care răspund de Universul Cinematografic Marvel şi Universul Extins DC, au avut parte de eşecuri răsunătoare, gata să arate că genul trebuie reinventat din temelii şi că publicul global şi-a epuizat cel puţin o parte din capitalul de simpatie care făcea ca, doar acum câţiva ani, un film cu supereroi să treacă fără efort pragul de un miliard de dolari încasări.

Chiar dacă 2023 a venit şi cu succese de casă şi critică precum Guardians of the Galaxy Vol. 3, mult prea multe filme au avut rezultate dezamăgitoare, ceea ce ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru studiourile producătoare. The Flash, de exemplu, a înregistrat pierderi de 200 de milioane pentru Warner Bros. şi a devenit cel mai răsunător eşec financiar din istoria genului.

De cealaltă parte a baricadei, The Marvels a devenit filmul Marvel cu cele mai mici încasări, fiind întrecut chiar şi de The Incredible Hulk, producţia din 2008 lansată înaintea lui Iron Man, dar considerată parte din Universul Cinematografic Marvel. 15 ani mai târziu şi cu un buget considerabil mai mare, The Marvels a avut încasări de puţin peste 200 de milioane de dolari şi ar fi trebuit să depăşească 700 de milioane pentru a deveni profitabil.

Lecţia pe care ar trebui s-o înveţe de aici marile studiouri este că scenariile şi nu efectele speciale ar trebui să beneficieze de atenţie şi timp. Cel mai probabil filmele menţionate mai sus, ca şi Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Shazam! Fury of the Gods, Blue Beetle şi Aquaman and the Lost Kingdom ar fi avut încasări mai mari dacă scenariile lor ar fi fost mai bune şi mai puţin previzibile. Or, în ultima vreme, scenariul pare să fie doar un pretext pentru efectele speciale şi nu principalul motor al filmului. O altă lecţie ar fi, poate, că publicul global este mai puţin interesat de supereroi mai puţin populari, precum Blue Beetle sau Ms. Marvel/Kamala Khan. Sau că ambiţia de a lansa în rafală filme şi seriale cu aceleaşi şi aceleaşi personaje este nerealistă.

2024 va fi un an de reset pentru filmele cu supereroi, pentru că nu se va lansa nicio superproducţie. Vom avea parte de continuări aşteptate precum Deadpool 3 şi Venom 3, dar aceste filme au un public mai de nişă şi îşi permit abordări mai incomode. Deadpool 3, de exemplu, are şi avantajul că l-a cooptat în echipă pe Hugh Jackman, actorul australian interpretându-l pentru a noua oară pe popularul Wolverine.

O să mai avem parte de Madame Web, în care Dakota Johnson o interpretează pe eroina titulară ce apare des în benzile desenate cu Spider-Man, dar şi sângerosul Kraven the Hunter, cu Aaron Taylor Johnson în rolul antieroului care ucide tigri şi lei cu mâinile goale. Pentru mulţi, cel mai aşteptat sequel al anului este Joker: Folie à Deux, pe de o parte pentru că în rolul lui Harley Quinn o vom vedea pe nimeni alta decât Lady Gaga, iar pe de altă parte pentru că sequelul superhitului din 2019 (Joker a depăşit un miliard de dolari încasări) va fi un muzical pur-sânge, abordare inedită în istoria genului.

În 2025 avem parte de restart-ul Universului Extins DC, după ce acesta a fost preluat de James Gunn, regizorul şi scenaristul care a transformat Gardienii galaxiei într-un fenomen global. Nu există nici cea mai mică îndoială că Superman: Legacy va fi una din cele mai aşteptate premiere ale acelui an. Pe de altă parte, Marvel, după ce va lansa un singur film anul acesta, Deadpool 3, revine în atenţie cu nu mai puţin de patru premiere în 2025: Captain America: Brave New World, Fantastic Four, Thunderbolts şi Blade. Să sperăm doar că noile aventuri vor fi mai captivante decât cele de anul trecut.

Exploreaza subiecte similare:

James Gunn, Superman: Legacy, Deadpool 3 , Guardians of the Galaxy Vol. 3 , The Flash, The Marvels, The Incredible Hulk, iron man, Blue Beetle, Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Aquaman and the Lost Kingdom, Shazam! Fury of the Gods, Madame Web, Venom 3, Kraven the Hunter, Joker: Folie à Deux, Hugh Jackman, Lady Gaga, Dakota Johnson, Aaron Taylor-Johnson

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells