Vibrantul Pedro Almodóvar, Președintele Juriului la ediția aniversară a Cannes Film Festival

de Gloria Sauciuc în 1 Feb 2017
Festivalul de Film de la Cannes se va desfășura între 17 și 28 mai, selecția oficială și componența Juriului urmând să fie anunțate la mijlocul lui aprilie

Pedro Almodóvar, emblemă flamboiantă a cinematografului spaniol, regizor și scenarist de talie mondială, va fi Președintele Juriului la ediția aniversară de 70 de ani a celui mai important festival de fim al lumii, Cannes Film Festival, ce dubutează anul acesta pe 17 mai, se vede într-un comunicat oficial remis Cinemagia.

Răspunzând invitației venite din partea directorului festivalului, Pierre Lescure (în această poziție din 2014, cu mandat până în 2020) și a Delegatului general Thierry Frémaux, Almodóvar a declarat: „Sunt foarte fericit să celebrez aniversarea de 70 de ani a Festivalului de Film de la Cannes dintr-o postură atât de privilegiată. Sunt recunoscător, onorat și un pic copleșit. Sunt conștient de responsabilitatea pe care o impune postura de Președinte al Juriului și sper să fiu la înălțimea acestei sarcini. Atât vă pot spune că mă voi dedica, trup și suflet acestei sarcini, ceea ce este în același timp un privilegiu și o plăcere”.

Cu o filmografie strălucitoare și iconoclastă ce se întinde pe o perioadă de 35 de ani, acest povestitor virtuoz a țesut, de 35 de ani, o legătură cu spectatorii din lumea întreagă. De la „Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón”, din 1982, până la Julieta (2016), cele 20 de filme ale sale descriu o operă incandescentă, moștenire a tinereții lui punk și contestatare, operă condusă de o pasiune insațiabilă pentru figurile feminine și pentru istoria cinema-ului.

Mereu surprinzător, eclectic dar coerent, cineastul original din La Mancha s-a dedicat tuturor genurilor, se vede în comunicatul oficial mai sus citat, de la vodevil, la farsă, trageie, fantasy, comedie muzicală, thriller - fără să piardă din vedere temele sale predilecte - pasiunea, filiația, destinul, culpabilitatea, secretele adânc îngropate.

În filmele sale pline de carnalitate și suflet, o trupă de actori îl însoțesc fidel, actori care dau viață frumoaselor personaje pline de umanitate pe care le creează cineastul - Penélope Cruz, Marisa Paredes, Antonio Banderas, Rossy de Palma, Javier Bardem, Javier Cámara, Carmen Maura și Victoria Abril.

„Pentru cea de-a 70-a ediție, Festivalul de Film de la Cannes este fericit să întâmpine un artist unic și foarte popular. Operele sale și-au făcut loc deja pentru totdeauna în istoria cinema-ului. O lungă prietenie îl leagă pe Pedro Almodóvar de Festival, al cărui membru al juriului a fost în 1992 sub prezidarea lui Gérard Depardieu”, au declarat Pierre Lescure și Thierry Frémaux.

Cinci dintre filmele sale au fost selecționate în cursa pentru Palme D'Or - Todo sobre mi madre (Premiul pentru regie), Volver (Premiul pentru scenariu, Premiul colectiv de interpretare feminină), Los abrazos rotos, La piel que habito și Julieta. La mala educación a deschis ediția din 2004 a festivalului. Iar la cea de-a 60-a ediție, cineastul a fost pe afișul oficial al ediției aniversare.

„Prin prezența acestui iubitor de film pasionat, care în mod constant celebrează puterea cinema-ului, aducând omagiu unor maeștri precum Douglas Sirk, Georges Franju, Alfred Hitchcock și Luis Buñuel, Festivalul de Film de la Cannes aduce tribut unui mare autor internațional și unei Spanii moderne și libere”, spun organizatorii.

Exploreaza subiecte similare:

festival:cannes 2017, Pedro Almodóvar, Thierry Frémaux, Pepi Luci Bom y otras chicas del Monton, Julieta, Penélope Cruz, Marisa Paredes, Antonio Banderas, Rossy de Palma, Javier Bardem, Javier Cámara, Carmen Maura, Victoria Abril, Todo sobre mi madre, Los abrazos rotos, La piel que habito, Volver, La mala educación, Douglas Sirk, Georges Franju, Alfred Hitchcock, Luis Bunuel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells