Filmul Iranian A Man of Integrity ia premiul Un Certain Regard

de Gloria Sauciuc în 27 Mai 2017
Secțiunea Un Certain Regard a prezentat 18 filme în competiție provenind din 22 de țări diferite

A Man of Integrity, filmat clandestin în nordul Iranului de către regizorul-scenarist Mohammad Rasoulof, a primit sambătă seara marele premiu al secțiunii Un Certain Regard.

Tema: mijloacele prin care un regim represiv reușește să aducă la tăcere punctele de vedere dizidente. Un bărbat încearcă să lupte până la capăt pentru dreptate. A fost dat afară pentru că a protestat pentru condițiile de lucru ale muncitorilor dintr-o fabrică, așa că a ales să se mute la țară, încercând să trăiască fără să fie nici victimă, nici agresor. Din păcate, nici orășelul în care se hotărăște să deschidă o fermă de pește nu este ferit de aceste reguli: este un oraș al unei întreprinderi, unde o corporație misterioasă și puternică taie și spânzură, și are unele planuri cu terenul protagonistului. „În anumite moduri, atmosfera aceasta de teroare nu este cu totul diferită de cea a unui western clasic, însă - dacă în western cei buni până la urmă câștigă - aici nu e la fel”, a scris publicația Variety.

Rasoulof continuă să lucreze filme cu o condamnare la închisoare. Și chiar dacă filme ca al său sunt realizate în Iran, acest lucru nu are loc în mod legal. Mai mult, el este genul de regizor care e capabil să observe și să critice societatea printr-un filtru moral și într-un mod riguros. Și cum compatriotul său mai celebru, Asghar Farad, atinge teme similare, totuși critica acestuia se leagă mai mult de acțiunile personajelor, în timp ce Rasoulof analizează și judecă sistemul care le generează. Aici, scenariul reușit al lui Rasoulof pare o tragedie clasică, pe măsură ce el analizează ce anume definește o ființă umană într-o lume care și-a pierdut simțul moral, comentează publicația Variety.

„A Man of Integrity” este o dramă plină de tensiune, gata să stârnească furie, despre corupție și nedreptate, plasată în contextul unui sătuc. „Și cu toate că filmul va fi interzis în țara de baștină, festivalurile și distribuitorii de film de artă așteaptă cu brațele deschise această producție curajoasă, underground, pentru felul în care reușește să rezoneze atât cu publicul local cât și cu publicul global”, a scris publicația Variety.

Secțiunea Un Certain Regard a prezentat 18 filme în competiție, provenind din 22 de țări diferite. Șase producții din competiție au fost debuturi. Filmul din deschidere a fost Barbara, al lui Mathieu Amalric. Sub președinție actriței Uma Thurman, Juriul a fost alcătuit din Mohamed Diab (regizor, Egipt), Reda Kateb (actor, Franța), Joachim Lafosse (regizor, Belgia) și Karel Och (directorul artistic al festivalului din Karlovy Vary). Suntem mândri să prezentăm un palmares divers estetic și frumos.

Iată plamaresul:

Premiul Un Certain Regard: Lerd/Un Homme Integre/A Man Of Integrity), de Mohammad Rasoulof

Premiul pentru cea mai buna actriță: Jasmine Trinca, pentru Fortunata, de Sergio Castellitto

Premiul pentru poetică narrativă: Barbara, de Mathieu Amalric

Premiul pentru regie: Taylor Sheridan pentru Wind River

Premiul Juriului: Las hijas de Abril/April’s Daughter, de Michel Franco

copyright fotografii: Cristian Radu Nema

Exploreaza subiecte similare:

festival:cannes 2017, Lerd, Mohammad Rasoulof, Jasmine Trinca, Fortunata, Sergio Castellitto, Mathieu Amalric, Barbara, Wind River, Las hijas de Abril, Michel Franco, Uma Thurman

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells