Birdman

(2014)

Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranței

Poster Birdman Postere Birdman

Sinopsis Birdman

Birdman trl

Celebru odinioară pentru interpretarea unui popular supererou, actorul Riggan Thomson (Michael Keaton) vede cum dispare încet-încet din amintirile fanilor. Într-o încercare disperată de a reatrage atenția și de a simți, o dată în viață, că realizează ceva apreciat atât de colegii de breaslă, cât și de publicul larg, Riggan plănuiește o piesă pe Broadway. Pentru a reuși, bărbatul trebuie să-și ignore egoul supradimensionat, mai ales dacă vrea să-și readucă aproape și familia...

Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 7.7
4 premii şi 5 nominalizări Oscar, 2 premii şi 5 nominalizări Globul de Aur, un premiu şi 9 nominalizări BAFTA, un premiu şi o nominalizare Venetia
Vezi toate premiile
Se difuzează la TV.
HBO
Marţi, 19 Mar 18:00
HBO HD
Marţi, 19 Mar 18:00
HBO 3
Sâmbătă, 30 Mar 17:10
HBO 3 HD
Sâmbătă, 30 Mar 17:10

Caseta tehnică

AKA

  • Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance

Produs de

Regency Enterprises

Distribuitorul international

Fox Searchlight Pictures

Distribuit in Romania de

Odeon Cineplex

Țara

SUA

Site oficial

Birdman
Film disponibil pe DVD în România

Box office Birdman

Weekend premieră (12.01.2015)
  • Loc 6
  • Spectatori 7.720
  • Încasări (RON) 151.811,00
Total
  • Spectatori 21.604
  • Încasări (RON) 396.482,00
  • Încasări (USD) 100.684,20

Părerea criticului

StefanDo pe 15 Ianuarie 2015 10:45
Rareori poţi vedea la cinema un film mai impresionant, complex şi complet decât Birdman al lui Alejando González Iñárritu. Comentariu asupra actoriei, a celebrităţii şi a relevanţei artistice, drama regizorului mexican îi readuce în atenţie pe Michael Keaton şi Edward Norton, brodând în jurul lor o poveste captivantă, filmată superb de directorul de imagine Emmanuel Lubezki (oscarizat anul trecut pentru Gravity). Crede-ne pe cuvânt, Birdman merită văzut pe un ecran cât mai mare şi nu o singură dată.

Birdman îl are în centrul atenţiei pe Riggan Thomson (Michael Keaton), o celebritate a Hollywood-ului cu două decenii în urmă, când trilogia sa cu supereroul Birdman încasa "miliarde". La sfârşitul carierei, Thomson are parte de o nouă şansă când vrea să pună în scenă, pe Broadway, adaptarea unei nuvele de Raymond Carver. Actorul simte… citeşte

34 21
brandyXYO pe 7 februarie 2015 02:10
Apreciez comentariile tale, dar filmul asta e mediocru toata ziua si toata noaptea. Ideea regizorului a fost buna, dar filmul nu e reusit. Nu trebuie sa fii cinefil sa-ti dai seama de lucrul asta.
xellutu pe 3 decembrie 2016 00:32
Buna recenzia, StefanDo.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
catalin_ionut_23 pe 30 Ianuarie 2015 17:09
PROST FILM,NU RECOMAND!
Am vazut filmu si este o mare porcarie ,pierdere de timp .Nu ma impresionat nimic la acest film,nu este nimic care sa-ti placa,nu recomand
35 37
Ghemot pe 1 februarie 2015 21:27
Perfect de acord!
alextarau pe 5 iunie 2015 15:16
Daca nu te-a impresionat cu nimic, nici cu actoria, nici cu cinematografia, nici cu editarea, nici cu povestea, nici cu dialogul, nici cu coloana sonora, inseamna ca ar trebui sa ramai la transformers 4.
dincolodenume pe 20 Ianuarie 2015 11:01
Ca un film porno - bine executat dar prea tehnic
In ciuda tuturor criticilor pozitive si a multor review-uri din partea multor spectatori poate prea exaltati, Birdman nu poate fi numit o capodopera.

Filmul pare in sine o piesa de teatru si aceasta la repetite, o gluma ce vorbeste despre denaturarea cinematografiei americane, despre computerizarea filmului si despre actiune, sange... bla, bla, chiar daca lasa impresia gresita ca drama actorilor ar fi centrul actiunii.

Toate personajele sunt niste dezaxati psihotici ce nu au altceva de facut decat sa-si planga de mila conditia in care au ajuns.
Pelicula discuta despre superficialitate, despre drama unor actori de duzina, care de cele mai multe ori sunt idolatrizati si proiectati in modele de urmat pentru generatia tanara. Imaginea si muzica antrenanta ce aduce a paroxism adauga o nota interesanta filmului. A fost ceva de genul "Requiem for a dream".
citeşte

35 42
bitter_moon pe 26 ianuarie 2015 21:37
“Prea exaltaţi”?! Nu crezi că ar fi mai politicos să te limitezi la a-ţi ȋmpărtăși impresiile lăsate de film? Şi pentru că tot am ajuns ȋn zona aceasta: de către cine nu poate fi numit Birdman o capodoperă?
marian_radu_costin pe 25 februarie 2015 21:37
razboiul ego-urilor continua, ..pana la urma viata bate filmul !
Nyghty pe 31 Ianuarie 2015 22:28
Birdman sau "cum să pluteşti deasupra unei societăţi limitate?"
Maratonul de văzut filme regizate de Iñárritu continuă. Ieri mă declaram fan al său, azi sunt convins că nu m-am înşelat. Tu, ca spectator al lui "Birdman", ai 35-40 de minute pentru a decide: fie părăseşti sala, fie rămâi şi exclami la final "Iñárritu iar a făcut-o!". În cazul meu, doar patru persoane au părăsit sala. Norocul lor, au ales să ajungă acasă fără vreo enigmă pe care, oricum, n-ar fi putut s-o rezolve.

Ce este, de fapt, "Birdman"? E un film atipic, poate primul film cu supereroi, dar fără supereroi. De data asta, puterile fantastice dispar, iar supereroii, până la urmă, fie ei foşti sau actuali, sunt şi ei oameni. Sunt multe teme care sunt dezbătute, multe ironii aruncate asupra gusturilor actuale ale spectatorilor, cât şi asupra criticilor, indiferent că ei sunt critici de film, de teatru etc.

E exploatată… citeşte

32 13
bitter_moon pe 31 ianuarie 2015 23:52
Mă bucur că l-ai ȋnţeles! Felicitări!
bitter_moon pe 24 februarie 2015 21:17
Eu jubilez de-a dreptul pentru reusita filmului! Dar fac parte din rândul exaltaţilor, așa că se explică. :))
AndreeaCozma pe 01 Februarie 2015 23:17
Poate voi fi numita ignoranta de unii, dar acest film nu te tine in fata ecranului. Tot ceea ce te face sa gandesti este cat mai are pana la sfarsit. Poate nu este genul meu, dar aveam asteptari mai mari avand in vedere cate nominalizari are. Sunt curioasa cate persoane vor dori sa revada acest film peste ani sau cati isi vor aminti de el cu entuziasm. Unii care se dau aici mari cinefili, care stiu sa aprecieze un film de calitate, sunt doar persoane care vaneaza orice oportunitate de a spune lucruri mari despre...nimic, in fapt :)). Nici ei nu stiu exact ce a vrut sa exprime filmul.
30 19
Ghemot pe 01 Februarie 2015 21:35
Monument de prostie!!!
Este un film profund meschin! Am ales să-l văd datorită rolului lui Naomi Watts (pentru care am o simpatie deosebită). Însă nici nu mi-a trecut prin cap că acest film ar putea fi la un nivel atât de josnic.
Ce ar trebui să apreciez? actori dezbrăcați în culise, vorbe obscene, mizerie(nu e o metaforă), ce?
Cine vrea să mă contrazică în vreun comentariu, rog să pună în paranteze cel mai bun film pe care l-a văzut, ca să știu cu ce IQ conversez.
Și apropo, parcă era un film și de comedie, să-mi spună cineva măcar o scenă comică...

30 35
White1 pe 2 februarie 2015 23:43
-"Jump!" -"Eat me!" -"Then jump on my face!!" Comic de limbaj. Priceless.
alextarau pe 2 iulie 2015 03:32
Filmul preferat: Birdman. Ce ar trebui sa apreciezi la el? Totul. Incepand cu cinematografia, care nu s-a remarcat doar prin miscarile camerei si prin culorile superbe, dar si prin niste lumini ale caror coregrafii au excelat (dupa cum a spus si Emmanuel Lubezki, filmul a fost ca un balet din acest punct de vedere) la un nivel foarte apropiat de cel al perfectiunii, continuand cu editarea, care face totul sa arate fluent, ca si o piesa de teatru, tehnica vazuta si inainte in Rope, dar dusa la un nivel mult mai avansat prin metode tehnice, unde m-a impresionat color grading-ul atent la detalii, continuand cu coloana sonora eficienta si foarte bine plasata, care, personal, mi-a ramas imprimata in minte pentru mai multe zile dupa vizionarea filmului, continuand cu actoria, care a adus cele mai bune prestatii din cariera fiecarui actor prezent in film, printre care Norton, Keaton si Emma Stone, continuand cu regia, care a fost, fara discutie, perfecta, Inarritu reusind sa duca la sfarsit unul dintre cele mai grele procese de filmari din toata istoria in mai putin de o luna, si terminand cu povestea (asta in caz ca nu am omis ceva), care nu doar ca aduce un personaj extrem de bine conturat, dar este si o satira, comedie neagra, excelenta si plina de glume subtile, dar hilare (dar care desigur, nu au fost intelese de iubitorii de filme popcorn), si are un final extrem de inteligent, desi ambiguu, cu un mesaj la care pur si simplu nu ma asteptam. Birdman este perfect, si as putea sa discutam despre el pentru cateva saptamani incontinuu, pentru ca este de o complexitate coplesitoare. Am vazut Birdman de peste 10 ori pana acum, iar cu fiecare vizionare in plus am inceput sa observ alte detalii care m-au facut sa il apreciez tot mai mult.
klute pe 23 Februarie 2015 04:47
Nesperata pasăre a bătrîneții
Dacă ar fi să rămînem fideli "faptelor", Birdman, metaforă ironică a nevoii de zbor, jalonează traseul bizar al unei descoperiri și măsoară timpul comprimat al unei eliberări. Cel care le obține este actorul-regizor Riggan Thomson, iar ceea ce lasă în urmă este însăși lumea, desemnată metonimic prin absurdul bîlci al deșertăciunilor numit show business, cu tot ceea ce presupune el: film (comercial), teatru (arogant), critică (pedantă), bani, fani, putere și alte dependențe. Obsesia gloriei și a recunoașterii (devenită, azi, servitute atroce față de "like-uri", "tweet-uri", "vizualizări"), pretenția și vanitatea de a marca decisiv istoria, nevoia cvasi-vitală de public, inclusiv pentru cele mai firești și intime acte, sînt numai cîteva din iluziile care, neidentificate ca iluzii, capătă efectivitate demonică, nu doar la nivelul breslei… citeşte
20 5
bitter_moon pe 23 februarie 2015 08:20
În faţa cuvintelor tale, orice aş spune eu ar fi insignifiant. Nu îmi rămâne decât să te felicit şi să îţi mulţumesc că îmi dai ocazia să te citesc!
klute pe 2 iulie 2015 13:53
@alextarau, Nu e nici un necaz dacă un film este strict despre actori, problema apare atunci cînd este și "strict"... pentru actori. Un film de nișă (profesională) este cu atît mai bun cu cît, fără să-și trădeze premizele și fără să se transforme într-o simplă alegorie, reușește să vorbească unui număr cît mai mare de spectatori plasați de soartă în afara respectivei nișe. Nici eu nu cred că "Birdman încearcă vreodată să fie o satiră la adresa rețelelor de socializare", și nici nu cred că am afirmat așa ceva. Ceea ce satirizează Birdman, printre altele, și o face cît și cum poate, este nevoia exacerbată, patologică, de (a te da în) spectacol, nevoie față de care rețelele de socializare reprezintă un efect, nu o cauză (fără să excludem totuși posibilitatea existenței unui cerc vicios, în care și "efectul" ajunge să acționeze asupra "cauzei"). Însă trebuie să recunoaștem că fascinația față celebritatea instant oferită de Internet este tratată în cheie extrem de ironică, iar Riggan nu întoarce spatele doar criticii elitiste a revistelor de specialitate, ci și "democrației" like-urilor care, în fapt, îl pun pe picior de egalitate, pînă la indistincție, cu orice veleitar de pe Youtube.
Pantaleon pe 06 Februarie 2015 21:13
What The Fuck Is This ?
Sunt un fan al lui Alejandro González Iñárritu, trebuie sa spun asta din capul locului. Inca sunt fanul lui, chiar si dupa aceasta porcarie pe care a facut-o. I-am vazut toate filmele (n-are multe, ce e drept) si toate m-au impresionat. Atat de mult incat le-am revazut de cate 2-3 ori pe fiecare pana acum si o sa le revad in continuare. Mai putin acest Birdman. Ma asteptam la ceva aparte, la ceva diferit, pentru ca Alejandro González Iñárritu nu face filme in stilul clasic, mereu gaseste cate o tehnica de filmare deosebita care incanta sau chiar inoveaza. Acest Birdman este ceva diferit, intr-adevar, prin tehnica de filmare, ce aminteste de The Rope al lui Alfred Hitchcock, regizorul dorind sa creeze impresia ca totul e filmat fara intrerupere, fara taieturi. Si cam atat. Prea multe comentarii nu vreau sa fac, pentru ca nu sunt multe de spus. Povestea e atat de banala, de… citeşte
20 18
GeorgiaNNN pe 21 Ianuarie 2015 18:21
about!
ce i drept Birdman nu i un film pentru oricine. Dar putea sa o faca intru un mod mai atragator, totusi...balanta se inclina din pacate in alta directie!
19 34
rednic pe 21 ianuarie 2015 19:08
e drept ca nu-i pentru cocalari... dar chiar sa-i dai o singura steluta?!
VIBERS pe 26 februarie 2015 23:34
Cu siguranta filmul nu este de o stea sau de 2, este un film diferit si poate sa fie bun in felul lui, dar daca as zice ca este o capodopera cum zic foarte multi de aici as fi un IPOCRIT.
into_the_labyrinth pe 24 Ianuarie 2015 03:05
Birdman este un film despre condiţia actorului, cu dramele, căderile şi ascensiunile sale, dar mai ales o satiră cruntă, împinsă deseori până la extrem a societăţii de consum şi a modului în care se obţin atât celebritatea în lumea contemporană, cât şi zecile de mii de vizualizări pe internet. Sunt parodiate aproape toate clişeele din lumea filmului dar şi din afara sa, sunt taxate superficialitatea şi absurditatea care au ajuns pentru unii un mod de viaţă. În partea a doua, dialogul eroului cu ceea ce reprezenta conştiinţa sa este prezentat pe un fundal în care predomină scenele suprarealiste, imagini de film amestecate cu realitatea. Personal, aş fi insistat mai mult pe acest gen de filmare şi mai puţin pe foarte multele dialoguri vulgare şi absurde, care, chiar dacă sunt făcute în scop de parodie, riscă să obosească şi să plictisească… citeşte
16 4
Octaz pe 15 Ianuarie 2015 01:03
Sunt curios cate nominalizari la Oscar o sa primeasca!
Edit: Se pare ca am anticipat bine, iar Birdman a primit aproape cele mai multe nominalizari la Premiile Oscar! Filmul este unul foarte complex, iar ideea de a relata viata personala al unui actor in a 2-a parte a vietii sale ( nu in cea in plina celebritate ) mi s'a parut ceva foarte tare! Cu un scenariu bun, niste actori de clasa mondiala si un regizor impecabil, "Birdman" a indeplinit toate cerintele in a fi un film de Oscar. Insa in ziua de azi, valorile nu mai sunt pretuite, nu mare mi'a fost mirarea cand "Blackhat" a avut premiera in aceeasi seara si la aceeasi ora cu "Birdman", iar spatiul alocati salii de cinema pentru "Blackhat" era de cel putin 5 ori mai mare decat cel alocat lui "Birdman". Lumea vrea actiune, comedie si filme comerciale, si e pacat ca din cauza asta pierzi un astfel de film . E drept, "Birdman" nu… citeşte

16 11
wildinthecountry pe 16 ianuarie 2015 21:33
bv tinere
Xsky pe 03 Februarie 2015 20:27
Suntem critici de film sau simpli spectatori?
Mai bine te uiti la un film european decat sa vezi o piesa de "teatru americana" pentru ca nu o pot numi film
13 11
xerses pe 19 Ianuarie 2015 16:49
Nu m-a impresionat nici acest film atat de nominalizat si apreciat.Se pare ca mi-este greu sa "gust" acest tip de personaj "complex" si "dramatic".Insa curiozitatea mi-a permis sa-l urmaresc cap coada, dar cu siguranta, nu ar fi fost nici o pierdere pentru mine daca nu i-as fi acordat timp.
12 19
wildinthecountry pe 20 ianuarie 2015 12:18
Xerses ... M- ai dezamagit...
dido pe 31 ianuarie 2015 20:08
un vot de la mine!
Kytta pe 26 Ianuarie 2015 00:30
atentie
Un film despre un actor cu un inceput de schizofrenie, pot sa spun inceput sau e mai mult de cat atat? nu sunt doctor asa ca... in fine, un film despre frustrare, despre strigatu disperat pentru aprobare si bla bla bla filmu merita vazut de apsolut toate persoanele care nu isi tin neuronu la naftalina.
Un scenariu bun cu o prestatie a actorilor foarte foarte buna.

11 8
FlorinMovieFreak pe 27 ianuarie 2015 15:25
Nice
orbocea pe 24 februarie 2015 09:16
Apsolut....
vadi111 pe 23 Februarie 2015 13:16
GENIAL
Tocmai am vazut filmul si sincer cred ca interpretarea lui Michael Keaton e extraordinara probabil va fi nominalizat mai mult ca sigur la Oscar.
In mod deosebit imi pace secventa in care personajul interpretat de Naomi Watts (Lesley) se supara pe Mike ( Ed Norton ) si incepe sa planga , atunci vine Riggan (M. Keaton) si ii spune : "You are beautiful , you are talented and I am very lucky to have you" , apoi placa. Ce urmeaza e pur si simplu genial faza dintre Naomi Watts si Andrea Riseborough.
Un film de vazut.

11 12
FlorinMovieFreak pe 27 ianuarie 2015 15:23
Touche .. dar mai e si alta replica dintre Ed si Emma .. Truth of Dare ? Truth .. ohh You are boring .. Truth is always interesting :D
kakamo pe 3 martie 2015 21:36
Nota 10 !!! ??? Cum frate, nu mai sunt filme pe lume .. Pt ''La Vita e Bella'' , ''Cinema Paradiso'', ''Shawshank Redemption'' ... cat mai dai .. 100? Vezi ca se noteaza pana la 10! Filmul asta, mai mult de 5 nu merita... fi mai serios cand dai note, sau nu le mai da la cald ...Bafta
alextarau pe 18 Martie 2015 17:24
Un film prea inteligent pentru o audiență mediocră
Niciodată nu mi-a plăcut să spun asta, dar am să o fac de data aceasta: Birdman este filmul perfect. Nici macar nu știu de unde să încep. În primul rând, Birdman are o parte tehnică genială. Cinematografia și felul în care a fost gândita: să fie filmat și editat în așa fel încât să pară că este dintr-un singur take sunt perfecte. Nu am mai văzut tehnica aceasta decât în vreo 2-3 filme, dar în niciunul nu a avut un impact atât de puternic ca și în Birdman. Cu siguranță că este mult de lucru ca să faci așa ceva, dar perioada filmărilor a ținut doar 30 de zile; wow. Muzica de fundal din acest film constă în tobă pură. Nici acest lucru nu l-am vazut în multe filme în afară de Birdman, dar din nou, nicăieri nu a avut un efect atât de puternic. Acest score pur și simplu mi-a rămas tiparit în minte. După ce am văzut Birdman la cinematograf,… citeşte
10 3
mister_sir pe 4 august 2016 09:27
UAU... interesant. Toti care nu apreciaza filmul sunt prosti. Am inteles. Bravo! Ai nota zece. Te-ai prins cum merge treaba. Acum poti sa te mai uiti o data la film si sa afli sensul vietii. Sa ne spui si nou astora mediocrii sa nu murim prosti. Stii cum mi se pare filmul asta? E ca si cand te apuci de fumat, apoi incepi cu marijuana ca fumatul e deja depasit. In final iti dai seama ca metamfetamina e mai buna la inhalat dar mai bine bagi heroina ca e cea mai tare. Restul care nu fumeaza sunt niste ignoranti in schimb to o dai pe heroina. In final te apuci sa ucizi oameni pentru ca e banala viata si trebuie sa experimentezi esenta vietii. Restul nu inteleg nimic din arta pe care vrei sa o faci tu... niste mediocri!!!

Spune-ţi părerea despre Birdman

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Liste cu Birdman
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells