Oscar 2012: Gary Oldman, nominalizat

de Gloria Sauciuc în 10 Feb 2012
Oscar 2012: Gary Oldman, nominalizat

Gary Oldman este cunoscut milioanelor de spectatori ca Sirius Black din Harry Potter, dar şi ca partenerul pentru dreptate al lui Batman, Comisarul Gordon. Memorabile pentru cariera actorului nominalizat în 2012 la Oscar pentru Tinker Tailor Soldier Spy / Un spion care ştia prea multe sunt personajele Dracula, Beethoven, Lee Harvey Oswald, sau Sid Vicious, pentru a menţiona numai câteva dintre personajele impresionante pe care le-a creat în cei aproape 20 de ani de prezenţă pe marile ecrane.

Tom Hardy şi Alexander Skarsgard l-au desemnat pe Oldman ca actor favorit. Oldman i-a inspirat, se pare - printre alţii - pe Ryan Gosling şi Shia LaBeouf. În 2011, Oldman făcea o listă a filmelor sale preferate din toate timpurile, pe primele cinci locuri numind Apocalypse Now (1979), The Conversation (1974), The Godfather: Part II (1974), Badlands (1973) şi Ratcatcher (1999), iar ca regizor favorit - Francis Ford Coppola, care l-a "ghidat" în filmul Dracula (1992).

Oldman şi-a început cariera în 1979 pe scena teatrală londoneză. Între anii 1985 şi 1989, el a jucat exclusiv la London’s Royal Court Theatre, iar în 1985, el a fost ales de către revista londoneză de specialitate Time Out ca "cel mai bun debutant", în piesa "The Pope’s Wedding". În acelaşi an el s-a bucurat, alături de Anthony Hopkins, de premiul de interpretare London Critics’ Circle Best Actor. În 1986, Oldman şi-a făcut debutul în film odată cu Sid & Nancy, obţinând premiul pentru cel mai promiţător debutant în rolul legendei punk-rock, Sid Vicious. În anul următor, el a jucat în Prick Up Your Ears, obţinând premiul pentru cea mai bună interpretare din partea London Film Critics Circle pentru personajul damnat al dramaturgului britanic Joe Orton.

De atunci, el a devenit unul dintre cei mai respectaţi actori ai industriei cinematografice, apărând atât în blockbustere, cât şi în filme independente apreciate. Printre filmele de început ale lui Oldman se numără filmul lui Oliver Stone, JFK, în care l-a jucat pe Lee Harvey Oswald; sau rolul principal din Dracula, al lui Francis Ford Coppola. Următoarele filme ale lui Oldman includ rolurile memorabile din True Romance, Romeo Is Bleeding, The Professional şi The Fifth Element. Immortal Beloved, Murder in the First, The Scarlet Letter, Basquiat, Air Force One şi Hannibal au continuat lista lui personală de succese.

În 1995, Oldman şi directorul/partenerul de producţie Douglas Urbanski, au înfiinţat compania de producţie The SE8 Group, care a produs primul film regizat de Oldman, Nil by Mouth, pe care Oldman l-a şi scris. Filmul a fost ales să deschidă cel de-al 50-lea Festival de la Cannes, în 1997, competiţie unde Kathy Burke a câştigat premiul de interpretare feminină pentru rolul său. De asemenea, Oldman a câştigat două premii BAFTA, la categoria cel mai bun film britanic şi cel mai bun scenariu. El a fost producător executiv şi a jucat în The Contender, film care a primit două nominalizări la Oscar, aducându-i lui Oldman o nominalizare la premiul Screen Actors Guild pentru cel mai bun actor din rol secundar. 

Marca actorului sunt personajele adesea la limita psihozei. Adesea joacă roluri secundare, care ajută - nu fără dubii - pe eroul principal. A jucat personaje reale istorice, sau personaje de ficţiune celebre. Cum menţionam mai sus, în 1986 l-a interpretat pe Sid Vicious, basistul trupei Sex Pistols, în biografia Sid and Nancy (1986), câştigând premiul Evening Standard pentru cel mai bun debutant. În 1988 a primit o nominalizare pentru Cel mai bun actor de la British Academy of Film and TV Arts, pentru rolul dramaturgului Joe Orton.

Capacitatea lui de a-şi transforma prezenţa fizică, precum şi uşurinţa de a imita diverse accente l-au ajutat să joace o gamă largă de personaje, printre care un număr de figuri istorice: Lee Harvey Oswald (JFK, 1991), Ludwig van Beethoven (Immortal Beloved, 1994). A jucat în Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) şi Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007), alături de Ralph Fiennes. Ambii actori au interpretat roluri negative în seriile Hannibal. Fiennes l-a jucat pe Francis Dolarhyde in Red Dragon (2002), iar Oldmanl-a jucat pe Mason Verger în Hannibal (2001). 

Ca şi Ian McKellen, a jucat personaje foarte populare în ecranizări ale unor romane fantasy şi cărţi de benzi desenate. A jucat rolul James Gordon în Batman Begins (2005) şi The Dark Knight (2008) şi Sirius Black în trei dintre filmele Harry Potter: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004), Harry Potter and the Goblet of Fire (2005), and Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007). Atât el cât şi fosta soţie, Uma Thurman, au jucat în filme cu Batman. Thurman a fost Poison Ivy în Batman & Robin (1997), iar Oldman l-a jucat pe James Gordon în Batman Begins (2005).

În 2012, concurează cu Brad Pitt (Moneyball), Jean Dujardin (The Artist), George Clooney (The Descendants) şi Demián Bichir (A Better Life) pentru premiul Oscar.

Imagini

Părerea ta

Spune-ţi părerea
darayawaus pe 10 februarie 2012 13:53
Daca n-ar fi existat Daniel Day-Lewis, probabil ca Gary Oldman ar fi considerat cel mai bun actor britanic (si nu numai) din generatia sa. Imi pare rau ca n-a luat nici un premiu important pana acum, dar nici nu indraznesc sa sper ca va lua Oscarul anul acesta, cu toate ca mi-a placut mai mult rolul lui din Tinker Tailor Soldier Spy decat cele ale altor nominalizati. Asa ca va trebui sa se multumeasca cu BAFTA, asta daca nu i-l fura Fassbender. Chiar, Fassbender de ce nu e nominalizat la Oscar? Sau Michael Shannon? Intrebare retorica, stiu.
anca_11 pe 10 februarie 2012 15:26
Fassbender, era prea dezbracat pentru Academie? :-))
ChristianCage00 pe 11 februarie 2012 21:22
Din generatia sa poate, insa Daniel Day-Lewis e unul dintre cei mai buni actori in viata. Christian Bale merge pe acest drum. Gary Oldman este un actor foarte bun, insa nu a facut numai filme bune, asta e problema sa. Oricum, consider ca are sanse la Oscar, ar putea avea loc o surpriza.
Crist11 pe 10 februarie 2012 15:12
Primul meu film in care l-am vazut jucand a fost Leon, a fost bun rolul primit in Leon, au urmat si alte filme, ma bucur ca, chiar daca nu va castiga macar a fost nominalizat, cred ca pentru el conteaza mai mult asta decat orice premiu ca este luat in seama.
crisM pe 10 februarie 2012 17:27
Rolul din Leon este unul remarcabil.Probabil unul dintre cele mai bune din cariera sa. Un personaj negativ clasic - dur, las, rautăcios, fara careva abţineri morale. Oldman a reusit sa le redea perfect pe toate.
Lalolica pe 10 februarie 2012 20:13
un actor cu adevarat desavarsit!!
xerses pe 10 februarie 2012 20:30
Cred ca nu va reusi sa-l invinga pe Jean Dujardin la Oscar....Desi stiu ca ar merita pe deplin Oscar.
Gebeleizis pe 13 februarie 2012 22:02
Unul dintre cei mai talentati si mai versatili actori in viata. M-a impresionat inca dupa prestatia din "Leon" (1994) - a facut un rol fabulos.
alex_il_fenomeno pe 15 februarie 2012 12:37
are sansele lui , si chiar destul de mari ...
margott pe 25 martie 2012 19:36
Cred ca majoritatea rolurilor lui sunt bune, i-am vazut aproape toate filmele, dar din pacate multe din productiile in care a jucat sunt sub nivelul lui. Ar fi meritat un Oscar inca de cand a jucat in Dracula.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells