Globurile de Aur 2010: Cele mai bune filme

de Răzvan Boboc în 17 Ian 2010
Globurile de Aur 2010: Cele mai bune filme

Zece pelicule intră anul acesta în competiţia pentru două Globuri de Aur. Filmele au fost împărţite în două categorii: dramă şi comedie/muzical.

Multe dintre filmele nominalizate anul acesta au avut mare succes la public şi au înregistrat încasări uriaşe: Avatar sau The Hangover.

Vă prezentăm mai jos cele zece lungmetraje selectate de cei 85 de membri ai Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood

CEL MAI BUN FILM - DRAMĂ

Avatar
Regizat de James Cameron, filmul ne poartă 200 de ani în viitor. Jake este un veteran de război paralizat care este adus împreună cu alţi pământeni pe planeta Pandora. Aceasta este locuită de o rasă umanoidă, Na'vi, o veche civilizaţie deloc încântată de oaspeţi. Jake şi semenii săi trebuie să lupte pentru a-şi găsi locul pe luxurianta Pandora şi între timp tânărul se îndrăgosteşte de Neytiri, o localnică. Din distribuţie fac parte Sam Worthington, Zoe Saldana şi Sigourney Weaver.



The Hurt Locker
Acţiunea filmului se petrece în Irak. Protagonişti ai unui joc de-a şoarecele şi pisica, nişte soldaţi genişti americani trebuie să supravieţuiască într-un oraş în care orice localnic este un potenţial duşman şi orice obiect o potenţială bombă. Filmul, regizat de Kathryn Bigelow, a fost foarte apreciat de criticii din întrega lume. Ralph Fiennes şi Guy Pearce se regăsesc în distribuţia filmului.



Inglourious Basterds
În Franţa ocupată de germani, Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) priveşte neputincioasă cum familia ei este executată de colonelul nazist Hans Landa (Christoph Waltz). Shosanna scapă şi fuge la Paris unde-şi creează o nouă identitate. În altă parte a Europei, locotenentul Aldo Raine (Brad Pitt) organizează un grup de soldaţi evrei pe care-i conduce într-o campanie de răzbunare împotriva naziştilor. Cunoscuţi sub numele de "The Basterds", trupa lui Raine porneşte într-o misiune al cărei scop este lichidarea liderilor celui de-al treilea Reich. Filmul este regizat de Quentin Tarantino.



Precious: Based on the Novel Push by Sapphire
Precious (Gabourey 'Gabby' Sidibe) vorbeşte în numele tuturor minorităţilor din Harlem. Are doar 16 ani, dar a trecut prin multe: a fost abuzată, nu ştie să citească, e obeză şi i s-au închis toate uşile în faţă. Lungmetrajul este bazat pe romanul Push, scris de Sapphire. Regizorul filmului este Lee Daniels, iar Mariah Carey şi Mo'Nique fac parte din distribuţie.



Up in the Air
Ryan Bingham (George Clooney) e trecut de 40 de ani şi călătoreşte prin toată ţara pentru a eficientiza companiile, în principal prin concedierea cât mai multor angajaţi. Deşi pozează în omul realizat şi autosuficient, ţinând uneori şi discursuri motivaţionale despre avantajele unei vieţi lipsite de relaţii de lungă durată, Ryan nu face decât să-şi înece nemulţumirile în băutură, sex şi mii de mile zburate, anonim, cu avionul. Filmul este regizat de Jason Reitman.



CEL MAI BUN FILM - COMEDIE/MUZICAL


(500) Days of Summer
O abordare proaspătă a comediei romantice, (500) Days of Summer (Zooey Deschanel) ni-i prezintă pe Summer, o femeie care nu crede în dragoste adevărată, şi Tom (Joseph Gordon-Levitt), tânărul care se îndrăgosteşte nebuneşte de ea. Filmul este regizat de Marc Webb şi a fost foarte apreciat pentru originalitate.



The Hangover
Cu două zile înainte de nuntă, Doug şi trei prieteni de-ai lui merg până la Las Vegas pentru o binemeritată petrecere a burlacilor. După o noapte de pomină, din care nu-şi mai aduc aminte nimic, prietenii găsesc în baie un tigru, iar în şifonier un bebeluş de şase luni. Cu un Doug dat dispărut, cei trei vor fi nevoiţi să reia traseul din noaptea trecută pentru a-şi da seama ce s-a întâmplat şi pentru a-l face pe mire să ajungă la timp la nuntă. Ed Helms, Zach Galifianakis, Bradley Cooper formează trio-ul formidabil al anului 2009. Regia este semnată de Todd Phillips.



It's Complicated
O femeie trecută de prima tinereţe, Jane (Meryl Streep), crede că viaţa ei a intrat pe-o traiectorie stabilă, de pe care nimic n-o mai poate scoate. Dar Jane are o mare surpriză când insistenţele fostului ei soţ (Alec Baldwin), de care a divorţat după ce acesta a înşelat-o cu o tinerică, reaprind amintiri şi scântei vechi de decenii. La 60 de ani, Jane se trezeşte "cealaltă femeie", căci fostul soţ este căsătorit în prezent cu nimeni alta decât "tinerica", acum obsedată să aibă un copil. Filmul este regizat de  Nancy Meyers.



Julie & Julia
Meryl Streep este Julia Child, iar Amy Adams este scriitoarea Julie Powell în comedia Norei Ephron. Julia este femeia care a schimbat pentru totdeauna modul de a găti al americanilor. Dar în 1948, Julia Child (Meryl Streep) nu era decât o americană obişnuită care trăia în Franţa. După cincizeci de ani, Julie Powell (Adams) se află într-un impas deoarece se apropie de 30 de ani. Ea se decide ca într-un an să încerce toate cele 524 de reţete din cartea de bucate a Juliei Child.



Nine
Un regizor între două vârste, Guido Contini (Daniel Day-Lewis), încearcă să-şi termine noul film. Singura lui problemă este că în jurul său se află prea multe femei: Luisa (Marion Cotillard) - soţia lui, Carla (Penélope Cruz) - amanta, Claudia (Nicole Kidman) - muza şi protejata lui, dar şi mama (Sophia Loren), toate bătându-l încontinuu la cap. Regia este semnată de Rob Marshall.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Alexandru Petras pe 17 ianuarie 2010 11:57
hmmm ... avatar nu prea il vad castigator ...personal nu mi-a placut filmul si ma asteptam la mai mult. up in the air este favoritul meu la aceasta categorie. iar la comedie sunt intre julie si julia si It's Complicated dar cred ca merg pe a doua varianta .... este un film mai "complicat".
shadowofnight pe 17 ianuarie 2010 13:10
Precious FTW!!! :D
danielopol radu pe 17 ianuarie 2010 13:17
castigatoru va fi nine
omdestept pe 17 ianuarie 2010 14:35
cel mai bun film drama: The Hurt Locker
cel mai bun film muzical/comedie: (500) Days of Summer

Razvan pe 17 ianuarie 2010 14:37
Cel mai bun film - Drama : "Inglourious Basterds"
Cel mai bun film - Comedie/Muzical : "Nine"

lo10 pe 17 ianuarie 2010 18:53
Lipseste Law Abiding Citizen. Fain film.
Alex4Fun90 pe 17 ianuarie 2010 18:57
CEL MAI BUN FILM - DRAMĂ : Inglorious Basterds
CEL MAI BUN FILM - COMEDIE/MUZICAL : The Hangover

vali pe 17 ianuarie 2010 18:57
Cel mai bun film pe care l-am vazut eu este zbor de fluture si the netbook
vlad pe 18 ianuarie 2010 11:51
CEL MAI BUN FILM - DRAMĂ: Precious (clar)
CEL MAI BUN FILM - COMEDIE/MUZICAL: The Hangover
Si apropo de Avatar, chiar mi se pare un film genial, cand l am vazut simteam ca fac parte din actiunea filmul si sunt acolo ( tin sa precizez ca nu l am vazut la 3D). Asta datorita scenariului, actorilor si nu in ultimul rand, al regizorului. Totusi, cred ca Precious va castiga pentru ca este o drama in adevaratul sens al cuvantului, iar actiunea se petrece in asa fel incat sa te faca sa vezi niste lucruri care se intampla, si tu nu aveai nici cea mai mica idee ca s ar putea intampla.

simona22 pe 18 ianuarie 2010 12:50
sincer am vazut avatar si e super...mi ar fi placut sa traiesc si eu in pandora dar nu ptr mult timp...:)
dark56 pe 18 ianuarie 2010 17:17
avatar va gastiga sigur
danasicci pe 20 ianuarie 2010 15:14
Avatar mi se pare o porcarie de film.Foarte mult calculator si multa imaginatie.Daca am face fiecare filme din imaginatie ar fii si mai frumoase decat acesta.Si cand te gandesti ca s-au sinucis oamenii din cauza lui....e ingrijorator.Pacat ca nu sunt apreciate alte filme care merita.Avatar e mai bine zis desene animate.
tzigoiner pe 20 ianuarie 2010 21:48
nimik interesant ..
samuiel_jonson pe 2 februarie 2010 20:16
CEL MAI BUN FILM DRAMA-
The Hurt Locker
CEL MAI BUN COMEDIE-The Hangover

ady pe 11 februarie 2010 11:12
nu e misto nici unul
ady pe 11 februarie 2010 11:13
avatar ce e mai bun,dar restul naspa
laura pe 7 martie 2010 13:49
500 days of summer -chiar merita, e un film foarte original
ea pe 8 martie 2010 22:25
"the notebook"
"my sassy girl"
cele mai bune!:X

Radu1711 pe 26 aprilie 2010 23:11
foarte tari toate filmele
incaderelibera pe 2 mai 2010 20:54
Up in the Air..un film care mi-a redeschis apetitul de a zbura cu avionul. :)
legolas05 pe 10 iunie 2010 14:02
cel mai bun film este The Hurt Locker .......
O.B.E pe 4 ianuarie 2011 16:50
Vali crede-ma tu nu ai nicio treaba cu filmele...mai bine te uiti la "Te Pui Cu Blondele"

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells