Filmele Câini și Toni Erdmann au luat premiul FIPRESCI la Cannes. Palmaresul Un Certain Regard nu include România

de Gloria Sauciuc în 21 Mai 2016
Sâmbătă seara s-au acordat și premiile secțiunii Un Certain Regard, iar duminică Palme d'Or-ul pentru scurt și lungmetraj

Federația Internațională a Criticilor de Film a acordat astăzi premiile FIPRESCI. Dramedia germană Toni Erdmann, turnată în România, și filmul românesc Câini au luat câte un FIPRESCI Award, fiecare pentru secțiunea din care face parte, Competiție, respectiv „Un Certain Regard”. Atât Toni Erdmann cât și Câini vor fi distribuite în România anul acesta.

Premiul pentru debut a fost acordat thrillerului cu canibali Raw, al regizoarei Julia Ducournau. Bujor Ion Ripeanu (România) a făcut parte din juriul care a acordat premiile.

În cadrul aceleiasi ceremonii au fost acordate si premiile Juriului Ecumenic. Juste la fin du monde, de Xavier Dolan,  a primit Premiul Juriului Ecumenic iar American Honey, de Andrea Arnold și I, Daniel Blake, de Ken Loach - mențiuni speciale. Toate cele trei filme au facut parte din Competiția Oficială. 

Palmaresul Un Certain Regard

Sâmbătă seară s-a anunțat și palmaresul Un Certain Regard. Câini, de Bogdan Mirică, nu a fost premiat. Premiul secțiunii a revenit producției finlandeze turnate în alb-negru The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, cu un subiect plasat în anii 1960. 18 filme au concurat pentru marele premiu, din 20 de țări.  Câini, de Bogdan Mirică, mai are duminică o șansă la un premiu - e vorba de Camera d'Or, fiind unul din cele șapte debuturi din competiția Un Certain Regard. El concurează pentu prestigiosul premiu cu filme de debut nu doar din secțiunea Un Certain Regard.

Filmul The Happiest Day In The Life Of Olli Mäki,spune povestea pregătirii unui meci de box care se vrea istoric pentru Finlanda, protagonistul Olli Mäki devenind subiectul unui documentar TV - momente din viața și pregătirea lui, reale sau confecționate fiind trase pe cameră. Dar Olli se îndrăgostește tocmai acum, când trebuie să se focuseze pe marele meci, și - pe lângă asta - trebuie să mai și slăbească vrero 5 kilograme ca să poată juca în categoria „pană”. Juho Kuosmanen a spus la gală că e primul festival la care participă vreodată și că s-a pregătit pentru film timp de șase ani.

Premiul Un Certain Regard

Hymyilevä Mies/The Happiest Day In The Life Of Olli Mäki, de Juho Kuosmanen

Premiul Juriului

Fuchi ni tatsu/Harmonium, de Fukada Kôji

Premiul pentru Regie

Matt Ross pentru Captain Fantastic

Premiul pentru Cel mai bun Scenariu 

Delphine Coulin, Muriel Coulin, pentru Voir Du Pays (The Stopover)

Premiul Special Un Certain Regard

La tortue rouge/The Red Turtle, de Michael Dudok De Wit

Presedinte de juriu a fost Marthe Keller (actrita - Elvetia), juriul fiind alcatuit din Jessica Hausner (regizor, producator - Austria), Diego Luna (actor, regizor, producator - Mexic), Ruben Ostlund (regizor - Suedia) si Celine Sallette (actrita - Franta). „Juriul a fost onorat si a avut placerea sa aiba aceasta sarcina delicata, considerand volumul din Selection 2016. Fiecare film s-a dovedit un subiect bogat de descoperiri cinematografice asupra lumii noastre, tratand teme precum familia, politica, diferentele culturale”, a spus presedinta juriului la gala de premiere.

Exploreaza subiecte similare:

festival:cannes 2016, Câini, Toni Erdmann , Juste la fin du monde, American Honey, I Daniel Blake, Hymyilevä mies , Fuchi ni tatsu, Captain Fantastic, Voir du pays, La tortue rouge

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells