Ediție istorică pentru România anul acesta la Cannes! Cinci filme românești în principalele secțiuni competiționale

de Gloria Sauciuc în 11 Mai 2016
Cel mai important festival de film al lumii se desfășoară între 11 și 22 mai

2016 este un an istoric pentru România la Cannes! Sieranevada, de Cristi Puiu și Bacalaureat, de Cristian Mungiu, au fost selecționate în principala secțiune competițională, în lupta pentru Palme d'Or, iar Câini, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, va avea premiera mondială în selecția oficială Un Certain Regard. Ada Solomon, în calitate de co-producătoare (prin Hi Film), este tot în selecția oficială, cu filmul german Toni Erdmann, despre un tată care încearcă să se reconcilieze cu fiica de acum adultă, înstrăinată. Vlad Ivanov și Alexandru Papadopol au roluri în film. De altfel, Vlad Ivanov are un record de trei filme anul acesta la Cannes (Bacalaureat și Toni Erdmann în competiția de lungmetraje pentru Palme dOr și Câini, din secțiunea Un Certain Regard). 

În cursa pentru Palme d'Or a fost selecționat și scurtmetrajul românesc independent „4:15 P.M. Sfârșitul lumii”, scris și regizat de Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga (ambii la debut ca regizori), cu actorii Alexandru Suciu și Elias Ferkin. Filmul spune povestea unei întâlniri tulburatoare dintre un curier si un autostopist. Când acesta din urma îl avertizează că sfârșitul lumii este aproape, curierul il ia drept nebun, fără să știe că întâlnirea cu el îi va schimba total viața. „4:15 PM Sfârșitul Lumii” s-a filmat în județul Ialomița, pe parcursul a patru zile, fiind un proiect 100% independent, fără susținerea CNC. Producatori - Adina Sădeanu, prin Axis Media Production, și Alex Tudor Crăciun (Flama Booking).

În selecția Cinéfondation de anul acesta a intrat și scurtmetrajul de școală „Toate fluviile curg în mare”, în regia lui Alexandru Badea, produs de UNATC, despre un băiat, Radu, care face față cu greu morții mamei sale.

Revenind la principala secțiune competițională, menționăm că „Bacalaureat” este al treilea film cu care Cristian Mungiu participă în competiția oficială a festivalului cannez, cunoscut în perioada de pregătire sub numele de „Fotografii de familie”. Filmul spune povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi. În România „Bacalaureat” va putea fi văzut începând cu 20 mai „în toate orașele din țară în care mai există săli și unde cinematografele doresc să includă filmul în programul lor de proiecții”, a transmis Cristian Mungiu într-un comunicat remis Cinemagia.

Filmul îi are în rolurile principale pe Adrian Titieni și pe Maria Drăguș. Adrian Titieni a interpretat peste 50 de roluri în filme românești, debutând în 1986 în filmul Pas în doi, regizat de Dan Pița. Maria Drăguș, actrița germană de origine română, a debutat în Panglica albă, filmul lui Michael Haneke recompensat cu Palme d’Or în 2009.

Filmul cu tente autobiografice Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu, o coproducție România-Bosnia-Macedonia-Croația-Franța, este povestea unei comemorări. „O familie se întâlnește pentru un parastas”, rezumă - pentru Cinemagia - Cristi Puiu. 

Sinopsisul oficial stipulează următoarele. „La trei zile după atacul terorist asupra redacției săptămânalului parizian Charlie Hebdo, și la 40 de zile după moartea tatălui său, Lary, un doctor de vreo 40 de ani, e pe cale să-și petreacă duminica în familie, la o reuniune pentru comemorarea tatălui său. Dar lucrurile nu merg conform așteptărilor. Forțat să-și confrunte fricile și trecutul, să-și regândească locul în familie, Lary se vede constrâns să spună propria versiune a adevărului”.

În notele de producție citate de FilmNew Europe, regizorul menționează că „filmul este povestea noastră, a celor care, copleșiți de o durere pe care nu o înțelegem, alegem să fugim în propria noastră minte și să ne ascundem fricile în spatele `realității concrete`. Sieranevada este restituirea imperfecă a unui praznic oarecare. Este istoria în rezumat a smintirii noastre ireversibile”.

Mimi Brănescu (foto, mai jos) conduce distribuția acestui film, compusă din actori cunoscuți, dar și din neprofesioniști.

Filmat pe digital, cu o camera ArriAlexa, pe parcursul a 42 de zile, cu un buget de 1.400.000 de euro, conform producătoarei Anca Puiu, Sieranevada va fi vândut și distribuit de Wild Bunch. Alături de CNC, Lucian Pintilie a crezut în proiect, și l-a finanțat prin Studioul de Creaţie Cinematografică România.

„Câini”, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, va avea premiera mondială în selecția oficială Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes (11 – 22 mai). Secțiunea le este dedicată cineaștilor cu viziuni și stiluri noi și încurajează creațiile îndrăznețe și originale. Filmul intră și în competiția pentru Camera d’Or, trofeul acordat celui mai bun debut din selecția oficială. Thriller-ul cu Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu în rolurile principale va ajunge pe marile ecrane din România în toamna acestui an, distribuit de Transilvania Film.

„Câini” a intrat în atenția selecționerilor de la Cannes încă din faza de proiect, fiind inclus în Atelierul Cinéfondation în anul 2014. Programul aduce în atenția potențialilor finanțațori și producători, în fiecare an, propuneri originale aflate în stadiul de dezvoltare.

Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.

„Chiar și azi mai există locuri în România – zone rurale, uitate de Dumnezeu – unde legea e doar un concept îndepărtat și abstract. Ce funcționează cu adevărat e legea pe care și-o fac oamenii care trăiesc acolo. Plasat într-un astfel de loc – în câmpiile nesfârșite ale Dobrogei – filmul e un labirint moral și emoțional care pornește de la un conflict vechi de când lumea: lupta cu aproapele”, spune Bogdan Mirică.

În roluri secundare apar actorii Teodor Corban, Raluca Aprodu și Costel Cașcaval. Filmările au avut loc în vara anului 2015, în locații din Brăila, Galați, Teleorman și Giurgiu. Bogdan Mirică semnează regia și scenariul, directorul de imagine este Andrei Butică (Poziția copilului, Umbre), iar scenografia îi aparține Augustinei Stanciu (Aferim!). În faza de proiect, filmul a fost prezentat și la Angers Workshops, Torino Film Lab/ Script & Pitch sau Les Arcs (Franța) și a câștigat Premiul ARTE la CineLink (Sarajevo).

 

Exploreaza subiecte similare:

Sieranevada, Cristi Puiu, cristian mungiu, Bogdan Mirică, Cătălin Rotaru, Câini, 4:15 P.M. Sfârşitul lumii, Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Caşcaval, Andrei Butica, Poziţia copilului, Umbre, Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu, Adrian Titieni, Dan Piţa, Das weiße Band - Eine deutsche Kindergeschichte, Michael Haneke, bacalaureat, Pas în doi, Alexandru Badea, 4:15 PM Sfârșitul Lumii, Elias Ferkin, Ada Solomon, festival:cannes 2016

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 14 aprilie 2016 15:35
Asteptam o caruta cu premii .
spartacus pe 15 aprilie 2016 10:16
Eu încă mai aștept un film istoric și nu doar drame personale peste drame. Despre filme ”de acțiune” nu mai vorbesc, pentru noi deja e ceva SF. Părerea mea.
marius7x pe 16 aprilie 2016 10:16
Filme romanesti pentru spectatori nu se mai fac ? Cu actorii de mai sus si un complet alt subiect/scenariu care chiar sa-ti trezeasca interesul.
xerses pe 18 mai 2016 22:20
Mi-ar fi placut sa vad Bacalaureat.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells