George Miller va prezida juriul de la Cannes Film Festival 2016

de Gloria Sauciuc în 2 Feb 2016
Anul trecut, în mai, se lansa la Cannes „Mad Max: Drumul furiei” şi declanşa o cavalcadă fantastică pe marile ecrane din toată lumea

A 69-a ediţie a Festivalului de la Cannes va fi prezidată de regizorul, scenaristul şi producătorul australian George Miller , conform anunţului făcut azi de origanizatorii festivalului. Împreună cu Juriul desemnat, va avea sarcina să atribuie marele premiu Palme d'Or la încheierea Festivalului, care va avea loc în preioada 11-22 mai.

La primirea invitației de la Festival, George Miller a exclamat: „Ce plăcere fără margini! Să fiu acolo în mijlocul acestui festival de poveste, la dezvăluirea unor comori cinematografice din toată lumea. Să petrec timpul în discursuri pasionale cu ceilalți membri ai juriului. Este o onoare. Voi fi acolo plin de entuziasm!”.

Anul trecut, în mai, se lansa la Cannes „Mad Max: Drumul furiei” şi declanşa o cavalcadă fantastică pe marile ecrane din toată lumea. Filmul, prezentat în afara competiției în selecția oficială, a marcat nu doar revenirea lui Max Rockatansky din saga legendară, eroul a milioane de fani, dar şi revenirea creatorului său, George Miller, și a cinematografiei vizionare care l-a facut faimos în întreaga lume.

Începuturile carierei lui George Miller, alături de cele ale lui Peter Weir, Bruce Beresford și Phillip Noyce, se întind până la vârsta de aur a cinematografiei australiene din anii 1980. Originar dintr-un sătuc din Queensland, George Miller a scris și regizat „Violența în Cinema, partea 1” în 1971. Produs de prietenul său Byron Kennedy, cu care a fondat compania Kennedy Mille, scurtmetrajul a luat două premii de la Institutul Australian de Film. Această recunoaștere oficială l-a încurajat pe George Miller să urmeze o carieră în film și să regizeze primul lungmetraj.

În 1979, „Mad Max”, inspirat de genul „outback gothic”/„gotic în pustietăți/în brusa australiană” foarte la modă la acea vreme, gen ce încadra filme despre greutățile supraviețuirii în asprul teritoriu australian, l-a lansat pe Mel Gibson și a fost un hit în întreaga lume. Un superb pas-de-deux cu cinematografia americană, acest film futurist ultra-violent a adus clasă genului filmelor de acțiune, cu combinația de maestru între road movie, western și SF. Se năştea o saga legendară care, la rândul ei, a dat naștere filmelor „Mad Max 2: Războinicul şoselelor” în 1981, „Mad Max: cupola tunetului” în 1985 și „Mad Max: Drumul furiei” în 2015.

De-a lungul carierei sale, George Miller a experimentat constant cu o varietate de genuri, reconciliind strălucit așteptările publicului larg și cele mai înalte standarde artistice. În 1983, împreună cu John Landis, Steven Spielberg și Joe Dante, el a regizat segmentul final al filmului „Zona crepusculară: Filmul/Twilight Zone: The Movie”. Au urmat „Vrăjitoarele din Eastwick” în 1987 și drama intimă „Lorenzo” în 1992, în care joacă Susan Sarandon și Nick Nolte, care a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun scenariu original și Cea mai bună actriță.

În 1995, el a adaptat și a produs „Babe”, în regia lui Chris Noonan, care a avut şapte nominalizari la Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film și Cea mai bună adaptare. În 2006, primul său film de animație, „Happy Feet/Mumble, cel mai mare dansator” a fost un mare succes de box office și i-a adus premiul Oscar pentru cel mai bun film de animație. „Happy Feet Two/Mumble dansează din nou” a reluat povestea în 2011.

În 2015, după 30 de ani de la ultimul Mad Max, capitolul 4 al acestui epic post-apocaliptic cu accente feministe și anti-totalitare a luat din nou cinematografe cu asalt și a fost pe buzele presei și circuitul festivalier încă de la lansare. Are zece nominalizari la  Oscar2016, inclusiv pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor, iar recent a luat nu mai puțin de nouă premii la Critics’ Choice Awards, inclusiv pentru Cel mai bun regizor.

În vârstă de 70 de ani, Miller a câştigat recunoaşterea internaţională pentru creațiile sale spectaculoase, precum și pentru eclectism, inventivitate și îndrăzneală pură. Numirea lui marchează o celebrare fără menajamente a cinematografiei  de gen. „Dar, mai presus de toate, Festivalul de la Cannes 2016 este gata să urez bun venit unui mare suflet iubitor de film și unui mare om”, se vede în comunicatul oficial remis Cinemagia.

În ultimii ani, Juriul Festivalului de Film de la Cannes a fost prezidat de personalităţi remarcabile ale cinematografiei mondiale, precum Sean Penn în 2008, Tim Burton în 2010, Robert de Niro în 2011, Steven Spielberg în 2013 şi fraţii Joel şi Ethan Coen în 2015.

Exploreaza subiecte similare:

George Miller, Mad Max: Fury Road, festival:cannes 2016

Părerea ta

Spune-ţi părerea
bogyvaly pe 3 februarie 2016 12:09
Un "premiu" mult meritat de un mare om de fim!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells