Cursa pentru Palme d'Or. „4:15 PM Sfârșitul lumii”, proiectat la Cannes

de Cinemagia în 18 Mai 2016
„Provocator în acest film a fost să arătăm nevăzutul, să-l facem să devină vizibil”, spun regizorii

„4:15 PM Sfârșitul lumii”, primul scurtmetraj românesc independent aflat în cursa pentru Palme d'Or, a fost proiectat miercuri în premieră pentru presa prezentă la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Ministrul Culturii, doamna Corina Șuteu, a venit înainte de proiecție pentru a ura succes echipei.

„4:15 PM Sfârșitul lumii” este filmul de debut al regizorilor Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, autorii scenariului, și al producătorilor Adina Sădeanu și Alexandru Crăciun. „Am vrut să spunem povestea unei întâlniri, în contextul unei situații-limită: iminentul sfârșit al lumii. Ceea ce ni s-a părut provocator în acest film a fost să arătăm nevăzutul, să-l facem să devină vizibil”, povestesc Gabi Șarga și Cătălin Rotaru.

 „Acest film a fost o căutare cu mijloace cinematografice a unui răspuns la intrebări care ne obsedau,” spun regizorii. În viziunea lor, spectatorul este un participant activ la orice operă cinematografică, completează filmul, intră în dialog și își face propria poveste. „Am încercat să-i lăsăm spectatorului libertatea de a-si găsi propriul răspuns…”               

Filmat timp de patru zile, pe o vreme ploaiasă, în afara Bucureștiului, „4:15 PM Sfârșitul lumii” spune povestea unei întâlniri neobișnuite dintre un curier și un autostopist, care se prezintă ca fiind Iisus. Când autostopistul îl avertizează că sfârșitul lumii este aproape, curierul îl ia drept nebun, fără să știe că această întâlnire îi va schimba total viața. Cele două roluri sunt interpretate de actorii Alexandru Suciu (curierul) și Elias Ferkin (Iisus).

În privința alegerii actorilor, regizorii spun că pe Elias Ferkin l-au recomandat „inocența și capacitatea de a fi îndurerat de suferința celuilalt, o calitate rară printre actori”. Toate acestea au fost, însă, potențate de Alexandru Suciu, partenerul lui Ferkin în film. „Alexandru este un actor extraordinar. Am mai lucrat cu el, și am scris rolul special pentru el. A fost o plăcere să lucram cu Elias și cu Alexandru. Ne-au înțeles viziunea iar apoi și-au asumat-o”, spun cei doi regizori.

Elias Ferkin mărturisește că cel mai provocator element din punct de vedere actoricesc a fost ambiguitatea personajului, iar asumarea acestuia a venit după repetițiile cu regizorii. „Costumul personajului […] mă ajută în timp ce filmez să uit tot ce ține de viața mea de acasă. La personajul din acest film, acel hanorac vișiniu face diferența. Gluga îmi dădea senzația că port un veșmânt de profet”, mărturisește Ferkin.

Pentru Alexandru Suciu, cel mai greu a fost sa încerce să-și asume problema personajului aflat într-o situație destul de cruntă. „Nu e prea plăcut să-ți imaginezi cum ar fi dacă ți s-ar întampla așa ceva. Dar când lucrezi la un rol în care crezi, faci tot posibilul sa depășești orice… să fii cât de bun poți să fii”, mărturisește Suciu.

În privința elementelor stilistice, directorul de imagine al filmului, Tudor Platon, student în ultimul an de Master la UNATC, spune că acestea derivă din atmosfera ploioasă aleasa împreună cu Gabi Șarga și cu Cătălin Rotaru. „Culorile reci și desaturate, decupajul auster crează un mediu apăsător care lasă loc jocului dintre caracterul realist și cel mistic regăsit în textul scris”, spune Platon.

Produs de Axis Media Production și Flama Booking, „4:15 PM Sfârșitul lumii” a fost proiectat miercuri, 18 mai, pentru presă.  Proiecția oficială va avea loc pe 21 mai, de la ora 11 am iar filmul se va relua în aceeași zi, de la ora 16:00, în Palatul Festivalului de la Cannes. În România, scurtmetrajul va putea fi văzut cel mai devreme în cadrul Festivalului de Film Transilvania.

„Am produs acest film pentru că am crezut în poveste, în viziunea regizorilor. Este un film care te provoacă, te scoate din cotidian. Într-o lume în care aproape toate răspunsurile sunt la un click distanță, cred că avem nevoie de filme care să ne pună pe gânduri”, spune producătorul Adina Sădeanu.  Fondator al Axis Media Production, Adina Sădeanu are 10 ani de experiență ca jurnalist, iar în prezent este scenarist și producător de film și de teatru. Primul ei scenariu de lungmetraj („Golden Ashes”) a fost selectat de ScripTeast, unul dintre cele mai prestigioase programe destinate scenaristilor din Europa de Est. 

Alex Tudor Crăciun, producător al filmului și unul dintre fondatorii Fundației „Ileana” și al Casei de producție Flama Booking, spune: „4:15 PM Sfârșitul lumii este un proiect inedit, realizat între prieteni care au pus suflet în fiecare amănunt. A fost o experiență frumoasă care sperăm să continue”.

Filmul este distribuit de Ultraviolet Media, prima casă de Film World Sales din România. „Ne-a atras în primul rând pentru măiestria cu care este conturată relaționarea dintre doi străini, bazându-se pe niște ideologii religioase comune unei societăți est-europene. Pornind de la o simplă discuție între două personaje obligate să își petreacă o bucată de drum împreună, regizorii reușesc să aducă privitorul la limita dintre normalitate și nebunie, cu un deznodământ neașteptat. Considerăm ca filmul are capacitatea de a emoționa și de a mișca un public variat,” spune Gabi Suciu, asociat al Ultraviolet Media.

Exploreaza subiecte similare:

festival:cannes 2016

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells