The Witcher: de la 9,5 la 4,2. Care e explicaţia?

de Ştefan Dobroiu în 2 Aug 2023
O analiză a neaşteptatei scăderi în popularitate a unui serial celebru

La premiera sa din 2019, The Witcher a provocat un val de entuziasm ce s-a răspănndit în întreaga lume. Popularitatea seriei de romane scrise de autorul polonez Andrzej Sapkowski şi popularitatea încă şi mai mare a jocurilor pe care acestea le-au inspirat au făcut ca serialul Netflix să aibă un rating iniţial de 9,5 pe imdb, rating ce s-a menţinut neaşteptat de mult timp chiar şi după ce serialul a fost vizionat şi de cei care nu făceau parte din grupul de fani hardcore. Dar un episod din a doua parte a sezonului trei are în prezent un rating de 4,2 pe imdb. Ce să fi provocat această scădere abruptă în receptarea serialului?

Trebuie spus de la început că din prima clipă popularitatea serialului mi s-a părut şocantă. După vizionarea întregului prim sezon, am scris o cronică în care îi acordam acestui Game of Thrones wannabe nota 6, semnalând că prea puţine elemente narative formează o poveste închegată, protagonistul doar mergând din loc în loc şi ucigând monstrul de serviciu, adesea realizat cu efecte speciale dezamăgitoare. Cronica mea, aici.

Dacă cel mai adesea îmi scriu articolele la aşa-zisul plural al modestiei, scriu acest articol la persoana întâi singular, pentru că poziţia mea nu coincide, cel mai probabil, cu poziţia Cinemagia. Cred, în schimb, că ceea ce s-a întâmplat cu The Witcher este reprezentativ pentru modul cum funcţionează azi Hollywood-ul, cineaştii nemaiavând nicio ezitare să modifice aşa-numite proprietăţi intelectuale extrem de bine cimentate în opinia publică pentru a acomoda noile valori dominante privind diversitatea, feminismul şi inclusivitatea. M-a amuzat reacţia lui The Critical Drinker (canal pe Youtube), unul dintre cei mai abrazivi comentatori ai noilor tendinţe woke de la Hollywood cu privire la diversitatea din serial: "până şi cel mai amărât cătun din The Witcher e mai divers ca centrul Londrei".

Cea mai mare problemă cu adaptarea este faptul că, încet dar sigur, protagonistul interpretat de Henry Cavill a fost surghiunit la periferia poveştii, fiind redus la statutul de companion, om bun la toate şi (reticent) partener de sex al protagonistelor. Este o distanţă gigantică între poziţia pe care o ocupă personajul titular în ultimul sezon al serialului şi cea ocupată de el în cărţi şi jocuri. Nu este deloc de mirare că Henry Cavill, un fan declarat al originalului The Witcher, a trebuit să pună piciorul în prag şi să spună adio serialului, menţionând elegant "disensiuni creative" cu creatoarea acestuia, Lauren Schmidt Hissrich.

Penultimul episod al sezonului trei, "Out of the Fire, Into the Frying Pan", are în prezent un rating de 4.2 pe imdb, fiind episodul cel mai slab cotat din întregul serial. Susţinătorii săi spun că puţine episoade din The Witcher sunt ecranizări mai fidele ale unor fragmente din romanele lui Sapkowski, dar reacţia detractorilor este cel mai probabil justificată de faptul că personajul lui Cavill aproape că nu apare în episod. Conform Deadline, în Statele Unite numărul de accesări ale episoadelor din sezonul trei a scăzut constant, de la 1,1 milioane pentru primul episod (o audienţă cu 15% mai mică decât primul episod din sezonul al doilea), până la 500,000 pentru al cincilea episod. Încă nu există date pentru ultimele trei episoade ale sezonului, dar sunt sigur că primul episod al sezonului patru (dacă se va mai produce vreodată), în care Liam Hemsworth preia rolul lui Geralt, va avea audienţe încă şi mai mici. Cifrele de mai sus vizează numărul de gospodării americane care au accesat serialul în primele şase zile de la lansarea sezonului.

Din nefericire, această tendinţă a ecranizărilor de a ignora elemente ale unor naraţiuni pentru a promova noile valori de la Hollywood nu va dispărea prea curând. Probabil cel mai mare şoc l-am avut la aflarea ştirii că în noua ecranizare Albă ca Zăpada a celor de la Disney nu vor mai apărea cei şapte pitici, aceştia fiind înlocuiţi cu... "creaturi magice de rase diverse". Pun mai jos o imagine surprinsă la filmări, imagine în care se văd "cei şapte pitici" şi care a provocat nenumărate reacţii negative pe reţelele de socializare. Precizez că Disney a confirmat deja că imaginea este reală.

Exploreaza subiecte similare:

Henry Cavill, Liam Hemsworth, The Witcher 

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
vyydo pe 2 august 2023 16:21
la fel cum crestinismul a distrus treptat vechea ordine religioasa din imperiul roman, la fel si cultura woke vrea sa distruga vechile valori din cinematografie.
unkn0wn pe 2 august 2023 22:46
go woke, go broke
Costirik pe 3 august 2023 02:16
Primele doua sezoane le-am vazut de mai multe ori, dar al treilea e facut cu atata greață ca abia l-am terminat. Editarea, regia, scenariul e atat de prost si pueril, incat diversitatea e ultima problema. Majoritatea actorilor isi dau silinta, dar sunt pusi in situatii penibile, fara noima, cu dialoguri cretine. Cu aceeasi scenaristi si fara carisma lui Henry Cavill, sezonul 4 o sa fie foarte slab.
brutalistic pe 3 august 2023 20:39
gunoi marca Wokeflix incepand cu sezonul 1, majoritatea notelor mari veneau de la fanii lui Cavill
alex_il_fenomeno pe 18 octombrie 2023 22:40
Din fericire inca ma uit la sezonul 3, "ma bucur" sa aud astea, stiu sa imi tin asteptarile cat mai low.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells