« Înapoi la sectiunea Ursus Cooler

Filme cool cu şi despre prieteni

de Gloria Sauciuc in 21 Iun 2013
Filme cool cu şi despre prieteni

Filmele despre prieteni şi prietenie constituie un gen unic în cinema-ul de la Hollywood: în locul unui cuplu de îndrăgostiţi, filmele cu prieteni au în centru doi bărbaţi heterosexuali. E vorba despre legătura între prieteni, despre camaraderie, aşa că majoritatea acestor filme merg cam pe acelaşi tipic: doi bărbaţi cu personalităi diferite, sau provenind din medii diferite, se trezesc alături într-o situaţie dificilă: chiar dacă uneori nu prea se înţeleg, mai ales datorită diferenţelor între ei, în cele din urmă îşi depăşesc micile conflicte şi devin cei mai buni prieteni.

Pentru o lungă perioadă, filmele despre prieteni puneau în prim plan diferenţele între personalitatea protagoniştilor - subiect de scene comice. Totuşi, scenariile pe teme mai grave au atins subiecte rasiale, de clasă socială, de religie, chiar homosexualitate, pe măsură ce prietenia atinge chestiunea masculinităţii.

Unora le place jazz-ul/Some Like It Hot (1959)

Doi instrumentişti sunt nevoiţi să îşi shimbe identitatea, aşa că intră în orchestra femeilor. Jerry (Jack Lemmon) devine Daphne, iar Joe (Tony Curtis) devine Josephine. Cu siguranţă că cei doi băieţi vrednici se simt uşor cam tulburaţi într-o orchestră de femei, mai ales că din orchestră face parte şi personajul lui Marilyn Monroe. După unii cea mai bună comedie din istoria Hollywood-ului, cu siguranţă e unul dintre cele mai bune filme despre prietenie.

Butch Cassidy and the Sundance Kid(1969)

Adevăraţii Butch şi Sundance făceau totul împreună: e vorba de jafuri de trenuri, spargeri de bănci, încăierări cu agenţii de securitate ai Union Pacific. Până la urmă împărţeau şi aceeaşi femeie - ceva inadmisibil în alte echipe de prieteni. Într-adevăr, erau ca fraţii. Paul Newman este Butch Cassidy. Robert Redford este Sundance Kid, cel serios.

Prietenie/Stand by Me (1986)

O dezarmant de tandra poveste, subtila si sublima, a patru copii care pleaca intr-o calatorie ce-i va maturiza prematur. Gordie (Will Wheaton) e inteligent, creativ si are un viitor luminos in fata. Chris (River Phoenix), prietenul lui cel mai bun, face pe durul pentru a ascunde durerea produsa de abuzurile fizice pe care le sufera acasa. Ceilalti doi sunt Vern (Jerry O'Connell), un grasun complexat si Teddy (Corey Feldman), un loial, amuzant, dar tulburat pusti care-si doreste moartea.

Atunci cand cei patru afla despre un cadavru aflat la 30 de kilometri in josul caii ferate ce strabate micutul lor orasel din Oregon, ei pornesc clandestin intr-o calatorie aventuroasa pentru a-l vedea cu ochii lor. De-a lungul a numeroase intamplari neplacute, Gordie, Chris, Vern si Teddy savureaza ultima lor vara a copilariei; ii asteapta un viitor care i-ar putea desparti si zdrobi.

Lethal Weapon (1987)

Este exemplul clasic al unui sub-gen al filmelor despre prieteni şi prietenie: subgenul filmelor despre poliţiştii parteneri în misiune. Mel Gibson e sergentul Martin Rigs, un poliţist iubitor de senzaţii tari care îşi forţează mereu norocul; în schimb, Danny Glover e poliţistul veteran, care evită expunerea inutilă şi care vrea să iasă întreg la pensie. La început, cei doi nu se suportă unul pe altul, dar de-a lungul filmului cei doi dezvoltă o legătură deopotrivă comică şi plină de afecţiune.

The Shawshank Redemption (1994)

Tim Robbins joacă rolul lui Andy Dufresne, un bancher din Maine, alb, condamnat pe nedrept pentru moartea soţiei sale, în timp ce Morgan Freeman este Red, un bărbat de culoare închis pentru crimă (una reală) încă din adolescenţă. În libertate, cei doi cu siguranţă nu s-ar fi împrietenit: însă, în vechea închisoare a îngerilor, devin prieteni pe viaţă.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 21 iunie 2013 14:28
In sfarsit un articol si despre filme . Nu e de mirare ca nu se ingramadeste nimeni .Dintre cele enumerate primul este favoritul meu
CosminMoion pe 21 iunie 2013 16:13
Stand by me si Shawshank Redemption sunt magistrale,intr-adevar expun prietenii emotionante,se cunoaste mana maestrului Stephen King!
vali17 pe 21 iunie 2013 20:58
Intradevar, toate filmele sunt foarte bune; le recomand pe toate.
Dintre cele enumerate ultimul e favoritul meu.

iantoc pe 24 iunie 2013 22:40
iubesc filmul Unora le place jazz-ul,dupa vizionarea lui ma simt mult mai relaxata si binedispusa,o capodepera a Hollywood-lui cum rara mai gasesti astazi,cu toata tehnologia!!!
alex_il_fenomeno pe 17 iulie 2013 12:18
Le-am urmarit aproape pe toate, si chiar ca legaturile de prietenie au fost extrem de stranse...Desi se mai gasesc numeroase cazuri si in diferite filme micute.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells