« Înapoi la sectiunea Ursus Cooler

Cele mai cool recorduri din filme

de Ştefan Dobroiu in 13 Iun 2013
Cele mai cool recorduri din filme

În fiecare an se bat noi şi noi recorduri în lumea filmului, dar unele din ele pot fi discutate la nesfârşit. Am compilat mai jos o serie de reuşite demne de avut în vedere din istoria cinematografului mondial. Unele au avut bătaie lungă (realizarea primului efect special?), altele au impresionat cu eficienţa, longevitatea sau... hărnicia. Iată câteva detalii inedite despre pasiunea oricărui cinefil.

Cel mai longeviv cinematograf din lume
Acesta se află în oraşul danez Korsor, şi-a deschis porţile pe 7 august 1908 şi în prezent se dovedeşte a fi gazda celor mai noi filme care rulează în Danemarca. Pe site-ul Biograf Teater se precizează, cu admirabilă sinceritate, că cinematograful şi-a obţinut titlul de cel mai longeviv cinematograf de pe glob în urma unei lungi dezbateri, iar administratorii amintesc (cu link!) de alte două cinematografe matusalemice, unul din Pisa, Italia, celălalt în Szczecin, Polonia.

Cele mai multe apariţii publice ale unui star în 12 ore
Nu, nu este Brad Pitt. Nu, nu este Angelina Jolie, Daniel Radcliffe sau Johnny Depp. Este indian, iar numele lui e Abhishek Bachchan. Poate n-ai auzit de el, dar de soţia lui sigur ai auzit, e nimeni alta decât fosta Miss World şi în prezent actriţa indiană cu cele mai mari onorarii de la Hollywood, Aishwarya Rai. Dar nu asta contează, ci faptul că Bachchan, star de proporţii giganteşti în imensa Indie, unde se bucură de popularitatea unor Salman Khan şi Shahrukh Khan, a reuşit perfomanţa de a fi prezent pe covorul roşu, semna autografe şi prezenta filmul său Dehli-6 în şapte mari oraşe indiene pe parcursul a doar 12 ore.

Cele mai multe Oscaruri
Ei bine, sunt trei filme care au câştigat 11 Oscaruri şi s-ar putea să ştii foarte bine acest lucru. Primul a făcut-o în 1959, Ben-Hur, cu Charlton Heston, al doilea în 1997, Titanic al lui James Cameron, iar al treilea în 2004: ultimul iese în faţă pentru că The Lord of the Rings: The Return of the King reuşea pe 29 februarie 2004 să câştige unsprezece Oscaruri din unsprezece nominalizari. Titanicul a avut 14 nominalizări, iar Ben-Hur 12.

Cel mai prolific cascador
Numele lui este Roy Alon şi şi-a început activitatea în 1968. Atenţie, urmează nişte cifre aproape incredibile: a jucat în nu mai puţin de 937 producţii de film, teatru şi televiziune. A apărut în toate cele patru filme cu Superman, cele mai multe titluri din seria James Bond, Troia şi multe, foarte multe altele. Alon s-a stins din viaţă în 2006, în urma unui banal atac de cord, după ce a murit pe ecran în incendii, surpări de terenuri şi explozii. A înlocuit în scene periculoase o mulţime de actori, de la Peter Sellers la... Sophia Loren.

Cel mai tânăr regizor de film
Numele lui este Kishan Shrikanth: la nouă ani reuşea performanţa de a realiza filmul C/o Foothpath, despre un orfan al cărui vis este să meargă la şcoală. Următoarea pe listă este Emily Hagins, o fetiţă din Statele Unite care a regizat un film cu zombie la vârsta de 12 ani.

Cei mai mulţi figuranţi pentru un film
Nu este sigur dacă numărul de figuranţi pentru scena înmormântării lui Mahatma Gandhi din filmul Gandhi al lui Richard Attenborough s-a ridicat chiar la 300.000, dar peste 200.000 sigur au fost. Producătorii biopicului laureat cu opt Oscaruri în 1983 au folosit reclame radio şi TV şi anunţuri în presă pentru a chema cât mulţi indieni la filmarea scenei înmormântării lui Gandhi, intrată în Cartea recordurilor ca scena cu cei mai mulţi figuranţi a tuturor timpurilor. Totul s-a petrecut pe 31 ianuarie 1981, a 33-a aniversare a înmormântării liderului spiritual indian. Richard Attenborough a folosit unsprezece camere pentru a surprinde procesiunea din toate unghiurile.

Primul efect special
Se întâmpla în 1895, iar filmul se numea The Execution of Mary, Queen of Scots. Filmat în Statele Unite şi produs de nimeni altul decât Thomas Edison, acest film este considerat primul din istorie cu actori profesionişti, dar şi primul care foloseşte o tăietură de montaj cu valoare de efect special. Securea călăului se ridică deasupra reginei acuzate de trădare, se prăvăleşte peste gâtul ei, iar capul se rostogoleşte în lături. Publicul vremurilor a fost convins că o actriţă a trebuit să moară pentru ca scurtmetrajul să fie filmat, iar Edison nu s-a grăbit să le explice că actriţa a fost înlocuită cu un manechin pentru a se filma decapitarea propriu-zisă şi că "păcăleala" s-a realizat de fapt pe masa de montaj.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Tyybi1 pe 13 iunie 2013 14:38
The Lord of the Rings: The Return of the King
legolas05 pe 13 iunie 2013 18:57
Frumoasa imaginea :)))
cristi23 pe 14 iunie 2013 16:43
interesante recorduri..........
yasmine_kiss pe 16 iunie 2013 20:23
my favorite...lord of the rings!!!
Ghemot pe 2 martie 2015 23:13
Cred că este unul din cele mai interesante articole de pe acest site!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells