Oscar 2010: Cine intră în cursa pentru cea mai bună actriţă?

de Răzvan Boboc în 2 Mar 2010
Oscar 2010: Cine intră în cursa pentru cea mai bună actriţă?

Au mai rămas şase zile până la decernarea premiilor Oscar de anul acesta. De astăzi, Cinemagia vă propune o trecere în revistă a nominălizărilor la principalele categorii.

Vă propunem pentru început să vedem cine sunt cele zece actriţe care se bat anul acesta pentru Oscar la categoriile Cea mai bună actriţă şi Cea mai bună actriţă - rol secundar. Doar trei dintre actriţele care se află pe listă au mai fost nominalizate la Oscar (Mirren, Streep şi Cruz).

Pe scurt, Sandra Bullock este nominalizată la Oscar pentru prima dată în cariera ei, Meryl Streep aşteaptă de 27 de ani să mai ia un premiu, iar Mo'Nique intră în cursă cu foarte mari şanse, conform criticilor de film.

CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ - ROL PRINCIPAL

Sandra Bullock (The Blind Side) - prima nominalizare a actriţei la premiile Oscar. Bullock interpretează rolul unei mame adoptive a unui adolescent afro-american, analfabet, şi supraponderal care a fost plasat de mai multe ori în familii adoptive şi a fugit de fiecare dată. Este rolul care anul acesta i-a adus Globul de Aur. Întrebată ce şanse are la Oscar, Bullock a răspuns: "Sunt convinsă că n-o să câştig!".



Helen Mirren (The Last Station) - actriţa interpretează rolul Sofya Tolstoi, soţia şi muza celebrului scriitor rus Lev Tolstoi (Christopher Plummer). Este cea de-a patra nominalizare a actriţei la Oscar. În 2007, a şi obţinut prestigioasa statuetă pentru rolul din The Queen. Celelalte roluri pentru care a mai fost nominalizată sunt cele din Gosford Park şi The Madness of King George.



Carey Mulligan (An Education) - Mulligan este o adolescentă dintr-o suburbie a Londrei anilor '60 şi filmul prezintă schimbările pe care viaţa ei le suferă după ce cunoaşte un playboy de două ori mai în vârstă decât ea. Este prima nominalizare a actriţei la premiile Academiei Americane de Film. Acest rol i-a adus anul acesta premiul BAFTA.



Gabourey Sidibe (Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire) - Sidibe interpretează rolul unei adolescente din Harlem care a fost abuzată, nu ştie să citească, e obeză şi căreia i s-au închis toate uşile în faţă. Acest rol i-a adus nominalizări şi la BAFTA şi Globurile de Aur.



Meryl Streep (Julie & Julia) - Streep este Julia, femeia care a schimbat pentru totdeauna modul de a găti al americanilor. Aflată la cea de-a 16-a nominalizare la Oscar, Streep nu a mai luat acest premiu de 27 de ani. Are în palmares două statuete, pentru Kramer vs. Kramer şi Sophie's Choice.



CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ - ROL SECUNDAR

Penélope Cruz (Nine) - Penelope interpretează rolul incendiarei Carla, amanta unui regizor între două vârste care vrea să îşi termine noul film. Anul trecut, actriţa a luat premiul Oscar, la aceeaşi categorie, pentru rolul din Vicky Cristina Barcelona, regizat de Woody Allen. A mai fost nominalizată şi în 2007, pentru Volver.



Vera Farmiga (Up in the Air) - Farmiga interpretează rolul unei femei de afaceri atractive care reuşeşte să cucerească personajul interpretat de George Clooney. Este prima nominalizare a actriţei la Oscar.



Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart) - este Jean, o tânără jurnalistă care reuşeşte să descopere bărbatul din spatele muzicianului Bad Blake (Jeff Bridges). Aceasta este prima nominalizare a lui Maggie la Premiile Oscar.



Anna Kendrick (Up in the Air) - Kendrik este proaspăta absolventă Natalie Keener care vine cu noi metode de concediere ale angajaţilor ineficienţi. Ea intră în cursă la această categorie chiar cu colega sa de platou, Vera Farmiga. Este prima nominalizare a Annei la Oscar.



Mo'Nique (Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire) - este cotată cu cele mai mari şanse la această categorie. Mo'Nique interpretează rolul diabolicei mame a lui Precious, o fată de culoare din Harlem, obeză, care a fost abuzată de tatăl ei şi nu ştie să citească. Mama ei este cea care îi spulberă toate visele lui Precious. Este la prima sa nominalizare şi a luat Globul de Aur pentru acest rol.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
oana pe 2 martie 2010 10:32
ar fi timpul ca Meryl Streep sa mai ai un premiu. In fiecare an este nedreptatita ea jucand fiecare rol la perfectie, dar nu poti sa-i dai de fiecare premiu, ar incheia competitia. Este perfectiunea in cinematografie. Dar daca in alti ani avea concurenta, anul asta mi se pare prea mult ca Bullock, cu un rol banal (orice actrita ar fi putut juca acel rol ) sa-i ia fata.
shmekerila pe 2 martie 2010 12:07
Sandra Bulock FTW!
victor_neo75 pe 2 martie 2010 12:16
Mie mi-a placut Carrey Mulligan in "An Education", dar cred ca americanii vor sa ii dea credit actritei Sandra Bullock care a facut valuri la public si la critici in primul ei rol cu adevarat serios din "The Blind Side".

Pentru rol secundar, Mo'Nique are un moment sfasietor si lacrimogen spre finalul filmului, in rolul mamei denaturate din "Precious: Based on the novel Push By Sapphire". Ea va castiga Oscarul pt. rol secundar!

Vreau sa rectific si Oscarurile lui "Avatar": va avea 7 din 9 Oscaruri, deoarece pt. regie va castiga Kathryn Bigelow pt. drama de razboi "The Hurt Locker", iar la coloana sonora "Up" va castiga Oscaul impreuna cu cel pt. cel mai bun desen animat. "Avatar" va avea Oscarul pt. cel mai bun film din 2009 plus cele pt. imagine, sunet, montaj, decoruri si efecte speciale!

flv pe 2 martie 2010 12:48
si zoe saldana? a jucat impecabil in avatar , a avut un personaj complex si si a intrat in rol perfect.. sau avatar deja avea prea multe nominalizari ?
mihai pe 2 martie 2010 14:52
Carey Mulligan merita din plin . dar de la academia americana de manele nu poti sa te astepti decat la un 23 august cu avatar in plin plan . ma mir ca nu are nominalizari si pentru principal si secundar atat la masculin cat si la feminin. merita , sunt interpretari magistrale. cameron , pazea ca vine alice in tara minunilor. acum sa vezi concurenta.
chitalucia pe 6 martie 2010 19:22
Meryl Streep sau Sandra Bulock, dar nu este exclus ca premiul sa mearga la Mo Nique. Mie imi place si Maggie Gyllenhaal, iar Helen Mirren merita un premiu, cel putin pentru cariera ei. Dar...greu.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells