« Înapoi la pagina festivalului

Lars von Trier, interdicţie definitivă la Cannes

de GloriaSauciuc in 19 Mai 2011
Lars von Trier, interdicţie definitivă la Cannes

Lars von Trier a fost declarat persona non grata de către reprezentanţii Festivalului de Film de la Cannes joi, 19 mai, după ce la conferinţa de presă a filmului Melancholia, care a avut loc cu o zi înainte, von Trier a afirmat, printre altele, că "îl înţeleg pe Hitler"[...], empatizez cu el, [...] ok, sunt un nazist!"...

Reprezentanţïi Festivalul, "ferm hotărâţi să nu accepte să fie scena unor asemenea declaraţii provocatoare", i-au cerut miercuri să-şi explice afirmaţiile. Regizorul susţine că a fost provocat şi şi-a cerut scuze. Dar joi, atitudinea reprezentanţilor festivalului se schimbă la 180 de grade - îi interzic prezenţa la Festival.

 În urma unei întâlniri extraordinare, Comitetul director al Festivalului trimite presei un comunicat prin care spune că în mod ferm condamnă aceste declaraţii şi îl numeşte pe Lars von Trier persona non grata la Festivalul de Film de la Cannes, cu consecinţe imediate.

Pentru Hollywood Reporter von Trier declară că ce a spus a fost o glumă şi o neînţelegere. "E păcat pentru că Gilles Jacob (directorul de origineevreiască al Festivalului) îmi este prieten apropiat. Ce am spus este absolut prostesc, dar nu sunt în niciun caz Mel Gibson... Ce am vrut să spun este că îmi pot imagina cum era pentru Hitler să fie în buncăr, făcându-şi planuri. Nu că aş face ce a făcut el. E păcat dacă asta înseamnă că voi pierde legătura cu Cannes-ul". Von Trier nu se opreşte aici, din păcate pentru el, zicând - în continuare - "trebuie să spun că sunt un pic mândru că am fost numit persona non grata. Cred că familia mea va fi mândră. Apoi "am o decoraţie din Franţa. Acum au să mi-o smulgă din piept..."

Este neclar în ce sens va funcţiona această interdicţie, prima aplicat vreodată. Regizorul spune că nu i se va da voie la mai puţin de 100 de metride Palatul Festivalului şi covorul roşu, ceea ce înseamnă că nu va participa la ceremonia de acordare a premiilor de duminică. Nu este clar dacă şi filmele sale vor avea interdicţie de acum înainte în festival. Cert este că Melancholia nu a fost încă scos din competiţie, dar sunt şanse nule să fie în palmares, deşi are multe calităţi. "Chiar daca eram Hitler şi aş fi făcut un film grozav, Cannes tot l-ar fi selectat", este optimist von Trier.

O altă consecinţă este renunţarea la distribuirea filmului Melancholia înunele teritorii. Distribuitorul din Argentina a anunţat deja că nu va mai lua filmul.

Charlotte Gainsbourg către von Trier: "Tatăl meu ar fi mândru de tine"

Von Trier a comentat pentru Hollywood Reporter şi reacţiile celor două actriţe, Kirsten Dunst şi Charlotte Gainsbourg, prezente la conferinţa de presă, la aceeaşi masă a prezidiului. "Cred că Kirsten mă consideră tipic european şi un pic nebun", afirmă el.

"Dar nu cred ca Charlotte a fost şocată în vreun fel. Tatăl ei (interpretul/compozitorul Serge Gainsbourg - n.red) era cunoscut pentru faptul că era provocator. Mi-a spus 'Tatăl meu ar fi mândru de tine'". Von Trier sustine ca încă nu a vorbit cu Martin Scorsese, cu care îşi propune să realizeze, în colaborare, un documentar: The Five Obstructions: Scorsese vs. Trier. Von Trier susţine că are încredere că proiectul, pentru care Magnolia a demarat procedura de achiziţie cu doar câteva ore înainte de controversata conferinţă de presă despre Melancholia, va continua cu bine. "Nu am vorbit cu el încă, dar Martin este foarte deschis", declara Von Trier.

Încercând să îşi justifice declaraţiile de la conferinţa de presă, Von Trier a admis că, până la un punct, juca vechiul său rol de agent provocator al Festivalului. "Pare straniu dar nu caut conflictele. Atunci când am intrat în conferinţa de presă am simţit că pot să îi distrez pe cei de acolo", susţine regizorul. "Toată lumea vine să vadă ce nebunii stă să mai spună Lars. Şi atunci am început o frază din care n-am mai putut ieşi. Pe moment nu am gândit ce spun. Lumea părea să înţeleagă şi a izbucnit în râs. Dar mai târziu, când am citit în ziare că "Îl înţeleg pe Hitler", mi-am spus "o, Doamne!".

Iată declaraţia integrală a regizorului de miercuri, din cadrul conferinţei.

Lui Von Trier i s-a cerut de către o jurnalistă britanică să povestească despre rădăcinile lui germane şi despre aspectul "gotic" al filmuluiMelancholia, apoi provocat să vorbească despre estetica nazistă.  "Singurul lucru pe care pot să-l spun despre asta e că am fost evreu mult timp şi am fost fericit aşa, dar am aflat mai târziu că nu eram evreu - sau cel mult unul de mâna a doua - ci eram de fapt un nazist. Ai mei erau de origine germană, deci eram nazist, şi îmi plăcea asta. Ce-aş putea să spun? Îl înţeleg pe Hitler, ştiu că a făcut nişte lucruri greşite, dar mi-l imaginez stând singur în buncărul lui, la sfârşitul sfârşitului. Îl înţeleg, de fapt, pe omul din el. Cu toate că nu era un om bun. Empatizez cu el, deşi nu aş fi susţinut Al Doilea Război Mondial şi nu sunt împotriva evreilor. Mi-a plăcut şi Albert Speer [arhitectul lui Hitler - n.red]. Cred că a fost unul din marile talente date de Dumnezeu... Ok, sunt un nazist!"...

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 19 mai 2011 22:59
Ciudate comentarii.Insa parca e cam dura si "pedeapsa".
legiune pe 20 mai 2011 08:30
Prejudecatii. Asta e politica internationala, daca deviezi numai putin de la opinia generala a organizatiilor evreiesti antinaziste devii persoana non grata.
Din punctul nostru de vedere este un abuz si regizorul cam ipocrit.

EUF4567 pe 20 mai 2011 09:00
Cred ca era beat sau drogat cand a spus asa ceva , iar scuza e patetica. Nu declari asa ceva ,crezand ca amuzi pe cineva, ex;am omorat 5 milioane de evrei... nu asa ca e amuzant?!
Dragos_Iosif pe 20 mai 2011 09:07
E o porcarie absoluta. Adica daca pomenesti de Hitler, e obligatoriu sa il condamni. Desigur, nu poti sa te iei si de nemti, pentru ca saracii nu au avut nicio vina si regreta profund ce au facut. In acelasi timp, de cate ori avem ocazia, ne cerem scuze evreilor. Daca apare un film cu si despre ei, el va trebui apreciat de indata. E trist. Nu mai avem coloana vertebrala. Cat despre von Trier, pe de o parte il apreciez ca a spus anumite lucruri si ca nu s-a limitat la aceleasi platitudini precum ceilalti(mereu au colaborat minunat, chiar daca refuza sa faca alte filme impreuna etc.). Totusi, inca de la declaratie era cam nehotarat si a simtit el ceva, ca altfel nu incerca sa se apere("nu sunt impotriva evreilor"). E cam aiurea ca acum incearca sa arate ce prieten e el cu evreii si ce baiat fain e de fapt. Trist...
shmekerila pe 20 mai 2011 11:00
A innebunit lumea! Serios! Toti stiu ca von Trier e dus cu pluta! Si atunci de ce iau ad literam tot ce zice?! iara faza cu "politically correct everything" ma enerveaza la culme si mi se pare o ipocrizie mare cat toata casa cand in lume au loc atata crime impotriva umanitatii (vezi Africa, Burma etc.) si lumea nu se agita in halu asta!
doinarac pe 20 mai 2011 11:33
O , Doamne!
Daca el spune: "Pe moment nu am gândit ce spun"....atunci e grav!

Mi se pare corecta decizia celor de la Cannes .
Daca vroia sa exprime o anumita idee d.p.d.v. cinematografic era bine sa fie atent "cum o ambaleaza" ! Doar este regizor : stie ca ambalajul ideii , face ca un film sa aiba succes sau nu.
Asa si cu vorbele lui....
Dar daca chiar a gandit ce a spus , si pe urma a vrut "sa retracteze" ...si-a facut-o cu mana lui.
Isi distruge singur "imaginea" , si cariera poate sa-i fie mult afectata...
Se stie ce atrocitati a provocat razboiul lui Hitler , pe toata planeta.....

aur_11 pe 20 mai 2011 11:41
Daca Lars von Trier , face asa afirmatii , ne mai miram de ce se intimpla in jurul nostru pe pamant?
A luat-o razna omenirea?
Bine i-au facut cei de la Cannes, daca nu luau atitudine , insemna ca da sunt de acord cu ideile lui 'extremiste'!
Declaratia lui e un fel de "dat apa la moara" tuturor extremistilor, teroristilor, ....celor cu idei rasiste....etc etc

angesa pe 20 mai 2011 11:57
OMG!

NO COMMENT !

9o6u pe 20 mai 2011 13:57
oo da ce atata ii protejati pe evrei?
I LOVE LARS pe 20 mai 2011 14:26
ESSE
katakhi pe 20 mai 2011 15:13
mie nu mi se pare corecta pedeapsa...parca suntem in evul mediu (nu faci ce spune biserica esti excomunicat, ars pe rug) hai sa fim seriosi, suntem in secolul 21 pt numele lui D-zeu. Omul poate spune ce vrea, poate crede in ce vrea, cat timp nu face abuz. Sa il judece everii nu comitetul de la Cannes. Plus cum ziceau si altii, Lars Von Trier e putin cam excentric, la ce se asteptau
unleasheD pe 20 mai 2011 17:42
Cu toate ca francezii au pierdut in fata germanilor lupta pentru al doilea RM si evreii au fost persecutati de catre nazisti , reprezentantii festivalului nu au nici un drept in al declara persoana non-grata ...la urma urmei Lars von Trier este si va fi un ARTIST iar pentru acestia (artistii) trairea sau mai bine spus transpunerea lui ca artist in pielea celor pe care incearca sa ii recreeze pe ecran e ceva normal .... Daca am ajuns (omenirea) sa ne condamnam propriile valori artisitice .... Doamne ajuta!
alex_il_fenomeno pe 20 mai 2011 17:45
asa cum ma asteptam ; eram sigur ca aceste declaratii nu vor fi inghitite de foarte multi !
coralya pe 20 mai 2011 18:35
Numai un om ingust la minte nu ar simti sarcasmul din spusele lui.... plus ca a declarat ca nu are nimic cu evreii... E clar ca ceea ce a spus la sfarsit a fost in gluma; iar daca ar fi intradevar nazist... mi se pare aberanta reactia oamenilor...fiecare e liber sa creada in ceea ce vrea
legiune pe 20 mai 2011 19:02
Ce dezbatere a iesit pe tema nazistilor si ce opinii sunt formulate, unele bune altele absurde.
Penibil ca nu luat in calcul si politica in calcul, si cum isi fac unii publicitate.
PS: HItler a fost mic copil pe langa Stalin sau Mao ... exemplele pot continua

Eustake pe 20 mai 2011 22:49
O tampenie!
vax Trier pe 20 mai 2011 23:55
Inainte sa va dati cu pararea despre nazism ar fi indicat sa vizitati macar unul din centrele de concentrare folosite de Hitler. In caz ca ati facut-o inseamna ca ati inteles la fel de mult ce a insemnat Holocaustul pe cat ati inteles filmele lui Trier. Daca rumegatorii din cinematografe ar avea mai mult discernamant si nu s-ar mai inchipui personaje din film, nu ar reprezenta niciun pericol declaratiile lui, dar atata timp cat zebzecii astia halesc tot ce ruleaza (cu atat mai mult ce a participat, poate chiar premiat la Cannes), nu ar fi rau sa-i scoata si filmul din competitie.
Maimutele ce se perinda prin multiplexuri evidentiaza, cred eu, destul de clar ca filmul nu mai e considerat o arta ci o realitate dintr-o alta tara, poate chiar planeta, cine stie?

vax Trier pe 21 mai 2011 00:02
Desi imi place mult von Trier, i-as trage un pumn in gura pentru glumele astea, evident tot in gluma.
zeno.marin pe 21 mai 2011 02:03
Pai ce va mira? Ia uitati aici, cata frunza, cata iarba:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_actors
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_American_entertainers
...
Scuze pentru morbiditatea ideii, dar stie si Lars von Trier foarte bine ca "in curtea spanzuratului (gazatului) nu vorbesti de funie".

Multa lume e constienta de cine domina industria cinematografica mondiala si nu agreaza acest lucru. Asa ca poate a fost idea lui von Trier sa speculeze momentul pentru a castiga simpatie si deci mai mult public. Si atunci cum sa nu devina persona non grata?... Cat de inspirat a fost, ramane de vazut.

Cei ce-l critica pe von Trier sau chiar il interzic pe seama declaratiilor facute, nu sunt moral cu nimic mai presus, intrucat violeaza flagrant libertatea de expresie a oricui (libertate cu care democratia asta se bate atata cu pumnii in piept)!

@vax Trier - parerile tale nu valoreaza nimic daca nu ai un user inregistrat. Ai si tu un pic de fair-play, ca indoctrinat observ ca esti. Nu e frumos sa arunci cu pietre in ceva ce nu cunosti, mai ales daca o faci ascuns dupa o frunza, in anonimat.
Ma refer atat la Lars von Trier cat si la arhitectura nazista.
Sunt sigur ca despre ambele stii foarte putin.

legiune pe 21 mai 2011 08:48
@vax Trier - sa iti dau cateva exemple de genocid fara camere de gazare, fara nazisti:
America - exterminarea indienilor (ex: fetusi purtati de soldati pe cap)
Asia - exterminarea populatiei intelectuale si epurari etnice (ex: erai omorat doar dacaz purtai ochelari)
Africa: cate exemple sunt chiar si in ultimii 10 ani
URSS: se svoneste Stalin a omorat mai multi everi ca Hitler. Cu sigurata a facut mai multe victime ca tot al-2-lea razboi mondial.
Europa: recent vezi razboiul civil din Yugoslavia
Trasilvania: epurarile etnice facute de unii lideri maghiari (inclusiv spintecarea femeilor gravide)
Exemplele pot continua.
Acum sa condami un om pentru catve declarati care nici macar nu au fost vehemente, ci doar neintelese este cum a spus "zeno.marin" doar indoctrinare.
Ar fi bine sa mai inveti si din toata istoria omenirii sa vezi ce inseamna absurdul si cum sa produs al-2lea razboi mondial si de ce atetea crime. Eu cred ca ar fi cazul sa trecem peste emotiile produse au trecut 65 de ani de atunci.
PS: daca vrei ne intalnim pe o tereasa la un cico si vorbim doctrina cata vrei.

primarul_73 pe 21 mai 2011 19:22
Il admir pe Lars vor Trier, chiar daca a spus ce a spus. Oare cetatenii germani ce parere or fi avand despre fostul lor lider? Oare le este rusine cu el?
BLK pe 21 mai 2011 23:02
Adica pentru Polanski, care era cautat pentru VIOL dovedit, nu exista interdictie. Dar pentru o declaratie prosteasca a lui Trier, da?
ciobotaru pe 21 mai 2011 23:47
mie imi place Lars vor Trier dar pana aici , lucrurile astea nu se spun nici in gluma , daca e dus , sa se dea cu capu de pereti ca sa-i treaca ,
ciobotaru pe 21 mai 2011 23:54
i-as recomanda sa se uite la Schindler's List
brutus pe 22 mai 2011 01:47
bietul regizor a incercat sa spuna ca el ca victima isi admira calaii
Gebeleizis pe 22 mai 2011 08:48
Mi s-a cam acrit de evrei, si de victimizarea lor. Nu are voie omul sa isi spuna o parere ?
sabinalin pe 22 mai 2011 17:17
Asta-i democratia: poti sa ai pareri dar sa nu iesi din rand. Trist,foarte trist...
tudorescueduard pe 22 mai 2011 19:43
Nasol. Daca nu-i pupi in cur pe jidani si spui ca "Israel is a pain in the ass" iti da ban directorul Cannes, care e tot jidan. Oricum, si francezii cand aud de Hitler cred ca se cam kk pe ei de frica:)) dupa ce i-a invadat baiatu in '40 fara drept de apel:))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells