« Înapoi la pagina festivalului

Răul din Superman, premiat la Cannes

de Gloria Sauciuc in 30 Mai 2011
Răul din Superman, premiat la Cannes

Afectat de o serie de viziuni apocaliptice, un tată şi soţ (Michael Shannon) se întreabă în filmul Take Shelter, de Jeff Nichols, dacă e mai urgent să îşi pună familia la adăpost de tornada care vine, sau mai degrabă de el însuşi. Un film apocaliptic în care miza nu stă exclusiv în secvenţele spectaculoase, cu cataclismul propriu-zis, ci într-un climax amânat, care transmite spectatorului stările anxiogene ale personajului și-i prelungește dilema: e în fața unui SF, sau a unui film psihologic?

Dacă ţi-l aminteşti pe Shannon din Revolutionary Road, rolul aducându-i în 2009 o nominalizare la Oscar, sau din Boardwalk Empire, unde l-a interpretat pe întunecatul poliţist Van Alden, vei avea o surpriză plăcută să-l redescoperi în rolul lui Curtis, din Take Shelter, mai ales că după acest film îi urmează Superman: Man of Steel, unde va fi villain-ul General Zod. Curtis începe să aibă viziuni şi halucinaţii în care tot felul de lucruri rele i se petrec lui şi familiei sale, aşa că se hotărăşte să-şi construiască un adăpost în curte, acolo unde ar putea avea parte de siguranţă în cazul în care vreunul din scenariile lui ar deveni realitate. Însă lucrurile acestea au un preţ - îşi pierde loculde muncă, ia un împrumut nesigur de la o bancă şi îi fură fiicei sale surde orice şansă de a face o operaţie pentru a-şi putea recăpăta auzul.  Viziunile îl duc pe Curtis la nebunie, pe măsură ce stările lui reflectă tot mai mult pe ale mamei sale, victimă a schizofreniei.

Plotul în sine e schematic, însă temerile protagonistului și viziunile lui sunt cele care îmbracă povestea. Dramaturgic, aceasta curge liniar, fără
subploturi și cu un singur twist care ne dă un alt cod de lectură - atunci când Curtis își vizitează mama într-un sanatoriu de boli mentale, înțelegem că nu suntem doar în fața unui film despre cataclisme, ci și în fața unei drame psihologice. Ploaia acidă, tornada care spulberă totul în cale, norii rău-prevestitori, stolurile negre, amenințătoare, sunt reale sau rod al imaginației atinse de schizofrenie a lui Curtis? Răspunsul îl primim doar în cadrul final.

Shannon portretizează toate nuanțele stării anxiogene. De la îngrijorare, panică, halucinații, până la somatizarea fricii. E greu să ni-l imaginăm în rol de General Zod (Originar, asemenea lui Superman, de pe planeta Krypton, un villain omnipotent şi megaloman), după ce-l vedem tată și soț atât de devotat în familia din Take Shelter.

Filmul Take Shelter a obținut la Cannes Marele premiu al Săptămânii Criticii. Din juriu au făcut parte criticii Scott Foundas (Film Comment, SUA), Nick James (Sight and Sound, Anglia), Cristina Piccino (Il Manifesto, Italia). Drama a obținut și premiul SACD (Société des auteurs et compositeurs dramatiques). Take Shelter a avut premiera la Festivalul de Film de la Sundance.

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 30 mai 2011 08:31
Cu siguranta va fi foarte interesant sa-l vedem intr-un astfel de rol.Ma intereseaza cum sunt redate starile psihologice angoasante si la ce se poate ajunge....
legiune pe 30 mai 2011 09:01
Chiar nu ne intereseaza cine, cum, de unde si in ce fel sau ce premii a luat actorul.
Importanta este ce va face impreuna cu echipa pentru a fi un film memorabil.
Gloria multi necunoscuti si neapreciati la vremea lor au facut roluri memorabile.
Noi ne asteptam oricum ca filmul sa fie o dezamagire, exemplul este ultimul film.

Sorin87 pe 30 mai 2011 09:03
astept sa vad si eu filmul, mi se pare interesant
Anna-Maria pe 30 mai 2011 09:20
@legiune: Renunta la acel enervant "NOI", pentru ca eu nu ma alatur tie!!!! Si ca mine cred ca sunt mai multi...:-j
Poate ca actorul sau regizorul nu sunt foarte cunoscuti, dar eu astept filmul. Dupa cate pare, va fi un film bun!

Liviu- pe 30 mai 2011 10:58
@legiune - Nu te-ai putea autoexila cumva? IQ-ul comentariilor la articolele astea ar creste considerabil. Macar unii, in ciuda acestui impediment, nu emit pretentii prin comentariile lor (un exemplu bun e persoana imediat urmatoare comentariului tau), dar tu tii neaparat sa-ti elaborezi aberatiile si sa le prezinti cu o anumita importanta. Pe langa asta mai si spui "noi" tot timpul, dupa cum a zis si Anna-Maria, si ma indoiesc ca e cineva care sa-ti impartaseasca parerea, dar chiar de ar fi, cred ca i-ar fi rusine sa recunoasca.
cristi23 pe 30 mai 2011 11:33
va face un rol mare in man of steel......i se potriveste rolul de zod
Manusa pe 30 mai 2011 12:07
Abia astept filmul cred ca va fi unul excelent.
marius pe 30 mai 2011 19:15
astia nu mai contenesc cu filme despre sfarsitul lumii stale-ar in gat
Liviu- pe 30 mai 2011 20:36
De fapt filmul asta nu pare a fi despre sfarsitul lumii, totul fiind la nivel psihologic, in mintea persoanei care are viziuni apocaliptice si se afla in pozitia de a lua sau nu anumite decizii cu privire la acele viziuni, dupa cum reiese si din articol pentru cine are ochi sa citeasca. Pare o idee interesanta.

Melancholia, alt film prezent la Cannes, e intr-adevar despre sfarsitul lumii, doar ca, dupa cum s-a scris si intr-un articol de pe Cinemagia, e o varianta mai diferita de viziunea comerciala exploatata la maxim, bazandu-se pe microcosmos, in jurul unei singure familii si a experientelor psihologice ale catorva personaje.

legiune pe 30 mai 2011 22:39
@Liviu- "Title is not who he is, the manifestor of what they cannot dream; he takes no name where none fits."
PS: sa iti stimulez putin IQ. Dar nu intelegi.

Liviu- pe 31 mai 2011 01:03
Si chestia respectiva se leaga de contextul nostru...cum? Sau ai cautat un citat la intamplare pe net ca sa pari inteliegent? Sa stii ca nu prea ajuta, dupa cateva zeci de comentarii imbecile ma indoiesc ca exista vreo ceva care ar putea ajuta...
legiune pe 31 mai 2011 08:29
Nu intelegi
Liviu- pe 31 mai 2011 18:04
Din penibil in mai penibil. Eu renunt ca vad ca n-am cu cine, cu toate astea poate poti face ce ti-am propus in primul mesaj... ai face tuturor un mare favor, in special tie...
alex_il_fenomeno pe 31 mai 2011 18:39
un oremiu care il poate incuraja si mai mult pentru filmul cu SuperMan !
alex_il_fenomeno pe 31 mai 2011 18:39
premiu* scz
legiune pe 31 mai 2011 23:19
@Liviu- Vad ca ai nevoie de ajutor, tu te-ai dat marele intelectual.
Afla cine este legiune.
Mai iesi din cutia educatie cutumiare care ai primito si nu te mai da ata de marele intelectual care hotareste ce trebuie facut.
Mai accepta si alte pareri chiar daca nu esti de acord cu ele.
PS:am ales acest citat obscur ca eram siguri ca nu esti in stare sa citesti printre randuri.

legiune pe 31 mai 2011 23:23
@Anna-Maria scuze de mica disputa ci "liviu-".
Din partea nostra numai respect

Liviu- pe 1 iunie 2011 01:05
Dupa modul in care vorbesti tot timpul la plural, fara a fi asociat cu cineva de pe forum, as spune ca legiune se refera la deja cliseicul pasaj biblic. Ori asta, ori ai un inceput de personalitate multipla. Daca s-ar referi intr-adevar la asta as fi dezamagit, o data pentru ca e stupid, sau mai bine zis pueril, iar a doua oara pentru ca e total neinventiv.

Aici nu e vorba de pareri, ci de o bagara in seama acuta cand de fapt nu ai nimic de spus, asa cum faci mai la toate articolele. Deci faptul ca m-am hotarat intr-un final sa raspund la unul din mesajele tale n-are nimic de-a face cu "educatia cutumiara" a mea, ci cu mesajele tale irelevante, dar si stupide pana la urma, comentarii doar de "Gica-contra".

Cu toate astea poate ai putea sa si explici de ce ai ales citatul, tare mi-e ca ai ales ceva inteligent la nimereala :)

Nu stiu de ce iti ceri scuze Anei (scuze pt modificarea nick-ului), ea a spus cam acelasi lucru ca si mine doar ca ceva mai politicos. Eu am inteles ca oricum n-am cu cine discuta si am fost ceva mai direct. Dovada a faptului ca n-am cu cine discuta e luarea aerului asta misterios si inteligent dintr-o data, dupa multe comentarii care nu spuneau absolut nimic, nu ca prin ultimele ai fi spus vreo ceva, tocmai, esti foarte consistent in a scrie multe si in a nu spune nimic.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells