« Înapoi la pagina festivalului

Festivalul de la Cannes acuzat de comportament fascist în problema Lars von Trier

de Gloria Sauciuc in 24 Mai 2011
Festivalul de la Cannes acuzat de comportament fascist în problema Lars von Trier

Adjunctul Ministrului iranian al Culturii, delegat pe probleme de cinematografie, Javad Shamaqdari, a criticat luni decizia organizatorilor de la Cannes de a-l expulza pe regizorul Lars von Trier din cauza remarcilor lui. Von Trier a fost declarat "persona non grata", prin urmare Festivalul nu-l va mai selecta şi nu şi-l mai doreşte niciodată în Cannes, din cauza unei glume făcute de cineast la conferinţa de presă prilejuită de premiera filmului Melancholia, în cadrul căreia a afirmat că empatizează cu Hitler. Javad Shamaqdari ia apărarea lui von Trier, reflectând astfel poziţia oricărei persoane care trăieşte sau a trăit sub cenzură.

"Cu siguranţă vă amintiţi că Festivalul de Film de la Cannes s-a înfiinţat cu scopul de a lupta împotriva fasciştilor", a scris Shamaqdari într-o scrisoare publicată de presa persană. "După 64 de ani, e trist să se vadă la organizatorii Cannes-ului urme de comportament fascist - în decizia de a ostraciza pe unul dintre cei mai aclamaţi regizori europeni", a spus ministrul iranian. "Poate că e necesar să se furnizeze o nouă definiţie pentru libertatea de exprimare în enciclopedii. Altfel, comportamentul pe care Cannes-ul l-a avut faţă de von Trier, prin care l-a forţat să se scuze de mai multe ori, ne face să ne amintim de tratamentul la care a fost supus Galileo de către bisericile medievale", explică Shamaqdari. "Festivalul de Film de la Cannes a lăsat o pată întunecată peste istoria sa".

În legătură cu scrisoarea adresată de Ministrul culturii iranian Javad Shamaqdari Festivalului de Film de la Cannes, privind eticheta de “Persona non grata” pusă lui Lars von Trier, regizorul danez comentează: "Din punctul meu de vedere, libertatea de exprimare, în toate formele ei, este parte din drepturile de bază ale omului. Cu toate astea, comentariile mele din timpul conferinţei de presă de la Cannes au fost neinteligente, ambigue şi în mod inutil jignitoare. Intenţia mea a fost să subliniez că potenţialul pentru cruzime există în fiecare fiinţă umană, indiferent de naţionalitate, etnie, rang sau religie. Dacă vom explica tragediile istorice prin prisma cruzimii unor indivizi izolaţi pierdem posibilitatea de a înţelege mecanismele gândirii umane, lucru necesar pentru a evita pe viitor alte crime împotriva umanităţii".
 

Radu Mihăileanu: "Cannes-ul nu poate fi pătat de gânduri fascizante de tipul acesta"

O declaraţie acordată de către Radu Mihăileanu publicaţiei Cinemagia, la Cannes, privind problema interdicţiei puse lui Von Trier plasează într-un alt context afirmaţiile regizorului danez.

"Suntem surprinşi şi şocaţi de ce a spus, încercând să facem diferenţa între filmele lui (chiar dacă şi în filmele lui - am declarat acum doi ani când eram preşedintele Juriului Ecumenic -  sunt nişte apropieri fascizante...) şi persoană. Dar e un derapaj şocant, iar decizia festivalului e foarte înţeleaptă. Filmul trebuia să rămână în competiţie, nu e vina filmului, dar un personaj de tipul acesta nu are ce căuta în comunitatea cineaştilor, comunitate  care este pentru pace,  o comunitate luiminoasă. Cannes-ul nu poate fi pătat de gânduri fascizante de tipul acesta".

Acum doi ani, în 2009, filmul Antichrist, regizat de acelaşi Lars von Trier, a fost declarat de către Juriul Ecumenic condus de Mihăileanu, care are origini evreieşti,  "cel mai misogin film provenind de la auto-proclamatul cel mai mare regizor al lumii". Juriul a fost într-atât de şocat de filmul lui von Trier - care arată un prim plan cu un clitoris tăiat cu o foarfecă ruginită - încât a simţit nevoia să acorde un anti-premiu. Preşedintele juriului, regizorul român Radu Mihăileanu, a spus într-o declaraţie citată de AFP că ceea ce von Trier sugerează în film este că "femeia trebuie arsă pe rug pentru ca bărbatul să o poată scoate la capăt".

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
doinarac pe 24 mai 2011 19:08
Unii acuzati de comportament fascist, Lars se declara "nazist" in gluma sau cine stie...

Facism , nazism , cuvinte care ar fi bine sa nu apara in mod actual in limbaj, decat cel mult, ca evocare istorica a perioadei respective.
Ce sa mai intelegi? Ca nu e Ok ce se intimpla....

legiune pe 24 mai 2011 20:00
Decizia organizatorilor a fost total exagerata si limiteaza libertatea de exprimare.
O simpla separare fata de "opinia" regizorului era suficienta.

xerses pe 24 mai 2011 20:58
Repet.... mi se pare exagerata o astfel de reactie dinpartea organizatorilor de la Cannes.
troglodit pe 24 mai 2011 20:58
Mihăileanu şi organizatorii trebuie să îşi scoată capul de oriunde ar fi el băgat. E deranjant că există un "consiliu ecumenic", pe care regizorul nu-chiar-atât-de român îl conduce, care are îndatoriri de cenzurare a filmelor şi oamenilor din raţiuni primitive.

"...comunitatea cineaştilor, comunitate care este pentru pace, o comunitate luiminoasă..." Hai mă, Mihăileanule! Hai sifon! Poate să fie von Trier sau von Qvadrier sau cine-ştie, o mentalitate distructivă şi retrogradă nu ajută pe nimeni.

Azi în film - mâine?

zeno.marin pe 24 mai 2011 23:20
Foarte interesant articol! O stire pe care nu am gasit-o foarte mediatizata, din ratiuni limpede de inteles... Eu mi-am exprimat deja opinia in primul articol dedicat de Gloria acestui eveniment.

http://www.cinemagia.ro/stiri/lars-von-trier-interdicaie-definitiva-la-cannes-18160/

Sunt constient ca acesta nu este un forum politic, iar parerile extremiste sunt chiar interzise de lege, dar articolul se refera nu la film, ci la relatia politica dintre un cineast si lumea filmului dominata in intregime se stie de catre cine.

@Legiune - subscriu - libertatea de exprimare ar trebui sa apartina tuturor! Actuala decizie este expresia cea mai clara a imperialismului cultural sionist ar spune unii. Tot ei ar mai spune ca martirii de azi vor fi eroii de maine!

legiune pe 25 mai 2011 01:02
@zeno.marin numai respect.
Numai postari bune chiar si cand nu suntem de acord.

Gebeleizis pe 25 mai 2011 03:12
Inca o dovada a suprimarii libertatii de expresie din partea sau la presiunea cercurilor evreiesti.
Gebeleizis pe 25 mai 2011 03:14
La momentul actual in lume sunt patru poli de putere mondiali: masoneria britanica, masoneria franceza, Vaticanul si sionismul international. Ultimii si-au facut "datoria" la Cannes.
nsanyi23 pe 25 mai 2011 09:06
Si eu cred ca decizia de excludare a fost pripita
cristi23 pe 25 mai 2011 09:18
e cam dura decizia...unde e libertatea de exprimare?????
mare pacat,nu trebuia facut asa ceva...........fiecare cu parerea sa si cu preferintele sale............de ce sa fie exclus???a fost sincer,nu??

scandarelli pe 25 mai 2011 20:54
Dura decizie intradevar, ce mare lucru sa empatizezi cu un individ care (atunci cand nu-i gaza sau impusca) facea experimente pe oameni pentru ca erau "de rasa inferioara". Cred ca in particular poti sa empatizezi si cu Darth Vader dar in public, in cadrul unui festival de talia Cannes-ului mai bine iti reprimi ineptiile din respect macar pentru cei care au avut de suferit de pe urma regimului nazist. Ma bucur ca Von Trier si-a dat seama de gafa facuta si si-a cerut scuze. Prostia insa se plateste ... lasa ca mai sunt si alte festivaluri de film, nu-i asa?
alex_il_fenomeno pe 26 mai 2011 19:27
nici Lars von Trier nu a procedat corect , dar nici cei de la Cannes ....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells