« Înapoi la pagina festivalului

Cele mai populare filme la TIFF

de Ştefan Dobroiu in 6 Iun 2012
Cele mai populare filme la TIFF

În fiecare dimineaţă, AperiTIFF, jurnalul zilnic al festivalului, publică un top al popularităţii, alcătuit pe baza voturilor publicului. Bineînţeles, o parte din filmele de la TIFF nu au avut încă o proiecţie cu publicul (şi ne referim în special la filmele româneşti, proiectate în cadrul Zilelor Filmului Românesc), prin urmare în prezent acest top este incomplet, dar tot îţi poate oferi un fel de barometru al preferinţelor fanilor festivalului.

Zilele trecute pe primul loc se afla Despre oameni şi melci, filmul lui Tudor Giurgiu proiectat în deschiderea festivalului, dar ieri şi astăzi nou-veniţi mai populari au trecut în frunte. Pe primul loc se află în acest moment Ursul uriaş, o animaţie dintr-unul din cele mai populare programe ale festivalului, EducaTIFF, care încearcă să promoveze un consum sănătos de filme pentru cei mai mici dintre cinefili. Ursul uriaş, regizat de danezul Esben Toft Jacobsen, i-a încântat pe cei mai mici spectatori (şi nu doar pe ei), care l-au votat până când animaţia a primit invidiabilul coeficient de 4,81 (din 5). Filmul spune povestea micului Jonathan, un puşti foarte fericit să meargă în vacanţă la bunicul său, dar supărat că anul acesta va fi însoţit şi de enervanta sa soră mai mică. Jonathan face tot posibilul să scape de ea pentru a se plimba de unul singur prin pădure, dar când sora lui e răpită de un urs uriaş trebuie să-şi învingă teama şi să pornească în căutarea ei.

Pe locul secund se află Hugo, unicul film 3D proiectat anul acesta la TIFF, cu un coeficient de 4,73. Cum în selecţia festivalului a fost inclus şi scurtmetrajul Călătorie pe lună, cel mai celebru scurtmetraj din istorie şi primul blockbuster (a fost lansat în 1902) al tuturor timpurilor, includerea filmului 3D regizat de Martin Scorsese în selecţie era cât se poate de logică, mai ales că printre personajele filmului se numără şi Georges Méliès (Ben Kingsley), regizorul lui Călătorie pe lună. Cele două proiecţii de la TIFF i-au încântat pe clujeni, iar aceştia au venit în număr mare la proiecţii, mai ales că filmul multi-oscarizat nu a mai fost lansat pe marile ecrane din România.

Urmează Parada, un mare succes de casă în Serbia şi un film a cărui popularitate surprinde, atât în cazul sârbilor cât şi în cel al clujenilor. Proiectat aseară în Piaţa Unirii, Parada are un coeficient de 4,73. Umorul comediei vine din faptul că două lumi foarte diferite întră în conflict: coloratul univers al homosexualilor şi cel al bărbaţilor macho şi homofobi, care ajung cumva să colaboreze. Cel mai mare succes de casă al anului trecut în Serbia a făcut impresie bună şi la Cluj şi are toate şansele să se regăsească şi în top10-ul final al ediţiei.

Pe următoarele locuri s-au clasat Despre oameni şi melci, cu 4,68, Păpuşa, filmul din 1919 al lui Ernst Lubitsch proiectat acompaniat live de Struggle Orchester, cu aceeaşi notă, şi Tom Sawyer, o nouă ecranizare după romanul lui Mark Twain, cu 4.67.

Dintre filmele din competiţie, mai puţin gustate de public, pe primul loc se află A doua soţie/Kuma, cu 4,03, urmat de Oslo, 31 august, unul dintre cele mai lăudate titluri de anul acesta, cu 3,92. Pe ultimul loc e De joi până duminică, o co-producţie chiliano-olandeză, cu 2,96.

Vom afla sâmbătă seara premiile acestei ediţii a festivalului.

Taguri:  festival:tiff 2012

Părerea ta

Spune-ţi părerea
legolas05 pe 6 iunie 2012 10:42
mie Hugo imi place mult,pacat ca nu va rula in cinematografe
cosmin742000 pe 6 iunie 2012 17:25
Aftershock favoritul meu
wildinthecountry pe 6 iunie 2012 17:37
Al meu Sangue do meu sangue
alex_il_fenomeno pe 23 iunie 2012 10:27
de urmarit majoritatea , daca exista ocazia .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells