« Înapoi la pagina festivalului

TIFF 2012 se mută la Bucureşti

14 Iun 2012
TIFF 2012 se mută la Bucureşti

După zece zile intense în care Clujul a găzduit cea mai importantă sărbătoare cinematografică din România, a venit rândul bucureştenilor să se bucure de oferta celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În perioada 15-21 iunie, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City (Sala 5), publicul este invitat să urmărească, în cadrul retrospectivei TIFF de la Bucureşti, o selecţie de titluri din cele mai apreciate secţiuni ale festivalului, precum Competiţie, Umbre, Fără limită, Oameni şi zei, Focus Danemarca, Focus China sau Ce se întâmplă, Documentarule?.

End of the Night/Sfârşitul nopţii, al regizorului Daisuke Miyazaki, este un film noir despre o Japonie care iese din tiparul clişeului european: civilizaţie, supratehnologizare, eficienţă. Akira a crescut într-o familie de asasini plătiţi. Într-o zi, intră din greşeală într-un bordel dărăpănat. Iar prostituata pe care o întâlneşte arată exact ca fata frumoasă pe care nu a putut-o ucide cu un deceniu în urmă. De atunci, viaţa lui este dată peste cap.

Recompensat cu Premiul pentru cea mai bună imagine la TIFF 2012, Thursday Till Sunday/De joi până duminică, regizat de Dominga Sotomayor Castillo, spune povestea unui cuplu care, deşi aflat la sfârşitul relaţiei, decide să plece de dragul copiilor într-o vacanţă. Călătoria se transformă treptat într-un ultim rămas-bun, iar peisajul solitar şi spaţiul închis al maşinii fac problemele cuplului să iasă la suprafaţă.

Prezentat în premieră internaţională la ediţia din acest an a festivalului, Zero Killed/Nicio victimă, de Michal Kosakowski, este un hibrid de documentar şi ficţiune, rezultatul unui experiment început în 1996, când cineastul a provocat mai multe persoane să-şi pună în scenă fanteziile despre ucidere – a lor sau a altcuiva - în scurtmetraje în care să joace ei înşişi. Zece ani mai târziu, aceiaşi oameni sunt chestionaţi despre senzaţiile trăite atunci şi despre subiecte ca războiul, tortura, terorismul, suicidul, violenţa domestică.

În lista de filme prezentate în cadrul TIFF Bucureşti se mai regăsesc Aftershock/După cutremur (r. Feng Xiaogang), cel mai mare succes de box office în China, în 2010, şi propunerea Chinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, The Other Chelsea: A Story from Donetsk/Cealaltă Chelsea: o poveste din Donetsk (r. Jakob Preuss) despre jocurile de putere din spatele afacerilor din fotbal, sau 900 Days/900 de zile (r. Jessica Gorter) cutremurătoarea reconstituire a asaltului Leningradului.

Programul complet al restrospectivei TIFF de la Bucureşti va fi disponibil pe www.tiff.ro şi www.grandcinemadigiplex.ro.

Preţul unui bilet este de 15 lei. Pentru studenţi şi elevi, preţul unui bilet este de 10 lei.

Lista filmelor din Retrospectiva TIFF:

ITALY: LOVE IT OR LEAVE IT
Italia
Regia: Luca Ragazzi, Gustav Hofer

THE PIANO IN A FACTORY
China
Regia: Zhang Meng

END OF THE NIGHT
Japonia
Regia: Daisuke Miyazaki

BESTIAIRE
Canada
Regia: Denis Cote

SACRIFICE
China
Regia: Chen Kaige

MASKS
Germania
Regia: Andreas Marschal

THE OTHER CHELSEA: A STORY FROM DONETSK
Germania, Ucraina
Regia: Jakob Preuss

SHAOLIN
China
Regia: Benny Chan

REACCIONES ADVERSAS
Mexic
Regia: David Michan

THE AMBASSADOR
Danemarca
Regia: Mads Bruger

AFTERSHOCK
China
Regia: Xiaogang Feng

GUT
SUA
Regia: Elias

CERRO RICO, TIERRA RICA
Columbia, Bolivia, SUA
Regia: Juan Vallejo

BALLROOM DANCER
Danemarca
Regia: Christian Bonke, Andreas Koefoed

THURSDAY TILL SUNDAY
Chile, Olanda
Regia: Dominga Sotomayor

UNDER THE HAWTHORNE TREE
China
Regia: Zhang Yimou

ZERO KILLED
Germania
Regia: Michal Kosakowski

900 DAYS
Olanda
Regia: jessica gorter

DAVID
SUA
Regia: Joel Fendelman

THE INVENTION OF DR. NAKAMATSU
Danemarca
Regia: Kaspar Schroder

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 14 iunie 2012 15:51
Sa se mai planga bucurestenii ca nu vin filme de arta si pe ulita lor ( nu ca s-ar fi plans cineva vreodata :)))
alex_il_fenomeno pe 5 iulie 2012 11:46
le asteptam si prin estul Romaniei !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells