Western la superlativ: John Ford si Vestul Salbatic

1 Feb 2008
Western la superlativ: John Ford si Vestul Salbatic

In aceasta seara, de la ora 21.00, TVR Cultural va propune “Tema de vineri – John Ford si Vestul Salbatic”. La 1 februarie 1894 s-a nascut, in Maine, John Ford. Vine la Hollywood, in umbra fratelui sau mai mare, care era actor, scenarist si regizor pe Broadway. La inceput a lucrat orice, chiar si cascadorii pentru fratele sau, dar a ajuns asistent de regie, actor, oprindu-se in 1917 la regie. Recunoasterea majora vine la mijlocul anilor '30, cand face filme pentru RKO (Patrula pierduta -1934, Informatorul - 1935), 20th Century-Fox (Tanarul domn Lincoln - 1939, Fructele maniei - 1940).

Dar, in mod cert, anul 1939 a fost cel in care John Ford a intrat definitiv in istoria cinematografiei mondiale. Cu westernul “Diligenta:, cineastul devine nu numai un clasic al genului, dar si unul dintre cei mai mari regizori americani. Filmele semnate de el au castigat admiratia publicului si a criticilor si i-au adus nominalizari si premii Oscar. Intalnirea dintre John Ford si John Wayne va da, totodata, nastere unor pelicule memorabile.

In prima parte a emisiunii, va fi difuzat documentarul “Perechi si parteneri: John Wayne si John Ford (“Couples et Duos: John Wayne & John Ford - Franta, 2003), in regia lui Laurent Preyale. Documentarul evoca doua figuri legendare ale westernului, regizorul John Ford si actorul preferat al acestuia, John Wayne. In cea de-a doua parte a emisiunii, de la ora 23.00, TVR Cultural a programat filmul “Toamna Cheyenilor” (CHheyenne Autumn” - SUA, 1964), in regia lui John Ford, cu: Richard Widmark, Carroll Baker, Karl Malden, Dolores del Rio. Filmul a obtinut o nominalizare la premiile Oscar - 1965, pentru cea mai buna imagine color, dar si o nominalizare la Globul de Aur - 1965, pentru actor in rol secundar (Gilbert Roland).

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells