Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru The Class, a murit. Avea 62 de ani

de Gloria Sauciuc în 28 Apr 2024
Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Festivalul de la Cannes a anunţat moartea regizorului și scenaristului francez Laurent Cantet, premiat în 2008 cu Palme d'Or pentru Entre les murs/În clasă, dramă cu care a obținut și o nominalizare la Oscar, în categoria „Film internațional”. Filmele lui, „exemplare și umaniste au descris societatea cu o mare sensibilitate”, scrie festivalul.

După ce a studiat la „Institut des Hautes Études Cinématographiques” din Paris și a lucrat în televiziune, Cantet a lansat primul său lungmetraj, Human Resources/Ressources humaines, în 1999. Filmul urmărea un stagiar în management care începe să lucreze la fabrica tatălui său. La Premiile César, echivalentul francez al Oscarului, a câștigat premiul pentru cel mai bun film de lungmetraj.

Începând cu primul său film, Ressources humaines (2000), Cantet a folosit camera de filmat ca instrument de analiză a comunității și a modului în care aceasta modelează relațiile umane, atât în sfera publică, cât și în cea privată, se vede în comunicatul oficial al Cannes Film Festival. Cu următorul său film, L'emploi du temps/Timp liber (2001), și-a extins interesul pentru viața la locul de muncă, de data aceasta urmărind un bărbat care a ascuns familiei sale faptul că a fost concediat.

În 2008, Cantet a lăsat o amprentă pe Croisette cu Entre les murs/The Class, adaptat împreună cu Robin Campillo după romanul lui Laurent Bégaudeau. Acest lungmetraj, de un naturalism deconcertant, prezintă relația dintre un profesor de franceză și elevii săi dintr-un liceu „dificil”.

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de către actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale.

După un ocol în SUA, unde a filmat Foxfire: Confessions of a Girl Gang, adaptare după romanul lui Joyce Carol Oates, Cantet a revenit la Cannes în secțiunea Un Certain Regard, mai întâi cu antologia 7 Days in Havana (2012) -  o sensibilă dramă despre lupta cu timpul, dar şi neajunsurile regimului politic din Cuba - și apoi cu L'Atelier (2017), ce urmărește un tânăr cu probleme care participă la un atelier de scriere.

Ultimul său lungmetraj a continuat această muncă asupra dialecticii dintre individ și grup: Arthur Rambo, lansat în 2021, ce descrie afacerea „Mehdi Meklat”, despre un romancier tânăr și de succes ale cărui vechi postări pe Tweeter reapar la suprafață, identitatea online fiindu-i dezvăluită.

Alături de Pascale Ferran și Cédric Klapisch, în 2015 a fondat LaCinetek, o platformă VOD cu filme prezentate de cineaști. „Un artist angajat, Cantet a fost un umanist neobosit care a căutat lumina în ciuda violenței sociale și care a găsit speranța în ciuda durității realității. Festivalul îl recunoaște cu emoție pe acest cineast discret, dar esențial, un cineast cu o conștiință socială profundă, care a crezut profund în puterea cinematografiei de a aduce schimbare”.

Un interviu cu regizorul, realizat de Cinemagia cu ocazia lansării în România a filmului 7 Days in Havana, se poate citi aici.

Exploreaza subiecte similare:

Laurent Cantet, Entre les murs, Ressources humaines, Retour à Ithaque, L'emploi du temps, Sean Penn

Alte știri din cinema

Munch: Dragoste, fantome și vampiri nobili - Un portret autentic al unui artist complex

O privire detaliată asupra vieții și operei artistului norvegian Edvard Munch.

Meryl Streep, rendez-vous la Cannes: ”Cele mai mari staruri din lume sunt femei acum. Deși, probabil, Tom Cruise le întrece”

Legendara actriță Meryl Streep a participat miercuri la o discuție de o oră în cadrul festivalului de film de la Cannes, la o zi după ce a primit Palme d'Or-ul onorific pentru întreaga sa carieră.

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells