Nunta lui Tuya

de Gloria Sauciuc în 1 Feb 2008
Nunta lui Tuya

Nunta lui Tuya/Tuya’s Marriage a regizorului Wang Quan a obtinut Ursul de Aur la al 57-lea Festival de Film de la Berlin. Ca si celelalte filme ale lui Wang, Tuya’s Marriage prezinta o intamplare din viata grea a femeilor din zonele rurale ale Asiei, de data aceasta concentrandu-se pe o femeie care ia o decizie sfasietoare din cauza situatiei materiale disperate.

Filmul o urmareste pe Tuya (Yu Nan, care a mai lucrat de mai multe ori cu regizorul), o femeie din Mongolia al carei sot, Bater, e imobilizat lasand-o fara niciun sprijin. In pofida ajutorului lui Shenge, un vecin pe cat de bun la inima, pe atat de nefericit (pentru ca sotia lui are prostul obicei de a fugi cu barbati), in curand Tuya vede ca nu mai poate rezista. O afectiune lombara - datorate ridicarii de la adancimi mari a apei necesare consumului zilnic (in zona desertificata a Mongoliei) - o pune in pericol si pe ea de a ramane imobilizata la pat. Asadar, incepe sa caute un nou sot, cu toate ca e greu sa gaseasca pe unul care sa accepte a avea grija si de ea, si de sarmanul Bater. In pofida scenariului destul de deprimant, nici personajul Tuya, nici filmul nu se complac in suferinta, mai degraba arata o metoda practica de a rezolva diversele probleme generate de momentele tragice ale unei vieti dure. {i totusi filmul nu e nici nemilos, nici lipsit de emotie, pe masura ce abordarea devine tot mai convingatoare si umana. {i asta cu atat mai mult cu cat regizorul Wang reuseste sa gaseasca momente de umor fin pe parcursul filmului, care ajuta sa le dea viata personajelor si sa nu faca povestea seaca.

Tuya’s Marriage este, practic, o felie de viata, desi nu se afunda prea adanc in sufletele personajelor, definindu-le – mai mult - dupa lupta lor zilnica pentru subzistenta. Povestile lor sunt interesante si emotionante, indeajuns incat sa captiveze si sa trezeasca atentia. Tuya insasi e un personaj puternic, ce poarta pe umerii sai o familie, si totusi suficient de vulnerabila pentru a se face draga spectatorului. Relatia ei cu Bater, imobilizat la pat, sau cu naivul - desi bine intentionatul Shenge - sunt credibile si miscatoare, iar Wang reuseste sa compenseze stangacia povestii de dragoste cu teme ale daruirii si datoriei. Asa ca, desi filmul e o poveste destul de obisnuita – doar contextul in care e plasata atrage prin exotism – totusi isi atinge obiectivele. Wang regizeaza intr-un stil aproape naturalist, vecin documentarului, ceea ce face mare parte din spectacol, alternand cadrele largi si close-upurile, subliniind niste personaje aflate la cheremul fortelor naturii.

Filmul se misca intr-un ritm intens, aratand atentie pentru detaliu fara a neglija elementele dramatice ale filmului. Tuya’s Marriage e un film placut si bine facut, cu o poveste speciala si emotionanta.

Taguri:  Tuya de hun shi, Nan Yu

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells