« Înapoi la pagina festivalului

Un Cannes ca o seară de Halloween

de Gloria Sauciuc in 22 Mar 2010
Un Cannes ca o seară de Halloween

Şi dacă Festivalul de Film de la Cannes are curajul anul acesta să îl aibă ca preşedinte al juriului pe Tim Burton, să vedem în continuare mai multe despre motivaţia organizatorilor. Din partea lor, Thierry Fremaux răspunde la câteva întrebări, pe care le veţi regăsi şi pe site-ul oficial al Festivalului:

De ce el şi de ce anul acesta?
Opţiunea e în acelaşi timp surprinzătoare şi evidentă, având în vedere modul în care Burton şi-a impus - cu subtilitate - stilul, marca proprie şi imaginaţia inegalabilă. E un regizor popular, care ascultă de public şi e strălucit ca artist polivalent. E şi îndrăzneţ şi, atunci când are ocazia, e un personaj încântător. Ceea ce e important, deoarece vom fi aproape două săptămâni întregi împreună!

Cum şi în ce fel e ales preşedintele juriului?
Tradiţia e la fel în fiecare an: toamna, Gilles Jacob, preşedintele Festivalului, şi cu mine întocmim o listă cu potenţialii candidaţi şi o supunem spre analiză Consiliului Festivalului. Apoi, cu acordul lor, analizăm propunerile alese şi în cele din urmă hotărâm una.

Ce alte nume mai sunt pe listă?
Nu am voie să spun, ar putea fi o informaţie preţioasă! Persoanele din cinematograful de azi - regizori, actori, scenarişti - sunt cei care vor da forma cinematografului de mâine.

În general alegeţi persoane implicate în lumea cinema-ului, şi cel mai adesea regizori. De-a lungul timpului, preşedinţii juriului au mai inclus scriitori...
Da, Georges Simenon, ca preşedinte al juriului, l-a premiat pe Fellini. O legendară întâlnirea a artelor! Şi, în continuare, sunt membri ai juriului scriitori: Orhan Pamuk din Turcia, Erri de Luca din Italia, americanul Toni Morrison şi autorul haitian Edwige Danticat - toţi au fost membri ai juriului.

Şi după ce criterii aţi ales?
Primul criteriul este legitimitatea. Este imperios necesar ca regizorii care concurează în Festival să poată fi siguri că vor fi jurizaţi de către cineva care are posibilitatea şi credibilitatea de a prezida un juriu şi de a alcătui o listă a câştigătorilor. Sean Penn a pus foarte bine problema atunci când le-a solicitat colegilor din juriu să-şi imagineze că sunt implicaţi personal în fiecare din filmele jurizate. În plus, trebuie să păstrăm un anumit echilibru: preşedintele de anul trecut, Isabelle Huppert, a fost o actriţă din Franţa. Anul acesta va fi un regizor american. El calcă pe urmele lui Quentin Tarantino, Emir Kusturica, Wong Kar-Wai, Stephen Frears şi Sean Penn. Privită de-a lungul anilor, lista juriilor e un panteon al numelor mari ale cinematografului. În cele din urmă, trebuie să evităm a ne repeta, trebuie să menţinem un element de surpriză. Ceea ce nu e uşor, ţinând cont că Francis Ford Coppola, Martin Scorsese şi David Lynch au fost deja preşedinţi de juriu la Cannes...

Aţi fost vreodată refuzaţi?
Unii artişti nu vor să fie puşi în situaţia de a-şi judeca confraţii, iar poziţia lor e de înţeles. Alţii filmează, scriu, sau sunt indisponibili din alte cauze. Nu e chiar aşa simplu.

Tim Burton a acceptat din prima?

În principiu, da. Însă a trebuit să îşi verifice programul,ceea ce a durat ceva timp, înainte să dea răspunsul oficial. A trebuit să fie sigur că poate duce sarcina până la capăt. La ora actuală el e foarte ocupat cu promovarea Alice in Wonderland.

Cum a reacţionat?
Cu pasiune şi entuziasm! A fost plăcut impresionat să se înconjoare cu filme ale cinematografului mondial, din nou, după toată perioada agitată premergătoare apariţiei filmului Alice...

Ce mai urmează? Totul e deja pus la punct?
Nu. Întotdeauna alegerea preşedintelui e doar începutul, înainte de a hotărî ceilalţi membri ai juriului. Aici, trebuie să ţinem cont de multe alte lucruri. Lista completă va fi anunţată la conferinţa de presă de la jumătatea lui aprilie, la un loc cu selecţia oficială.

Preşedintele juriului are un cuvânt de spus în alegerea celorlalţi membri ai juriului?
Nu. Membrii juriului sunt aleşi doar de către organizatorii Festivalului. Singura întrebare pe care o adresăm preşedintelui este: "Aveţi anumite adversităţi personale cu care aţi dori să nu vă întâlniţi în cadrul juriului?" L-am întrebat pe Tim Burton acest lucru şi mi-a răspuns "E adevărat, trebuie să stau să mă gândesc cine sunt adversarii mei" - şi ne-a dat libertate deplină să alegem pe oricine am dorit.

<< 1 2
cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
robert pe 22 martie 2010 13:33
McLane...articolul asta este special scris pt tine.... ;)
cissy_ pe 22 martie 2010 14:10
regizorul meu preferat:X:X:X:X pacat k nu a regizat el Harry Potter...David Yates isi cam bate joc de ele.....
Rose pe 22 martie 2010 14:43
Îl apreciez foarte mult, mă bucur că i s-a oferit această onoare de a prezida Festivalul de la Cannes-este şi ca o recunoaştere a geniului său deosebit.
black-spider pe 22 martie 2010 14:52
Unul dintre cei mai originali regizori de la Hollywood, foarte buna alegere!bbbb
movie4 pe 22 martie 2010 15:35
merita!
colinx pe 22 martie 2010 16:30
Citez "Tim Burton - regizorul unor filme ca Sweeney Todd, Mars Attacks!, The Nightmare Before Christmas...". Tim Burton nu a regizat The Nightmare Before Christmas, acela este Henry Selick. Ati face bine sa va intre asta odata in cap!!!
ghost90 pe 22 martie 2010 16:51
este clar unul dintre cei mai buni si mai originali regizori..ar fi bine daca totusi ar prezenta la Cannes alaturi de Johnny Depp.
diannetho pe 22 martie 2010 19:52
Bun articol! :) sa vedem ce o sa iasa totusi la Cannes
copil nebun pe 11 aprilie 2010 21:08
Stau si incerc sa-mi imaginez cum ar fi aratat Harry Potter daca ar fi fost regizat de Tim Burton... probabil mult, mult mai bine...Cel mai tare regizor...Toata admiratia din lume pt el!
alexcretu75 pe 20 iulie 2010 16:10
Excelent articol.O felicit pe Gloria Sauciuc

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells