« Înapoi la pagina festivalului

Premiile Un Certain Regard

de Ştefan Dobroiu in 22 Mai 2010
Premiile Un Certain Regard

A doua secţiune competiţională ca importanţă a festivalului de film de la Cannes, Un Certain Regard, şi-a anunţat cîştigătorii. Din nefericire, România, care în ultimii cinci ani a obţinut un premiu la fiecare participare în această secţiune, pleacă acasă fără nici un trofeu, deşi a fost reprezentată de două filme, Aurora al lui Cristi Puiu şi Marţi, după Crăciun al lui Radu Muntean.

Trofeul Un Certain Regard pleacă în Coreea de Sud: câştigător este Hahaha, filmul lui Hong Sangsoo. Acesta a declarat că recunoaşterea juriului condus de Claire Denis reprezinta o încurajare pentru a merge mai departe în atît de dura, din punct de vedere financiar, lume a filmului. Hahaha spune povestea a doi prieteni, un regizor şi un critic de film, care-şi amintesc, la un pahar, momente plăcute dintr-o călătorie la un oraş de pe malul mării.

Premiul juriului, câştigat anul trecut de Poliţist, adjectiv al lui Corneliu Porumboiu, este câştigat anul acesta de Octubre, filmul fraţilor peruani Diego şi Daniel Vega. Octubre spune povestea lui Clemente, un tăcut patron de casă de amanet care se trezeşte pe nepusă masă cu un nou-născut, rodul unei foste relaţii, la uşă. Copilul o va face pe noua prietenă a lui Clemente să descopere plăcerile maternităţii, iar pe protagonist să afle ce înseamnă adevărata viaţă de familie.

Premiul de interpretare, cîştigat în 2006 de Doroteea Petre pentru Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii, le-a revenit anul acesta celor trei actriţe principale din Los Labios, tot un film sud-american, dar de această dată din Argentina. Regizat de Santiago Loza şi Ivan Fund, Los Labios le scoate în faţă pe Eva Bianco, Victoria Raposo şi Adela Sanchez în rolurile a trei asistente sociale care află cât de greu este să te integrezi în societate în timp ce-i ajuţi elementele defavorizate.

Duminică seară vom afla cine a câştigat trofeul cel mare al competiţiei, Palme d'Or.

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
gigi kent pe 23 mai 2010 03:18
ulcica nu merge des la purcica. vam zis eu.
Radu1711 pe 23 mai 2010 09:38
pacat ca nu am luat nimic

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells