« Înapoi la pagina festivalului

Palme d'Or s-a decernat!

de Gloria Sauciuc in 23 Mai 2010
Palme d'Or s-a decernat!

Palme d'Or a fost înmânat de Charlotte Gainsbourg filmului Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives, în regia lui Apichatpong Weerasethakul. Filmările au durat trei ani, spune regizorul şi a fost făcut cu un buget foarte mic. Weerasethakul mulţumeşte spiritelor şi fantomelor din Thailanda, fără de care nu s-ar fi putut face filmul. Povestea este a bătrânului Boonmme, care suferă de insuficienţă renală. Cum e practicant de yoga, simte cu precizie ce se întâmplă în interiorul corpului, şi îşi dă seama că va muri în 48 de ore. Chemându-şi părinţii, le cere să-l ia de la spital, pentru ca vrea să moară acasă. Ajuns acolo, Boonmee e întâmpinat de soţia defunctă, reapărută pentru a avea grijă de el. Reapare şi fiul său decedat, reîncarnat într-o maimuţă care apare din junglă.

Benicio del Torro argumentează alegerea juriulu, de vreme ce Burton pasează motivaţia:
"Modalitatea filmului de a trata unul dintre cele mai misterioase lucruri - moartea şi ce e dincolo de ea", a plăcut actorului, membru al juriului.

Alexandre Desplat spune că palmaresul a fost deschis cinematografului mondial, şi că nu a fost o alegere radicală, aşa cum sugerează o ziaristă la conferinţa de presă cu juriul.

 

Micky Bader este scurtmetrajul premiat cu menţiune anul acesta la Cannes, iar Palme d'Or pentru scurtmetraj  merge către filmul Chienne d'Histoire, de Serge Avédikian. "Aveam nevoie de premiul acesta, întrucât alţi regizori mult mai tineri au deja o mulţime de premii", spune regizorul. Premiul a fost anunţat de Atom Egoyan şi actriţa din Avatar, Michelle Rodriguez . "O selecţie formidabilă, diversă", spune Egoyan.

Caméra d'Or, aleasă din 24 de filme, merge la Año Bisieto, de Michael Rowe, film mexican. Premiul e dedicat de către regizor fiicei lui.

 Premiul juriului acordat filmului Un homme qui crie, al lui lui Mahamat-Saleh Haroun. Asia Argento a înmânat premiul.

Juriul prezidat de Tim Burton și format din actorii Kate Beckinsale, Giovanna Mezzogiorno, Benicio Del Toro, regizorul Victor Erice (El spirito de la colmena), plus Shekhar Kapur (regizor, actor, producător), Emmanuel Carrere (scenarist, regizor) şi Alberto Barbera (Directorul Muzeului Naţional al Cinema-ului, Italia),  a dat premiul pentru regie lui Mathieu Amalric, pentru al său Tournee, filmul despre un show neo-burlesque. Premiul pentru scenariu se acordă filmului Poetry, înmânat lui Chang-dong Lee.

Juliette Binoche a plecat cu trofeul pentru interpretare, datorită rolului din Copie Conforme; a mulţumit pe scenă, extrem de emoţionată, copiilor care i-au acceptat absenţa şi a reamintit de cazul lui Jafar Panahi, în greva foamei pentru că e ostatic în propria ţară.

Trofeului pentru interpretare masculină s-a acordat ex aequo lui Javier Bardem,  pentru Biutiful şi protagonistului din La nostra vita - Elio Germano. Primul o aminteşte printre cei cărora le mulţumeşte pe Penelope Cruz, iar al doilea dedică trofeul Italiei.

Salma Hayek înmânează Marele premiu la Festivalul de Film de la Cannes. Des hommes et des Dieux, de Xavier Beauvois primeşte diploma. A mulţumit celor care au inspirat filmul, în frunte cu fratele Christian, jucat de Lambert Wilson.

Premiul dat lui Amalric e motivat de Tim Burton - "un film plin de vitalitate, e primul pe care l-am văzut, dar care ne-a însoţit pe tot parcursul festivalului; sunt lucuri pe care le-am văzut în acest film şi nicăieri în altă parte".

Premiul Juriului dat filmului Un homme qui crie -  "această tragedie, ne-a emoţionat, spune Desplat, membru al juriului".

Tim Burton vorbeşte despre "o energie sacră, un entuziasm pentru cinema, o pasiune, o călătorie fantastică de care a avut parte văzând aceste filme pe care nu ar avea şansa să le vadă altundeva".

"Fiecare dintre noi am avut favoriţi care nu au obţinut premii", spune Burton ca răspuns la întrebarea despre lipsa lui Mike Leigh din Palmares.

 

 

 

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
iri_gh86 pe 24 mai 2010 11:30
cred ca o sa fie interesant de urmarit
Radu1711 pe 24 mai 2010 19:10
foarta tare
Blondie pe 25 mai 2010 10:42
Me mi-i se pare ca ne bagati prea mult Cannes pe gat, eu unu abea astept sa se termine. 90% din filmele castigatoare la Cannes raman in anonimat, sunt filme care se adreseaza doar unui anumit gen de public care este destul de redus. Anuntati si voi la final castigatori ca ajunge, ce e prea mult e prea mult. 7 din 10 stiri sunt despre cannes.
Scandarelli pe 25 mai 2010 12:42
Blondie draga, doar pentru ca tu esti analfabet si neuronul tau nu bate mai departe de prestatia domnitzei Megan Fox din Transformers, asta nu inseamna ca restul oamenilor care apreciaza filmul autentic reprezinta "un anumit gen de public care este destul de redus" dupa cum te exprimi dumneata. Pune mana si vezi niste filme bune, nu ti-e rusine sa iesi asa nepregatit din casa?
crysty_doom pe 25 mai 2010 14:24
sa il vedem...
kanibalo pe 25 mai 2010 21:27
francezii astea din cate filme bune scot la ei in tara,porcaria asta de premiere ii trage in jos.Toate sau aproximativ toate filmele premiate de astea,si nominalizarile de asemenea sunt de tot rasul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells