« Înapoi la pagina festivalului

Tudor Cristian Jurgiu reprezintă România la Cinéfondation 2013

de Gloria Sauciuc in 16 Apr 2013
Tudor Cristian Jurgiu reprezintă România la Cinéfondation 2013

Scurtmetrajul În acvariu, de Tudor Cristian Jurgiu, va reprezenta Universitatea Naţională de Teatru şi Film „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi, implicit, România, la Cannes, în secţiunea Cinéfondation a celebrului Festival.

Selecţia Cinéfondation din acest an numără 28 de filme, dintre care 14 de ficţiune şi patru animaţii, din 1550 de producţii de şcoală înscrise, provenind de la 277 de facultăţi de film din lumea întreagă.

În acvariu spune povestea lui George şi a Cristinei, care încearcă din răsputeri să se despartă, dar - se pare - nu reuşesc până la capăt.

Cele trei premii ale Cinéfondation vor fi acordate în cadrul unei ceremonii ce va precede proiecţia filmelor din palmares, vineri, pe 24 mai, în sala Buñuel a Palatului Festivalului din Cannes, preşedinta juriului Cinéfondation şi de Scurtmetraje fiind regizoarea Jane Campion.

Tudor Cristian Jurgiu s-a născut în 1984 la Mediaş. A absolvit Universitatea Naţională de Teatru şi Film „I.L. Caragiale”, secţia Regie de Film şi TV în 2009. A regizat trei scurtmetraje şi un documentar în timpul şcolii. În 2009 a realizat scurtmetrajul Nunta lui Oli, produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi câştigător al câtorva premii, printre care şi Cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Leeds. În 2012 a început filmările pentru primul lungmetraj – Câinele Japonez – tot cu sprijinul CNC.

Selecţia Cinéfondation reflectă diversitatea cinema-ului, punând accent pe calitatea muncii şcolilor mai puţin recunoscute decât pe referinţele tradiţionale, se stipulează în comunicatul oficial remis Cinemagia. Această lărgire a câmpului de investigare este semnificativ în acest an, cu o serie de şcoli selecţionate pentru prima dată şi o ţară, Chile, niciodată reprezentată până acum. Tudor Cristian Jurgiu va concura cu filme de şcoală provenind de la şcoli ca La Fémis (Franţa), FAMU (Republica Cehă), San Francisco State University (SUA), High Courses for Scriptwriters and Film Directors (Rusia), dar şi Karnameh Film School (Iran) ori CCC (Mexic).

Festivalul de Film de la Cannes a anunţat astăzi şi scurtmetrajele selecţionate în competiţie. În număr de nouă, acestea provin din Palestina (în premieră), Iran, Polonia, Belgia, Islanda, Coreea de Sud, Japonia şi Franţa. 3500 de scurtmetraje din întreaga lume au fost trimise selecţionerilor, reprezentând 132 de ţări diferite. Pe 26 mai Jane Campion va înmâna Palme d’or-ul pentru scurtmetraj.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 25 mai 2013 15:10
Nu stiam nimic de el, dar sper ca pe viitor sa reusesc sa ma interesez de el.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells