« Înapoi la pagina festivalului

Kristin Scott Thomas: „femeile îşi folosesc prezenţa ca pe o declaraţie de război"

de Gloria Sauciuc in 25 Mai 2013
Kristin Scott Thomas: „femeile îşi folosesc prezenţa ca pe o declaraţie de război"

În cel mai recent film al lui Nicolas Winding Refn, Only God ForgivesKristin Scott Thomas are cu o înfăţişare pe care nu am mai văzut-o pe marele ecran: este o combinaţie între Donatella Versace şi Lady Macbeth (fotografii la finalul articolului). Personajul ei, cu plete blonde, vestimentaţie sexy şi pielea bronzată, este capul unei organizaţii criminale şi, totodată, mama antieroului jucat de Ryan Gosling.

Actriţă a acordat joi la Cannes un interviu publicaţiei Cinemagia, într-un press junket cu cinci jurnalişti din mai multe colţuri ale lumii. În cadrul interviului a făcut o declaraţie de principii cel puţin incomodă, cu privire la utilizarea de către femei a propriului corp pentru a-i atrage pe bărbaţi, în societatea contemporană.

Redăm, mai jos, interviul integral, cu o prezentare a personajului pe care îl joacă actriţa în Only God Forgives.

Crystal (Kristin Scott Thomas) ajunge în Bangkok pentru a îngropa cadavrul fiului său. Femeia îl trimite pe Julian să-l găsească pe criminalul fratelui său şi să dezlănţuie iadul. Obsedat de Chan, „Îngerul Răzbunării„, Julian îl provoacă la un meci de box thailandez sperând ca atunci când îl ucide să găsească o eliberarea sufletească, însă Chang câştigă. Furioasă, Crystal plănuieşte acum o răzbunare sângeroasă.

Jucaţi personajul feminin principal, cel mai puternic şi în acelaşi timp sexy. A fost dificil?

Kristin Scott Thomas: Crystal nu e sexy, este anti-sexy. Însă puterea ei are conotaţie sexuală. Diferenţa de fizic a fost enormă, şi cea de fond: un personaj atât de întunecat, atât de viciat. A fost solicitant.

Felicitări pentru interpretarea extrordinară. Spuneţi-ne ce aţi gândiţi, ce aţi simţit, ce aţi făcut odată ce filmul s-a încheiat?

Kristin Scott Thomas: E la fel ca orice lucru  la fel de intens ca acest film care se încheie. Îţi ia ceva timp până treci peste el. Oamenii apreciază violenţa din film, dar pe mine nu mă atrage latura asta. Când am vazut filmul, am înţeles ca Nicholas filmează violenţa într-un mod senzual, parcă o erotizează. Deşi nu îmi place, văd un fel de frumuseţe în asta. Violenţa din personaje, care nu este doar fizică ci şi mentală, m-a făcut să-mi doresc ca - măcar la sfârşit - să spun ceva care să dovedească bunătate. Imediat ce s-a terminat filmul am fugit la cei dragi ai mei.

Crystal este un personaj fascinant, pentru că ea combină trăsături contradictorii. Are o latură masculină, e o femeie puternică, dar are şi o sexualitate debordantă. A fost viziunea lui Nicholas, viziunea dvs., sau o combinaţie între cele două?

Kristin Scott Thomas:  La început nu ştiam cum ar trebui să joc rolul cuiva care conduce o organizaţie criminală, a unei figuri din lumea interlopă. Era o perspectiva cu totul nouă. Mi s-a părut ciudată şi mai ales straină, aşa că am avut nevoie de o reprezentare a ei în carne şi oase, uşor de recunoscut, care să mă ajute să îmi croiesc drumul către personaj. Şi, în cele câteva luni în care mă pregăteam de film, am făcut o prezentare de modă, în care trebuia să joc rolul lui Donatella Versace. Felul în care se uita publicul la mine, bărbaţii, femeile, dar mai ales bărbaţii, era surprinzător. Era atât de diferit de felul în care se uită lumea la mine în mod normal.

Aceasta m-a făcut să conştientizez că femeile îşi folosesc prezenţa ca pe o declaraţie de război: e foarte violentă şi extraordinar de agresivă. Am conştientizat că dimineaţa, când îşi dă al zecelea rând de rimel, o femeie îşi zice în gand că doreşte „ca bărbaţii să mă răpeasca, vreau ca bărbaţii să mă dorească". Este o chestiune de putere, lucrul acesta se face conştient şi cu un scop clar: să-i atragă pe bărbaţi.

Vă este cunoscută aceasta atitudine şi din propria experienţă?

Kristin Scott Thomas: Nu! Pentru mine este cu totul străină, de parcă aş face acum skydiving.

Şi cum s-a ajuns de la acea prezentare de modă la personajul dvs., Crystal?

Kristin Scott Thomas:  I-am arătat pozele lui Nicholas şi i-am spus: uite, doar în felul ăsta pot să intru în pielea personajului. Trebuie să luăm totul la pachet. Pentru că este cu totul diferită de ceea ce sunt eu, şi numai arătând altfel decât arată Kristen pot s-o joc. Aşa că a fost confecţionată o perucă blondă, apoi a fost aplicat autobronzantul...

Dar privirea aceea pe care personajul dvs. o are?

Kristin Scott Thomas: Unul dintre bărbaţi a încercat să mă prindă şi să mă tragă la el, eram la un colţ de stradă, într-o pauză de filmări. După 15 minute, eram terorizată şi repetam în şir: nu pot s-o joc, nu pot, nu pot. Când ne-am întors la hotel, toată lumea râdea. Cel mai înfricoşător lucru, însă, mi s-a părut alegerea pe care o fac femeile de a provoca astfel de reacţii. Aşa am intrat în pielea acelei femei puternice şi agresive.

Crystal are o noţiune perversă despre maternitate. Cum aţi descrie relaţia pe care o are cu fiul ei?

Kristin Scott Thomas: Nu cred că este ceva real, este mai degrabă o fictiune, o viziune de coşmar asupra femeii. Este exagerată, nu realistă. Ea este o adevarată „mâncătoare de bărbaţi„: îi ucide şi îi devorează. E revoltător, dezgustător şi înfiorător. E ceva venit din coşmar, asta am simţit când am văzut filmul prima oară. Sunt genul de imagini care vin să te bântuie noaptea atunci cand creierul ar trebui sa se odihnească. Crystal e o mamă care îşi „castrează„ simbolic copiii.

Credeţi că, în realitate, răul suprem poate fi personificat de către o mamă? Pentru că personajul dvs. aşa este.

Kristin Scott Thomas: E posibil să poată fi. E o întrebare foarte dificilă.

Ca o contrapondere, care ar fi viziunea dumneavoastră despre maternitate? Spuneţi-ne şi despre relaţia pe care o aveţi cu copiii dvs.

Kristin Scott Thomas: Nu. Nu am de gând să povestesc despre experienţa mea ca mamă.

Vorbiţi-ne despre colaborarea cu regizorul

Kristin Scott Thomas:  Nicholas are gust şi creativitate. Şi-a depăşit propriile limite şi a reuşit lucruri incredibile. E ceva total de neimaginat. Lucruri de neimaginat se şi întâmplă în film. Nicholas a fost foarte entuziast, a avut toată încrederea în mine şi eu am avut toată încrederea în el. Am trecut prin acest coşmar împreună.

V-a plăcut filmul?

Kristin Scott Thomas: Dacă mi-a plăcut? Nu mi-a plăcut, dar am fost profund captivată de film, mi s-a părut straniu şi minunat de urmărit.

Cum a fost în Bangkok?

Kristin Scott Thomas:  Anumite scene s-au filmat la Bangkok pe timp de noapte şi am fost în locuri unde nu mai fusesem. Există multă prostituţie, multe lucruri pe care mai bine nu le-aş fi văzut. Există sărăcie, există bogăţie, oraşul este împărţit între bogăţie mare şi sărăcie lucie. Parcă totul acolo e mai vizibil, parcă sunt mai legate una de alta.

Vorbind de prostituţie, aţi avut o scenă în care unul dintre personaje este o prostituată. O trataţi cu duritate.

Kristin Scott Thomas: Este un gen de aroganţă tipic europeană. A oamenilor obişnuiţi să conducă lumea. Groaznic, oribil, ce e mai rău, ce e mai înfricoşător există în Crystal.

Vorbiţi de femeile care manipuleaza bărbaţii. Sunt femeile, de fapt, sexul tare?

Kristin Scott Thomas: A durat mult timp şi multe sacrificii pentru ca femeile sa obţină puterea. S-a parcurs un drum lung până aici.

Vă simţiţi într-o poziţie de putere? Ca persoană?

Kristin Scott Thomas: Cred că da, ca oricine, în anumite domenii. Însă situaţia mea este mult îmbunătăţită faţă de situaţia unei femei de acum cincizeci de ani. E uimitor.

(Copyright fotografii Cannes: MediafaxFoto)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 27 mai 2013 11:03
Ceva inedit, din ce se spune. E nevoie si de astfel de prestatii, care te intriga si te fac sa urmaresti filmul :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells