Tom Cruise, la 50 de ani

de Ştefan Dobroiu în 3 Iul 2012
Tom Cruise, la 50 de ani

Puţini sunt cei care îi pot ţine piept în ziua de azi lui Tom Cruise la Hollywood. De fapt, pentru mulţi fani, Cruise este probabil cel mai bun produs de export al ultimelor decenii. Devenit o adevărată comoară naţională în 1983, când apare în Risky Business, Cruise a reuşit să rămână în atenţie timp de trei decenii şi, în ciuda gafelor şi-a declaraţiilor riscante, steaua nu i-a apus deloc în ultima vreme. Află din materialul de mai jos câteva din punctele tari ale carierei actorului, dar şi despre planurile sale de viitor.

Scriam zilele trecute că mariajul său cu Katie Holmes e pe butuci şi că cei doi soţi care au ţinut atât de des prima pagină a ziarelor au decis să se despartă. Jocurile nu sunt deloc încheiate pentru Cruise, iar jumătatea de veac din cartea de identitate nu ameninţă deloc să-l pună pe linia moartă a Hollywood-ului, aşa cum se întâmplă cu atâţia actori trecuţi de o anumită vârstă. E de ajuns să-l vezi pe Cruise în Rock pentru totdeauna, premiera de săptămânile trecute aflată în continuare pe marile noastre ecrane, ca să vezi că posibilităţile de metamorfozare, dar şi aspectul tineresc sunt marile atuuri ale unei cariere pe care mulţi ar trebui s-o invidieze.

După ce apare în Risky Business, devine cel mai hot actor al generaţiei sale şi, chiar dacă anii '80 nu au fost lipsiţi de câteva decizii proaste, alegerile bune îl menţin în atenţie şi-i consolidează statutul de star al ecranului. Top Gun, apărut în 1986, a fost unul dintre cele mai profitabile filme ale tuturor timpurilor cu încasări de 40 de ori mai mari decât bugetul (355 de milioane faţă de doar 15), devenind cel mai mare succes al anului. În acelaşi an îi apare Culoarea banilor, unde joacă alături de Paul Newman, iar în 1988 dă iarăşi lovitura cu Rain Man. În 1989 apare Născut pe 4 iulie, filmul care i-a adus prima nominalizare la Oscar.

Interviu cu un vampir, franciza Misiune imposibilă, Jerry Maguire, Cu ochii larg închişi, Minority Report, The Last Samurai şi multe alte titluri îl fac pe Cruise să migreze de la comedie romantică la thriller, SF, action şi producţie de epocă, filmele sale impresionând adesea publicul, dar şi criticii. Îşi dublează succesul în actorie cu unul în producţie, devenind răspunzător şi garant pentru mare parte din filmele sale. Poate că nu ştii, dar Cruise este celebru pentru unele dintre cele mai profitabile contracte de la Hollywood, fiind considerat unul din extrem de puţinii producători de calibrul lui Steven Spielberg sau Jerry Bruckheimer, în stare să garanteze succesul unor investiţii de miliarde de dolari. De fapt, ruptura lui Cruise de studiourile Paramount, după o colaborare de 14 ani, se spune că ar fi fost provocată doar de simplul fapt că actorul, în urma unor negocieri la sânge, îşi adjudecase o prea mare parte din profiturile francizei Misiune imposibilă.

În 2006 se clasează pe cea mai înaltă poziţie în topul celor mai puternici actori compilat de revista Premiere. People, Empire, Forbes şi alte publicaţii populare îl includ adesea pe listele cu cele mai sexy, influente sau bogate celebrităţi.

Nu te aştepta ca lucrurile să se oprească aici. Anul trecut Mission: Impossible - Ghost Protocol încasează 700 de milioane de dolari în întreaga lume şi este unul dintre action-urile cel mai bine primite de către critică. Fii sigur că o să-l mai vezi pe Cruise în rolul lui Ethan Hunt. Dar până atunci o să-l vezi pe Cruise în Jack Reacher, un action inspirat de romanele lui Lee Child. Povestea se va învârti în jurul unui detectiv care investighează uciderea a cinci persoane de către un lunetist. Jack Reacher a fost înlocuitorul ales de Paramount Pictures atunci când World War Z, cel mai nou proiect al lui Brad Pitt, a fost amânat şase luni de zile pentru rescrierea scenariului şi refilmarea unor secvenţe.

Mult mai cunoscut decât Jack Reacher este Oblivion, noul SF al lui Joseph Kosinski (Tron: Legacy) şi titlu ce s-ar putea regăsi la anul pe lista celor mai aşteptate filme. Zilele acesta a fost făcut public şi sinopsisul oficial al lui Oblivion, care ni-l va arăta pe Cruise în rolul lui Jack, un fost soldat acum responsabil cu repararea dronelor de pe un Pământ în colaps după ce omenirea luptă împotriva unui inamic înfricoşător, de origine extraterestră. Când misiunea lui pe Pământul de nerecunoscut e pe sfârşite, descoperirea unei femei într-o navă prăbuşită la sol îl va face pe Jack să reconsidere tot ceea ce ştia despre conflagraţie, aruncându-i în acelaşi timp pe umeri soarta întregii omeniri. Oblivion este programat pentru lansare pe 19 aprilie 2013.

Care este filmul tău preferat din cariera lui Tom Cruise?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
aavramescu23 pe 3 iulie 2012 08:15
Are multe filme excelente, dar pot sa spun ca seria Mission impossible e seria mea preferata cu el. Mai are filme care mi-au placut extraordinar de mult Days of thunder, Top gun, Far and away, A few good men, The firm, Minority report, Collateral, The las samurai, Valkire, Knight and day chiarr si War of the worlds care din pct meu de vedere nu e asa reusit pt ca ma asteptam la altceva.
cristi23 pe 3 iulie 2012 13:02
sunt mai multe ar fi seria mission imposible,cel mai tare mi s-a parut mission imposible 2 dar si the last samurai........+mai are si alte filme foarte bune
Adry95 pe 3 iulie 2012 15:58
Arata destul de ok la varsta lui
catajedi pe 3 iulie 2012 18:01
imi placa foarte mult filmele lui Tommy Cruise, mai ales seria Mission Impossible. Nu arata destul de ok la varsta lui, ci arata fabulos, nici prin cap nu ti-ar trece ca are 50 de ani daca nu ai stii acest lucru. In opinia mea arata cam cu 10-15 ani mai tanar decat este. Singurul lucru care nu-mi place la el este religia lui, prostia de scientologie, decat adept al scientologiei mai bine ateu.
Singurul alt actor care are cam aceeasi grad de popularitate ar fi Johnny Depp, adevarul este ca si el arata destul de tanar pentru varsta lui si prezenta lui pe ecran mai ales in blockbustere (mai ales seria Piratii din Caraibe), garanteaza succesul filmului. Tot din aceeasi generatie de actori si cu foarte mare popularitate ar mai fi Brad Pitt, Robert Downey Jr. si chiar Antonio Banderas, care se bucura si ei de foarte mare succes si apreciere.

MNarcis pe 3 iulie 2012 19:13
Arata mai bine ca la 25 de ani, daca va uitati la Rain Man si apoi va uitati si la Rock of Ages, Mission: Impossible Ghost Protocol sau Knight and Day, cu siguranta o sa fiti de acord cu mn (ma jur ca omul asta intinereste nu invers). Sper sa il vad in cat mai multe filme si ii urez viata cat mai lunga.
catasmile17 pe 3 iulie 2012 19:57
un actor foarte bun, care are in cariera lui niste filme exceptionale.
Sapientia pe 3 iulie 2012 20:22
Probabil ca i se trage de la canapeaua magica a lui Oprah.
cosmin742000 pe 3 iulie 2012 21:22
Dupa cum zice si inceputul articolului un excelent produs de export .Eu adaug si atat , intrucat nu am vazut la el deloc talent actoricesc , nici macar in Rain Man (acolo tot filmul il face Dustin Hoffman).Intr-un singur film mi-a placut Tom Cruise cum a jucat: : Collateral.
alex_il_fenomeno pe 26 iulie 2012 14:08
se mentine inca in forma ! la mai multe , Tom !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells