Shahrukh Khan, rege la Bollywood

de Ştefan Dobroiu în 1 Nov 2011
Shahrukh Khan, rege la Bollywood

A apărut în peste 70 de filme în două decenii de carieră, iar multe dintre producţiile sale s-au clasat pe primul loc în topul încasărilor. Pentru milioane de familii din India, a renunţa la o masă într-o zi pentru a merge la unul dintre blockbusterele sale este un lucru firesc. Popularitatea imensă a actorului l-a transformat în "regele Bollywood-ului", cum este adesea supranumit. Dar Shahrukh Khan nu se opreşte aici: vrea să cucerească Hollywood-ul şi tocmai i-a apărut RA.One, cel mai scump film realizat vreodată în India.

După câteva apariţii apreciate în seriale de televiziune, Shahrukh îşi face debutul pe marele ecran în Deewana. Se întâmpla în 1992, iar debutul nu a trecut deloc neobservat: deşi are un rol secundar, actorul primeşte trofeul Filmfare, Oscarul indian, pentru Cea mai bună descoperire a anului.

Aflat la începutul carierei şi încă necunoscut publicului larg, viitorul rege al Bollywood-ului acceptă un rol principal în Maya Memsaab, o producţie inspirată de romanul Madame Bovary al lui Flaubert. La premieră scandalul este în floare: în ciuda tradiţionalismului extrem din producţiile de la Bollywood, unde cele mai mari poveşti de dragoste se consumă fără ca protagoniştii să schimbe măcar un sărut, Khan apare aproape gol în câteva scene de sex, considerate prea explicite de către cenzorii indieni, care cer ca filmul să fie remontat.

Actorul nu se opreşte aici: refuză să îmbraca haina eroului de serviciu de la Bollywood, iar în 1993 apare în două roluri negative în două filme care nu respectă reţeta atât de familiară a dramelor indiene. În Darr Khan îl interpretează pe Rahul, un bărbat îndrăgostit nebuneşte de soţia celui mai bun prieten al său şi gata de orice pentru a-i despărţi. Filmul a fost un succes, iar rolul lui Rahul a primit un trofeu Filmfare.

Până în 1995 Shahrukh Khan se transformă într-unul din tinerii actori de primă mărime de la Bollywood. Este şi anul când două dintre filmele sale, Karan Arjun şi Dilwale Dulhania Le Jayenge (adică The Big Hearted Will Take the Bride), devin cele mai populare premiere ale anului în India. DDLJ, cum este prescurtat al doilea titlu de către cinefili, încă este producţia cu cea mai îndelungată prezenţă în circuitul cinematografic indian: în 2011 încă rulează neîntrerupt în cinematografele de pe subcontinent. Despre Khan s-a zis că în acest film reinventează eroul romantic, energia lui debordantă devenind un standard printre tinerii actori de la Bollywood.

Pardes, o dramă socială despre un indian emigrat care vrea să-şi caute mireasă în India, şi comedia dramatică Dil To Pagal Ho (Inima-i nebună), ambele apărute în 1997 arată uşurinţa cu care Shahrukh Khan poate schimba genurile. Comedia a devenit al doilea cel mai profitabil film al anului în India, iar în 1998 lucrurile stau şi mai bine: Kuch Kuch Hota Hai (Something Happens) devine campionul anului şi rămâne unul dintre cele mai iubite filme indiene ale tuturor timpurilor.

În următorii ani Shahrukh Khan îşi consolidează poziţia la Bollywood cu Kabhi Khushi Gabhie Gham..., un alt campion la încasări şi primul film indian care are parte de o premieră în Germania. Devdas, lansat în 2002, îi aduce nenumărate premii, multe publicaţii internaţionale (printre care revistele Empire şi Time) salutând producţia semnată de Sanjay Leela Bhansali drept una dintre cele mai bune ale anului. În 2004 ajunge iarăşi pe locul întâi cu Veer-Zaara, iar în 2006 filmul său Kabhi Alvida Na Kehna devine producţia indiană cu cel mai mare succes peste hotare. Un an mai târziu îşi bate recordul cu Om Shanti Om, un film important şi pentru că provoacă interesul marilor festivaluri de film: premiera are loc la Berlin, iar efectul se va face resimţit foarte repede, multe evenimente de gen, printre care şi festivalul Transilvania, organizând secţiuni indiene.

În 2010 apare My Name Is Khan, a şasea colaborare cu una dintre cele mai populare actriţe ale Indiei, Kajol, şi unul dintre cele mai lăudate roluri din cariera lui Khan. Actorul îl interpretează pe Rizwan Khan, un bărbat musulman care suferă de sindromul lui Asperger şi care este arestat de autorităţile americane în isteria provocată de atentatele de la 11 septembrie. Drama a devenit cea mai de succes producţie indiană a tuturor timpurilor în afara graniţelor Indiei, incasând aproximativ 40 de milioane de dolari.

În octombrie 2011 Shahrukh Khan se autodepăşeşte din nou: joacă în cea mai scumpă producţie realizată vreodată în India, Ra.One. SF-ul 3D a fost lansat pe un număr record de ecrane, 5.000 din întreaga lume, reuşind să-şi acopere bugetul de 40 de milioane de dolari în doar cinci zile. Are toate şansele să devină cel mai popular film indian al tuturor timpurilor, chiar dacă părerile criticilor au fost împărţite.

Care este filmul tău preferat cu Shahrukh Khan?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
girlprinceton pe 1 noiembrie 2011 08:56
Intradevar, are cateva filme, sa spun ,emotionante. In rest nu prea ma las cucerita de filmele indiene:).
Barbaru pe 1 noiembrie 2011 12:32
pai filmele Romanesti sunt de 10 ori mai tari decit toate filmele indiene la un loc .


p.s. parerea mea .

alex_il_fenomeno pe 1 noiembrie 2011 14:19
acesta si cu Salman Khan , de departe cei mai titrati actori indieni .
doinarac pe 1 noiembrie 2011 14:32
OK aici avem un "rege": Shahrukh Khan, rege la Bollywood

Iata ca mai avem o "stea" :
Mikey Rourke a primit luni, 31oct, o stea pe Hollywood Walk of Fame din Los Angeles, celebrul actor american declarând că îi dedică această distincţie bunicii lui.

cristi88 pe 1 noiembrie 2011 16:04
bollywuudu e o mizerie
Simona-Niculescu pe 1 noiembrie 2011 21:21
Preferatele mele sunt: Kabhi Khushi Gabhie Gham, Karan Arjun si, bineinteles Devdas.
Bayard pe 2 noiembrie 2011 00:41
Eu am fost intotdeauna socat de cat de asemanatoare sunt gusturile indienilor si ale civilizatiei europene, "vestice" in ce priveste femeile.... si atat de diferite cand vine vorba de barbati......
pufa1pufa2 pe 7 noiembrie 2011 10:17
Am vazut TOATE filmele lui SRK iar radiografia activitatii de aproape 20 de ani este foarte obiectiva.
Primul film cu el l-am vazut in 2003 - ASHOKA - un film istoric DEOSEBIT, moment in care habar nu aveam cine este SRK.Pur si simplu nu-mi venea sa-mi cred ochilor ce bine poate interpreta un actor indian.
Dupa aceea , vazand toate cele 71 de filme ( mai exact) am ajuns la concluzia ca la capitolul interpretare indienii au un avans considerabil fata de celelate natii.
Problema lor ( de fapt problema noastra ) este ca ei se raporteaza intotdeauna la setul de valori specific zonei , lucru pe care noi vesticii il intelegem si digeram poate mai greu
Fie ca recunoastem sau nu , cinematografia indiana nu poate fi considerata mai buna sau mai rea decat Hollywood-ul cu care o comparam tot timpul.
Fiecare isi are segmentul sau de audienta
Iar SRK este o mare personalitate din toate punctele de vedere: este un actor deosebit , un om de afaceri remarcabil , ca sa nu mai vorbim de recunoasterea internationala a meritelor sale in domeniul cultural , recunoastere oferita de guvernul francez si german precum si titlul de Doctor in cultura oferit de o prestigioasa universitate din UK - Bedfordshire University
Asadar si din punctul meu de vedere SRK este si va fi regele Bolywood-ului

kakapiciu pe 12 februarie 2012 18:41
RA. One evident, lam vazut recent si mia placut foarte mult!
VictoriaGeorgiana pe 22 august 2012 17:49
Dragoste cu scantei e filmul meu favorit(Dliwale dulhania le jayenge e titlul original)
RoxanaBordei pe 30 august 2012 21:36
Toate filmele pe care le`am vazut cu Shah Rukh Khan au fost bune, chiar foarte bune, unele merita numite "capodopere" .Este meritul lui, trebuie apreciat!
sabit_tatiana pe 6 iunie 2015 00:44
Toate filmele pe care le-am vazut,cu Shah Rukh Khan sunt foarte foarte bune.

Este un actor devotat munci sale,dar cel mai inportant stie sa aprecieze oamenii .

elena_rodica_lupsan pe 11 noiembrie 2017 22:51
Va spun cu mana pe inima ca am vazut diverse filme indiene cu diversi actori si am urmarit si alte tipuri de filme .Dar ce ma impresionat foarte mult este ca SRK este asa de simplu si comunica cu fanii lui .Am vazut 2 sau 3 filme cu el si asta pe cand ma aflam in Romania. de mentionat ca eu sunt de cativa ani in Italia si aici am reusit sa vad un film cu SRK care se numeste Asoka .Ma cucerit imediat modul sau de cum a facut acest film si am inceput sa caut in mod special filmele care sunt facute cu acest superstar ceea ce ma impresionat este ca am vazut diverse programe si am ramas uimita de cum se comporta cu persoane bolnave si cum ii trata in mod onest .Acest fapt a acestui superstar ma facut sa devin o admiratoare chiar o fana a lui ,nu aveam o orientare spre el dar cred si sunt sigura ca este unicul OM din mileniul nostru care chiar daca este un bogat nu este un om care se tine maret si comunica cu publicul si se implica sentimental in suferinta celor bolnavi respecta femeile ,copiii si batrani .Daca faceti caz sa vedeti veti spune ca intradevar merita sa ise zica REGELE filmelor indiene .merita sa fie iubit si apreciat si respectat cu toata inima.Atata am avut de spus si de comentat sunt o femeie de origine romanca si traiesc intr-o tara straina si cu ajutorul internetului urmaresc filme indiene si in mod special cu acest superstar.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells