PRIMA CRONICĂ: Harry Potter 7

de Ştefan Dobroiu în 5 Nov 2010
PRIMA CRONICĂ: Harry Potter 7

Există o expresie cât se poate de nimerită pentru a descrie aşteptatul Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea I, "liniştea dinaintea furtunii". Şi dacă liniştea arată aşa atunci murim de nerăbdare să vedem furtuna! Chiar dacă are un ritm mai lent decât părţile anterioare, Harry Potter 7 face toţi banii compensând lipsa acţiunii cu umor, tensiune şi multă, multă expresivitate. Personajele mult mai mature (adio hormonilor care transformă partea anterioară într-o melodramă dulceagă), ca şi consistentele vizite în lumea Încuiaţilor (adică a noastră) dau noii aventuri a lui Harry, Hermione şi Ron un aer exact cât trebuie de sumbru.

După dezamăgitorul Harry Potter şi Prinţul Semipur, regizorul David Yates îşi lasă în sfârşit personajele să crească: un pericol de moarte pluteşte în aer, iar cei trei prieteni se vor trezi singuri împotriva tuturor în încercarea de a găsi ultimele bucăţi din sufletul lui Voldemort pentru a-i lua acestuia nemurirea şi salva tot ceea ce le este drag. Atmosfera e din ce în ce mai sumbră, iar apariţiile tot mai dese ale principalului villain nu fac decât să-ţi reconfirme pentru a nu ştiu câta oară că o confruntare finală este iminentă. Acum este evident că nimeni şi nimic nu se mai află în siguranţă, căci Voldemort şi acoliţii lui controlează Ministerul Magiei, iar eforturile lor de a  arunca lumea în teroare sunt duse fără ascunzişuri.

Cel mai interesant aspect al noii părţi este evoluţia celor trei protagonişti. În urma unui atac devastator al Devoratorilor Morţii, Harry, Hermione şi Ron îşi dau seama că sunt singurii în stare să îndeplinească misiunea trasată de Dumbledore: descoperirea horcruxurilor Lordului Întunecat şi distrugerea acestora. Atmosfera animată de la Hogwarts rămâne doar o amintire, ca şi Vizuina familiei Weasley sau casa de pe Privet Drive, de la al cărei ungher de sub scară Harry îşi ia rămas-bun de parcă ar şti că-l părăseşte pentru totdeauna. A venit vremea pentru întinderi nesfârşite de stânci, pentru păduri înzăpezite şi pentru un adevărat slalom printre locurile unde s-ar putea afla ultimele horcruxuri ale lui Voldemort.

Deşi anumite momente sunt tratate pe repede înainte (fuga propriu-zisă de pe Privet Drive de la începutul cărţii are parte de doar câteva minute în film, dar compensează cu un preludiu ultra-amuzant, cel al "multiplicării" lui Harry), iar altele par folosite doar pentru a aduce partea a şaptea la greu justificabila durată de aproape 150 de minute, Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea I excelează la capitolul atmosferă şi dramatism. Când ai trei personaje în vârf de munte nu mai poţi lua ochii spectatorilor cu vrăji şi mici certuri ca la Hogwarts, prin urmare Yates se bazează pe Daniel Radcliffe, Emma Watson şi Rupert Grint şi bine face, căci furtul medalionului lui Salazar Viperin (sau Slytherin, dacă eşti anglofil) şi încercarea de a-l distruge le dă celor trei ocazia să arate că sunt actori în toată puterea cuvântului.

Şi nu doar ei, căci tensiunea în continuă creştere afectează pe toată lumea, din ambele tabere. Helena Bonham Carter fură câteva scene în rolul unei Bellatrix Lestrange cu totul dezlănţuite (şi mortale, pe deasupra), pentru care capturarea lui Harry capătă o importanţă capitală, Ralph Fiennes este mai intens (şi, cel mai important, prezent) ca niciodată în rolul maleficului Voldemort, iar Jason Isaacs are parte de o ocazie nebănuită în cel al lui Lucius Malfoy. La nouă ani de la prima sa apariţie în rolul maestrului Ollivander, John Hurt este din nou creatorul de baghete, iar dintre noile achiziţii ies în evidenţă Bill Nighy în rolul ministrului magiei Rufus Scrimgeour şi Rhys Ifans în cel al încercatului Xenophilius Lovegood, tatăl Lunei.

Poate că HP7 nu stă minunat la capitolul efecte speciale (mi-au displăcut în mod special "viziunile" din medalionul lui Viperin), dar arată că Yates are un excelent ochi pentru animaţie. Legenda talismanelor morţii este povestită într-un captivant scurtmetraj animat numai bun să mai pună o piatră în constructiva mitologie a romanelor scrise de J.K. Rowling. Până la urmă, partea a şaptea a francizei subliniază exact spiritul cărţilor şi precizează încă o dată despre ce este vorba în universul Harry Potter, bunătate, prietenie şi înţelepciune. Marele merit al peripeţiilor lui Harry, Hermione şi Ron (atenţie, toţi plătesc cu sânge lupta lor împotriva lui Voldemort!) din filmul ce se lansează în România pe 26 noiembrie este că te fac să înţelegi o dată pentru totdeauna de ce eroii şi-ar da şi viaţa pentru ca răul să nu câştige.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
adhpliz pe 5 noiembrie 2010 18:37
woooooow................. abia astept sa apara filmul .... aaaaaaaah sunt atat de entuziasmata !!!!!!!!!
danyx493 pe 5 noiembrie 2010 19:05
da, si eu!...dar nici chiar asa:))
Iamsaved pe 5 noiembrie 2010 19:21
Nu mai am rabdare!
victor_neo75 pe 5 noiembrie 2010 19:30
Sincer ultimele doua filme din seria Harry Potter mi s-au parut doar medii (nota 6/10 la ambele), probabil datorita regizorului britanic David Yates care confunda momentele dramatice si de atmosfera sumbra cu un ritm mai lent fata de primele 4 filme Harry Potter (preferatele mele raman al doilea si al treilea: "Harry Potter and the Chamber of Secrets" (2002) si mai ales "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban" (2004))!

Astept mai degraba "The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Down Treader" (mi-a placut cum a fost realizat anteriorul "The Chronicles of Narnia: Prince Caspian" (2008)) din 10 decembrie in cinematografe, decat "Harry Potter 7: partea I" !

Barbaru pe 5 noiembrie 2010 20:20
stefan sincer felicitari pentru asa o cronica,mai rar asa conturat si explicit fara detalii si plin de forma fara contur .daca pina acum asteptam lejer sa apara filmul dupa asa cronica nu mai pot de nerabdare .
georgeccc pe 5 noiembrie 2010 20:34
adhpliz ....vezi sa nu te uzi !!! Ce draku mai aste e film harry plm...un film de 2 lei..
cavallioty pe 5 noiembrie 2010 20:52
mai invata sa te exprimi inainte sa comentezi ceva
omserios pe 5 noiembrie 2010 21:27
Unii (multi) dintre useri ar fi trebuit sa dea un test de educatie inainte de a putea sa-si creeze contul.
fire2ice pe 5 noiembrie 2010 21:29
Draga Stefan Dobroiu, cronica ta este cam...agramata :P
AeroX pe 5 noiembrie 2010 21:29
@georgeccc, stii ce e ala un troll in lumea lui Harry Potter? Tocmai ai scris tu ca unul! Film de "2 lei"? Pai 4 filme din serie(desi ma astept la ceva si de la hp7) au avut nominalizari la Oscar! Nu mai imprastia ineptii pe aici degeaba. E prea evident ca n-ai urmarit cu atentie vreun film.
@adhpliz, si eu astept filmul cu sufletul la gura, dar nu ma apuc sa scriu "aaaaaaaah" si "woooooow" sa arat lucrul asta, ca cineva ca georgeccc vede altceva, similar cum se intampla pe la paginile seriei Twilight. E cam pueril ce ai facut.
@StefanDo, cronica ma bucura, as trage concluzia ca filmul va multumi multa lume, dar se pare ca ai dreptate cand zici ca e prima cronica, cum asa? Am tot cautat review-uri pe net si din afara si cam nimic :D Chiar m-ai facut curios...cum l-ai vazut asa devreme? O minte curioasa e o minte sanatoasa :D

copil nebun pe 5 noiembrie 2010 21:53
Asa cronica mai rar. toate felicitarile mele, Stefan. La mai multe! Dar cu tot respectul... intr-o privinta nu sunt de acord cu tine. Harry Potter si printul Semipur mi-a placut la nebunie. In opinia mea nu a fost deloc dezamagitor, dar ma rog... fiecare cu parerea lui. Oricum, toata admiratia mea pentru aceasta descriere. Ce sa mai spun? De-abia astept filmul!
georgeccc pe 5 noiembrie 2010 22:04
AeroX Cati ani ai ?

Asta numiti voi film bun ?

Alex4Fun90 pe 5 noiembrie 2010 22:15
georgeccc - daca nu-ti place tie asta nu inseamna ca nu-i un film bun !! Da , parerea mea e ca Harry Potter se numara printre cele mai bune serii din ultimul deceniu . Abia astept sa-l vad , imi voi face rezervare la avanpremiera
cetateanu pe 5 noiembrie 2010 22:31
O poveste buna pacat ca se termina.
AeroX pe 5 noiembrie 2010 22:58
Poate ca sunt sau nu sunt mai in varsta decat tine, georgeccc. Nu e necesar si suficient sa-mi spun varsta ca sa-ti faci tu o parere.

Defineste tu "film bun", cinefilule cu TOP250 IMDb, ce esti. Acest fim Harry Potter e fenomenul unei generatii(nu doar de copii), habar n-ai cat de mult a insemnat aceasta serie de filme in genul Fantasy/Adventure, gen de filme al carui fan tu sigur nu esti ori ai prea multe prejudecati si frustrari cu seria HP si ai refuzat sa vezi vreun film! Chiar si Obama apreciaza HP sau chiar Bill Gates, Oprah, si multe alte nume mari!

Sa-ti dau un citat de undeva, caci banuiesc ca tu consideri filmele mai realiste capodopere, iar cele fantastice cam de "2 lei":

People who view fantasy as second rate or childish are usually people who don't read or understand it. I like to tell them that good fantasy is social commentary combined with good storytelling - Tolkien, C. S. Lewis, the Oz stories and so many others. Sure, the stories take place in an imaginary world. But those worlds mirror our own and tell us things about ourselves that need to be said and understood. I also like to tell them how often other forms of literature use fantasy as the bedrock of their own stories. Fantasy transcends its own form in wider scope than any other type of writing.

Terry Brooks

georgeccc, Harry Potter nu e doar un film, e un fenomen! In plus, tu comentezi acum la pagina unui film care inca nu s-a lansat, probabil te raportezi acum la filmele precedente, pe care oricum nu le-ai vazut. Orice om care a vazut si a inteles cu ce se mananca seria Harry Potter nu poate sa zica ca aceste filme sunt de "2 lei". Ia citeste macar cronica de pe aceasta pagina, mai ales pe la sfarsit unde precizeaza despre ce e vorba in aceasta serie. In multe filme e vorba despre asa ceva, dar felul in care ti se arata asta conteaza si mai mult.

superdepeche pe 6 noiembrie 2010 00:20
lumeeeeeeeeeee ma ia capu'
abia astept sa-l vad

floareaciprian pe 6 noiembrie 2010 03:17
cum ai facut cronica ati avut acces la film? :D
kiki05 pe 6 noiembrie 2010 14:21
E plina lumea de oameni care recunosc ca le place Harry Potter, si de oameni carora le place dar sunt prea prosti si ignoranti sa recunoasca.
Eu am crescut cu Harry Potter si mi-a placut de la inceput (am 23 ani). Recunosc ca nu toate scenele au fost pe gustul meu, dar asta nu inseamna ca nu au fost reusite, sau nu au fost jucate perfect. Am citit cartile si nu mi se pare prea denaturata actiunea. Totul e respectat pe cat posibil.
Felicitari pentru cronica, e foarte reusita. Asteptam cu sufletul la gura data de 26 noiembrie ca sa-i putem urmari din nou pe cei trei.
Si pentru cei ce comenteaza aiurea, am un sfat: "Daca te consideri asa de bun si de destept, de ce nu-ti exprimi tu propria parere (pe lung, nu doar 5 cuvinte prescurtate din zgarcenie); fa tu o cronica, scrie o carte sau produ un film. Si atunci cand iti critica lumea munca, o sa vezi cum te simti."

danymury pe 6 noiembrie 2010 14:59
ms ptr cronica stefan, astept cu nerabdare sa vad cum joaca cei trei
septick pe 6 noiembrie 2010 16:43
Mai, Stefane, mai, ce pretentii de critic de prima mana ai, facand dezacorduri ("MI-A(u) displacut ..... viziunile...). Nu spun ca sa mai gresesti este inevitabil, dar pe tine de multe ori te vad gresind. Ca sa nu crezi ca fac mare caz din asa ceva, mai faci si repetitii, cu acel "pluteste in aer", care-i din cale afara de deranjant.
Mai revizuieste-ti si tu cronica inainte s-o publici ;) In rest a fost Ok, dar asta-s eu... imi place sa depistez greseli :D.

Ah - si o intrebare - cum ai vazut filmul, asa din timp? Stiu ca rasfatatii si privilegiatii de voi, criticii, au placerea de a savura mai devreme unele din cele mai asteptate filme... dar, totusi.... de acum?

Leontzik pe 6 noiembrie 2010 18:38
Ceva ce merita vazut.
trustme pe 6 noiembrie 2010 19:34
super tare abia astept sa il vad .. bine ca nu e 3d :D il strica rau de tot daca bagau 3d-ul .. cu 2-3 efecte si mai mult te ustura ochii
deia deia pe 6 noiembrie 2010 19:53
doamne abia astept sa apara!harry potter e cel mai fain film!e si comeie si actiune ,aventuri,fantastic,romantic si poate si putin triller !mas uita la el oricand chiar dak lam vazut de cel putin 13 ori fiecare parte:D
cumva pe 6 noiembrie 2010 20:33
pare tare krek ko sal vad
MirceaCeaTanara pe 6 noiembrie 2010 20:59
Abia astept sa apara si sper sa nu fiu dezamagita.Oricum ar iesi filmul, cartea este grozava, mi-a placut mult!
thequeenm pe 6 noiembrie 2010 21:27
Si eu ma intreb, ca si multe alte persoane care au comentat la aceasta pagina, cum ai reusit sa vizionezi filmul atat de devreme?

Sunt de acord cu AeroX, franciza Harry Potter e un fenomen, fie ca o recunoastem sau nu. Si cred ca succesul acestor carti si filme se datoreaza in mare masura si acelor asa numiti "hateri" care prin comentariile lor, mai putin placute de persoanele care le-au urmarit/citit cu placere, au contribuit la faima acestora.

floareaciprian pe 7 noiembrie 2010 03:14
ne ne faci si noua o copie la film? o urcam pe FL ;))
floareaciprian pe 7 noiembrie 2010 17:13
vinci nu stiu cum ai ajuns la aceste concluzii dar 90% dintre fani adora cel mai mult ultima carte.
harrycineastul pe 7 noiembrie 2010 21:11
aerox nuj deunde ai aparut da esti tare tata total deaccord cu tine , da ma rog ,mucosi ca istia gasesti peste tot
de abia stept filmul !

CoDrYn17 pe 7 noiembrie 2010 21:31
supeer traileru ...si abia astept sa vad fimul...!!!
EstrellaAzul pe 7 noiembrie 2010 22:49
Pfoaaai..sunt fana de cand eram mica.. Acum am 20 de ani :D ..Si inca imi place Harry Potter.. M-a prins povestea..iar cartea 7 mi se pare cea mai buna dintre toate. Sper ca si filmul sa fie la fel . Abia astept sa merg la cinema sa il vad !
EstrellaAzul pe 7 noiembrie 2010 22:54
Ah..nici eu nu sunt de acord ! Nu mi s-a parut o dezamagire " Harry Potter si printul Semipur " ..probabil ca vi s-a parut asa pentru ca nu ati citit cartea :D
Mie mi se pare ca au redat in film, exact ce era in carte. ( bine, cu mici exceptii )

vio pe 9 noiembrie 2010 17:53
Prima parte a filmului este super. desi parerea mea e ca ar fi putut sa mai lungeasca putin partea de inceput ... Pentru cei care inca nu stiu filmul e de ceva vreme pe net ... trebuie sa cauti :) ... partea mai putin placuta e ca nu are inca subtitrare in romana(poate exista dar eu nu am gasit-o), in rest totul e perfect...
cornel pe 9 noiembrie 2010 17:58
app am si eu o dilema "apologeul la atins co oridnul phoenix" Ce inseamna "apologeu"????
floareaciprian pe 12 noiembrie 2010 13:00
vio taci frate din gura ca nu e nicaieri pe net. nici macar cam
silvia23 pe 25 noiembrie 2010 18:58
l-am vazut deja....mi s-a parut genial...a fost exact cum mi-am inchipuit...merita de privit!
rrs85 pe 25 noiembrie 2010 20:38
7 sa fie cu noroc ;D
Kalrak pe 25 noiembrie 2010 21:02
cred ca merita vazut !?!?!? dar to heri poster ramane
Ruben pe 25 noiembrie 2010 23:50
Cica film de 2 lei,apai georgeccc daca acest(e) film(e) sunt de 2 lei mai bine te duci tu si uitate la:Hannah Montana,Naruto,pokemon sau mai stiu eu la ce.Cand te uiti la un film varsta nu conteaza de exemplu,la un om de 40 de ani poate sai placa un film pentru copii de 7/14 anii sau invers.Eu maine ma duc la cinematograf sa-l vizionez,sper sa fie grozav ca celelalte partii!
MissBlossom01 pe 26 noiembrie 2010 14:52
@georgeccc,nu stii ce-i aia un film bun.
Abia astept sa vad filmul,dupa majoritatea review-urilor pe care le-am citit e un film foarte bun.
Cel putin cartea a 7a e extraordinara si diferita.

Piratu pe 26 noiembrie 2010 15:20
O sa ma duc la cinema,suta la suta merita vazut
deia deia pe 26 noiembrie 2010 16:01
am doar o chestie de zis: :X love harry potter :X
EstrellaAzul pe 27 noiembrie 2010 00:38
L-am vazut astazi la cinema ! A fost bestial ! Abia astept partea 2.
kalamity pe 27 noiembrie 2010 11:53
nu credeam ca o sa spun asta vreodata dar partea aceasta este unul din cele mai bune filme pe care le-am vazut vreodata.nu se compara cu celelalte parti, care sunt foarte departe de ce s-a realizat in acest film....jocul actorilor este absoult sublim efectele la fel iar povestea e fluenta si foarte bine pusa in scena...dupa parerea mea candideaza serios cu inception pentru filmul anului.
amalius2000 pe 27 noiembrie 2010 12:16
Aceasta prima parte din filmul cu nr.7 dupa mine este cu adevarat mai buna decat celelalte filme ale francizei .Sa speram ca si partea a doua va fi la fel de buna si spor la asteptare
Solis reloaded pe 27 noiembrie 2010 19:01
Frate ce buna e Hermione,cea mai tare faza a fost cand s-a sarutat cu Harry.Tipau unii din spate "ba asta e film de copii sau ce drak".
Liviu pe 27 noiembrie 2010 19:18
@kalamity : Se vede ca esti un pusti de 10 ani care isi doreste sa ajunga ca harry potter cand va fii mare. Probabil de Inception ai ajuns de la prietenii tai cum ca ar fi genial si te ai gandit ( tu si cu magicienii ) sa l compari cu acest film, in plus acest film nu are cum sa candideze pt cel mai bun film al anului. Dar cine stie daca convocati voi un consiliu al magicienilor , probabil il veti face sa castige.Who knows?:-??
Credis pe 27 noiembrie 2010 20:02
Liviu, tu ai mai mult la cum te exprimi?
moonlily pe 27 noiembrie 2010 23:15
Mie imi plac toate filmele. Recunosc, nu toate sunt foarte bune dar au farmecul lor.
In ceea ce priveste partea I, ,,abea'' astept sa-l vad.

reve pe 28 noiembrie 2010 03:51
la inceput e amuzant apoi nici nu mai observi,dar la un moment dat iti ridici un semn de intrebare: inca mai exista persoane care nu si-au dat seama pana acum ca, cel putin pe acest site, oamenii se respecta si ideile eventual se critica.
skarin pe 28 noiembrie 2010 15:06
"arată că Yates are un excelent ochi pentru animaţie".. partea aia nu a fost regizata de yates ci de ben hibon.
AeroX pe 28 noiembrie 2010 15:50
@skarin, true! :)
kalamity pe 28 noiembrie 2010 15:53
@liviu esti bagator de seama sau cum?se vede ca nu prea gandesti, din moment ce tu crezi ca numai copii pot aprecia acest film...ia zi frate daca tot esti asa bun critic de film si te pricepi in domeniu de ce nu ar putea candida aceasta parte la categoria cel mai bun film...pot sa-ti garantez ca va fi 100 la 100 nominalizat la aceasta categorie....in plus dupa cum vorbesti am impresia ca nu ai vazut filmul...dar in schimb ai idei preconcepute...ori nu-ti place genul ori esti un troll ordinar care lasa commenturi de dragu de a se lega de cineva.asa ca valea ,ca nu te-a intrebat nimeni nimic...si nu mai incerca sa iesi in evidenta prin a incerca sa-ti impui parerea fara niste argumente solide...hai ca am pus punct discutiei...
floareaciprian pe 28 noiembrie 2010 19:34
Domnule Stefan, despre ce viziuni vorbiti in articol? "mi-au displăcut în mod special "viziunile" din medalionul lui Viperin'....cel cu Harry si Hermione cand privea Ron? asa este si in carte deci nu avea ce sa nu va placa? Iar daca va referiti la celelalte viziuni care le are Harry cu Voldemort, ei bine acelea nu sunt cauzate de medalion.
greb pe 28 noiembrie 2010 22:16
Harry P 3 a fost un film foarte reusit..M-am asteptat la mult mai mult de la continuari.Pacat dar in afara de al 3-lea au foat toate mediocre (inclusiv 7)
ralucaileana pe 28 noiembrie 2010 23:18
Am vazut filmul ieri si mi s-a parut cea mai buna parte a seriei. Sper sa se ridice si a doua parte la inaltimea asteptarilor.
cezarimp pe 29 noiembrie 2010 00:08
E cel mai matur film din serie. Intradevar e mai dramatic decat celelalte, dar este f bine realizat.
floareaciprian pe 29 noiembrie 2010 08:52
@greb, ti s-a parut 3 bun si asta mediocru? clar. :))
greb pe 29 noiembrie 2010 16:28
Prizonierul din Askaban e mult mai reusit ca scenariu Ciprian degeaba zici...ultimul e fain nu zic ca nu dar in afara de faptul ca se apropie o confruntare finala si cei trei se ascund in continuu si asculta radioul nu prea ai ce sa vezi.Numai saltul temporal din HP3 si creaturile din acesta (hipogriful,dementorii) mi se par mai faine decat multe elemente din celelalte parti.Poate daca lansau ultima carte doar intr-un singur film de 3-4 ore intradevar era altceva.Jumatate ar fi fost introducerea in atmosfera si jumatate actiune frate. Fiecare cu parerea lui acu...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells