Premii onorifice din partea Academiei Europene de Film

de Gloria Sauciuc în 11 Oct 2007
Premii onorifice din partea Academiei Europene de Film

Ca semn de recunoastere a devotamentului deosebit pentru cinema, Jean Luc Godard si Michael Ballhaus vor primi premii onorifice la a 20-a editie a Premiilor Europene de Film. Acestea se vor decerna pe 1 decembrie la Berlin.

In calitate de realizator activ de film, observator si critic al artei cinematografice - de mai bine de 50 de ani - Jean Luc Godard a influentat definitoriu modul in care privim cinematograful european. De la primul sau film A BOUT DE SOUFFLE ( Breathless, 1960) cu Jean-Paul Belmondo si Jean Seberg, un reper pentru Noul Val, si pana azi, nu a incetat sa surprinda, sa provoace si sa faca deliciul audientelor si criticilor de film. Printre filmele pe care ni le-a daruit sunt LE MEPRIS (Contempt, 1963), ALPHAVILLE, UNE ETRANGE AVENTURE DE LEMMY CAUTION si PIERROT LE FOU (both 1965), PASSION (1982), PRENOM CARMEN (1983) and NOTRE MUSIQUE. Academia Europeana de Film va acorda „ LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD” pentru contributia impresionanta pe care Jean Luc Godard a adus-o lumii filmului.

Michel Ballhaus este unul dintre cei mai de succes directori de imagine din lume. A lucrat la mai mult de 80 de filme alaturi de cei mai buni regizori, in Germania si SUA, printre care Rainer Werner Fassbinder, Martin Scorsese, Mike Nichols, Francis Ford Coppola, Robert Redford si Wolfgang Petersen. Cele mai cunoscute filme ale sale sunt THE MARRIAGE OF MARIA BRAUN (1979), AFTER HOURS (1985), THE COLOR OF MONEY (1986), BROADCAST NEWS, (1987), WORKING GIRL (1988), THE FABULOUS BAKER BOYS (1989), GOODFELLAS(1990), OUTBREAK (1995), GANGS OFNEW YORK(2002) si THE DEPARTED (2006). A primit trei nominalizari la Oscar pentru filmele sale. In 2006 a devenit primul german care a primit premiul Societatii producatorilor de cinema din America.

Ca recunoastere a carierei sale exceptionale Academia Europeana de film ii va acorda lui Michael Ballhaus premiul „EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA ".

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells