Predictii corecte si un palmares onest, editia aceasta la Cannes

de Gloria Sauciuc în 27 Mai 2008
Predictii corecte si un palmares onest, editia aceasta la Cannes

Franta a castigat cu "Entre les murs" de Laurent Cantet primul Palme d'Or din 1987 incoace, fiind aplaudat de juriu si public, ca acum 21 de ani cand "Sous le soleil de Satan" al lui Maurice Pialat castiga acelasi premiu. Desi proiectat in ultima zi a festivalului, chiar cu 24 de ore inainte de gala decernarii Palme d'Or-ului, filmul a fost pe buzele tuturor, ca cel mai bun din festival, si ma gandesc la jurnalisti, la critici de film, care, in unanimitate, au zis ca e cel mai puternic film din competitie.

"Filmul are o poveste magica, generozitatea sa e magica, totul din film a fost magic" se entuziasmeaza Sean Penn, presedintele juriului. Pe jumatate documentar, pe jumatate fictiune, "Entre les murs" plonjeaza in viata de zi cu zi a unei clase de liceu parizian, unde un tanar profesor de franceza incearca sa-i invete pe elevi limba literara.

"Filmul are tot ceea ce poti cere de la cinema" afirma actorul si regizorul american. Entuziasmul ii este impartasit de Marjane Satrapi, castigatoare a premiului juriului in 2007 cu "Persepolis", declarand ca filmul iti merge la inima imediat si ca merge dincolo de lumea periferiei, punand "probleme serioase asupra democratiei".

In contradictie cu celebra replica aruncata in 1987 de Pialat "Daca nu ma iubiti, pot sa va spun ca nici eu nu va mai iubesc!", Laurent Cantet, foarte emotionat, si-a primit premiul inconjurat de adolescentii–actori in timpul unor puternice ovatii ale publicului ridicat in picioare.

"Entre les murs" se inspira din cartea omonima a unui profesor, Francois Begaudeau, erou de altfel al filmului, realizat ca un film studentesc.

In varsta de 46 de ani, Cantet este fiu de profesori, si a debutat in 1999 cu un prim film marcant, "Ressources humaines", radiografie tulburatoare a lumii fortei de munca, premiata cu doua Cesar.
Taguri:  cannes 2008

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells