Fara Limite

27 Mai 2008

Sectiunea Fara Limite

Sextet/Sextet, regia Eddy Terstal, Olanda, 2008, 91'
Cu: Steve Aernouts, Marlies Bark, Gene Bervoets, Dieuwertje Blok, Kees Boot
Un film in film despre emanciparea sexuala din Olanda zilelor noastre, asamblat ingenios intr-un puzzle de povesti si personaje. Dialoguri inteligente, scene amuzante - filmul observa viata, dar nu o ia prea in serios.

In rand cu lumea/Be Like Others, regia Tanaz Eshaghian, Canada/Iran/Marea Britanie/SUA, 2008, 74'
Socantul documentar al regizoarei Tanaz Eshaghian exploreaza raspindirea si consecintele operatiilor de schimbare de sex intr-o societate (Iranul) in care homosexualitatea este pedepsita cu moartea.

Dusmanul dusmanului meu/My Enemy’s Enemy, regia Kevin Macdonald, Franta/Marea Britanie, 2007, 87'
Macdonald revine la formatia sa de documentarist cu acest portret terifiant al comandantului gestapovist Klaus Barbie alias "Macelarul din Lyon", retrasind o istorie postbelica alternativa, in care ideologia fascista predomina.

Trecatorul/L'homme qui marche, regia Aurelia Georges, Franta, 2007, 82'
Cu: Cesar Saracho, John Arnold, Mirelle Perrier, Judith Henry, Miglen Mlirtchev
In anii '70, un emigrant rus la Paris publica o carte care-l face celebru peste noapte. Autorul refuza aproape orice contact cu cei care vor sa se apropie de el, continua sa scrie, fara a mai fi insa publicat vreodata, si aluneca treptat in uitare si decrepitudine. Pe cit de ermetic, pe atit de fascinant.

Goana dupa moarte/The Living End: Remixed and Remastered, regia Greg Araki, SUA, 1992/2008, 85'
Cu: Mike Dytri, Craig Gilmore, Mark Finch, Mary Woronov
"Frica lasa a Hollywoodului fata de filmele despre SIDA face si mai sfisietor filmul cumplit de amuzant, sexy si tulburator de trist al regizorului, scenaristului, operatorului si monteurului Greg Araki." (Rolling Stone). Un clasic-soc din 1992, proaspat remixat si restaurat de regizor.

Oglinzi miscatoare/Lassu tukor, regia Igor & Ivan Buharov, Ungaria, 2007, 86'
Cu: Vasile Croat, Szabolcs Thuroczy, Istvan Bagdi, Maria Bagdina Kovacs, Istvan Gut
Nu oricine poseda capacitatea de-a "visa constient": acest lucru necesita o sensibilitate iesita din comun si foarte multa practica. Mostra extrema de experiment, filmul Buharovilor deschide portile unei calatorii spre granitele realitatii si ale perceptiei...

Doamnele de onoare/Las meninas, regia Igor Podolchak, Ucraina, 2008, 99'
Cu: Mykola Veresen, Lyubov Timoshevska, Anna Yarovenko, Dmitriy Chernyavsky, Ilona Arsentyeva, Stas Arsentyev, Viktoriya Ulyanchenko, Valeriya Ulyanchenko
Cu un stil vizual puternic influentat de estetica naturilor moarte din pictura secolului al XVII-lea, filmul artistului ucrainean Podolchak descrie starea unei familii asediate emotional si psihologic de cerintele nenumarate si insistente cu care fiul bolnav isi tortureaza tatal, sora si mama.

Mananca din corpul meu/Mange ceci est mon corps, regia Michelange Quay, Franta/Haiti, 2007, 105'
Cu: Hans-Dacosta Saint-Val, Jean Noel Pierre, Catherine Samie, Sylvie Testud
Filmat in Haiti, experimentul aproape senzorial al lui Quay este o meditatie poetica si iconoclasta asupra evolutiei raporturilor rasiale, avind in centru strania relatie dintre o femeie alba si numerosii ei copii de culoare.

La rabia, regia Albertina Carri, Argentina, 2008, 85'
Cu: Victor Hugo Carrizo, Analia Couceyro, Javier Lorenzo, Dalma Maradona
Viata in pampasul argentinian este obscena, salbatica si scurta. Regizoarea observa adulterul, violenta si macelarirea animalelor (a caror moarte surprinsa pe pelicula e netrucata) prin ochii a doi copii traumatizati psihic.

Fraieri/Losers, regia Radek Beran, Cehia, 2006, 63'
Cu: Jiri Ornest, Anna Geislerova, Matej Kopecky
Film pentru adulti, dar cu marionete, creatie a reputatului teatru cehesc "Cozonacii si papusile" si dedicat povestilor de proasta calitate. Oficiile de gazda ale acestei serii le face un pui prajit, iar episoadele dezvolta pana la delir rivalitatea maladiva dintre doi frati cu intentii diametral opuse.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells