Oscar 2010 - consecinţele şi beneficiile noilor reglementări

de Gloria Sauciuc în 29 Oct 2009
Oscar 2010 - consecinţele şi beneficiile noilor reglementări

Membrii Academiei Americane de Film şi-au dat seama care sunt implicaţiile noilor reglementări la Oscaruri o dată cu citirea scrisorii oficiale primite din partea Academiei, care anunţa prima producţie ce trebuie vizionată - documentarul Anvil! The Story of Anvil.

Zgomotosul documentar prezintă povestea trupei ce a scos unul dintre cele mai agresive albume metal din istoria genului, Metal on Metal (în 1982), album care a influenţat o întreagă generaţie, inclusiv trupe ca Metallica, Slayer şi Anthrax. Parcursul trupei Anvil a avut, cu toate acestea, un destin bizar, pentru că a sfârşit în obscuritate.

Anvil! The Story of Anvil oricum va rămâne mult timp în memoria cinefililor ca primul film proiectat "For Your Consideration" în anul când noi reglementări marchează istoria Oscarurilor. Trimis membrilor Academiei Americane de Film, aceştia îl vor viziona spre a decide dacă producţia merită sau nu o nominalizare în categoria... „Cel mai bun film". Însuşi regizorul, Sacha Gervasi, citat de Variety, recunoaşte că sunt şanse de unu la un milion ca acest film să intre, într-adevăr, în cursa pentru Oscaruri.

Sacha Gervasi mai recunoaşte că dublarea numărului producţiilor ce vor fi nominalizate în categoria „Cel mai bun film"  va duce către o cursă despre care nimeni nu ştie ce va scoate la lumină.
Şi acesta este unul dintre motivele pentru care membrii Academiei nu sunt deloc mulţumiţi cu decizia de a nominaliza zece filme în acest an.

Roland Emmerich e de părere, însă, că Oscarurile înainte de dublarea numărului de filme nominalizate rupea legătura dintre public şi filme. „Acum poate vom vedea un film bun ca District 9 - producţie care a plăcut atât criticii cât şi publicului - intrând în cursă", mai spune Emmerich.

De asemenea, filme ca Star Trek, Avatar, Inglourious Basterds, iubite sau foarte aşteptate de public, ar putea obţine o nominalizare, fiind menţionate printre favoriţi. „S-ar evita situaţii de genul celor de anul trecut, când toată lumea se întreba unde este Batman (The Dark Knight a fost ignorat la categoria Cel mai bun film - n.red.) , comentează cei de la Variety.

Pe de altă parte, Tom Bernard, preşedinte la Sony Pictures Classics, nu crede că mărirea numărului de filme nominalizate va deschide uşa blockbusterelor. El este, totodată, foarte fericit datorită deciziei. „Dacă ar fi fost zece filme şi anul trecut în cursa pentru Oscar, Rachel Getting Married ar fi fost nominalizat".

„Pentru filmele de animaţie, filme străine şi documentare e o şansă de a sta la masă cu greii categoriei", recunoaşte un membru al Academiei Americane de Film. „E şansa de a vedea cum mai multe filme bune obţin o recunoaştere. Nu văd de ce ar fi asta un lucru rău".  

O dată cu creşterea numărului de filme care trebuie nominalizate, ziua anunţării lor va deveni mult mai interesantă. Membrii Academiei sunt în număr de 6000, iar „ce vor alege va fi punctul de vedere al tot atâtor persoane, deci alegerile vor fi mai variate, şi - implicit - mai interesante", e de părere un veteran al Academiei.

„Audienţa de-obicei creşte la filmele nominalizate la Oscar. Dacă vor fi mai multe filme nominalizate, şi audienţa per total se va dubla", e de părere un actor, membru al Academiei, citat de Variety.


Pe voi vă bucură mărirea numărului de filme ce vor fi nominalizate la categoriile Cel mai bun film", Animaţie", Documentar", Film străin", sau credeţi că e o ocazie ca blockbusterele să se strecoare fără să-şi merite locul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
valik pe 29 octombrie 2009 13:23
bine ca nu nominalizeaza 100. Erau suficiente 5, chiar si asa nu cred ca vor fi blockbustere printre cele 10 nominalizate
Clejanu Danut pe 29 octombrie 2009 14:16
Foarte buna idee. Acum filme foarte bune ca Meet Joe Black, poate nu vor mai fi ignorate.
biancuore pe 29 octombrie 2009 14:44
Eu atat am de zis. Sper ca ``This is it`` sa ia Oscar. Este ceva absolut necesar.
bodoknut pe 29 octombrie 2009 15:09
THIS IS IT POATE VA INTRA LA CATEGORIA DOCUMENTAR. ORICUM MARIRE NUMARULUI DE FILME NOMINALIZATE ERA NECESARA. DEVENISE MULT PREA PRVIZIBIL OSCARUL SI PLICTISITOR.
ESTE O SANSA IMENSA PENTRU FILMELE MAI PUTIN CUNOSCUTE SA SE AFIRME SI DE CE NU SI O SANSA PENTRU BLOCKBUSTERE SA SE STRECOARE PRINTRE NOMINALIZATI. NU UITATI CA BLOCKBUSTERELE SUNT CELE MAI VIZIONATE SI MI SE PARE NORMAL CA AUDIENTA SA FIE OARECUM RASPLATITA.
PANA LA URMA BLOCKBUSTERELE ADUC CEI MAI MULTI BANI INDUSTRIEI AMERICANE DE FILM.

Lori28 pe 29 octombrie 2009 15:45
cred ca membrii Academiei au suficient discernamant incat sa nu scape printre cele zece nominalizate productii care nu merita. dar, ocricum, sa nu uitam ca una e un palmeras de festival - cannes, venetia, berlin, si alta e palmaresul la oscaruri; adevarata batalie cred ca e la categoria Film strain ;)
g3.giani pe 29 octombrie 2009 17:06
"biancuore pe 29 octombrie 2009 14:44
Eu atat am de zis. Sper ca ``This is it`` sa ia Oscar. Este ceva absolut necesar."

Tu vezi ce ai scris? De ce sa fie necesar?

rob3rt_89 pe 29 octombrie 2009 17:50
biancuore ai vazut filmul sau zici doar asa ? oricum iti dai seama k vor fi mai multe filme proaste nominalizate acum , cum a fost si cu norbit.......dar asta e macar castigatorii sa fie de doamne ajuta.......poate ia si tarantino oscaru pt regie anu asta:D
Ionescu Popescu pe 29 octombrie 2009 21:58
Cel mai bine ar fi ca toate filmele care se fac in toata lumea intr-un an sa ia cate un Oscar. Asa ar fi si corect politic si mult mai aproape de spiritul Oscarului - oricum, Oscarul pt. cel mai bun film era ceva de caca.
Traiasca, infloreasca si sa se inmulteasca (prin diviziune!) !!!

exellero pe 30 octombrie 2009 17:12
si eu sper din toata inima ca "this is it" sa ia un oscar merita
robinter pe 30 octombrie 2009 18:20
apropo ,vad ca multi vreti ca ,,this is it'' sa ia oscar ,la-ti vazut macar careva de il laudati atat sau doar pt Maikall
Ionescu Popescu pe 30 octombrie 2009 21:19
Dragilor,
e sinistru cat e prost scrieti in limba romana !
Daca asa si ganditi...

Ionescu Popescu pe 31 octombrie 2009 08:24
Rectific: "cat de", nu "cat e" !
office20ro pe 31 octombrie 2009 10:08
Fail

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells