« Înapoi la pagina festivalului

Lars von Trier: "Ok, sunt un nazist!"

de Gloria Sauciuc in 18 Mai 2011
Lars von Trier: "Ok, sunt un nazist!"

Reprezentanţii Festivalul de Film de la Cannes şi presa, deopotrivă, au fost tulburaţi de declaraţiile lui Lars von Trier din conferinţa de presă de miercuri dimineaţă, cu ocazia premierei filmului Melancholia.  Lui Von Trier i s-a cerut de către o jurnalistă britanică să povestească despre rădăcinile lui germane şi despre aspectul "gotic" al filmului Melancholia, apoi provocat să vorbească despre estetica nazistă.

 "Singurul lucru pe care pot să-l spun despre asta e că am fost evreu mult timp şi am fost fericit aşa, dar am aflat mai târziu că nu eram evreu - sau cel mult unul de mâna a doua - ci eram de fapt un nazist. Ai mei erau de origine germană, deci eram nazist, şi îmi plăcea asta. Ce-aş putea să spun? Îl înţeleg pe Hitler, ştiu că a făcut nişte lucruri greşite, dar mi-l imaginez stând singur în buncărul lui, la sfârşitul sfârşitului. Îl înţeleg, de fapt, pe omul din el. Cu toate că nu era un om bun. Empatizez cu el, deşi nu aş fi susţinut Al Doilea Război Mondial şi nu sunt împotriva evreilor. Mi-a plăcut şi Albert Speer [arhitectul lui Hitler - n.red]. Cred că a fost unul din marile talente date de Dumnezeu... Ok, sunt un nazist!"...

Reprezentanţïi Festivalul, "ferm hotărâţi să nu accepte să fie scena unor asemenea declaraţii provocatoare", i-au cerut să-şi explice afirmaţiile. Regizorul susţine că a fost provocat şi şi-a cerut scuze.


"Dacă am ofensat pe cineva, azi dimineaţă, prin ceea ce am spus la conferinţa de presă, îmi cer sincer scuze. Nu sunt antisemit sau rasist, nu sunt nici nazist.", scrie prin reprezentanţii PremierPR Lars Von Trier, al cărui film va avea premiera de gală, pe covorul roşu, seara aceasta, de la 23.30 ora României.

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
darayawaus pe 19 mai 2011 10:14
Bravo lui, daca nu pentru modul cum gandeste, macar pentru faptul ca spune ceea ce gandeste. Trebuie sa mai lasam deoparte falsa pudoare si ipocrizia si sa recunoastem cine suntem. Cu ce e mai bun un simpatizant al comunismului decat unul al nazismului? De ce-ar fi mai bun un fanatic religios decat un ateu? Biserica si comunismul au facut la fel de mult rau omenirii ca si regimul hitlerist, daca nu mai mult. Ar fi timpul sa ne impacam odata cu istoria noastra si sa ne asumam greselile. Din pacate insa, presimt ca Lars von Trier va fi la fel de blamat ca Stephen Hawking dupa ce a declarat ca nu crede in viata de apoi.
Octavian Brtânzei pe 19 mai 2011 14:58
"De te-ating, să feri în lături,
De hulesc, să taci din gură;
Ce mai vrei cu-a tale sfaturi
Dacă ştii a lor măsură"
Are dreptate Eminescu. N-are nici un rost să polemizez cu tot felul de pseudonime...

Solis pe 19 mai 2011 18:39
Bravo lui,si eu am unele influente naziste fata de alte etnii
iulian.dronca pe 20 mai 2011 04:29
@spartacus
Lars von Trier nu a spus nicidecum ca fiind neamt e automat si nazist, ci a nuantat anumite simpatii fata de unele personaje naziste, ducand in discutie si apartenenta sa germanica. Ca a gresit, se poate, dar sa nu exageram, la urma urmei ramane unul din cei mai inteligenti regizori pe care i-a dat cinematografia vreodata.

alex_il_fenomeno pe 20 mai 2011 09:39
cred ca el va deranja multa lume cu aceste declaratii !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells