Incepe cea de-a zecea editie a Festivalului Filmului European

26 Apr 2006
Incepe cea de-a zecea editie a Festivalului Filmului European
Cea de-a zecea editie a Festivalului Filmului European incepe pe 27 aprilie la Bucuresti. Organizat de Delegatia Comisiei Europene in Romania si de Uniunea Cineastilor din Romania, cu sprijinul Ambasadelor si Centrelor Culturale ale statelor membre, candidate si in curs de aderare la Uniunea Europeana, precum si al Institutului Cultural Roman, Festivalul marcheaza, la fel ca in fiecare an, Ziua Europei (9 mai). Anul acesta, la Festival participa urmatoarele 23 de tari: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croatia, Danemarca, Finlanda, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Spania, Slovacia, Suedia, Turcia si Ungaria.
Festivalul se va desfasura in Bucuresti in perioada 27 aprilie-11 mai, la cinema Studio. Editiile locale vor avea loc intre 18 si 21 mai la Timisoara, cinema Timis, pe 9 mai la Sibiu, intre 25 si 28 mai la Iasi, la cinema Republica si, in premiera, la Craiova, la cinematografele Patria si Modern, de pe 4 pe 7 mai.
De zece ani incoace, Festivalul Filmului European sarbatoreste, in Romania, Europa „noastra”, o Europa unificata, a pacii si a solidaritatii, o Europa care respecta si promoveaza bogatia diversitatii, o Europa care, peste cateva luni, ii va intampina pe romani si pe bulgari drept cetateni cu drepturi depline. Acest Festival ne-a dat ocazia, din pacate prea rar, de a vedea imagini diverse ale acestei Europe cu multe fatete, aflata in permanenta schimbare”, a declarat Jonathan SCHEELE, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
 
Programul Festivalului din acest an cuprinde un numar record de 41 de filme care s-au bucurat de apreciere pe plan international, majoritatea fiind premiate sau nominalizate la festivaluri prestigioase. Selectia include cele mai premiate trei filme europene de anul trecut, castigatoare ale „European Film Awards” (EFA 2005, Oscarul european) sau ale Marilor Premii de la Festivalui de la Cannes (Palme d’Or/Grand Prix du Jury) – Caché de Michael Haneke, Sophie Scholl de Marc Rothemund si L’Enfant de fratii Dardenne.
O seara speciala (Romani la Berlinala, sambata 6 mai) va fi dedicata filmelor romanesti participante la editia 2006 a Festivalului International de Film de la Berlin. De asemenea, Ziua Europei (9 mai) va fi sarbatorita la Sibiu, viitoare capitala Culturala Europeana 2007, cu premiera europeana absoluta a filmului The Listening, cu participarea regizorului Giacomo Martelii si a actritei Maya Sansa. Festivalul va beneficia si de prezenta regizorului francez Orso Miret, care va participa la Gala de deschidere a Festivalului si la prezentarea filmului sau Le Silence, pe 28 aprilie la Cinema Studio.
Cea de-a zecea editie a Festivalului Filmului European este marcata de mai multe premiere. Pe langa includerea Craiovei pe lista editiilor locale si participarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, in 2006, anul in care Germania gazduieste campionatul mondial de fotbal, Festivalul a rezervat, cu sprijinul Goethe Institut, o sectiune speciala filmelor care au ca tema acest sport, atat de popular in Europa. Sectiunea include 8 productii cinematografice pe subiect, inclusiv din Romania.
O alta noutate a acestei editii este Premiul Publicului, oferit, la finalul Festivalului, peliculei care va primi cele mai multe voturi din partea spectatorilor. Filmul castigator va beneficia de sprijinul sponsorului oficial al Festivalului, compania Orange, pentru distribuire in tara.
In data de 9 mai, Ziua Europei, Directia de Tineret din Municipalitatea Bucuresti va sprijini accesul gratuit al tinerilor la cinema, prin sponsorizarea a 300 de bilete dedicate celor intre 14-29 ani pentru filmele Suflet Sfasiat (Polonia), Sus-Jos (Cehia) si Vaduva Neagra (Austria).
In seara de Gala a Festivalului, pe 27 aprilie, incepand cu orele 19:00, la Sala Palatului, va fi prezentat filmul Caché, in regia austriacului Michael Haneke. Pelicula a fost recompensata de catre Academia Europeana de Cinema cu premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun actor intr-un rol principal (Daniel Auteuil), pentru cel mai bun regizor si cel mai bun montaj de film. Caché a primit Marele Premiu al Juriului, la Festivalul International de Film de la Cannes 2005, pentru cel mai bun regizor.
 

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells