Hailee Steinfeld, puştoaica de Oscar

de Ştefan Dobroiu în 7 Feb 2011
Hailee Steinfeld, puştoaica de Oscar

A împlinit 14 ani pe 11 decembrie, iar în ianuarie primea o nominalizare la Oscar pentru prima ei apariţie pe marele ecran, în True Grit, cel mai recent film al fraţilor Coen. Categoric unul dintre cele mai fulminante debuturi văzute în ultimele decenii la Hollywood, cel al lui Hailee Steinfeld pare a garanta o carieră viitoare plină de succese.

Ca s-o găsească, directorii de casting Ellen Chenoweth şi Rachel Tenner au depus un efort imens, pentru că regizorii şi producătorii le ceruseră "o Holly Hunter tânără, o Tatum O'Neal sau o Jodie Foster". Toate câştigătoare de Oscar şi tinere revelaţii ale industriei de la Hollywood. Tatum O'Neal fiind şi cea mai tânără câştigătoare din istorie (poţi afla mai multe despre ea mai jos), ştacheta era suficient de sus pentru ca Chenoweth şi Tenner să călătorească în nu mai puţin de 10 oraşe din sudul Statelor Unite pentru a o găsi pe interpreta lui Mattie.

După ce mai bine de 5.000 de posibilităţi au fost tăiate de pe listă, inclusiv puţinele actriţe cunoscute şi suficient de tinere pentru a o interpreta pe Mattie, cele două specialiste în casting au dat de Hailee chiar în California. Pe atunci în vârstă de doar 13 ani, puştoaica auzise de rol de la mama vărului ei mai mic, şi el actor. După ce a trimis o casetă, Hailee a fost chemată la probă şi a mai venit de două ori să dea teste în următoarele cinci săptămâni, asta înainte de a se întâlni pentru prima dată cu cei doi regizori.

Întâlnirea cu a avut loc într-o sâmbătă, iar trei zile mai târziu actriţa a fost anunţată că a obţinut rolul, la nici o săptămână apoi ea purtând deja pălăria şi hainele călduroase ale lui Mattie pe platoul de filmare. "Cele cinci săptămâni le-am simţit ca pe cinci ani", a spus Hailee Steinfeld pentru ABC News, întrebată dacă nu i s-a părut că trecerea de la anonimat la celebritate a fost prea rapidă.

O poţi vedea pe Hailee Steinfeld în Adevăratul curaj/True Grit cu începere din 25 februarie, exact cu două zile şi jumătate înainte de a afla, pe 28 februarie, dacă a câştigat sau nu Oscarul pentru rol secundar.

Mai tineri ca ea

Dacă Hailee Steinfeld câştigă Oscarul pe 28 februarie, ea va fi a treia cea mai tânără câştigătoare din istoria premiilor Academiei. Atenţie, nu ne referim la Oscarurile speciale, precum cel primit de Shirley Temple la 6 ani, ci la unul primit într-una din cele patru categorii competiţionale destinate actorilor.

Campioana este Tatum O'Neal, nominalizată în 1974 pentru filmul Paper Moon. La zece ani şi 148 de zile, O'Neal este cea mai tânără câştigătoare de Oscar a tuturor timpurilor, dar succesul ei timpuriu nu a dus la o carieră durabilă în cinematografie. La sfârşitul anilor '70 a avut o relaţie stabilă cu Michael Jackson, iar o căsătorie cu un jucător de tenis profesionist câţiva ani mai târziu a fost motivul distanţării de cinema, actriţa apărând în doar cinci filme în următorii 15 ani. Anii 2000 o vor vedea pe O'Neal (este fiica lui Ryan O'Neil) în roluri scurte în seriale precum Totul despre sex, Law and Order şi Wicked Wicked Games.

Tot pentru rol secundar a primit Oscarul şi Anna Paquin, pentru apariţia ei în Pianul, filmul neo-zeelandez regizat de Jane Campion. După ce a câştigat Palme d'Or la Cannes şi i-a adus actriţei principale Holly Hunter un Oscar, filmul i-a prevestit lui Paquin o carieră înfloritoare la Hollywood, după ce aceasta devenea a doua cea mai tânără câştigătoare din istoria Oscarurilor, primind statueta la 11 ani şi 240 de zile. După cinci ani de pauză, revenea în filme precum She's All That, Almost Famous sau franciza X-Men. În prezent este prima pe afişul popularului serial True Blood.

Pe lângă Tatum O'Neal şi Anna Paquin, alţi 11 copii actori mai tineri decât Steinfeld au fost nominalizaţi la Oscarul pentru rol principal sau secundar. Cel mai tânăr este Justin Henry, pentru dramaticul Kramer vs. Kramer, nominalizat la mai puţin de 9 ani. Dintre numele mai cunoscute şi nominalizările mai recente îi amintim pe Haley Joel Osment (Al şaselea simţ, 11 ani şi 311 zile), Abigail Breslin (Little Miss Sunshine, 10 ani şi 284 de zile) şi Saoirse Ronan (Remuşcare, 13 ani şi 285 de zile).

 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
victor_neo75 pe 7 februarie 2011 10:43
Foarte complet articolul; pt mine Shirley Temple este cea mai tanara castigatoare de Oscar la doar 6 anisori in 1935 cu toate ca a fost un Oscar special (a fost un fenomen unic in istoria cinematografiei) !

Cea mai tanara castigatoare pt rolul principal feminin este in continuare Marlee Matlin pt prestatia sa din Children of a Lesser God (1986) care avea doar 21 de ani. Ea este si in realitate surda fiind si singura persoana cu aceasta dizabilitate care a castigat un Oscar !

Moody pe 7 februarie 2011 11:30
Interesant articolul, chiar nu stiam multe dintre aceste informatii. De-abia astept sa vad True Grit, sa vad cum s-a descurcat Hailee Steinfeld.
ska pe 7 februarie 2011 13:04
In True Grit joaca fantastic, dar este f greu in fata celuilalt fost copil minune al cinematografiei
legolas05 pe 7 februarie 2011 13:55
joaca bine in True Grit.....
Krakatau pe 7 februarie 2011 15:31
A jucat foarte ok in True Grit, chiar ma bucur pt fata asta, mai ales ca se afla chiar la primul film.
123 pe 7 februarie 2011 15:50
nu ii cam uratica
123 pe 7 februarie 2011 15:52
in poza asta ca aici ii super draguta http://www.cinemagia.ro/actori/hailee-steinfeld-159853/
MissBlossom01 pe 7 februarie 2011 16:39
Vaai,foarte dragut,ma bucur pt ea :).
victor_neo75 pe 7 februarie 2011 21:11
Impresionant rolul lui Hailee Steinfeld (putea fi nominalizata lejer la categoria rol principal feminin), dar Melissa Leo are un rol mult mai complex in The Fighter, chiar as indrazni sa zic mai important decat cel al lui Christian Bale!

La categoria actrite principale tinere, Jennifer Lawrence (20 ani) duce tot filmul Winter's Bone in spate. Dar anul asta Oscarul este doar pt Natalie Portman in Black Swan!

Delua pe 8 februarie 2011 16:31
bravo ei! la cat mai multe daca se poate :)
xerses pe 9 februarie 2011 11:18
Impresionanta si determnarea acestei fete de a juca in film...Merita cu prisosinta Oscar pentru modulin care si-a realizat interpretarea in True Grit.
Krakatau pe 9 februarie 2011 13:32
Daca ar fi asa, fiecare nominalizata ar merita sa castige. La categoria ei e favorita mea pentru premiu, dar se pare ca Melissa Leo va castiga, fara mari emotii.
Moody pe 10 februarie 2011 13:17
Tocmai am vazut True Grit si consider ca Hailee Steinfeld merita sa castige Oscarul la care este nominalizata. Melissa Leo nu apare destul in filmulul "The Fighter" destul cat sa lase o impresie marcanta.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells